Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2022-12-23, 22:35
  #1
Medlem
goenissens avatar
Och, genom ett vulkanutbrott samtidigt?

Det är märkligt, att Digerdöden på 1300-talet alltid framställs som den största katastrofen i vår historia. Eftersom vi tycks ha drabbats av något ännu värre på på 500-talet?

Den Justinianska pesten, på en och samma gång som en vulkanvinter? Det finns tydligen arkeologiska bevis för det:

Citat:
– Min gissning är att halva befolkningen i det område som motsvarar dagens Sverige dör, säger Bo Gräslund.

Citat:
Avfolkningen visar sig i form av övergivna bosättningar. Gårdar försvinner och växer igen.

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap...ade-sig-stamma

https://www.diva-portal.org/smash/ge...FULLTEXT03.pdf

https://www.news.com.au/technology/s...f0b6955ff018b2
Citera
2022-12-23, 23:23
  #2
Medlem
Brunafingrarnas avatar
Klimatförändringar leder till hungersnöd och sämre immunförsvar vilket ger en bra grogrund för sjukdomar. Välnärda människor är friskare. Flera civilisatoriska kollapser har kunnat knytas till klimatförändringar varav bronsålderskollapsen var en av dessa.

Jag är inte historiker, det kan mycket väl vara så att den Justiniaska pesten överträffar digerdöden i befolkningsminskning fast frågan är om inte nedgången mellan brons- och järnålder kring 500 fvt slog ännu hårdare?
Historiskt har vissa forskare antytt att denna omställning är grunden till fimbulvintern.
Citera
2022-12-23, 23:54
  #3
Medlem
sommarlovs avatar
Ja, troligen har Fimbulvintern redan hänt!

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap...ade-sig-stamma
Citera
2022-12-24, 11:27
  #4
Medlem
papercut-ninjas avatar
Det saknas dock bevis för omfattande död i form av gravar och kvarlevor. Detta har ständigt varit den felande länken i de arkeologiska teorierna kring den justinianska pestens effekter i norden. Överallt i övriga Europa hittar man massgravar från denna tid, men inte i norden. Någonting har tydligt drivit människor att överge bosättningar, framförallt på Gotland, men om dödstalen ska ha legat kring 50% som Bo Gräslund gissar, var har alla dessa döda tagit vägen?

Har man av vidskeplighet valt att hantera de som dog av farsoten på ett annat sätt än de för tiden traditionella begravningarna? Men även till exempel kremeringar och likbål lämnar tydliga arkeologiska kvarlevor.
Citera
2023-01-03, 14:05
  #5
Medlem
Hurt-Åkes avatar
Finns inga skrivna källor så därför är det inte lika berömt.

Arkeologerna är inte helt överens om vad som orsakade befolkningstillbakagången här uppe. Väldigt mycket tyder på en väderkatastrof som varade flera år pga ett vulkanutbrott. Folk svalt ihjäl för att skördarna gick åt helvete.

Svårt att säga hur stor del av befolkningsminskningen som berodde på svält och hur mycket som berodde på att pesten tagit sig hit från söderifrån.
Citera
2023-01-03, 14:34
  #6
Medlem
Severlohs avatar
Hade sjukdomen verkligen spridits så mycket här? Var inte norden ganska så isolerat från kontinenten på den tiden?
Citera
2023-01-04, 09:30
  #7
Medlem
Ambelains avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Severloh
Hade sjukdomen verkligen spridits så mycket här? Var inte norden ganska så isolerat från kontinenten på den tiden?
Nej, Norden har aldrig varit "isolerat från kontinenten."

Redan under Stenåldern fanns det inarbetade handelsvägar som löpte kors och tvärs genom Europa, från alla håll och kanter.
Och i synnerhet sen under Bronsåldern så blev det ju ett måste, eftersom ingen koppar stod att finna i de nordiska gruvorna. Inget tenn heller. Så för att få tag på sådana råvaror var man såklart tvungen att handla med de som hade sånt i överflöd.

DU vet de där "Båtarna" som du kan se på alla de där Hällristningarna som finns här?
Det var ju båtar som seglade ner till kontinenten för att hämta hem brons, med vapenmakt till slut, när det började tryta därnere.

Och man handlade ju även med Bärnsten, något sommar så intensivt att handelsrutten fick namnet "Bärnstensvägen" - som gick hela vägen ner till Svarta havet/östra Medelhavet.


Så för en pestsmitta att kunna följa med hade ju inte varit så tokigt. Särskilt om det är Östra Medelhavsområdet vi tänker oss som ett hårt drabbat område. Det var ju precis där som bärnstenshandlarna seglade till och från.


Och, jag menar, tänk på den sk Folkvandringstiden som ju fick fart ordentligt några hundratals år efter år noll, så att säga.
Det var skandinaviska sommar som sökte sig neråt till söder, på stor skala.
Citera
2023-01-04, 14:31
  #8
Medlem
Troligt att nordens befolkning försvagades av naturkatastrofer eller sjukdom. På detta sätt kunde katolikerna marchera in och döda resterande "terrorister". För att sedan etablera ett lydsamhälle som vi lever i idag.

Men hurvida moderna tidslinjer stämmer låter jag vara osagt.
Citera
2023-01-04, 14:59
  #9
Medlem
Ormen Långes avatar
Citat:
Ursprungligen postat av 14329
Troligt att nordens befolkning försvagades av naturkatastrofer eller sjukdom. På detta sätt kunde katolikerna marchera in och döda resterande "terrorister". För att sedan etablera ett lydsamhälle som vi lever i idag.

Men hurvida moderna tidslinjer stämmer låter jag vara osagt.

Nej, din hypotes är inte trolig eller ens möjlig.

1 - Hela Europas befolkning minskade dramatiskt p.g.a. sjukdomar och naturkatastrofer under 500-talet.
2 - När Skandinavien kristnades flera hundra år senare, så var det inte p.g.a. invasion utifrån, utan i samband med att vi i Skandinavien invaderade det kristna Europa. Rent konkret genom att nordiska stormän (vikingar) valde att bli kristna, samtidigt som de erövrade och plundrade i Irland, England, Skottland, Frankrike, samt dagens Ryssland, Vitryssland och Ukraina.
Citera
2023-02-12, 03:42
  #10
Medlem
cazzofigas avatar
Den Justinianska pesten var en pandemi av böldpest som drabbade den bysantinska imperiet under kejsar Justinians regeringstid (527-565 e.Kr.). Den spreds från Egypten och kom till Konstantinopel (nuvarande Istanbul) år 541, och förvärrade sedan den redan instabila politiska och sociala situationen i riket. Pesten härjade i flera vågor under de närmaste decennierna och uppskattas ha dödat upp till 25 miljoner människor, vilket motsvarar ungefär en tredjedel av befolkningen på den tiden.

Den Justinianska pesten hade också långvariga ekonomiska konsekvenser för bysantinska imperiet, eftersom det försvårade arbetskraftens tillgänglighet och ledde till en minskning av produktionen och handeln. Detta påverkade också den militära styrkan och bidrog till den bysantinska imperiets svaghet under de kommande decennierna.

Även om den Justinianska pesten var en av de värsta pandemierna i mänsklighetens historia, var det också en viktig händelse i utvecklingen av medicinsk forskning. Bysantinska läkare, som Procopius och Aëtius Amidenus, skrev om sina observationer av pesten och deras behandlingsmetoder, vilket har hjälpt till att förstå sjukdomen och dess spridning.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback