Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2021-12-18, 20:27
  #2725
Avstängd
wwrs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av wwr
Kolla detta inlägg med länk från DW.

USA utövar påtryckningar för att vi skall svältas på gas men USA köper själva rysk gas. (2018)

(FB) Putin nu ekonomiskt schackmatt enligt Daily Express

USA ligger bakom de höga elpriserna i Europa genom att påverka EU att inte köpa rysk gas, men verkar själva köpa istället.
Men är inte den här energkrisen och gasblockaden bara en EU-bluff?

För det första kan EU aldrig svälta ut Ryssland. EU svälter bara medlemsländerna (oss). Vi köper dessutom stora mängder olja av ryssarna.

Och ryssarna kan väl bara sälja gasen till andra länder. Alla behöver ju energi. Gasen går väl bara ut på världsmarknaden t.ex genom gastankers från ryska hamnar istället?
__________________
Senast redigerad av wwr 2021-12-18 kl. 20:32.
Citera
2021-12-18, 21:38
  #2726
Medlem
Ubbe Cykelkedjas avatar
Citat:
Ursprungligen postat av infidel
Spela roll... du kan varna människor av den här typen så mycket du vill, de kommer ändå att rösta 8-klövern. Det är först när strömmen blir för dyr för att de ska ha råd med dem som de börjar vakna till, men då är det för sent. Om du studerar svensson, så kommer du att upptäcka att majoriteten av alla svenskar är någon sorts talande chimpanser. Vad dessa talande chimpanser tycker och tänker är i stort sett betydelselöst, det enda de gör är att repetera tillbaka skit de läst eller hört från Aftonbladet eller TV.
Det är samma i alla länder. Samtliga inom pöbeln är högst påverkad av indoktrinering och dogmer. Så tyvärr även de som tror de har kontroll över någonting. Det har de inte. De underkastar sig samma villfarelser i en annan roll. En färdigdesignad, uråldrig världsbild med sina starka detaljer att underkasta sig allt nästintill från födseln.

Om man vet att man vet någonting så är man så vilsen att man bara kan hamna i ens emotionella och fysiska begränsningar att man ens inte kan bemöta kritiken. Då mår man för dåligt och reaktionen blir för stark. Det är ett uråldrigt, färdigdesignat mentalt fängelse redo att få nya resurser till sitt vansinniga spel.

Och den här "civilisationen" tänker köra den i grunden, igen. Precis som otaliga gånger förut.
Citera
2021-12-18, 22:33
  #2727
Medlem
EnGodForlorares avatar
Citat:
Ursprungligen postat av LaurentiusLucidor
Citat:
Såhär står det i texten jag citerade: "Nu har förbrukningsreduktionen upphandlats för vintern 2019/2020" Hur tänker du dig att man ska upphandla behovet för en hel säsong på en dagen före-marknad?

Du är medveten om att vi snart är inne i 2022 och reglerna för upphandlingen ändrats så att företagen inte längre behöver göra uppskattningar om hur mycket el de kommer att förbruka ett halvår senare, något som blivit allt svårare att göra i,om att elproduktionen blivit allt mer väderberoende och oförutsägbar på grund av ett allt för stort förlitande på intermittenta förnybara energislags inblandning i energimixen?

Mycket dravel men inte något svar på min fråga: Hur tänker du dig att man ska upphandla behovet för en hel säsong på en dagen före-marknad?

Citat:
Vad i meningen "Dessa problem har lett till en del förändringar för förbrukningsreduktion i reserven. De behöver inte längre vara tillgängliga i effektreserven, om de istället är aktiva på dagen innan marknaden" är det du inte förmår förstå?

Du vägrar fortfarande ta till dig att förbrukningsreserven upphandlas årligen?

Citat:
Hur menar du när du påstår att det är omöjligt att upphandla sammanlagt 190 MW på dagen före-marknaden?

Vad som väl skulle behövas är handfasta bevis för att SvK dagligen upphandlar 190 MW på dagen före-marknaden.

Citat:
Du har med andra ord fel när du påstår att förbrukningsreserven enbart upphandlas säsongsvis.

Nej.

Citat:
Citat:
Ja? Förbrukningsreduktion betyder att den som reducerar ska få betalt för att minska sin förbrukning. Men om förbrukningen inte i normala fall är tillräckligt hög finns det ju inget att minska!

Om förbrukningen i normala fall inte är tillräckligt hög så kan inte företaget ingå i förbrukningsreserven och därmed heller inte ingå bland de företag som vinner upphandlingen på dagen före-marknaden.

Precis. Om företaget väljer att delta på dagen före-marknaden. Begreppet "normala fall" som du själv använder dig av syftar på den period som upphandlingen gäller. För hela säsongen alltså.

Citat:
Det innebär att en förbrukare behöver binda sig vid att konsumera mer än den sålda kapaciteten under minst 95 % av tiden, vilket betyder att man inte kan stänga ned produktionen utan att ha fått order om att göra det från SVK.

Nej. Om man minskar konsumtionen från 99 % till 98 % håller man fortfarande sin del av avtalet.

Citat:
Citat:
Ja, men företagen som ingår i förbrukningsreserven kan själva bjuda ut sin konsumtion på dagen före-marknaden. Detta får de ersättning för.

Nej, de företag som ingår i förbrukningsreserven får full ersättning först om de lyckats hålla tillgänglighetskravet på kapacitet vid 95 % under upphandlad period, annars minskar kapacitetsbetalningen.

Ditt påstående motsäger inte mitt.

Citat:
Citat:
Nej, men ägaren kan avgöra när elpriset är så högt att pappersproduktion inte lönar sig.

Visst, men stänger de ned produktionen på eget bevåg så får de ingen ersätting från SVK eftersom tillgänglighetskravet inte uppfyllts och ingen ersättning utgår.

Ersättningen får de genom att delta på dagen före-marknaden.

Citat:
Du har redan tidigare fört in det felaktiga påståendet att förbrukningsreserven kan användas för att sänka elpriserna.

Du har nog missförstått något jag skrivit.
Citera
2021-12-19, 00:23
  #2728
Medlem
Madagascars avatar
8400 MW vind just nu. Bra när ringhals 4 ligger nere.

Hur mycket vindkraft (i MW) kan det vara som mest?
Citera
2021-12-19, 00:29
  #2729
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Madagascar
8400 MW vind just nu. Bra när ringhals 4 ligger nere.

Hur mycket vindkraft (i MW) kan det vara som mest?
Över 50% av Sveriges energibehov nu.
Kommer bli kanon det här, bara de lyckas få till lagringsmöjligheter.
Citera
2021-12-19, 03:04
  #2730
Avstängd
DeValeras avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Lobstr
Elproduktion är ekonomi. Blir det lönsamt att bygga kärnkraft kommer företag att se till att det blir byggt. Nu är det inte det.

Att bygga kärnkraftverk är en stor process, inte som att öppna en korvkiosk, det förstår alla som har normalt med kunskap i samhällsekonomi.

Jacob Wallenberg, nestor inom svenskt näringsliv, hävdade att det handlade om politik, inte ekonomi. Finns politiskt stöd för kärnkraft - ja då löser näringslivet problemet med svensk energiförsörjning. Men det måste finnas långsiktighet i det hela. En investerare är inte benägen att investera enorma summor i ett projekt där en lite politisk sekt i riksdagen kan sätta stopp för i förtid.

Citat:
Alla ni som gråter blod över elpriset? Vad har ni för uppvärmning hemma? Direktverkande el? Mina elräkningar har ökat någon 50-lapp senaste månaden. Knappast något att skrika sig hes över.

Normalt verkar flashbackfolk skryta om hur rika dom är men nu helt plöttsligt får dom ladda mobilen på jobbet för att dom inte har råd att äta om dom laddar hemma.

Nu måste du väl ändå förstå att alla bor inte i studentlyor på 20 kvm och med centralvärme.

Vet du var ordet empati betyder? Många med låga inkomster, jag kan tänka mig framför allt pensionärer får svårt att klara ekonomin när elpriset chockhöjs. Det finns faktiskt människor som kan tänka på hur andra människor har det.

Sedan har vi förstås de höga energiprisernas samhällspåverkan. Jag läste på SVT/Text för någon dag sedan att de högra priserna på el och drivmedel har drivit igång inflationen. Inflation är inte något som är bra för ekonomin.

Höga energikostnader hotar jobben i många energikrävande sektorer som är viktiga för Sveriges ekonomi.

Höga energikostnader driver upp priserna på livsmedel. Det fördyrar böndernas produktion, det fördyrar transportkostnaderna, det fördyrar förädlingen inne på fabrikerna, det fördyrar för handlarna som måste låta kostnaderna för kyldiskar och uppvärmning hamna på prislappen.

Det fanns en viss anledning till att politikerna på 1960-talet planerade med stor klokhet Sveriges energiförsörjning eftersom tillgången på prisvärd el skapar nytta för hela samhällsekonomin.

Citat:
Svk har projekt för miljardsummor på gång, senast jag kollade var det 27 stora projekt med allt från 400kV till trafos runt om i landet. Saker händer över allt och det byggs stabil elproduktion men företagen kommer inte ringa hem till er och vagga er till sömns med framtidsplaner. Man får leta själv eller lita på att företagen bygger så fort dom hinner.

Kan du ge några exempel där det byggs stabil elproduktion?
Citera
2021-12-19, 04:19
  #2731
Medlem
Snapcounts avatar
Inkommande veckan kan bli avgörande för europas energiförsörjning i framtiden :

Kan kärnkraften, trots sina risker, räknas som hållbar för att elproduktionen är utsläppsfri? Den frågan avgör EU nu i veckan. Beslutet får konsekvenser för hela energiindustrin i Europa, inklusive Finland.

https://www.hbl.fi/artikel/finland-f...ill-karnkraft/

(bakom köp-artikel)
Citera
2021-12-19, 05:15
  #2732
Medlem
Lobstrs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av DeValera
Att bygga kärnkraftverk är en stor process, inte som att öppna en korvkiosk, det förstår alla som har normalt med kunskap i samhällsekonomi.

Jacob Wallenberg, nestor inom svenskt näringsliv, hävdade att det handlade om politik, inte ekonomi. Finns politiskt stöd för kärnkraft - ja då löser näringslivet problemet med svensk energiförsörjning. Men det måste finnas långsiktighet i det hela. En investerare är inte benägen att investera enorma summor i ett projekt där en lite politisk sekt i riksdagen kan sätta stopp för i förtid.Nu måste du väl ändå förstå att alla bor inte i studentlyor på 20 kvm och med centralvärme.

Vet du var ordet empati betyder? Många med låga inkomster, jag kan tänka mig framför allt pensionärer får svårt att klara ekonomin när elpriset chockhöjs. Det finns faktiskt människor som kan tänka på hur andra människor har det.

Sedan har vi förstås de höga energiprisernas samhällspåverkan. Jag läste på SVT/Text för någon dag sedan att de högra priserna på el och drivmedel har drivit igång inflationen. Inflation är inte något som är bra för ekonomin.

Höga energikostnader hotar jobben i många energikrävande sektorer som är viktiga för Sveriges ekonomi.

Höga energikostnader driver upp priserna på livsmedel. Det fördyrar böndernas produktion, det fördyrar transportkostnaderna, det fördyrar förädlingen inne på fabrikerna, det fördyrar för handlarna som måste låta kostnaderna för kyldiskar och uppvärmning hamna på prislappen.

Det fanns en viss anledning till att politikerna på 1960-talet planerade med stor klokhet Sveriges energiförsörjning eftersom tillgången på prisvärd el skapar nytta för hela samhällsekonomin.Kan du ge några exempel där det byggs stabil elproduktion?
Jag vet att kärnkraft är en stor process. Råkar jobba som ingenjör i elproduktionsbranschen. Gör du?

Högbytorp och mälarenergi's senaste anläggningar är 2 exempel på nyare stabil elproduktion. Händelöverket sägs få igång sin trasiga turbin snart också, även det stabil el. Kom bara på dessa, nyvaken. Det byggs hela tiden.
Citera
2021-12-19, 10:56
  #2733
Medlem
Madagascars avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Russinsmurfen
Över 50% av Sveriges energibehov nu.
Kommer bli kanon det här, bara de lyckas få till lagringsmöjligheter.
Ja det behövs lagringsmöjligheter. Sedan undrar jag hur vindkraftsekonomin är. Hur mycket subventioner per kWh ungefär har utgått till de ca 8 miljoner kWh som genereras varje timme just nu? 20 öre subvention per kWh? 50 öre subvention per kWh?

-----

De har långsamt börjat få igång Ringhals 4. Ca 270 MW har de fått ut på nätet. (Av totalt ca 1100 MW.)
__________________
Senast redigerad av Madagascar 2021-12-19 kl. 11:09.
Citera
2021-12-19, 11:33
  #2734
Medlem
Madagascars avatar
Ryssarna har i princip stängt av gasen till Tyskland i den ledning som går via Vitryssland och Polen:

https://twitter.com/JavierBlas/statu...09561689063424
Citera
2021-12-19, 11:54
  #2735
Avstängd
wwrs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Madagascar
Ryssarna har i princip stängt av gasen till Tyskland i den ledning som går via Vitryssland och Polen:

https://twitter.com/JavierBlas/statu...09561689063424
Tack. Intressant. EU köper alltså gas av ryssarna redan, även utan Nordstream2 (och Ukraina). Energikrisen i Europa är konstruerad. Att NS är avstängd beror på EU:s kalla krig mot ryssen.

Men det är old news. Putin värmer oss med en gasmässig björnkram.
Citat:
Russian gas exports to Europe via Yamal up after Saturday drop

December 19, 202111:25 AM CETLast Updated 26 minutes ago
https://www.reuters.com/markets/euro...op-2021-12-19/
__________________
Senast redigerad av wwr 2021-12-19 kl. 12:14.
Citera
2021-12-19, 12:15
  #2736
Medlem
COV-NL63s avatar
Citat:
On Sunday, flows at the Mallnow metering point on the German-Polish border were up to an hourly volume of just over 4,000,000 kilowatt hours (kWh/h), after falling to around 1,200,000 kWh/h on Saturday. Flows on the pipeline, a major route for Russian gas to Europe which bypasses Belarus, were hovering at between 9,000,000 to 12,000,000 kWh/h on average so far in December.

It was not immediately clear why the flows were down. Russian gas exporter Gazprom did not reply to a request for comment.
https://uk.finance.yahoo.com/news/ru...102547619.html
Så nu är flödet 33 - 44 % av vad det var tidigare i december.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback