Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 1
  • 2
2018-08-24, 05:55
  #13
Medlem
StickmanRevolutions avatar
Citat:
Ursprungligen postat av akrylforlibbad
Psykologi är ju ingen objektiv vetenskap. Olika psykologiska teorier har kommit och gått genom åren. De har avfärdats när någon ny teori kommit på modet.

Vissa beteendemönster är dock objektivt klarlagda.
Citera
2018-08-24, 09:31
  #14
Avstängd
Citat:
Ursprungligen postat av zabut
Nej jag menar inte, antar att läraren menar att psykologi bara är vetenskapligt (kvalitativt?)
Vad menar du med abstrakt? Mvh

Jag menar att abstrakt är symbolik och liknelser .
När det kommer till drömmar t.ex så är det väl väldigt abstrakta, det är väl logiska på djupet men obegripliga om man inte går in på djupet och analyserar det kanske även missledande .
Känslor är ju också abstrakta, det går inte flumma runt och slå ihop en summering , utan man måste checka av om mönstret man misstänker är löpande och att det finns en rödtråd.
Citera
2018-09-16, 20:22
  #15
Medlem
zabuts avatar
Citat:
Ursprungligen postat av StickmanRevolution
Psykologi är flummigt så till vida att tankemönster och beteenden studeras utifrån hur de utspelas i praktiken snarare än utifrån de neurokemiska processer som ligger bakom. Jag tillstår att detta påstående inte är helt korrekt eftersom hjärnans signalsubstanser faktiskt är ett förekommande inslag i den psykologiska vetenskapen. Psykologi är dock ändå mer flummigt än tex fysik av ovannämnda anledning. Också fysik är kopplat till praktiska företeelser men vid utförande av experiment utarbetas en tämligen oflummig teoretisk grund. Jämför man psykologiska experiment med fysikaliska sådana så kan man genom att jämföra replikerbarheten av respektive forskning dra slutsatsen att psykologi är mer flummigt i och med en lägre grad av reproduceringsmöjlighet för experimenten. Att experiment inom psykologin är svårare att replikera beror på analysnivån som jag nämnde tidigare. Man studerar praktiskt beteende utan att noga granska de bakomliggande biologiska processerna. Fysik handlar om hur den fysiska världen fungerar. Den fysiska världen består av relativt enkla strukturer. En järntyngd skiljer sig inte direkt från en annan järntyngd med samma utformning. Människor skiljer sig däremot från varandra, inte mycket, men tillräckligt mycket för att göra det svårt att behandla dem som strukturer av samma komplexitet som en järntyngd. Människor består dock fortfarande av vanliga atomer precis som allt annat och i teorin kan psykologi beskriva verkligheten med samma precision som fysik, om man hypotetiskt sett skulle kunna ta hänsyn till människans komplexitet. I praktiken är detta dock inte möjligt (än) och därför studeras som sagt människans beteende som vi uppfattar det i vardagen. Ett intressant fakta i sammanhanget är att psykologiska studier nästan alltid utförs på antingen personer med psykiska störningar eller på personer som pluggar psykologi. Kort sagt finns det anledning att betrakta psykologi som mer flummigt än tex fysik eftersom psykologi inte är lika exakt när det gäller att förutse eller förklara händelser. Dock är psykologi en vetenskap som har gjort betydande framsteg och det är en värdefull och legitim vetenskap som har lärt oss mycket om det mänskliga psyket. Kan psykologi vara flummigt? Ja det beror på vilken mening man tillskriver ordet ”flummigt”.

En sa att psykologi inte är flummigt utan komplext i liknelse med astronomin. Vi har inte kapacitet att föra vetenskap på hela rymden. Likaså gäller det inom psykologin att vi inte kan forska på 7 miljarder människor samtidigt.
Citera
  • 1
  • 2

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback