2020-09-12, 15:11
  #1
Medlem
Människan är biased att gilla de som liknar henne själv. Alltså ta etniskt identiska människor och dela upp i lag så kan du få igång en konflikt. Dela upp dem i religioner, kulturer, eller använd hudton som markör så sker samma konfliktskapande.
https://en.wikipedia.org/wiki/Realistic_conflict_theory

Mångkultur skapar konflikt enligt realistic conflict theory. För att motverka konflikt krävs ett gemensamt mål och en gemensam kultur. Inte motsatsen.

Om man som rasisthatare börjar anse att alla människor har en ingroup-bias (är "rasister") blir man istället en ganska farlig misantrop. Människor är sociala varelser och social tillhörighet eller "rasism" är det som utgör nivå 2-3 i Maslows behovstrappa. Det pratas idag om detta grundläggande mänskliga behov och som något klandervärt.

Lite diskussionsunderlag:
Vad tycker ni om den här insikten. Är den självklar och okontroversiell? För det verkar inte så. Hur man kan lägga fram insikten utan att genast bli rasiststämplad? Är det värt en rasiststämpel för att föra fram vad man anser vara sant?
2020-09-12, 15:35
  #2
Medlem
Skogismyras avatar
Alla levande varelser har det gemensamt att vi är medvetna och kännande, räcker inte det?
“Racism is a disease in society. We’re all equal. I don’t care what their colour is, or religion. Just as long as they’re human beings they’re my buddies.”
— Mandawuy Yunupingu
"A human being is a part of the whole called by us universe, a part limited in time and space. He experiences himself, his thoughts and feeling as something separated from the rest, a kind of optical delusion of his consciousness. This delusion is a kind of prison for us, restricting us to our personal desires and to affection for a few persons nearest to us. Our task must be to free ourselves from this prison by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature in its beauty."
- Albert Einstein
"Racism is a disease of white people."
- Albert Einstein
__________________
Senast redigerad av Skogismyra 2020-09-12 kl. 15:38.
2020-09-12, 16:04
  #3
Medlem
Voffsingens avatar
Vi måste skilja på åsikten om att det finns olika raser och rasism. Ska vi jämföra DNA så är det större skillnad på olika människoraser än på olika hundraser - trots att vi har betydligt mindre utseendemässiga skillnader.

Definitionen av rasism har skärpts till den grad att det mer handlar om repressalier mot oliktänkande. En tidigare definition av rasism var:
-Idén om att mänskligheten går att dela in i olika raser.
-Att dessa raser kan rangordnas.
-Att man själv tillhör en överordnad ras.

Går vi tillbaka till hundar så är det väl ingen som på allvar försökt rangordna raser, men de kan ha olika egenskaper som gör dem lämpliga för olika sysselsättningar och var och en kan gilla eller ogilla olika hundraser efter eget gottfinnande.
2020-09-12, 17:11
  #4
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Frigjord
Som svar på TS så kan vi ju konstatera att det är svårt att kommunicera med varandra om man utgår från koncept vilandes på helt olika skalor av abstraktionsnivåer.
Intressant, menar du att rasism har en högre eller lägre abstraktionsnivå än ingroup bias? Jag tycker nästan de har fått samma betydelse i praktiken. Hur delar du upp begreppen i abstraktionsnivåer i det här fallet?

Citat:
Ursprungligen postat av Frigjord
Sanningsvärdestabeller och moraliska resonemang existerar i två helt skilda universa, men bara för en delpopulation av mindre socialt grupptänkande individer.
Ja, det är nog ett bra sätt att rama in situationen. Inte ens de smartaste är så smarta i det dagliga livet och det är väl en förutsätning man får förhålla sig till, då, på något sätt.
2020-09-12, 17:40
  #5
Medlem
Redivivuss avatar
Alla människor är rasister. Men det är bara vita som fördöms för det.

Alltså så är frågan om någon "är rasist" egentligen ganska ointressant. Vad som är intressantare att diskutera är varför vissa, företrädelsevis vita människor, har utvecklats till självhatande till den grad att de önskar sin egen etnicitet och ras undergång. De är rasister, mot sina egna.

Vilka faktorer ligger bakom dettat otäcka och onaturliga fenomen? Har "någon" utnyttjat vita europeiska människors (bristfälliga) nedärvda auktoritetstro och skräck för att ligga i nedanförkanten till att bli brickor i ett politiskt spel?
2020-09-12, 17:46
  #6
Medlem
Har man träffat tex hundra som ser ut lika på något sätt plus att dom beter sig på ett speciellt sätt så tror man alla som ser ut så är typ så. Tex träffar man långa blonda tjejer så verkar dom trevliga då tror man alla långa blonda är trevliga. Sen ultra rasism så ser man brun färg enbart. Kanske alltså
Tyckande kommer alltid finnas även om man inte får tycka det.
__________________
Senast redigerad av troligengud 2020-09-12 kl. 17:50.
2020-09-12, 18:59
  #7
Medlem
starke_adolfs avatar
Filosofi --> Sista utvägen: för ämnen som saknar eget forum
/Moderator

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback