Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 1
  • 2
2018-08-05, 08:27
  #13
Medlem
EbolaTillAllas avatar
Citat:
Ursprungligen postat av HenAnnan
Du missförstår det amerikanska pensionssystemet: Amerikanska staten varken sätter av något till pensionen eller placerar det.
Det är arbetsgivaren som står för pensionen. Placeringarna sköts av andra företag som specialisterat på just detta. (Löntagaren har ofta ett antal alternativ att välja mellan, men kan inte placera sina pengar direkt och efter eget gottfinnande).

Amerikanska staten är en stor arbetsgivare. Men varje myndighet har en egen hantering av pensionerna. Den ser i stort sett ut på samma sätt som hos företagen. Om den amerikanska myndighetens pensionsförvaltare placerar i statliga låneinstrument så är det utanför kontrollen av staten. Det baseras på en marknadsmässig bedömning.

(Hur kan någon placera i något så lågavkastande som amerikanska statskulden? Jo, avkastningen är faktiskt inte så dålig: Ett 10-årigt lån betalar f.n. ca 3% ränta. Förvaltaren resonerar ungefär såhär:
"Jag får 3% av amerikanska staten, men då är lånet i USD. Jag skulle kunna få ca 10% ränta i Brazilien men då är valutarisken skyhög. Jag kan bara få 2,3% i Kanada, och jag har ändå en valutarisk. I Tyskland får jag bara 0,4% och dessutom med valutarisk. Det är inte att tänka på!
Jag söker en säker placering, och med hänsyn till valutarisken så är min risk lägst och min avkastning högst i amerikanska statspapper.")

Nej jag missförstår inte det amerikanska systemet. Sluta anta att alla utom du är dumma i huvudet nu.

Om arbetsgivaren är staten så sätter staten uppenbarligen av pengar för den anställdes pension och när en del av pengarna investeras i statsobligationer så bl a på detta vis uppstår då "intra-governmental holdings" av statsobligationer vilket så står i motsats till "allmänt" ägande av statsobligationer. Detta är ämnet för tråden.
Citera
2018-08-05, 16:57
  #14
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av HenAnnan
Du har fel angående pensionsrätter:
- Medel som sparas i pensionsfonder (som t.ex. i USA) söker en så god avkastning som möjligt. Vissa delar kanske placeras i lågavkastande men säkra statspapper, andra i mer riskfyllda men högavkastande investeringar, t.ex. på börsen. På det sättet försöker man få pengar att växa så bra som möjligt, och man får en hävstångseffekt av "ränta-på-ränta".
- De svenska pensionsrätternas värde räknas upp med en procentsats som bestäms varje år. Det är en hitte-på ränta eftersom pengarna inte finns kvar (de har ju använts i statsbudgeten). Räntan är låg, mycket lägre än på ett vanligt sparkonto.
- Men inte ens hitte-på-räntan är säker. Den s.k. "bromsen" kan slå till, och då konfisterar staten hela eller delar av den låga räntan, och kan i undantagsfall t.o.m. skriva ner värdet på hela pensionsrätten. Rent teoretiskt kan de bli värda noll utan att staten har några problem i övrigt. Detta kanske om man
a) delat ut för mycket till tidigare pensionärer (läs "ATP"-pensionärerna)
b) arbetslösheten blir hög
Det är ju så att dina framtida pensioner skall betalas av de som arbetar det år som pensionen betalas ut. Om få eller inga arbetar så kommer det heller inte in några pengar som går att fördela. Det finns en liten buffer, AP-fonderna, men de täcker bara en liten del av statens pensionsåtaganden.

Det amerikanska systemet (som för övrigt används inom hela den fria världen) garanterar inte pension, men låter dig få en så bra avkastning som möjligt. Det är att jämföra med den svenska Premiepensionen.
Det svenska systemet ger inga garantier alls. Dina pengar är borta. Fullständigt förbrukade. Vartenda öre. Staten låtsas som att dom finns kvar, men dom är ersatta av pensionsrätter som bara får ett värde det år som du skall ta ut pensionen. Vilket värde en pensionsrätt har då är helt obestämt fram tills det året. Det kan vara noll. Men det kan aldrig, aldrig, aldrig vara lika högt som om pengarna varit placerade på ett vanligt sparkonto. Och absolut inte så högt som vid det amerikanska systemet, ifall pengarna placerades framgångsrikt.
Via det statliga pensionssystemet kan du ALDRIG bli vinnare. Men det finns en rejäl risk att du blir en förlorare. I vilket fall som helst är alla dina inbetalda pensionspengar redan borta. Vartenda öre. Inget finns kvar. Du får hoppas att någon annan jobbar när du är pensionär. Annars får du inget alls.
Nu överdriver du. Jag är ingen anhängare av det transfererade systemet. Men lite sakliga får vi lov att vara.

Inbetalda pensionsavgifter bokförs till ackumulerat pensionskapital.
Pensionskapitalet skruvas upp med inkomstindex.
Inkomstindex beräknas baserat på hur inkomsterna i samhället ändras. Det är inte påhittat utan beräknat.

Framtida pensioner är lika säkra som i ett fonderande system. För att pensionerna skall reduceras i det transfererande systemet måste ekonomin rasa samman, så att inbetalda pensionsavgifter minskar. Då reduceras också pensionerna i det fonderande systemet, av samma skäl.

Pensionerna i ett fonderande system kan även reduceras om förvaltaren placerat illa. Så blir det inte i det transfererande systemet.

Sedan är det direkt svammel om att staten skulle konfiskera något vad gäller balanseringen och bromsen.
Det handlar bara om att det inte kommer inte tillräckligt med pensionsavgifter i den takt som inkomstindex har skruvat upp pensionskapitalet. Då sker en motsvarande nedjustering.
Staten är inte inblandad i det med några transaktioner. Pensionssystemet ligger på sidan om statsbudgeten. Och har inget med det att göra. Undantaget är garantipensionen där staten plundrar folket och betalar ut i sann kommunistisk anda.
Citera
2018-08-06, 16:56
  #15
Avstängd
MagnusBengtsens avatar
Citat:
Ursprungligen postat av NonCompliance
Enl https://www.di.se/nyheter/usas-stats...-finanskrisen/

Äger USAs allmänhet majoriteten av stadsskulden. Kan någon förklara hur allmänheten kan äga statens skuld?

Det förutsätter att allmänheten har köpt obligationerna. Staten har lånat pengar och satt sprätt på dessa. Långivarna har fått obligationer i utbyte som man sålt vidare till allmänheten.
Citera
  • 1
  • 2

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback