2021-12-10, 20:35
  #2593
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Phantom042
Då blir det ingen gasimport till EU via Ukraina. Den kommer dock ersättas till stor del av Nordstream 2. Om den kommer igång. Gissa varför Putins stora truppsamlingar kommer just precis nu när Nordstream 2 är färdig...

Herregud vilken jävla trött snubbe. Han får väl för fan skaffa sig bundet fast pris då istället för att gråta så mycket.

Bundnaelavtal är inte direkt lösingen på elbristen hade alla kört med bundetelavtal idag hade nog elbolagen lyckats slingra sig på ett eller annat sätt eller så hade priserna ökat markant när perioden gått ut.

En sak kan man vara säker på och det är att elbolag pysslar inte med välgörenhet

Minsta man kan begära att elen blir momsfri på den del som överstiger normalt elpris staten ska inte tjäna på att elpriset är högt.
__________________
Senast redigerad av Rabiate Runar 2021-12-10 kl. 20:41.
Citera
2021-12-10, 21:04
  #2594
Medlem
Pre 1914s avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Madagascar
Jaså, Magdas lösning på elkrisen funkar inte !? (Hon har i princip sagt att man kan lösa problemet genom att teckna fast avtal.)

Nu kommer jag inte åt Svenskans artikel, men UK har ett lagstadgat pristak på el och gas, som företagen får ta ut av kunder - vilket i det närmaste är ett system taget från Venezuela :-) Intressant nog har det införts av förra Tory-regeringen (Theresa May). Jag tror det är ett försök att stävja en tidigare situation som heller ej funkade bra.

Pristaket på el i UK är drygt 3 kr/kWh och det inkluderar även nätavgift. Och i jämförelse med Sverige så är skatten mycket låg. I april ska taket justeras upp. Fler energibolag lär stryka med innan dess.

Jag köper jämförelsen UK och Sverige, men i Sverige är det många som har rörligt vilket underlättar för bolagen. I UK har i praktiken alla fast pris pga lagstadgat tak. Och det fasta priset som svenska bolag tar på sådana kontrakt har de räknat på och riskbedömt helt själva utan att vara begränsade av ett lagstadgat pristak.

Men visst om alla väljer Magdas lösning - fast pris - så blir det problem här också. Och redan idag kanske det finns bolag (ej sett än) som bara erbjuder kontrakt med fasta priser - de kan ju få problem snart om dessa nuvarande höga priser är här för att stanna.
De som säljer fasta avtal köper också elen till i förväg bestämt pris. De kan inte gambla utan försöker hitta så rätt profil på sina kunder som möjligt när de tecknar inköpskontrakten. Nu kan enstaka kunder, oftast företag, plötsligt öka sin konsumtion så att elföretagets profil går åt skogen. Men det är nog på marginalen och inte många elföretag som konkar av det.
Citera
2021-12-10, 21:35
  #2595
Medlem
liksom-fbs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Pre 1914
De som säljer fasta avtal köper också elen till i förväg bestämt pris. De kan inte gambla utan försöker hitta så rätt profil på sina kunder som möjligt när de tecknar inköpskontrakten. Nu kan enstaka kunder, oftast företag, plötsligt öka sin konsumtion så att elföretagets profil går åt skogen. Men det är nog på marginalen och inte många elföretag som konkar av det.
Ja, och går inte det av något skäl så kan dom hedga sig med terminer.

Möjligt att de brittiska företagen ifråga hade struntat i det och bettat på att det skulle gå ändå.
Citera
2021-12-10, 21:44
  #2596
Medlem
liksom-fbs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av fermion
Här talar vi subventioner. För vem ska betala anslutningen? Siffran 500 miljarder kronor har nämnts.
Men jag antar att det är OK att staten betalar när det gäller att bygga vindkraft. Kraft att exportera när det blåser och priset är lågt.
Sverige kan bli en humanitär elstormakt.
Vad skulle vara subventioner??

Någonstans måste elproducenterna ansluta till transmissionsnätet. Var?
Var ansluter Ringhals?
Är det möjligen så att SvK fixat en anslutning på plats?

Det är bara i några tomtars fantasivärld det är subventioner.
Desto mer en anslutningspunkt kostar för SvK, desto mer nätavgift får den som ansluter sig pynta. Trodde du det var gratis att använda transmissionsnätet.

Detta bara handlar om vilken princip som skall gälla för havsbaserad anslutning.
I andra länder smäller staten bara upp en anslutningspunkt och så auktionerar man ut rätten att ansluta sig. I Sverige väljer man en annan väg.
(Huvudproblemet är att staten är inblandad. Men det kommer vi inte ifrån så länge majoriteten som röstar ser DDR som ett föredöme. Eller röstar så iaf).
Citera
2021-12-10, 21:49
  #2597
Medlem
liksom-fbs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Reimer
Börjar så sakta skymtas en liten form av insikt hos det "statsbärande" partiet (enligt deras egna utsagor) S, nu börjar det komma krav på att samtala med oppositionen igen.
Mer troligt att det bara handlar om retorik från politiker.
Elpriserna har gått upp. Då är det viktigt att det ser ut (för pöbeln) som att partierna agerar.

Det finns två alternativ:

A) Man tittar på av politiker säger.

B) Man tittar på deras åtgärder.

Majoriteten av såväl folket som i forumet tittar bara på A.
Sakpolitiken i B är snudd på okänd för skribenterna.
Citera
2021-12-11, 09:14
  #2598
Medlem
Reimers avatar
Dagens siffra för den hypade vindkraftens produktion är enligt SVK 3,1 %, antagligen vindstilla i hela landet.

https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/

Intressant att följa den sidan, hyfsat informativ.
__________________
Senast redigerad av Reimer 2021-12-11 kl. 09:19.
Citera
2021-12-11, 12:11
  #2599
Medlem
LaurentiusLucidors avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Reimer
Dagens siffra för den hypade vindkraftens produktion är enligt SVK 3,1 %, antagligen vindstilla i hela landet.

https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/

Intressant att följa den sidan, hyfsat informativ.

2,5% (mediokra 548 MW) just nu. Under förra årets jul och nyårsperiod låg siffrorna stadigt runt 1,3%.
Det är nu hög tid att ta på extra skygglappar om man är en snurrkramare!
Citera
2021-12-11, 12:27
  #2600
Medlem
Snapcounts avatar
Då håller norges regering på att presentera sina subsidier för de höga strömpriserna :

Regjeringen vil subsidiere deler av strømregningen dersom prisen går over 70 øre kWh i gjennomsnitt for måneden.

Da dekker staten halvparten av det overskytende. Hvis prisen blir kroner 1,50, dekker staten 40 øre og forbrukeren betaler kroner 1,10


Ordningen vil ikke gjelde for forbruk over 5000 kWh pr. måned. Den gjelder heller ikke hytter. Ordningen skal gjelde fra og med desember 2021 til og med mars 2022, og vil administreres gjennom nettselskapene.

https://www.aftenposten.no/norge/i/o...m-stroempakken

Om jag inte tar fel, så skall detta kosta ca 11 miljarder sades det (totalt med tidigare stöd som kommit). Sedan tidigare har man även sett över bostadsbidragen och ökat stödet till studenter. Staten kommer att ta in ca 30 miljarder i skatter pga de höga strömpriserna vill jag minnas.
__________________
Senast redigerad av Snapcount 2021-12-11 kl. 12:39.
Citera
2021-12-11, 13:55
  #2601
Medlem
EnGodForlorares avatar
Citat:
Ursprungligen postat av LaurentiusLucidor
Hur kan ett företag som inte planerar att ha någon/ha begränsad produktion under den period som upphandlingen gäller, ingå bland de objekt som vinner budgivningen? Haveri är exempelvis den enda anledning som godtas som förklaring till avsaknad av förmåga till förbrukningsreduktion på reglerkraftmarknaden, helt enligt din andra källa.

Det står i dokumenten jag länkade till att företag som ingår i förbrukningsreserven får lägga bud på dagen-före marknaden. Om dessa bud vinner minskar budgivarnas elkonsumtion.

Citat:
Du har helt enkelt inte koll på vad ordet reserv innebär när du påstår att det står företagen helt fritt att lägga ned produktionen utan uppmaning.

Det är precis det som det står i dokumenten jag länkade till.

Citat:
I din första länk så finns det i sin tur en länk till de regler som gäller för de nordiska systemansvariga transmissionsnätsföretagen. Det tas stor hänsyn till att negativ inverkan på marknaden inte ska kunna ske (det scenario du målar upp):

Du citerar en blaffa från en publikation som inte är det minsta relevant.
Citera
2021-12-11, 14:39
  #2602
Moderator
TheLuckys avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Reimer
Börjar så sakta skymtas en liten form av insikt hos det "statsbärande" partiet (enligt deras egna utsagor) S, nu börjar det komma krav på att samtala med oppositionen igen.https://www.aftonbladet.se/nyheter/a...ed-kristersson

Sent skall syndaren vakna men jag vet ärligt talat om det funnits någon opposition inom S angående den vansinniga övertron på vindkraft som den enda vägen, hur som haver, S kanske har nyktrat till och börjar inse att det här vansinniga spelandet med landets energiförsörjning inte håller.

Sedan Löfven avgått och Magdalena tog över får man väl anse att det har hänt rätt mycket i sosseregeringen. Maggans tillträde till posten som partiledare var en promenadseger och var hon stått i flera frågor var känt för de flesta inom partiet. Detta säger en hel del om om viljan till samarbete med miljöpartiet, det vill säga lågt. Hetsen mot Sd har dolt att det även fanns och finns ett stort agg mot vänstern och miljöpartiet.

Socialdemokraterna är ett arbetarparti även om man under senare år svikit dem. Såsom arbetarparti är man ju för en industri och särskilt högteknologisk sådan som ju höjer arbetarnas kompetens. Vindsnurror ger inget av detta. Många socialdemokrater börjar känna en arbetsro efter att de senaste 15 åren dragits med två skruvade partiledare.
Citera
2021-12-11, 15:08
  #2603
Medlem
COV-NL63s avatar
Norge:

Citat:
På lördagen presenterade statsminister Jonas Gahr Støre den tredje åtgärden från regeringen för att hjälpa människor att klara de höga elräkningarna:

Hushållen får avdrag på de elräkningar som gäller för december till mars.
Staten tar hälften av vad som överstiger ett spotpris på 70 öre.

Stödet ges upp till 5000 kWt per månad för att inte belöna lyxkonsumtion.
Stödet ges till bostäder, inte stugor eller verksamheter.
– Regeringen presenterar kraftfulla åtgärder. Vi har varit måna om ett upplägg som fungerar snabbt. Vi har kommit till slutsatsen att detta är det mest korrekta schemat. Detta ger den bästa och mest pålitliga hjälpen, sa Støre på presskonferensen.
https://www.dn.no/energi/strompris/e...om/2-1-1121496
Citera
2021-12-11, 17:05
  #2604
Medlem
LaurentiusLucidors avatar
Citat:
Ursprungligen postat av EnGodForlorare
Det står i dokumenten jag länkade till att företag som ingår i förbrukningsreserven får lägga bud på dagen-före marknaden. Om dessa bud vinner minskar budgivarnas elkonsumtion.

Det är precis det som det står i dokumenten jag länkade till.

Du citerar en blaffa från en publikation som inte är det minsta relevant.

Och du kommer som vanligt med ett inlägg som totalt saknar relevans och är rent nonsens.
Vad menas ens med meningen:

Om dessa bud vinner minskar budgivarnas elkonsumtion.

Menar du att alla företag som ingår i förbrukningsreserven med automatik stänger ned sin produktion?
För hur kan du annars säga att elkonsumtionen garanterat minskar?

Vilka företag som ingår i förbrukningsreserven avgörs först efter att de lagt ett bud som antagits.
Har företagen inte planerat att ha någon produktion så kan man naturligtvis inte ingå i någon förbrukningsreserv eftersom man givetvis inte har någon förbrukning som kan ställas i reserv (DUH!).

Du påstår här ovan att det är möjligt för ett företag som förlorat budgivningen att ändå ingå i förbrukningsreserven. Vilket toksnack!

SVK upphandlar nämligen möjligheten att kunna beordra företagen att stoppa produktionen under perioder då effektbrist råder (endast i extrema nödlägen, helt enligt reglerna jag länkat till).

"Blaffan" är de regler som gäller. Regler som tydligt visar att du som vanligt inte har en aning vad du snackar om men hellre framstår som en jubelidiot än att medge att du som vanligt har helt fel i ett ämne du du inte vett ett skvatt om.

Men du behöver inte vara ledsen. Jag skulle tro att hela svenska folket inom en snar framtid kommer att bli experter på både effekt och förbrukningsreserven med tanke på att dina älskade vindsnurror enbart förmår bistå med ynkliga 462 MW (2,1%) i skrivande stund!

Nu har vi äntligen facit! Vindkraften är naturligtvis helt oberäknelig, precis som dess förespråkare som vill plöja ned runt 500 miljarder i subventioner till lika oberäkneliga havsbaserade snurror.
Och då är inte ens den nödvändiga back-upen (gasturbiner, vilket jag upplyste dig om redan för några år sedan men du kallade fria fantasier) inräknad i dessa astronomiska kostnader. Detta efter att de med egna ögon bevittnat hur landbaserade snurror, trots investeringar på hundratals miljarder (delfinansierade av elkunderna genom elcertifikat = subventioner) enbart förmår leverera ynkliga 462 MW när stor efterfrågan råder!

Jag kommer närmast att tänka på självplågande fakirer när jag läser snurrkramar-inlägg av den typ som du nu presterade.
Hur fan har du tänkt att ditt socialbidrag fortsatt ska kunna betalas ut när storföretagen lämnat landet på grund av de volatila elpriserna och skakiga effektsituationen i landets sydliga elområden?
__________________
Senast redigerad av LaurentiusLucidor 2021-12-11 kl. 17:16.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback