2022-09-27, 23:01
  #2245
Avstängd
wwrs avatar
Undrar var det finns experter som kan fixa detta. De sänker ned hela dykarklockor och tömmer vattnet och svetsar, tror jag. Inte vem som helst som gör det.
Citera
2022-09-27, 23:01
  #2246
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av antonerik
Enligt experten från Försvaret som intervjuades i Aktuellt finns det många företag som har kapacitet att genomföra det här. Den enda nackdelen är att det kräver ett fartyg på ytan. Antalet aktörer kan alltså vara ganska många och det kräver inte alls att en stat har genomfört sabotaget som Carl Bildt tror.

Det är ett område som jag föreställer mig har varit obevakat, särskilt nattetid. Med släckta strålkastare och GPS-navigering och ideologisk övertygelse och rätt finansiär så borde det vara en smal sak.

De företag som har utrustning och kompetens för den här typen av uppdrag på djupt vatten brukar inte heller ha undervattenssprängning som core-business, det är mer ytlig dykverksamhet. Då handlar om att köpa in kompetenser från flera olika typer av företag som sysslar med sprängning under vatten för att få ihop rätt utrustning och kompetens. Andra problem är att företag normalt sett måste redovisa sprängämnen, är det stora mängder som i det här fallet så kan det bli besvärligt att mygla bort. Företag bokför även som bekant sina transaktioner, har utomstående revisorer som granskar. Skaran av företag som skulle rimligen kunna klara av den här typen av uppdrag är också få, inget man löser med en Buster aluminiumbåt med 2-4 gubbar.

Absolut är det möjligt men jag ser det som extremt hög risk då det är uppenbart för alla inblandad att det är extremt kriminellt och väldigt lätt att uppdraget misslyckats när kustbevakningen undrar vad man pysslar med, vem betalar och är beställaren? Hur kan man garantera att det inte finns några spår om myndigheter (Som dessutom är flera olika länder med egna utredningar) börjar gräva i bokföringen och tar kontakt med företagets leverantörer som tillverkar sprängämnen?

Tror dessvärre att det är extremt osannolikt.
__________________
Senast redigerad av sunnis 2022-09-27 kl. 23:04.
Citera
2022-09-27, 23:02
  #2247
Medlem
allegragellers avatar
En nato-forskare ger lite andra perspektiv på vad som kan ligga bakom (och jag lärde mig ett nytt ord: hybridtrusler / hybridhot)

”NATO-forsker: »Anti-Kreml-grupper« kan også stå bag angreb på gasledninger.

Flere nationer eller grupper kan være interesserede i at angribe de to rørledninger i Østersøen.

Det siger Arnold Dupyu, der er leder af den NATO-forskningsgrupper, som beskæftiger sig med hybridtrusler, til svenske SVT.

»Jeg tror, ​​mange mennesker ville være interesserede i det, fra forskellige perspektiver. For det første kunne det være anti-Kreml-grupper, måske fra Ukraine eller andre steder. Det kan også være pro-russiske aktivister eller medarbejdere, der mener, at dette er en god måde at fortsætte med at sikre, at gas ikke når Europa,« siger han. ”

Källa: Berlingske
Citera
2022-09-27, 23:03
  #2248
Medlem
Antag att ett förestående krigsslut är på g.
Putin störtas, mördas eller tar livet av sig på mystiskt vis.
Vem är vinnare då ? Följ pengarna och återigen går de inte till Europa när någon form av uppgörelse sker.
Citera
2022-09-27, 23:04
  #2249
Avstängd
wwrs avatar
Ryssarna skadas inte. De kan sälja gasen på annat håll. Europa skadas.

Öppna NS2 under reparationerna.
Citera
2022-09-27, 23:05
  #2250
Medlem
Hazizas avatar
Ett sätt för USA att försvaga både Europa och Ryssland. Dollarn är hög medans våra valutor fortsätter nedåt.
Vi kommer bli mer beroende av USA i slutändan av allt det här.

De var livrädda för att EU skulle börja förhandla om gasen i vinter när folk runt om i Europa lider av extrema energi priser.

Att Ryssland skulle förstöra sina egna gasledningar är precis lika dumt som det låter, när de istället bara kan välja att sluta levera gas. En av de stora hålhakar Rysslands hade emot oss!
Citera
2022-09-27, 23:05
  #2251
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av oz007
Nja. Tror mer på USA / Storbritannien tjänar mest på en utebliven leverans av gas via NS2. Varför skulle ryssland betala för NS2 och inte kunna proffitera på den?
Focusflykt.
Citera
2022-09-27, 23:05
  #2252
Medlem
Truman Capotes avatar
Mest gagnar det Ukraina eftersom det tar bort möjligheten för Putin att utpressa EU och låta dem ”frysa som vargsvansar”. Orban och nu de högerextrema i Italien kunde ha fått huset att gunga i vinter men nu är gasen borta.
Citera
2022-09-27, 23:07
  #2253
Medlem
Går det svetsa ihop skiten sen när gasen är tömd?
Citera
2022-09-27, 23:08
  #2254
Medlem
Enterprises avatar
Citat:
Ursprungligen postat av GanjaFarfar
Alla vi som sett igenom det supervinklade narrativet där ena sidan är god och andra ond är trötta på er. Bara en fårskalle kan tro att det är så enkelt.

Att Ryssland själva skulle ligga bakom detta är en extrem högoddsare. Jag tror man får gräva i vilket bolag som har mest att vinna på detta och vilket land det utgår ifrån, där har vi lågoddsaren.
Det finns ett minst lika supervinklat narrativ i Ryssland, givetvis. Hört talas om false flag ops, förresten?
Citera
2022-09-27, 23:08
  #2255
Medlem
skalman1973s avatar
En " Officiell" utredningen skulle till och med kunna skylla på OXA Östersjön är full av dumpad ammunition och ej röjda minor och man kan "råkat slarva " vid röjningen för pipelinen Utanför Bornholm har fiskare ganska regelbundet fått upp såväl senapsgas som minor och flygbomber .

Vilket vore en snygg och bekväm utväg för bägge utpekade parter .

Märkligare saker har hänt
Citera
2022-09-27, 23:09
  #2256
Medlem
Klassiskt ryskt byggande av narrativ inför WW3.

"vi måste säkra infrastrukturen från sabotage" , vips så har du ryska flottan på Gotland m.m för att säkra upp Östersjön.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback