Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2018-12-08, 01:33
  #1
Medlem
Mysquos avatar
Jag tänkte skpa en tråd där man kan diskutera vad som varit bra och dåligt med olika sorters elcyklar man använt ett tag. Jag har själv förbrukat två stycken och har börjat gå i tankar med en tredje, så jag tänkte börja med att dela med mig med mina erfarenheter.

Först ut. Ecoride Ambassadeur ARS. Den höll i drygt två år och drygt 1500 mil. Sedan var batteriet nästan helt slut. Under första vintern så ärgade ledarna till bakljuset bort. De går i bakskärmen. Bytte ut dem mot en vanlig kabel. Efter första året så sprack bakfälgen i den svetsade skarven. Bytte ut fälgen själv för 300 kr i delar. Strax efteråt så skar nylonkugghjulen i motorn och alla deras kuggar smälte bort. Kostade 400 kr att köpa nya. Efter drygt två är så sprack ramen strax under sadelstolpen. Utan sadel blev den helt obrukbar. Klurar fortfrande på om man skulle ge sig på att svetsa aluminium.
Eftersom batteriet är monterat stående mellan sadelstolpen och bakhjulet så blir cykeln nästan en decimeter längre än vanliga cyklar. biltillverkare verkar ha tänkt på att folk vill kunna frakta en cykel i en bil. Det är omöjligt utan att lossa minst ett hjul med den här cykeln, inte en i en större familjebuss.

Nummer två blev en Scott eSub, med Shimano steps elektroniska växlar och E6000 mittplacerad motor. Även här gav ledningen till bakljuset upp under första vintern. Baklampan var dessutom inbyggd i skärmen och blev fylld med vatten och smuts och blev totalförstörd. Bytte mot en vanlig baklampa. Fälgen är kraftigare och har hållit, men ekrarna är lite för klena och ger med sig om man tar i för mycket. Det har varit en hel del jobb med justera ekrar och hålla hjulet rakt.
Shimano Alfine 8 växlars navväxel har varit en lång källa till problem. Komplicerat att meka med navväxlar. Efter 18 månader så skar ett lager inne i E6000 motorn. Det är lagret till kugghjulet som drivs direkt mot motorns utgående axel. Så det snurrar snabbt. Verkar vara underdimensionerat och desutom av en lite ovanlig dimension som kan vara knepig att få tag på (momentum har dem. kostar 270 kr. Storlekarna som är en millimeter större eller mindre kostar ett par tior på biltema).
För att byta det måste man dela motorblocket och lirka ut alla kugghjulen, som ligger inklämda bakom ett kretskort med korta fastlödade kablar. Besvärligt att komma åt och risk att man sabbar elekroniken. Framlampan sitter även den i skärmen, och funkar faktiskt fortfarande, men det är ofta fuktig innuti så det är nog en tidsfråga innan den lägger av. Den har nu gjort 1400 mil, är snart tre år gammal och batteriet har halva sin kapacitet kvar. Ramen känns robust och stryktålig.
De elektriska Shimano steps växlarna har faktiskt fungerat riktigt bra hela tiden, bortsett från att mekaniken inne i baknavet ofta har krånglat.

Med nästa elcykel så kommer jag satsa på vanliga utanpåliggande växlar eller inga alls. Mer utsatt för smuts och väder, men enklare att serva och byta ut mot standarddelar. Jag vill ha mittmotor, dock inte Shimano. Den skall ha ett rejält och stryktåligt bakhjul. Det skall vara skivbromsar. Vägarna jag cyklar på är mörka, ofta regniga och fulla av ojämnheter. Jag använder den året runt oavsett väderlek.
Inga förbannade trådar inbyggda i skärmarna för att driva lamporna.
Citera
2019-01-23, 15:11
  #2
Medlem
Opaques avatar
Herre jestanes, viken maximal otur.

