Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 1
  • 2
2018-07-16, 20:05
  #13
Medlem
flaskborstes avatar
Citat:
Ursprungligen postat av HenAnnan
Vet inte var i landet du bor, men tråden gälde elektriciteten. Tror inte det finns många Stockholmare som värmer huset med el. Undrar var du bor? Och vem som betalar din uppvärmning?

Det finns nog en hel del stockholmare som ex har egen värmepump eller direktel.
Hyreskaserner brukar gå på fjärrvärme men även den kräver el för att fungera.

Bor i eget hus på landsbygden med bergvärme som huvudvärmekälla men har även möjligheten att elda med ved och pellets om det skulle bli elavbrott. En generator sköter vattenpumpen så att jag har dricksvatten från egen brunn. Hade ett elavbrott på 11 dagar efter gudrun stormen. Vi klarade oss väldigt bra jämfört med många andra. Skulle Stockholm draggas av ett totalt elavbrott mitt i Januati så skulle det bli riktigt illa. Samhället är uppbyggt på väldigt lösa boliner och krackelerar väldigt fort om ex Elförsörjningen skulle slås ut.

Ett 14-28dagars totalt elavbrott i en storstad i Januari med -15 till -25 grader skulle förmodligen ge ett stort antal dödsoffer och ev leda till plundring och upplopp. Utan värme och vatten fungerar inte en storstad då det oftast inte finns dieselkraftverk nog i stadens närområde.

Prioritet har ju sjukhus och polis/militär på den el som ev finns att tillgå. Medborgarnas väl kommer betydligt längre ned på prioritetsordningen.
Citera
2018-07-16, 20:23
  #14
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av flaskborste
Det finns nog en hel del stockholmare som ex har egen värmepump eller direktel.
Jo, självklart finns det sådana, men som sagt bor 90% i lägenhet, där det inte är aktuellt. Stockholm är alltså väl förberedd för elbrist (ur det perspektivet). Dessutom har vi fortfarande oljeeldade reserv-kraftvärmeverk i Stockholm.
Vid elbrist så måste man prioritera, t.ex. mellan industrin (1/3 av all el) och samhällstjänster. Att begränsa elanvändningen för boestäder är besvärligt eftersom det drabbar folk som bor i glesbygd. I större städer är det däremot ett ganska begränsat problem.

Och det var ju temat för denna tråd: Elbrist. Ett totalt el-haveri skulle förstås vara svårt för alla, det är dock temat för någon annan tråd.
Citera
2018-07-16, 20:54
  #15
Medlem
FlashbackImprovers avatar
Det är inte första gången det varnas för det. En snabb Googling visar att det ser ut att ske nästan varje år(?)

Missuppfatta mig inte, det är bra att de varnar och att allmänheten noterar det. Men då alla slår på stortrumman så tror jag inte att det skadar att påpeka det.



Nu min tur att trumma:
Sen så är det givetvis inte bra att det dessutom går åt fel håll.

Tråkigare blir det också att vi har den värsta spannmålsbristen på drygt 25 år eller vad det nu var framför oss på grund av en mycket regnig höst förra hösten och torka i sommar. In

Och en massa skogsbränder på det. Torkan resulterar också i mindre vatten i våra vattenreservoarer (som ju används av vattenkraften), vilket syns här: https://www.energiforetagen.se/globa...ckorapport.pdf

Det var tragiskt många miljarder i form av resurser som gick upp i rök i år. En elbrist på det gör det knappast billigare.


Hur är status för energilagring nu för tiden? Är det fortfarande så jävla ineffektivt?
__________________
Senast redigerad av FlashbackImprover 2018-07-16 kl. 21:21.
Citera
2018-07-17, 12:57
  #16
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av HenAnnan
Vi hade inte fått någon elbrist om de privata företagen fått fortsätta driva de privat finansierade och privat byggda kärnkraftverken.
Energipolitik är en av de frågor som inte lämpar sig att släppa vind för våg. Innan avregleringen fanns det krav på extra kapacitet. Idag när det är tänkt att elmarknaden skall vara avreglerad är det för dyrt att ha reservkapacitet stående bara för att klara av enstaka toppar.
Citera
  • 1
  • 2

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback