Citat:
Ursprungligen postat av
Alsagio
Og vurdere og ikke lenger sikte noen kan ikke nødvendigvis sidestilles med å utelukke vedkommende. Her skyldes det nok heller at politiet har hatt for lite fremdrift i etterforskningen mot han og han har vært siktet lenge.
Kan virkelig lure på hva agendaen din er i denne tråden.
Synes du at Gunnar Øystein Helgevolds synspunkter på saken er mistenkelig også?
GØH er advokat og tidligere polititjenestemann.
Nedenfor har jeg referert fra Gunnar Øystein Helgevolds debattinnlegg i Politiforum 18. april 2021, "Refleksjoner rundt en etterforskning", 3 år før politiet leverte sin innstilling, "henleggelse av siktelsen mot Tom Hagen":
Det har vært urovekkende mange lekkasjer i innledninsfasen, noe som har vært både ødeleggende og lite tillitsvekkende.
Nyhetsdekkingen har vært massiv og repeterende i denne saken. Derfor trodde folk at politiet hadde flere bevis, enn det vi fikk vite etter at Tom Hagen ble pågrepet.
Det som har blitt offentliggjort er ikke bevis, opplysningene tjener derfor bare som tilleggsargumenter for hva noen tror, mener GØH.
Da VG offentliggjorde at Tom Hagen hadde blitt hemmelig avlyttet, trodde de fleste at politiet hadde fått avslørene opplysninger, men det har ikke skjedd. Enten har politiet valgt å holde avgjørende bevis hemmelig, eller så hviler siktelsen på politiets tro, mener den tidligere polititjenestemannen.
For oss som ikke har innsyn i etterforskningen er det vanskelig å forstå hvorfor Hagen skulle bortføre Anne-Elisabeth Hagen, eller noe enda verre, fra hjemmet sitt på lyse dagen?
Politiet mener at det som har skjedd er godt planlagt. Sloraveien ligger i tett bebygget boligområde, med trafikkerte veier i nærheten og tursti som går helt inntil boligen.
Det er innsyn fra flere sider på eiendommen. Mange benytter turstien i morgentimene. Hvorfor skulle noen ta en så stor risiko at de ba noen andre, som de selv var koblet til, hjem til egen bolig for å begå en så alvorlig kriminell handling på lyse dagen? Han stiller seg tvilende. Sjansen for å bli avslørt ville vært stor. Og det er uforståelig hvorfor man skulle vente til lysets frembrudd.
Risikoen for å bli knyttet til både personer og spor er stor, både fottøyavtrykk, brev og strips er funnet på åstedet.
Kryptosporet kan muligens også spores. Og det kan være flere spor som vi ikke kjenner til, argumenterer advokaten.
Hvorfor skulle Hagen gjøre det på en slik måte som risikerer at det slår tilbake på ham selv?
Han stiller seg tvilende. Retten er ikke avhengi av at det er skjellig grunn til å mistenke en person for å foreta ransakinger i en bolig, dersom boligen er åsted for en alvorlig straffbar handling. Det er nok at det er sannsynlig at det finnes spor og gjenstander, som kan knyttes til den kriminelle handlingen, for at politiet kan ta eventuelle beslag og innhente spor.
Den tidligere polititjenestemannen fortsetter. VGs krimpodd introduserte oss for eks-svogeren som ikke trodde at saken var en kidnapping. Og det har fremkommet opplysninger om at Hagen hadde kontakt med "Kryptomannen" i tiden før forsvinningen. Kryptomannen er siktet for bortføring. Og politiet vil nok følge opp linken mellom ham og Hagen, skriver han.
Hagen har ifølge media opplyst i politiavhør, at "Kryptomannen" oppsøkte ham, med forhåpninger om at Hagen ville investere i kryptovaluta, men han var ikke interessert. Politiet vil trolig sjekke begge to, både hver for seg og samlet, fortsetter han.
Han synes lekkasjene fra politiet var urovekkende massive i sakens innledninsfase. Det er både ødeleggende for etterforskningen og for tilliten politiet trenger i så alvorlige saker. Hvorfor hadde politiet behov for drahjelp fra pressen i en så tidlig fase? Det var åpenbart at politiet hadde tipset media om pågripelsen av Tom Hagen. Det avslører en uønsket mentalitet i politigruppa, mener han.
Advokaten stiller spørsmål om hvorfor politiet ønsket å lage underholdning av pågripelsen av en eldre mann, i full offentlighet og publikum, når politiet hadde gode forutsetninger til å gjøre pågripelsen til et skoleeksempel?
Det har vært lekkasjer fra taushetsbelagte avhør. Hva var motivet for det? Pressen elsker å fråtse i rike menneskers privatsfære, konflikter og skarpe utsagn en mannsalder tilbake i tid, og legitimere det med at opplysningene er relevant i en pågående straffesak, gir klingende mynt, påpeker han.
Advokaten mener at det å få blottlagt privatlivet sitt på den måten, i full offentlighet, er svært belastende. Særlig dersom man tar til etterretning at en høyere domstol løslot den siktede.
Dette svekker politiets tillit på mange områder. Skjulte lekkasjer fra et etterforskningsteam kan også skape usikkerhet blant kollegene, påpeker han.
Slik saken har utviklet seg, så er det tydelig at det har vært både komplisert og ressurskrevende. Sett utenfra i det offentlige rom, uten innsyn i de klausulerte saksdokumentene, tyder opplysningene på at flere hypoteser må undersøkes med stor intensitet og pågangsmot, mener Advokat og tidligere polititjenestemann Gunnar Øystein Helgevold.