Jag har använt en China cykel med enolaglig 1000 watts hub-motor med en batteriplacering liknande din ambassador. Köptes helt ny av en privatimportör i GBG. Cykelmärket heter Sobowo (Finns att beställa på alieexpress) och går väl på i runda slängar 18k efter tull/frakt/moms. Klart värt det. Batteriet ett 14,5 ah 48 volt Panasonic celler följer förstås med. Ett lokomotiv (Fatbike) som går ledigt i 35-40 knyck på 7:ans växel.
Jag har dessutom en elflaka (MBG) med 3000 watt motor integrerat i bakhjulet som är i mc storlek. Det enda jag kan säga är detta : ALLA elektriska kontakter (Utom batteri till motor) i VARJE cykel av denna kaliber behöver skyddas med vitt vaselin så fort du köpt den. Öppna varje belysningsanordning på cykeln och lägg en droppe vitt vaselin på + och - kontakten. Varken luft eller fukt kommer sedan åt för att korrodera kontaktytorna.
Jag har bara haft elcyklar med utanpåliggande växlar, och det är verkligen inga problem med det bara man kan ta cykeln inomhus så den kan torka upp, städa växeln 1 gång i veckan (Avfettning och återsmörjning) under vinterhalvåret. Vårt klimat är ren tortyr för mekaniska finprecisa elemen som kedja och kassettväxel.
Jag har nyss köpt en Bafang bbs02 mittmotor som ska monteras in i min White XC cykel som jag gjort om till bekväm cruiser. Wish me luck.
Citera
2019-01-23, 16:42
  #3
Medlem
GalFisks avatar
Jag hade ett Ecoride elcykel-kit med borstlös frammotor för många år sen, kanske 5-6? Det hade så många fabrikationsfel att jag lämnade tillbaka det till slut. Glapp i batterikontakt pga svag konstruktion, runddragen skruv i motorkapsling (och alla hade på tok för kort gänga), ena bromsgivaren vägrade ibland berätta att jag bromsade, felmärka motorkablar, motorn sa ibland "klonk" utan anledning - verkade som ett elfel, och det är vad jag minns.
Nu har jag tre kinacyklar med bosrtad bakmotor. De är långtifrån felfria, men å andra sidan gav jag 1500-3000/st för dem. De kom alla med kassa blybatterier, så jag byggde nya av litiumceller. De går flera mil på en laddning även med begagnade celler. Om jag byggde kompakt med nya celler skulle jag nog kunna krama ur 15 mil, då batterilådorna för blybatterierna är så stora.

Fördelar: finns billigt på Blocket rätt vad det är, plats för stora batterier, gashandtag, rejält byggda motorer med alla kugghjul i metall.

Nackdelar: tunga, rostar, svårt att få tag i vissa delar (axeln är till exempel extra bred för att batteriet ska få plats bakom sadelstolpen), vissa delar är i material av usel kvalité, kräver underhåll och service - men det gör inget eftersom jag tycker det är kul att pula både med el och cykel.
Citera
2019-02-09, 09:25
  #4
Medlem
-Ohlsson-s avatar
Jag är sugen på en elcykel framåt våren, någon billigare historia får det nog bli. Jag har bara 15km till jobbet så det behöver inte vara någon värsting, vad har ni för tips?
Citera
2019-02-09, 15:20
  #5
Moderator
Tystnads avatar
Har sedan drygt halvåret en Ecorider Ambassador , använt den en hel del dock inte under vintern vid snö och ishalka pga livsfarligt cykla på kommunens bristfälligt sandade ishala vägar.

Har haft den en kort tid men min erfarenhet stämmer överens med detta test :
https://www.test.se/elcyklar/1471

dvs den är något trögtrampad utan elassistans å andra sidan väger den ju med batterimonterat lite över 25 kg så det är väl inte så konstigt.

Batteriet är lite "klumpigt" tar alltid med det upp i lgh för laddning, väger 3,3 kg
Tar flera timmar ladda om det är väldigt urladdat .

Saknar fjädringar i framgaffel, kör man lite offensivt och kör på dålig asfalterat eller uppstickande kantsten fortplantar sig stöten upp i styret ( förmodligen samma på flesta elcyklar)

Robust konstruktion och fälgar.
Stort plus för belysningen som får ström via det laddningsbara batteriet, dvs det lyser alltid när man behöver det.

Stort plus för cykelkorgen, man kan lasta en massa matvaror och annat, och den är otroligt stabil, ingen riklig historia som på många vanliga cyklar.
Citera
2019-02-09, 15:34
  #6
Medlem
Har en scott e-sub 2015 år modell. Efter två och ett halvt år och 400 mil på cykeln så hittar jag fortfarande inga fel förutom småskavanker som att stänkskärmarna lossnat lite grann, en plastbit som behöver sättas tillbaka.

Lysena på cykeln var skit. Framlampan började glappa och baklyset var så svagt och dåligt så jag skruvade bort båda fram och bak och satte dit laserdiodlysen i stället. Billigt och effektivt. Ringklockan var också rostig efter några år, ersatt den med ny fin för 69 kronor.

Har kört ganska hårt med cykeln men alla vitala delar funkar trots viss misskötsel. Växelsystem, elsystem, lager, allt ser fortfarande bra ut.

Cykeln kostade 21 000 kr på rea. Mycket nöjd. Batteriet verkar vara i toppskick fortfarande så jag rekommenderar scott.

Jag tror det blir dyrare i längden med billigt skräp.
Citera
2019-02-14, 06:53
  #7
Medlem
-Ohlsson-s avatar
Ja, det ju som med allt. Helst vill jag ha en elcykel som klarar allt. Gå lätt på och snabbt på landsvägen, kunna köra dom tuffaste gropigaste stigar i skogen och cykla dagligen året om till och från jobbet med fullpackad matkasse på vägen hem från jobbet. Men det är bara att inse att man behöver 3 olika cyklar för det.

Jag har kollat lite på en MTB elcykel och fastnat lite för Lambretta Assiano som jag hittat på en sida som recenserar cyklar.

Men den kanske är för billig för att vara bra?

Positivt med centrummotor och utanpåliggande växlar för MTB åkande men det kräver sitt underhåll om jag ska pendla till jobbet med den.
Citera
2019-09-15, 18:02
  #8
Medlem
Jag lånade en Monark elcykel med bakmonterat batteri när min vän reste till amerika, vet tyvärr inte modell, 8 växlar hade den i.a.f slutade ge assistans vid 25 km/h.
Batteriet var mäktigt dock, lithium. har testat blybatterier tidigare och de behövde man i princip ladda varje kväll annars riskerade man soppatorska.
Monarkens batteri klarade 3 dagar , kanske mer men jag valde att ladda var tredje dag ungefär.
växlarna var skit dock, ettans växel var som att sparka luft, de tog ett tag innan man fick assistans, inte länge men märkbart nog.
åttans, fyran och tredje växel var helt trasiga, bara knastrade när man lade i dom så man fick hela tiden titta och vara säker på att man inte råkade växla fel för faran att man skulle förstöra den mer.
imponerande ramkonstruktion, väldigt tjock, den liknar de brevbärarna åker runt på, stabila saker och jag kunde lasta väldigt mycket vikt utan några problem förutom långsammare acceleration givetvis.


Nu är min vän tillbaka och har jag är tillbaka på min rostiga damcykel som jag hatar.

Söker desperat efter en ny cykel men det är så himla dyrt och de verkar ha problem och går sönder lätt, jag är inte kunnig nog att serva den själv så jag vill ha något robust som håller upp till vårt väder i Sverige, tänker pendla på vintern med. jag är villig att spendera för kvalite. om vi talade om stekpannor så söker jag efter en gjutjärnspanna och inte en teflon, jag vill inte behöva hantera med silkesvantar, vi har dystert väder med mycket nederbörd i Sverige och köper jag en cykel för över 20k vill jag ju att den håller i minst 5 år om inte mer.

Jag söker något i city/herr/dam stilen, dvs inget som ser ut som en räcer, den måste ha pakethållare så jag kan montera väskor, ja ni förstår jag ska till ica med den också, inte åka downhill för nöjet.

Sen är jag lite sugen på att ha en med 45 km/h kapacitet om det finns, verkar inte vara väldigt många alternativ här dock, är ingen speed freak men grejen är att stadstrafiken i Malmö är 40 km/h och jag förstår att det är farligare att ligga och puttra i 25 och ständigt bli omkörd än att följa trafikhastigheten.

Vi har bra cykelvägar i malmö kan man tycka men jag har inte den turen dit jag pendlar.

Jag har varit inne och kollat lite på XXL men de ser lite suspekta ut, kan de verkligen hålla upp mot hårt bruk? vilken återförsäljare i malmö är pålitlig och bra där jag kan gå in och få prova också?
Citera
2019-09-15, 18:29
  #9
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av boxorbengt
jag vill inte behöva hantera med silkesvantar, vi har dystert väder med mycket nederbörd i Sverige och köper jag en cykel för över 20k vill jag ju att den håller i minst 5 år om inte mer.

Alla fordon kräver service även cyklar hur robusta de än är. Visst är det en oväxlad cykel så kanske den fungerar i 5 år utan service, men det finns komponenter som bör servas ibland även på en oväxlad cykel, lite beroende på hur långt man cyklar hur man man förvarar cykeln m.m så kan det infalla innan 5 år. (Utöver att rengöra och smörja kedja/drivlina som är det absoluta minimum som krävs att man gör regelbundet på alla cyklar, speciellt på vintern. Vill man slippa detta så finns förresten remdrivna cyklar som man inte smörjer.)

Kan eller vill man inte serva cykeln själv så behöver man lägga en bra slant på att någon annan gör det.
__________________
Senast redigerad av Hominem 2019-09-15 kl. 18:36.
Citera
2019-09-16, 15:45
  #10
Medlem
graFFes avatar
Jag har kört en Scott E-Scale 940 i 420 mil nu (Mars-November dock, inte i vinterslask) som jag vårdar ömt med polishspray och regelbunden rengöring av kedja, kasett osv.
Ser fortfarande ut som ny och har inte haft ett endaste problem med den.
https://www.cykellagret.se/p17956/scott-e-scale-940

Nyligen trimmade jag den också med Speedbox:
https://www.elcykeltrim.se/speedbox-...schapc-unlimit

Så den gör ledigt 45kmh på rak väg och över 50 i nedförslut (jag har bytt framdrevet till en med 18 tänder istället för original 16 typ). Rekordet är 60kmh med då är det ordentligt luftmotstånd. Sportglasögon är ett måste.

Köpte dock nya bromsbelägg nu från Wiggle (60 spänn paret) så jag är redo att byta när det behövs, men det är en hel del kvar (kanske 2mm) på de som satt på när jag köpte hojen ny.

Är jättenöjd med cykeln, enda downside är att Maxxis-däcken som sitter på original är inte punkteringssäkra. Har haft 2 punkor (båda bak) på 420 mil. Har beställt nya Continental Cross King nu som tydligen har deras bästa punkteringskydd:
https://www.continental-tires.com/bi...ing-protection
Citera
2019-09-17, 06:47
  #11
Medlem
GalFisks avatar
Min hopfällbara livscykel blev stulen, men jag fick tag i en Ecoride Folder av äldre modell.
Bra saker: lätt, bra batteri för att vara så litet (Har försökt tömma det helt, men gav upp efter 3 mil), lika stark även när batteriet börjar bli lågt, skön att cykla på även utan assistans, kompakt när den är ihopfälld. Hjul, växlar, motor, drivlina verkar tåliga, men jag har inte hunnit slita så mycket på dem än. Gashandtag som ger gångassistans 5 km/t när man inte trampar, eller full assistans när man trampar oavsett fart. Flera assistanslägen, dock tycker jag bara läget som ger assistans i relation till pedalfart känns bra.
Nackdelar: sadelstolpen i järn var inte härdad, så den böjde sig med tiden. Enligt markeringen på stolpen var det ok att sätta i den bara 10 cm, men det gjorde att den inte nådde ner till förstärkningen i ramen, så ramen sprack till slut. Inte värre än att den funkar med ny sadelstolpe dock. Elen till baklyset går igenom bakskärmen, i en överföring som inte tål fukt. Framlampan tål heller inte fukt riktigt. Andra kontakter verkar bättre skyddade, men jag ska nog ta till mig tipset om vitt vaselin ovan. När cykeln ligger ihopfälld skrapar vissa delar mot andra delar så lacken blir repig. De borde snäppas ihop med magneter eller andra låsmekanismer så de hålls stilla och på avstånd. Låset till styret kräver en massa skruvande för att öppna (de nya modellerna verkar ha ett bättre snäpplås). Ibland lägger assistansen av någon sekund utan anledning. Ibland slutar kontrollpanelen svara på knapptryck.
Citera
2019-09-17, 17:56
  #12
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av graFFe
Jag har kört en Scott E-Scale 940 i 420 mil nu (Mars-November dock, inte i vinterslask) som jag vårdar ömt med polishspray och regelbunden rengöring av kedja, kasett osv.
Ser fortfarande ut som ny och har inte haft ett endaste problem med den.
https://www.cykellagret.se/p17956/scott-e-scale-940

Nyligen trimmade jag den också med Speedbox:
https://www.elcykeltrim.se/speedbox-...schapc-unlimit

Så den gör ledigt 45kmh på rak väg och över 50 i nedförslut (jag har bytt framdrevet till en med 18 tänder istället för original 16 typ). Rekordet är 60kmh med då är det ordentligt luftmotstånd. Sportglasögon är ett måste.

Köpte dock nya bromsbelägg nu från Wiggle (60 spänn paret) så jag är redo att byta när det behövs, men det är en hel del kvar (kanske 2mm) på de som satt på när jag köpte hojen ny.

Är jättenöjd med cykeln, enda downside är att Maxxis-däcken som sitter på original är inte punkteringssäkra. Har haft 2 punkor (båda bak) på 420 mil. Har beställt nya Continental Cross King nu som tydligen har deras bästa punkteringskydd:
https://www.continental-tires.com/bi...ing-protection

wow fräckt med trimmning, det är så trist att behöva bli låst vid 25 km/h, därför jag funderat lite kring en moped istället..speciellt eftersom priserna faktiskt ÄR bättre än elcyklar, de är mycket tyngre dock, behöver reg skylt.. får inte parkera hur som helst och andra nackdelar.

Typ en NIU elmoped går på runt 20-25k, det är vad en mid-level elcykel går på. Även Svenska Vässla verkar lovande, snygg är den också.
Jag har ju körkort, kanske borde satsa på det istället, elcyklar är ett frän ide men dom är så in i bomben dyra eller så är dom väldigt skrangliga, pedaler och kedjor, ekrar och allt sådant på en cykel går ofta lätt sönder, tror sånt håller bättre inuti kåporna på en moped.. kan ha fel, jag har aldrig ägt en moped eller elcykel för den delen.. det är ett stort beslut, ekonomin är inte jättebra men är så trött på att pendla och nu blir det snart slask och höstregn med.

dock kan jag inte dra ner en 80kg tung moped i källaren som jag kan med en cykel.. får nog köpa ett sånt tält jag ser på motorcyklar
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback