Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2018-12-03, 18:16
  #1
Medlem
Carbuncles avatar
Jag har nu läst Brott och straff igen och blev lite fundersam över hur samhället egentligen var under perioden då Dostojevskij skrev detta mästerverk. Visst var det fattigt och eländigt, men samtidigt verkar det ha rått harmoni. I alla fall i boken. Höga tjänstemän bekymrade sig om trashankars rättigheter och folk var åtminstone någorlunda hövliga och vänliga mot varandra. Samtidigt talades det om "det nya rättsväsendet" i boken. Kan någon upplysa mig om vad det innebar?

Samhället verkar ha varit på väg att förändras också. Ungdomen hade blivit nihilister och socialister och den äldre generationen skakade bekymrat på huvudet. Finns det någon historisk beskrivning av Ryssland och Petersburg under den här tiden utifrån bokens kontext? Det finns bestämt någon expert här på Flashback som kan reda ut hur det låg till.
Citera
2018-12-03, 20:09
  #2
Moderator
Tystnads avatar
Var många år sedan man läste delar ur den boken, men vad jag vet var det knappast frid och fröjd i Ryssland, bonde folket levde ju under stor armod och fattigdom och hade så gjort under årtionden, allt ledde ju till Ryska revolutionen 1905 och 1917.
Citera
2018-12-05, 14:58
  #3
Medlem
Ankdammsmans avatar
Ryssland och Frankrike innan revolutionerna är lite av historiska minfält eftersom frågorna har varit så politiskt laddade. Många socialister och liberaler har sympatiserat med revolutionärerna och velat framställa tiden innan som extra eländig. Det finns också en mindre motrörelse åt andra hållet.

Jag har inte koll på den senaste forskningen, men Ryssland före 1917 var knappast det statiska förtryckarsamhälle som det ibland framställs som utan tvärtom under snabb industrialisering och modernisering. Det fanns en massa missnöje men det var inte unikt för tsarväldet. Att revolutionen lyckades i Ryssland medan den misslyckades i Frankrike 1871 och Tyskland 1848 berodde på motgångarna i första världskriget (upp till 3,5 miljoner döda och 5 miljoner sårade) och den politiska kris det skapade.

Ryssland på 1800-talet var definitivt mer agrart och primitivt än Västeuropa, men det har också framställts som ett stinkande helvete av allt från dåtida propaganda till senare ideologiskt präglad forskning. Synen på Ryssland förenade stora delar av tidens vänster och höger: vänstern avskydde tsaren och förtrycket, och högern såg ett slaviskt-asiatiskt rashot. Dubbelbingo alltså.

Mitt konkreta tips är att leta upp ett modernt översiktsverk. Borde till och med finnas på svenska med tanke på alla Rysslandskännare.
Citera
2018-12-05, 15:07
  #4
Medlem
Ankdammsmans avatar
Dessa verkar utmärkta:

https://www.bokus.com/bok/9789187031892/ryssland/

https://www.bokus.com/bok/9789175455...ands-historia/

(Möjligen samma bok i olika versioner.)
Citera
2018-12-05, 18:27
  #5
Medlem
Moramannens avatar
Längesen jag läste Brott och straff, och även om jag är väldigt intresserad av rysk historia är jag långt ifrån någon expert. Med det sagt, det man ska komma ihåg är att St Petersburg var, och är, inte hela Ryssland. Självklart var förhållandena generellt ekonomiskt bättre i storstaden, även om slum och hemska arbetsförhållanden rådde (ungefär på samma nivå som London eller Stockholm skulle jag tro). På landsbygden var det sämre, även om avskaffandet av livegenskapen gjorde saker och ting bättre. Därav att många flyttade från landet till stan för arbete, och då är vi åter tillbaka till arbetsförhållanden, utsugning, och så småningom revolution. Men det var inget unikt för just Ryssland, det var samma sak i Sverige och Finland (som visserligen var ryskt vid den här tiden). Revolutionen 1917 spreds ju till Finland också och hade inte bara med nationell frigörelse att göra, åtminstone inte för de röda, och upprorsstämning rådde även på Stockholms gator.

Överhuvudtaget fanns och finns det fler likheter mellan Ryssland och Norden än folk ofta tänker på.

Förutom Ankdammsmans boktips vill jag rekommendera "Rysslands historia: Från Alexander II till Vladimir Putin"
av Martin Kragh.
Citera
2018-12-05, 19:16
  #6
Medlem
Ördögs avatar
Det finns ofantligt mycket att läsa om tsarernas Ryssland, och om författarnas bild av landet. Staffan Skott skrev på ett ställe att inget lands historia skrivits med lika mycket efterklokhet som Rysslands, och i synnerhet vi i Väst har ofta en ofantligt ensidig bild av samhällsförhållandena där för 100-150 år sedan.

Utöver Ankdamms- och Moramännens boktips kan jag rekommendera Ronald Hingleys De ryska författarna och samhället 1825-1904, utgiven redan på 1960-talet -
https://libris.kb.se/bib/8198707

- och om den tidigare i år avlidne Richard Pipes' översiktsverk Russia Under the Old Regime -
https://www.amazon.com/Russia-under-.../dp/0140247688

- samt om Henri Troyats Daily Life in Russia under the Last Tsar - egentligen en skönlitterär skildring, men med ofantligt mycket information om Ryssland i början av 1900-talet.
https://www.sup.org/books/title/?id=3155

Troyat (1911-2007) var fransman av armenisk börd. Han skrev både romaner och biografier, de senare mest om ryska tsarer och andra märkliga personer, och om ryska och franska författare. Några av verken (om Peter den store, Katarina den stora, Alexander II, Rasputin, Tjechov med flera) finns på svenska, men inte alla.
Inte heller Daily Life in Russia under the Last Tsar finns på svenska, men på finska har den kommit ut i flera upplagor. Troyat skildrar Ryssland genom en ung fransk resenärs ögon, men i den engelska översättningen har han gjorts till engelsman!

Förresten skrev Troyat också en biografi om Dostojevskij, men den tycks inte finnas på vare sig svenska eller engelska. Men nog på finska ...
__________________
Senast redigerad av Ördög 2018-12-05 kl. 19:34.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback