2021-09-15, 16:21
  #61
Avstängd
Paris24s avatar
Citat:
Ursprungligen postat av klinkerhofen
verkar som att vindkraften behöver byggas ut i södra sverige?

går det inte att köpa billig el i tyskland eller något annat liberalt land?
Du glömde smiley!

Tyskarna betalar bland världens högsta priser för el inom landet. och när det blåser för mycket på sommaren så ger de bort sin el gratis till grannländer som Sverige.

Finns vindkraftverk överallt i Skåne redan, jag bor här, den kommer aldrig att motsvara mer än 10% av behovet så det blir kol istället.
Citera
2021-09-15, 16:23
  #62
Avstängd
Paris24s avatar
"Nordpol" är ett jäkla påhitt. Alla som har löpande elpriser betalar tim-priset på nordpol. Men priset sätts utifrån en pytteliten grupp handlare som köper kanske 1% av elen. Och när den är slut så kan ju priset bli i princip hur högt som helst. Och då måste övriga 99% betala samma pris??

De svenska elbolagen måste tjänat en extra miljard bara idag. Elmarknaden kallas för en fri marknad. Men i själva verket är nordpol en gigantisk ponzi scheme.

Jag hoppas på fullständigt elkaos september 2022. Precis före valet. Alla vet exakt vilka partier som orsakat kaoset.
Citera
2021-09-15, 16:27
  #63
Medlem
I UK har spotpriset senaste dagarna legat på motsvarande 30kr/kwh. Nu betalar inte privatpersoner detta pga statligt pristak, men industrin får glatt betala och pristaket har lett till att sex stycken elhandelsbolag i UK gått i konkurs då deras inköpspriser på el varit högre än de kunnat ta ut från konsument.

Anledningen till UKs problem är att det blåser ovanligt lite samt brand i den primärkabel som förser britterna med el från Frankrike samt att gas/kolkraftverk och kärnkraftverk lagts ned.

Då vi i Sverige saknar pristak på el så hade motsvarande spotpris här motsvarat omkring 300k kr per år i elkostnad för en en eluppvärmd villa i mellansverige. Känns ju stabilt.
Citera
2021-09-15, 16:29
  #64
Medlem
Afghanpojkens avatar
Då förstår man varför det fördes en kampanj mot vedspisar för n¨ågra år sedan.
Folk måste förlita sig på elektricitet för att värma sin boning, all according to plan.
Citera
2021-09-15, 17:13
  #65
Medlem
lone stars avatar
Enligt dagens industri är det höga naturgaspriser som håller Europa i ett stenhårt grepp just nu.
Citat:
Energikris hotar Europa – ”lagren kan ta slut”

Rusande naturgaspriser har fått brittiska elleverantörer på fall och hotar Europas elförsörjning inför vintern. Analytiker varnar för att det krävs nedskärningar i efterfrågan för att få marknaden i balans igen.
https://www.di.se/nyheter/energikris...n-kan-ta-slut/
Betalartikel.

”Northstream” Putin visste vad han gjorde.
Citera
2021-09-15, 17:20
  #66
Medlem
En hypotetisk fråga, hoppas att någon som är kunnig i området kan svara, hade vi haft samma situation om vi inte hade stängt 2 kärnkraftverk?
Citera
2021-09-15, 17:31
  #67
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Tammer
1. Vi är med i EU och handlar energi på spotmarknaden i Bryssel, trots att vi har billig inhemsk energi
2. Statliga Vattenfall ska drivas enligt marknadsmässiga principer och leverera avkastning till ägaren/staten. Om Vattenfall istället skulle drivas enligt socialistisk planhushållningsprincip skulle elen vara nästan gratis. Det är politiska beslut som ligger till grund för detta.

Ja! Det är svenska skattebetalare som som finansierat Vattenfalls fiaskon: Nuon (När det var som värst ansågs Nuon ha kostat svenska skattebetalare 100 miljarder sek sedan dess har siffrorna friserats.) Häromdagen var det artikel i DI om att Vattenfalls satsningar i Tyskland kostat 80-90 miljarder.
Citera
2021-09-15, 17:44
  #68
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Stantorman
Historiskt sett har Centerpartiet ett mycket stort ansvar i att Sverige i stort sett frivilligt förlorat halva sin energiproduktion. Katastrofkursen har varit utlagd sen omröstningen om kärnkraft 1980
Historiskt kanske, men nu är det MP som är skyldiga,tänk den dagen när det slutar blåsa då blir det dyrt
Citera
2021-09-15, 18:05
  #69
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av shagmaster
Ja! Det är svenska skattebetalare som som finansierat Vattenfalls fiaskon: Nuon (När det var som värst ansågs Nuon ha kostat svenska skattebetalare 100 miljarder sek sedan dess har siffrorna friserats.) Häromdagen var det artikel i DI om att Vattenfalls satsningar i Tyskland kostat 80-90 miljarder.

Var det inte Maud Olofsson som brände 45 miljarder på en kolaffär i Tyskland som genererade noll i intäkter?
Citera
2021-09-15, 18:07
  #70
Medlem
En hypotetisk som någon som är kunnig kanske kan svara på, hur mycket bättre är det för miljön att importera kolkraft från Tyskland och Polen istället för att driva ett kärnkraftverk i Sverige?
Citera
2021-09-15, 18:20
  #71
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Perfecthairline
Var det inte Maud Olofsson som brände 45 miljarder på en kolaffär i Tyskland som genererade noll i intäkter?

Ja hon översåg affären i sin roll som näringsminister. Hon blev utfrågad men ville efter ett tag inte svara på mer frågor!

Förlusten ansågs vara 100 miljarder från början. Det har sedan dess skrivits ner vilket jag skulle säga är skitsnack! Om man jämför med hur sektorn gått sedan dess så är det ett katastrofalt misstag!
Citera
2021-09-15, 18:33
  #72
Medlem
catforwardpowers avatar
Citat:
Ursprungligen postat av kastenhof
Idag handlade du i område 3, el för 192öre/kwh. Det innebär att du för betalar nästan 4kr/kwh, medräknat skatter och avgifter. Hur är detta ens möjligt?

Jag vet att kärnkraften går på reducerad kraft. Men jag menar, det är september och knappt någon värme behövs. Jag får känslan av att staten och vattenfall passar på att höja priserna på sommaren för att få alla konsumenter att binda sina elavtal inför vintern och elbolagen tjänar än mer pengar, mer än att det faktiskt skulle vara någon strömbrist just nu. Framförallt när tidningarna varenda skriver om det höga elpriset, vilket gör att konsumenterna accepterar ett högre elpris

Jag minns när den extremt varma sommaren var 2018 och framförallt arla varnade för ökade mejeri-priser. Några månader senare kostade ett bregott smörpaket 50-55kr. Problemet är bara att de aldrig sänkte priset igen, eftersom kunderna vande sig att betala 55kr.

Vad tror ni själva? Tror ni det är strömbrist redan i september eller tror ni vi kan vänta oss att betala t.o.m 10kr/kwh runt jul?

Vadå hur det ens är möjligt? Man måste inte ens hålla på med siffror för att förklara hur det är möjligt. Anledningen är att Sverige stänger ner kärnkraften som är en baskraft och tydligen ska förlita sig på vindkraft. Ja där har vi grundförklaringen svart på vitt utan att grotta ner sig i detaljer
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback