Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 1
  • 2
2018-06-22, 08:02
  #1
Medlem
En felaktig teori kan ibland göra några förutsägelser som råkar stämma, men den kommer även att göra andra förutsägelser som är felaktiga. En korrekt teori kommer att göra korrekta förutsägelser under omständigheter där en felaktig teori inte skulle göra det. Korrekta förutsägelser ger överlevnadsfördelar och felaktiga förutsägelser ger nackdelar vid överlevnad. En törstig varelse i öknen kommer att ha mycket större chans att överleva om den gör en korrekt förutsägelse om var vattnet finns och går dit det finns vatten än om den gör en felaktig förutsägelse om var vattnet finns och går till någon plats där det inte finns vatten. En varelse som fiskar på en strand med slukhål kommer mer troligt att överleva om den korrekt förutsäger var slukhålen finns och undviker dem än om den felaktigt förutsäger var det finns slukhål och därför inte kan undvika dem. Och så vidare.

På samma sätt som geocentrismen trots sin felaktighet kunde förutsäga himmelska fenomen som var observerbara med blotta ögat men gjorde felaktiga förutsägelser om vad som gick att observera med teleskop, kan en felaktig bild av naturen göra förutsägelser som det går att överleva på i en miljö men ändå göra dödligt felaktiga förutsägelser i andra miljöer. En korrekt bild av naturen kan däremot göra förutsägelser som gör det möjligt att överleva i många olika sorters miljö. Till exempel kommer en i grunden felaktig teori som bara råkar förutsäga var det finns vatten i öknen korrekt inte att kunna förutsäga var det finns slukhål på stranden, och en felaktig teori som råkar göra korrekta förutsägelser av strandens slukhål kan inte förutsäga var i öknen det finns vatten. Medan däremot en korrekt "unified theory of the effects of underground water on ground features" som den kan kallas som en parafras på fysikens "unified field theory" kan förutsäga både var i öknen det finns vatten och var på stranden slukhålen finns. En varelse med en sådan bild av världen kommer att kunna överleva i fler olika miljöer.

I teorin skulle naturligt urval vid förändringar i miljön kunna selektera för medfödda enhetsteorier med breda förutsägelser, i praktiken finns det dock problem med detta. Dels kan det lätt bli genetisk brist på utrymme vad gäller det funktionella DNA som kan upprätthållas mot skadliga mutationer, dels är det effektivare att vid ytterligare en miljöförändring som kräver ännu mera enhetliga teorier för överlevnaden kunna utföra ett förkastande av gamla och felaktiga teorier när miljön motbevisar dem. Betyder det att föränderliga miljöer selekterar för varelser som lämnar sina felaktiga hypoteser att dö i sitt ställe istället för att dö med dem, som Karl Popper så fint uttryckte det? Är det dags att överge idén att personer som uttalar sig mot en teori skulle göra det för att få rätt för en specifik teori som de tror på? Är det dags att istället tänka på att två oförenliga teorier inte innebär att en av dem måste vara rätt utan att båda kan vara fel och att därav dra slutsatsen att evolutionen har selekterat för att betrakta förkastandet av felaktiga teorier som ett självändamål som inte har något med att försvara en världsbild att göra?

Den selektion som sker vid miljöförändringar är annorlunda än den som sker vid vanlig konkurrens orsakad av den malthusianska trångboddhet som inspirerade Darwin. De drag som gynnas vid den ena sortens selektion kan missgynnas i den andra och vice versa. Däggdjuren överlevde när dinosaurierna dog ut i samband med ett asteroidnedslag och ingenting tydde på att däggdjuren höll på att konkurrera ut dinosaurierna ändå. Det betyder inte att det är slumpen som avgör vilka som överlever och vilka som dör ut när katastrofen väl inträffar, även om katastrofen som sådan sker av en slump (precis som att slumpens roll i när en jordbävning inträffar inte gör det lika sannolikt att en fågel i luften dör som en hund i ett höghus, vilket dock inte betyder att fågeln skulle ha konkurrerat ut hunden utan en jordbävning). Kan denna skillnad i vilka drag som selekteras inkludera en selektion för hjärnor vid miljöförändringar och, genom att hjärnor kostar näring, mot hjärnor vid traditionellt malthus-urval?

Det behöver inte nödvändigtvis vara miljöförändringar över tid ur individens perspektiv. En sammanhängande population som täcker många olika sorters miljöer där genflöde går runt i hela området är en sorts miljöförändring ur genernas perspektiv även om inga klimatförändringar eller naturkatastrofer inträffar. Samma gen kommer ju, när den flödar runt i populationen över generationerna, att genomleva många olika miljöer! I tillägg till den genetiska variation inom Afrika som visar att Homo sapiens är äldre än vad som tidigare troddes (snarare trehundratusen än tvåhundratusen år) visar även fossil att övergången till Homo sapiens skedde samtidigt utbrett över större delen av Afrika inklusive djungler, kuster och öknar och inte bara på den östafrikanska savannen som tidigare påstods. I en variation av miljöer som ekologiskt påminner om multiregional evolution, fast inom Afrikas gränser. Kan detta ha varit avgörande för mänsklighetens intelligens?

Richard Potts kom visserligen på en idé om föränderliga miljöer som selektion för mänsklig intelligens och slog hål på myten att det skulle ha något med nordistiska kallvinterteorier att göra genom att påpeka att istiderna orsakade stora miljöförändringar inklusive torka i Afrika, men på sistone har Potts tyvärr fått för sig att de senaste stegen i mänsklighetens evolution skulle ha handlat om sociala nätverk och kommunikation. Språk var dock inte det senaste steget i mänsklighetens evolution (varför skulle det vara det när barn börjar tala i långa grammatiska meningar när deras långa kopplingar i hjärnan inte ens är nära vuxen kapacitet?), se (FB) Språk över 2 miljoner år gammalt? Sårbara observationskulturer . För övrigt förbrukar större hjärnor mera näring vilket är en maladaption i stora sociala grupper där alla måste dela på maten och var det ännu mera innan jordbruket uppfanns (och hjärnan evolverade innan jordbruk fanns). Samt att hjärnopererade apor som blivit av med det mesta av hjärnan inklusive hela neocortex klarar det sociala spelet i flocken, datorsimuleringar visar att "ap-politik" inte kräver någon intelligens och vissa insekter som pappersgetingar håller ordning på sin plats i hierarkin. Potts har grävt upp spår av att föremål förflyttades längre sträckor från 320000 år sedan när klimatet förändrades, men varför skulle det bevisa att det var handel i större sociala nätverk? Det kan väl förklaras med en kombination av nödtvång att flytta från de torraste öknarna plus att många stammar dog ut så att överlevarna lättare kunde röra sig längre utan att hamna i konflikt, med resultatet att de tog med sig redskap av sällsynta material och återanvände materialet till nya redskap när de gamla gick sönder? Kan sådant flyttande ha spridit gener och idéer längre utan att ha något med antalet sociala kontakter att göra?

Det påstås ibland att individer inte skulle behöva tänka intelligent när det finns utbyte av idéer, men hur skulle det gå till att skilja vettiga idéer från nonsens utan kritiskt tänkande individer? Institutioner som klassar innehållet efter källan kan ju inte skilja mellan hypoteser som gör korrekta förutsägelser och de som gör felaktiga förutsägelser. Institutioner är inte i närheten av den detaljerade sammankoppling som finns i en individs fysiska hjärna. Är det snarare så att kritiskt tänkande evolverade senare än språk och utmärkte Homo sapiens genom fördelen att kunna testa teorierna och inte bara ta emot dem okritiskt? Vad gäller påståendet att intelligenta människor som får färre barn och att det skulle leda till något slags idiotrepublik fanns det ju inga intellektuella motiv för att begränsa sin fortplantning innan konsekvenserna av överbefolkning var kända, och deras upptäckt sammanhängde genom gemensamma bakomliggande teorier med upptäckten av ärftlighetens mekanismer med de uppfinningar som leder till genteknik. Kan det vara så att gentekniken är ett nytt steg i mänsklighetens evolution? Med tanke på risken för pandemier vid en mycket stor globaliserad befolkning kanske nästa steg blir att människor förändrar sitt DNA till en extrem mångfald av vävnadstyper som gör det lika omöjligt för pandemier att sprida sig som det är för samma sjukdom att smitta människor, sjöborrar och granar? Kan detta leda till en biologiskt mycket varierad men genomgående intelligent postmänsklighet?
Citera
2018-06-22, 09:31
  #2
Avstängd
På individnivå och kort sikt är svaret nej då människan behöver myter och religion för att uppleva tillvaron meningsfull och föröka sig.

På medellång sikt är också svaret nej då ateistiska samhällen saknar myt och religion som motivationsfaktor i krig mellan populationer. Ateister och vetenskapstroende tenderar att se konflikter så korrekt och rationellt att de får problem inte bara med motivation utan även med handlingsförmågan. Religiösa fanatiker som brinner till följd av en mytisk världsuppfattning är däremot lätta att motivera till uppoffringar som att bedriva krig eller skaffa väldigt många barn - som också kräver att individen uppoffrar sig.

På lång sikt kan däremot vetenskapstro och rationalitet vara en fördel för att populationer kan öka sin överlevnadsförmåga genom tillgång till ny teknologi som nya mediciner och vapen. Detta är till särskild nytta för individer som befinner sig högst upp i dessa samhällens hierarkier. Exempelvis vid en pandemi av digerdödens karaktär som tenderar att drabba mänskligheten med jämna mellanrum och som utgör en betydande genetisk urvalsmekanism.

Karl Poppers teori är mest snömos. Det mesta i hans "teori" om hur vetenskap bör bedrivas fanns redan på plats när han formulerade sin teori. I dag använder liberaler hans namn och teori enbart för att propagera för sin egen världsbild.

/Johan
Citera
2018-06-22, 12:10
  #3
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av JohNils
På individnivå och kort sikt är svaret nej då människan behöver myter och religion för att uppleva tillvaron meningsfull och föröka sig.

Det påståendet stupar på att evolutionen aldrig skulle lägga näring på hjärnor med potential för kritiskt tänkande i samma populationer som något behov av att undertrycka användningen av det genom att tro på myter.

Citat:
Ursprungligen postat av JohNils
På medellång sikt är också svaret nej då ateistiska samhällen saknar myt och religion som motivationsfaktor i krig mellan populationer. Ateister och vetenskapstroende tenderar att se konflikter så korrekt och rationellt att de får problem inte bara med motivation utan även med handlingsförmågan. Religiösa fanatiker som brinner till följd av en mytisk världsuppfattning är däremot lätta att motivera till uppoffringar som att bedriva krig eller skaffa väldigt många barn - som också kräver att individen uppoffrar sig.

Selektion i den riktningen skulle i de arter som utvecklades så inte leda till en hjärnkapacitet som skulle kunna tänka kritiskt och andra önsketänkandemekanismer som undertryckte det kritiska tänkandet, utan helt enkelt till avsaknad av den för kritiskt tänkande nödvändiga hjärnkapaciteten. Se myror och termiter som krigar som exempel. En näringsslösande "en mekanism för att tänka och en för att undertrycka tänkandet"-hjärna hade drabbats av extra stark negativ selektion i grupper som krigade kollektivt då högre individuell näringsförbrukning minskar antalet soldater som en grupp kan försörja med mat.

Citat:
Ursprungligen postat av JohNils
På lång sikt kan däremot vetenskapstro och rationalitet vara en fördel för att populationer kan öka sin överlevnadsförmåga genom tillgång till ny teknologi som nya mediciner och vapen. Detta är till särskild nytta för individer som befinner sig högst upp i dessa samhällens hierarkier. Exempelvis vid en pandemi av digerdödens karaktär som tenderar att drabba mänskligheten med jämna mellanrum och som utgör en betydande genetisk urvalsmekanism.

Det behövs varken lång sikt eller någon större förmögenhet för att ha nytta av en konsekvent förmåga att testa inlärda teorier mot empiriska data och inte luras i döden av falska teorier.

Citat:
Ursprungligen postat av JohNils
Karl Poppers teori är mest snömos. Det mesta i hans "teori" om hur vetenskap bör bedrivas fanns redan på plats när han formulerade sin teori. I dag använder liberaler hans namn och teori enbart för att propagera för sin egen världsbild.

/Johan

Om idéerna om vetenskap redan fanns före Karl Popper eller inte har ingen relevans för deras giltighet. Och alla påståenden om att kritik skulle vara till för att driva specifika agendor är ovetenskapligt och totalitärt nonsens, se (FB) Rationaliseringsmyten, psykologins totalitära premiss och (FB) Döljs totalitarismens orsaker av fokus på ord och byggnader? .
Citera
2018-06-22, 17:34
  #4
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av JohNils
ateistiska samhällen

Ge mig gärna adressen till ett sådant!
Citera
2018-06-22, 18:21
  #5
Avstängd
Citat:
Ursprungligen postat av Tankebrott
Ge mig gärna adressen till ett sådant!

De stora men tidigare i historien upplösta civilisationerna har under slutet av sina utvecklingsskeden uppvisat betydande drag av rationalitet och ateism. Närmare bestämt Aten under slutet av 400 talet fk och Romarriket under sina sista århundraden. Gäller säkert för många andra civilisationer också - som den egyptiska och kanske även islam. Nästa stadium har varit invasion av barbarstammar som inte kunnat förhindras till följd av andlig och ekonomisk försvagning. Folkens andliga försvagning föregår ofta den ekonomiska försvagningen. Kanske till och med så att vetenskapliga framsteg orsakar ekonomisk framgång som orsakar välmående varpå folken inte känner behov av myter och religion (som annars utgör en tröst mot desperation i svårare tider) varpå samhällena förfaller till låg moral och låg reproduktiv förmåga. Varpå de är mer känsliga för invasion.

Detta pågår för övrigt mitt framför ögonen på oss så det kan du studera empiriskt.

Det har funnits ett tjogtal civilisationer som är ganska väl kända historiskt och många intelligenta och belästa individer har studerat dem för att undersöka strukturella likheter och ställa upp mer eller mindre trovärdiga teorier om hur de utvecklas.

Du kan inte dra slutsatser om hur mänskliga samhällen och egenskaper utvecklar sig utifrån vad en lärobok i biologi lär ut om grundläggande principer för evolution hos termiter och daggmaskar. Då missar man de större sammanhangen och den samverkan som finns mellan mikro- och makroperspektivet dvs individen, populationen, andra konkurrerande populationen samt miljön. Tror inte man kan förklara uppkomsten av någon civilisation med principer kring energiåtgången i hjärnbarken.

/Johan
Citera
2018-06-22, 21:20
  #6
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av JohNils
De stora men tidigare i historien upplösta civilisationerna har under slutet av sina utvecklingsskeden uppvisat betydande drag av rationalitet och ateism. Närmare bestämt Aten under slutet av 400 talet fk och Romarriket under sina sista århundraden. Gäller säkert för många andra civilisationer också - som den egyptiska och kanske även islam. Nästa stadium har varit invasion av barbarstammar som inte kunnat förhindras till följd av andlig och ekonomisk försvagning. Folkens andliga försvagning föregår ofta den ekonomiska försvagningen. Kanske till och med så att vetenskapliga framsteg orsakar ekonomisk framgång som orsakar välmående varpå folken inte känner behov av myter och religion (som annars utgör en tröst mot desperation i svårare tider) varpå samhällena förfaller till låg moral och låg reproduktiv förmåga. Varpå de är mer känsliga för invasion.

Detta pågår för övrigt mitt framför ögonen på oss så det kan du studera empiriskt.

Det har funnits ett tjogtal civilisationer som är ganska väl kända historiskt och många intelligenta och belästa individer har studerat dem för att undersöka strukturella likheter och ställa upp mer eller mindre trovärdiga teorier om hur de utvecklas.

Du kan inte dra slutsatser om hur mänskliga samhällen och egenskaper utvecklar sig utifrån vad en lärobok i biologi lär ut om grundläggande principer för evolution hos termiter och daggmaskar. Då missar man de större sammanhangen och den samverkan som finns mellan mikro- och makroperspektivet dvs individen, populationen, andra konkurrerande populationen samt miljön. Tror inte man kan förklara uppkomsten av någon civilisation med principer kring energiåtgången i hjärnbarken.

/Johan

Du påstår i ena stunden att välstånd är orsaken till att civilisationer går under och i nästa att den undergången föregås av ekonomisk nedgång?
Citera
2018-06-22, 21:45
  #7
Medlem
Jo det kan ju va så. Men dinousarierna dog väl pga av mat brist på istiden ? Vi är alla människor rätt lika. Så jag tror människans evolution är . Bra rörliga händer . Bra hörsel. Bra tunga å prata med. Igentligen skulle en ko ha samma kapacitet som än människa om inte tungan va så stor å klövarna vore så svåra att hitta på saker med. Muu kan den säga å äta gräs. Gener vet jag inte om vi är så olika. Mera tur i förhållande till möjligheter skapade människans överlägsenhet.

Gen manipulation är väl en chansning kan ju bli bieffekter att vi inte förökar oss pga av dom generna ersätts med intelligens utan forplantnings gen iq nä men det är nog som du säger iaf

Sen är det ju bra med en varelse som har kunnat skapa rymdsateliter å kameror så man hittar vatten hålet i öknen också

Sen tror jag skrifter vart em stor evolution då alla ideer kunde sparas så behövde man inte upfinna igen .
__________________
Senast redigerad av troligengud 2018-06-22 kl. 22:07.
Citera
2018-06-22, 22:24
  #8
Avstängd
Citat:
Ursprungligen postat av Tankebrott
Du påstår i ena stunden att välstånd är orsaken till att civilisationer går under och i nästa att den undergången föregås av ekonomisk nedgång?

Allt detta är ganska enkla samband och klassiska konservativa ståndpunkter. Enda orsaken till att det kan framstå som långsökt för dig är att du inte bibringas det konservativa perspektivet inom den svenska skolväsendet eller inom media. Men det är sedan lång tid en vanlig syn på västerländska civilisationers utveckling och även möjligt att observera för enskilda kulturer / länder inom den västerländska civilisationen som haft sina egna storhetsperioder:

1. Ny teknologi
2. Ny teknologi skapar ekonomiskt välstånd
3. Ekonomiskt välstånd resulterar i individualism och liberalism och ateism. Detta är ganska naturligt att när individen inte måste kämpa för överlevnad och basbehoven kommer man att fokusera mer på "självförverkligande" och individuella reflektioner och filosofi vilket är förstadiet till ateism då det inte finns någon sammanhängande myt / religion som för samman individerna till ett samhälle med gemensamma värderingar.
4. Individualism, liberalism och ateism leder till ett splittrat samhälle där det blir svårt för en elit eller ett prästerskap att motivera de enskilda medborgarna att försvara samhället mot inkräktare. Eller arbeta utan annan belöning än att komma till himmelen i nästa livet. Typiskt för denna period är sexuella utsvävningar (sexuell frihet ur individens synvinkel), utbrett drogmissbruk, religiös och ideologisk pluralism, homosexualitet och demokrati. Även avtagande barnafödande pga kvinnors frigörelse och deltagande i arbetskraften. Detta leder ofrånkomligt till avtagande ekonomisk avkastning och därmed en ekonomisk nedgång.
5. Nu har vi ett partikulariserat samhälle där gemensamma värderingar saknas. Nu finns inget att gemensamt försvara mot konkurrerande civilisationer eller invaderande barbarer. Som tar makten och omstrukturerar kulturen efter sina egna behov.

Som sagt komparativa civilisationsstudier har bedrivits under lång tid och det finns mycket skrivet i ämnet. Som givetvis avviker gravt från de perspektiv på historien som erbjuds inom svensk grund- och högskola. Två exempel är - givetvis inte felfria - Oswald Spengler och Carroll Quigley. Punkt 4 angående ekonomisk nedgång som ett resultat av upplösning av religiösa värderingar står Daniel Bell för i hans bok The Cultural Contradictions of Capitalism.


/Johan
__________________
Senast redigerad av JohNils 2018-06-22 kl. 22:31.
Citera
2018-06-23, 07:24
  #9
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av JohNils
Allt detta är ganska enkla samband och klassiska konservativa ståndpunkter. Enda orsaken till att det kan framstå som långsökt för dig är att du inte bibringas det konservativa perspektivet inom den svenska skolväsendet eller inom media. Men det är sedan lång tid en vanlig syn på västerländska civilisationers utveckling och även möjligt att observera för enskilda kulturer / länder inom den västerländska civilisationen som haft sina egna storhetsperioder:

1. Ny teknologi
2. Ny teknologi skapar ekonomiskt välstånd
3. Ekonomiskt välstånd resulterar i individualism och liberalism och ateism. Detta är ganska naturligt att när individen inte måste kämpa för överlevnad och basbehoven kommer man att fokusera mer på "självförverkligande" och individuella reflektioner och filosofi vilket är förstadiet till ateism då det inte finns någon sammanhängande myt / religion som för samman individerna till ett samhälle med gemensamma värderingar.
4. Individualism, liberalism och ateism leder till ett splittrat samhälle där det blir svårt för en elit eller ett prästerskap att motivera de enskilda medborgarna att försvara samhället mot inkräktare. Eller arbeta utan annan belöning än att komma till himmelen i nästa livet. Typiskt för denna period är sexuella utsvävningar (sexuell frihet ur individens synvinkel), utbrett drogmissbruk, religiös och ideologisk pluralism, homosexualitet och demokrati. Även avtagande barnafödande pga kvinnors frigörelse och deltagande i arbetskraften. Detta leder ofrånkomligt till avtagande ekonomisk avkastning och därmed en ekonomisk nedgång.
5. Nu har vi ett partikulariserat samhälle där gemensamma värderingar saknas. Nu finns inget att gemensamt försvara mot konkurrerande civilisationer eller invaderande barbarer. Som tar makten och omstrukturerar kulturen efter sina egna behov.

Som sagt komparativa civilisationsstudier har bedrivits under lång tid och det finns mycket skrivet i ämnet. Som givetvis avviker gravt från de perspektiv på historien som erbjuds inom svensk grund- och högskola. Två exempel är - givetvis inte felfria - Oswald Spengler och Carroll Quigley. Punkt 4 angående ekonomisk nedgång som ett resultat av upplösning av religiösa värderingar står Daniel Bell för i hans bok The Cultural Contradictions of Capitalism.


/Johan

Det du skriver är ett verifikationistiskt felslut, som att säga "solen måste kretsa runt jorden för det ser så ut".
Citera
2018-06-23, 07:36
  #10
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av JohNils
Tror inte man kan förklara uppkomsten av någon civilisation med principer kring energiåtgången i hjärnbarken.

Inte förklara exakt hur det går till, men utesluta vissa påståenden om hur det skulle gå till. För övrigt gäller det inte bara energi som i kalorier utan essentiella näringsämnen är en de facto ännu dyrare kostnad.
Citera
2018-06-23, 09:53
  #11
Avstängd
Citat:
Ursprungligen postat av Tankebrott
Inte förklara exakt hur det går till, men utesluta vissa påståenden om hur det skulle gå till. För övrigt gäller det inte bara energi som i kalorier utan essentiella näringsämnen är en de facto ännu dyrare kostnad.

Din förståelse är väldigt reduktionistisk. Visst det som pågår inom den biologiska evolutionen med mutationer och biologisk effektivitet osv har betydelse - men parallellt med kulturell utveckling (eller evolution om man så vill). Håller med om att human- och samhällsvetenskaperna är mycket "sämre" vetenskaper än naturvetenskaperna. Däremot har de sin roll i att förklara och förstå den mänskliga historien.

Exempel: Hur förklarar du utifrån biologin utbredningen av imperier som romarriket, islam under 600-1400-talet eller engelsmännen erövring av hela världen. Knappast enbart med energiförbrukning i hjärnan. Utan här har samhällsinstitutioner som exempelvis religion stor betydelse. Ett enkelt exempel att förstå är islams tillåtande inställning till polygami. Detta gav upphov till en mycket högre reproduktiv hastighet i populationer som befann sig i ständigt krig med varandra. Jämfört med omgivande monogama populationer. Vilket var EN av många samhälleliga institutioner som banade väg för det muslimska imperiets framgångar. Bakom det engelska imperiets framgångar låg den industriella revolutionen och bland annat finansiella institutioner.

Men det är klart jag håller med om att biologin har betydelse. Men bara i vissa tidsperspektiv och under särskilt reduktionistiska situationer. Exempelvis vid epidemier, krig, kärnvapenkrig, istiders utbredande när populationerna reduceras och det råder stor brist på resurser. Mellan dessa tidpunkter har däremot kulturella praktiker stor evolutionär betydelse på populationsnivå.

Men för att gå tillbaka till grundfrågan: På det stora hela tror jag att det är tvärtom mot vad du föreställer dig. Åtminstone så länge vi utesluter provrörsbefruktning i stor skala. De länder där vetenskap, rationalitet och ateism nått längst har nämligen lägst födelsetal. Därmed är myter och religioner evolutionära "vinnare". Det är sannolikt även därför som religionerna har "överlevt" under så lång tid. Populationer utan religion förlorar en känsla av mening och därmed sjunker reproduktionsförmågan. Strax därefter invaderas deras länder av barbarer som fortfarande tror på myter. Barbarerna slår ihjäl männen och våldtar kvinnorna. Den nya avkomman uppfostras i barbarernas myter och religion. Eventuellt påbörjas sedan en ny civilisationsprocess som leder fram till en ny civilisation med nya vetenskaper och teknologier.

/Johan
__________________
Senast redigerad av JohNils 2018-06-23 kl. 10:03.
Citera
2018-06-23, 10:05
  #12
Avstängd
Citat:
Ursprungligen postat av Tankebrott
För övrigt gäller det inte bara energi som i kalorier utan essentiella näringsämnen är en de facto ännu dyrare kostnad.

Ja inte i dagens samhälle. Kalorier finns i överflöd. Liksom BCAA. Hahaha! De finns ju i läskedryckerna numera till och med...

/Johan
Citera
  • 1
  • 2

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback