• 9
  • 10
2022-10-26, 04:46
  #109
Medlem
Nilsbofinks avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Sonnenwende
Ja det kan det mycket väl vara, har bara hört att vraken var i förhållandevis bra skick då de sänkts kontrollerat och han stollen ställde till med stor skada.

Vad var det för pajas egentligen?
Citera
2022-10-26, 06:45
  #110
Medlem
Fegefesters avatar
Ska det här behöva bärgas o byggas ett nytt tråkigt museum för? Hoppas verkligen inte d.
Citera
2022-10-26, 19:35
  #111
Medlem
TyrgilScramasaxs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av zzang93
Så du menar att en annan dykare hittade vraket, såg på det och sedan simmade vidare i lugn och ro utan att identifiera det, eller hur?
Med att identifiera det menar jag inte hitta vrak. Utan att kunna koppla det till, i detta fall Äpplet, till historiskt sammanhang och därmed kunna ta reda på strider osv det varit med om som finns i dokumentation.

Alternativet vore att hitta ett skeppsvrak men inte veta vilket det var. Blir svårt att foga in ett sånt i historien och därmed blir det inte så intressant. Särskilt i detta fall när vi har ett likande skepp som vi vet väldigt mycket om, dvs Vasa.

En liknelse vore alla svärd från vikingatiden som har hittats. Intressant iofs. Men många har hittats så det pirrar inte så mycket om ännu ett hittas.

Dock, om ett svärd hittas som kunde kopplas till en historisk person, säg Erik Segersäll. Då djävlar skulle jag tycka det var det mest intressanta svärdet i Sverige.

Så namnet, ägandeskapet och dokumentionen är mycket viktigt. Då går det från arkeologisk föremål till historiskt föremål. Från anonymitet till kändisskap.
__________________
Senast redigerad av TyrgilScramasax 2022-10-26 kl. 19:37.
Citera
2022-10-26, 20:14
  #112
Medlem
Kione211s avatar
De sände från en föreläsning på Museum of Wrecks idag.

Man hade tidigare lodat och hittat trä på botten där. Utan att dyka ner. De viste inte i vilket sund Äpplet låg men att det fanns i Vaxholm.

De berättade om detaljerna som de identifiera lika som vasa.
De hade dokument på längd och bredd. Längden går inte längre att mäta då aktern fallit av.

Skeppet dömdes ut då det gick att köra ett koben genom bordläggningen på det.
Citera
2022-10-29, 16:49
  #113
Medlem
goseigens avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Giant Squid
Samtidig så delades riksäpplena som regalier upp i olika delar. Tre tror jag. Ungefär som när Portuguiser och Spanioner delade upp världherraväldet i den Nya Världen imellan sig.
Sen har du äpplet i Edens Lustgård.
Men framförallt så är äppelmytolgin en antik myt, med senast kända bakgund ifrån Troja.
Då en häxa som inte blev bjuden till bröllopet mellan Pheluus och Thetis kastade in ett äpple i templet under bröllpscermonin och utropade " till den vackraste" det inledde ett bråk (Trojanska kriget) mellan Hera,Athena och Aphrodite som håller på än idag.

Äpplet är en romersk symbol för världsherravälde.

En glob fanns med i Pompejus tredje triumftåg, och Jupiter kunde ibland ses med en glob bredvid sig.
Citera
  • 9
  • 10

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback