Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 6
  • 7
2018-07-06, 13:19
  #73
Medlem
Bajjamannen87s avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Tryckkokaren
Du skriver i tidigare trådar att du är 18 år, dessutom knarkar du.

Nu äger du helt plötsligt mark på en ö i Söderköping, där du hittar en massa guld till på köpet?

Varför ska du åka till Riksmuseet för att få det officiellt? Det finns säkerligen en guldsmed i Söderköping du kan åka till. Tror inte heller riksmuseet är speciellt intresserade att kolla på ditt guld.


Hahaha. TS ägd
Citera
2018-07-08, 13:48
  #74
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av climasol
Om det nu verkligen skulle vara så att du har hittat en guldfyndighet så är det nog på gränsen till unikt i Sverige. Jag har i alla fall aldrig sett att någon har hittat en så stor guldklimp i Sverige.

Jodå det har hittats klimpar lite här och där i hela landet, framförallt i de många vattendragen. Var tror du att Vikingarna hittade sitt guld tex ?

För rätt många år sedan hittades en guldfyndighet någonstans i Hälsingland, men om det lönar sig att driva en gruva där är väl osäkert. Har ju just ingen aning om hur långt prospekteringen gått där

Vet dock att denna guldfyndighet har mycket små flagor, ungefär 1 millimeter stora,

Nu tror man ju att en del av vikinga-guldet kom ifrån tex Östeuropa och Ryssland, Och att vikingarna inte vaskade allt själv heller.

Nu till klimparna, tex brons och mässing kan bli så där vackert gul om det ligger i vatten. Ligger det på marken eller nere i jorden så blir brons och mässing grönt på ytan...

Men det kan faktiskt röra sig om äkta guld. Prova att dra en nagelfil emot det och då brukar man känna att det känns mjukt att dra filen mot det. Drar man filen emot brons eller mässing så känns det strävare, eller lite hårdare.

Formen och utseendet på den större klimpen är rätt så likt vanliga guldklimpar.

Hur bildas de då ?
Ja i vår urberggrund så uppstod sprickor som het kvarts och hett vatten under högt tryck vällde upp, då tog det med sig guld partiklar ifrån större djup. Dessa sprickor av kvarts eller kvartsit stelnade efter hand och kvar blev guldet i dessa sprickor. De syns som 1-20 cm breda vita streck i berggrunden ja...

Vid hög temperatur kunde guldet klumpa ihop sig och bilda ganska stora nuggets som sen brutits loss när inlandsisen härjade över Skandinavien

Citat:
Ursprungligen postat av hank1338
Det är ju solklart en svetsklimp har ett flertal klimpar i min samling och dom ser inte ut så när man hittar det ute.

Hårdlodsmässing ser ju ut så där, så visst kan det ju vara sådant istället för guld ja, typ...
Citera
2021-01-24, 19:05
  #75
Medlem
UPPDATERING

Min farfar hade eldat i en tunna vid vattnet för många år sedan. Detta var rester av något smält mässingshandtag från någon skåplucka eller något. Fan fan..
Citera
  • 6
  • 7

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback