• 29 179 online
  • 1 199 308 medlemmar
  • 62 131 229 inlägg
2018-06-08, 14:26
  #1
Medlem
EnGodForlorares avatar
Ja, så kan man faktiskt sammanfatta Kristoffer Örstadius genomgång av misshandelsstatistiken:

Citat:
Fakta i frågan: Har våldet ökat?

Våldet i Sverige har minskat över tid. De senaste åren har däremot det dödliga våldet ökat. Det kopplas till växande konflikter i den kriminella miljön.

https://www.dn.se/nyheter/sverige/fa...r-valdet-okat/

Mycket statistisk material gås igenom, bland annat offerstudier. Utsattheten för våld bland män i åldrarna 16 - 24 år minskade från mellan 11-12% 2005 till 5-7% 2016. Minskningen antas hänga ihop med den minskade alkoholkonsumtionen:

Citat:
Den långsiktiga minskningen av andelen män som utsätts för misshandelsbrott hänger troligtvis ihop med minskad alkoholkonsumtion. Det finns ett starkt samband mellan alkoholkonsumtion och våldsbrott. Under perioden har berusningsdrickandet minskat såväl i årskurs nio som i årskurs två på gymnasiet.

Har nog också att göra med att dagens unga män sitter hemma och spelar dataspel och tittar på porr istället för att vara ute och slira. Man menar precis som i genomgången av våldtäkterna (https://www.dn.se/nyheter/sverige/fa...takterna-okat/) att anmälningsstatistiken inte är ett lika tillförligtligt mått som offerundersökningar och skadestatistik:

Citat:
Anmälningsstatistiken och offerstudierna ger alltså motstridiga bilder. Så vilken statistik ska man tro på? Forskning på området visar att det finns flera problem med anmälningsstatistiken och att offerstudierna är betydligt mer rättvisande. Den kraftiga ökningen i antalet anmälda brott sedan 1970-talet tycks främst bero på nya arbetssätt och rutiner inom polisen samt en allmänt ökad uppmärksamhet på, och minskad tolerans för, våldsbrott.

Det mest tydliga beviset för våldsminskningen är nog ändå vårdstatistiken. Antal patienter per 100 000 som vårdas inom slutenvården på grund av övergrepp har minskat från cirka 30 under mitten på 90-talet till dagens siffror, mellan 15 och 20. Även det dödliga våldet, som ökat de senaste fem åren, har minskat i ett längre perspektiv. Toppen kom 1991 då vi hade 1,4 mord per 100 000 mot dagens 1,1.

Som vanligt misstror de som kommenterar artikeln statistiken:

Citat:
Det finns ett uttryckssätt: komparera lögn blir lögn, stor lögn och statestik.

Vad kommer Örstadius genomgång att få för konsekvenser för den inrikespolitiska debatten? Om några? För om våldet i samhället minskar, då borde tryggheten öka. Rimligtvis borde de borgerliga och socialistiska blocken tjäna på att samhället blir tryggare. Särskilt eftersom våldsanvändningen minskade både under socialdemokratiska och borgerliga regeringar. De som skulle förlora på det skulle vara Sverigedemokraterna eftersom statistiken inte stämmer överens med deras bild av Sverige som ett land i förfall.
Citera
2018-06-08, 14:32
  #2
Medlem
ace_secs avatar
Tänk då hur låg brottsligheten hade varit om vi inte hade tagit hit de som står för uppgången av våldet.
Citera
2018-06-08, 14:41
  #3
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av EnGodForlorare
Mycket statistisk material gås igenom, bland annat offerstudier. Utsattheten för våld bland män i åldrarna 16 - 24 år minskade från mellan 11-12% 2005 till 5-7% 2016. Minskningen antas hänga ihop med den minskade alkoholkonsumtionen:

Hva betyr å bli utsatt for vold? Om du havner i en slosskamp, er det å bli utsatt for vold? Om dette skulle vise noe, så viser det bare at unge sloss mindre, fordi de er mer på mobilen.

Basert på offerstudier fra 2005 - 2016 så har personran økt fra 1% til 1.4% og seksualbrudd har økt fra 0.9% til 2.4%. (kilde) Dette er litt raskere enn anmeldte lovbrudd, fordi Svensker har blitt dårligere til å rapportere kriminalitet.

2005 er heller ikke et naturlig startpunkt. Vi har tall over anmeldte lovbrudd fra 1950, og det var en kjempeøkning før 2005.

Under kan du se voldskriminalitet i USA og Sverige fra 1960 - 2010. Tallene kan ikke sammenlignes direkte, men trenden kan sammenlignes. USA sluttet å øke i 1990, mens Sverige fortsettet å øke.
https://i.stack.imgur.com/ECdCp.png
__________________
Senast redigerad av Camlon 2018-06-08 kl. 15:02.
Citera
2018-06-08, 15:06
  #4
Medlem
Europes avatar
Alla här som tror att de allt fler som ingår i den nämnda växande kriminella miljön är lika anmälningsbenägna som andra medborgare, samt att de i likhet med andra utsatta grupper (missbrukare, människor inom människohandeln o.s.v.) deltar i lika hög grad i offerstudier som andra, kan räcka upp en hand. Alla här som har tagit del av svensk "kriminologisk forskning" och som tror att det existerar någon seriös svensk, empiriskt grundad och med bra metodik genomförd, kriminologisk forskning kan också räcka upp handen. Eller skriv att ni gör det. Det underlättar alltid diskussionen om de rakt igenom ohederliga, samt idioterna och de psykotiska, omedelbart pekar ut sig själva före diskussionen, så att man inte slösar onödig tid.

Utöver det vet vi redan att det dödliga våldet har närmast halverats i Västeuropa jämfört med ett halvt århundrade sedan. Det blir allt sällsyntare att män slår ihjäl sina fruar och alkisar hugger ihjäl varandra inom alkisgänget. Om vi bortser från den uppenbara vinklingen och agendan hos den nämnda "forskaren" Örstadius, så är han faktiskt inne på det. Men samtidigt har Sverige genom sin massinvandringspolitik av obildade från tredje världen fått en kraftig ökning av brott på gatorna som rån (inte sällan med medföljande knivhuggning), överfallsvåldtäkter, anlagda bränder och upplopp. Speciellt kan man märka hur skottlossningarna (ofta med automatgevär) och sprängingarna ökar på gatorna, oavsett om någon stryker med eller ens skadas. Skjutningarna per capita ligger i vissa svenska stadsområden endast under ett par städer i USA (än så länge) när man jämför med Västvärlden, samt för att hitta lika många sprängningar med handgranater m.m., så behöver man snarare jämföra med områden i tredje världen där det råder en väpnad konflikt. Inom många andra områden har Sverige redan haft världsrekord under lång tid, som t.ex. när det gäller anlagda skolbränder.

Den agenda liknande politruker för svenska regimen har är att försöka använda det faktum att dödligheten p.g.a. det växande nya våldet som sker på öppen gata inte ännu har lyckats helt sluka den minskning i dödlighet som har skett ifråga om dråp och mord i hemmiljö för att hävda att all oro medborgarna känner inför de vinande kulorna, sprängdåden, de ständiga bränderna, upploppen o.s.v. är på något sätt irrationellt. Men givetvis är det inte så.

För det första är det så klart ett reellt större hot för en när folk skjuter och spränger på de gator man rör sig på, samt när det ständigt brinner där man bor eller i skolan där ens barn går, jämfört med när familjemedlemmar eller missbrukare slår ihjäl varandra inom hemmets väggar. Det sistnämnda utgjorde ju exakt ett noll hot mot en, om man nu inte råkade vara partnern som fortsätter att stanna kvar i ett förhållande där man får däng eller om man är missbrukare som hänger runt med ett missbrukargäng med diverse andra (psykiska) problem.

För det andra handlar oron om utvecklingen, då det nya våldet med allt fler skjutningar och sprängningar på gator och torg, samt även en stor del av det övriga våldet som sker mellan obekanta och drabbar offrena mer eller mindre slumpmässigt, ökar och kommer utan tvekan fortsätta öka (då de faktorer som har lett till denna utveckling kommer att fortsätta att öka, samtidigt som polisen och rättsväsendet kommer att fortsätta att haverera).

Kort sagt är det helt irrelevant när man talar om oron och den personliga säkerheten för de flesta att jämföra den tidigare dödligheten i bl.a. våld i hemmiljö mellan närstående och mellan missbrukare med det nya våldet som (till skillnad från vad regimens politruker i regel påstår) drabbar allt fler helt blint och slumpmässigt. Men likväl kommer svenska regimens politruker att göra det fram till att man uppfattar det som meningslöst att fortsätta försöka vilseleda människor med det, d.v.s. när ingen längre verkar bli lurad av det, precis som med alla tidigare ohederliga och falska argument man har kört med från svenska regimens håll.

Edit: Så här går det när man har av regimen detaljstyrd högskolesektor och i stort sett all samhällsforskning sker under direkt styrning av regimen, oavsett när det skedde i Sovjetunionen eller i dagens Sverige.
__________________
Senast redigerad av Europe 2018-06-08 kl. 15:22. Anledning: Edit
Citera
2018-06-08, 15:11
  #5
Medlem
Fant noen flere grafer fra Wikipedia

Dødlige skytinger
https://en.wikipedia.org/api/rest_v1...7e5c3d125b.png

Utsatt for seksualkriminalitet (kvinner, menn)
https://en.wikipedia.org/api/rest_v1...474585be48.png

Voldtekt, Ran, Seksuallovbrudd
https://en.wikipedia.org/wiki/File:S...sex-murder.svg

Biler som brenner
https://en.wikipedia.org/api/rest_v1...cafe441ec0.png

Alle pilene peker en retning, allikavel prøver folk å argumente at Sverige har aldri vært tryggere.
Citera
2018-06-08, 15:18
  #6
Medlem
Den dagen folk blir så rädda att de inte går ut kommer våldet att minska oerhört mycket. Trafikolyckorna med. Så det är väl något att sträva efter?
Citera
2018-06-08, 15:32
  #7
Medlem
EnGodForlorares avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Camlon
Hva betyr å bli utsatt for vold? Om du havner i en slosskamp, er det å bli utsatt for vold? Om dette skulle vise noe, så viser det bare at unge sloss mindre, fordi de er mer på mobilen.

I min värld är det positivt att ungdomar mer sällan blir misshandlade.

Citat:
Basert på offerstudier fra 2005 - 2016 så har personran økt fra 1% til 1.4% og seksualbrudd har økt fra 0.9% til 2.4%. (kilde) Dette er litt raskere enn anmeldte lovbrudd, fordi Svensker har blitt dårligere til å rapportere kriminalitet.

Ingen aning om vad lovbrudd betyder. Det finns trådar som handlar om våldtäkterna så det ämnet är offtopic i den här tråden.

Citat:
USA sluttet å øke i 1990, mens Sverige fortsettet å øke. https://i.stack.imgur.com/ECdCp.png

Vem som helst kan rita ett linjediagram. Så kom gärna med en källhänvisning.
Citera
2018-06-08, 15:36
  #8
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av EnGodForlorare
Vem som helst kan rita ett linjediagram. Så kom gärna med en källhänvisning.

Jeg ga deg kilden, den kommer fra BRÅ. Her er den igjen
https://www.bra.se/download/18.22a71...nm2_fr1950.xls

Resultatet blir denne grafen som viser en 700% økning i voldskriminalitet fra 1960 til 2010.
https://i.stack.imgur.com/ECdCp.png
__________________
Senast redigerad av Camlon 2018-06-08 kl. 15:44.
Citera
2018-06-08, 16:25
  #9
Medlem
EnGodForlorares avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Camlon
Jeg ga deg kilden, den kommer fra BRÅ. Her er den igjen
https://www.bra.se/download/18.22a71...nm2_fr1950.xls

Resultatet blir denne grafen
https://i.stack.imgur.com/ECdCp.png

Aha. Nu vet jag vilken data du refererar till. Antal anmälningar som skulle visa att dagens Sverige är mycket våldsammare än USA var under kulmen på crackepidemin...

Varför antalet anmälningar växt explosionsartat gås igenom i DN:s artikel - ökad anmälningsbenägenhet och ändrade registreringsrutiner hos polisen är huvudförklaringarna.

Notera att din graf visar två olika kvantiteter; den röda är antalet anmälningar per 100 000 invånare i Sverige och den blåa är den uppskattade våldsbrottsligheten i USA. Äpplen och päron alltså.

I USA var man mycket tidigt ute med att föra statistik över brottsligheten. Redan 1929 inrättade man Uniform Crime Reports (UCR) som är ett federalt program som för brottsstatistik. Du kan läsa om programmet på Wikipedia:

https://en.wikipedia.org/wiki/Uniform_Crime_Reports

Just eftersom syftet med programmet var att mäta brottsligheten över tid kan man också göra det. Man kan konstatera att brottsligheten var som värst 1992, men nu gått tillbaka till 1970 års nivåer. Vilka källor som används för att sammanställa UCR vet jag inte, men det är inte enbart anmälningsantal som används. Den blåa linjen i ditt diagram är data från UCR.

I Sverige var vi mycket sena med att föra statistik över brottsligheten och vi har ingen motsvarighet till det amerikanska UCR. Det enda vi har är egentligen NTU som startade 2005 (och någon kortlivad undersökning mot slutet av 1980-talet som jag har för mig lades ner).
Citera
2018-06-08, 16:34
  #10
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av EnGodForlorare
Aha. Nu vet jag vilken data du refererar till. Antal anmälningar som skulle visa att dagens Sverige är mycket våldsammare än USA var under kulmen på crackepidemin...
Hvorfor lyver du? Jeg skrev

"Under kan du se voldskriminalitet i USA og Sverige fra 1960 - 2010. Tallene kan ikke sammenlignes direkte, men trenden kan sammenlignes. USA sluttet å øke i 1990, mens Sverige fortsettet å øke."

Poenget er ikke å vise at Sverige har mer voldskriminalitet enn USA, men å sammenligne trenden. Sverige øker drastisk etter 90-tallet, mens USA faller.

Citat:
Varför antalet anmälningar växt explosionsartat gås igenom i DN:s artikel - ökad anmälningsbenägenhet och ändrade registreringsrutiner hos polisen är huvudförklaringarna.

Har du noen tall for "anmälningsbenägenhet" som viser en kraftig økning? De eneste tallene jeg har er fra 2005 - 2016, og de viser ingen økning.
Nationella trygghetsundersökningen 2016 Side 37

Om du har ingen tall, så har du bare kommet med en ubegrunnet påstand.
__________________
Senast redigerad av Camlon 2018-06-08 kl. 16:49.
Citera
2018-06-08, 16:49
  #11
Medlem
Enligt brå har vi följande utveckling sen: 1975 (deras start år) 27 000 st, 50 000 st -1989, 75 000 st - år 2000 och 113 00 stycken 2010 och sen skvalpat där sen dess.

Är det en rätt visande bild att våldet gått ner?
Citera
2018-06-08, 16:52
  #12
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av killing.fields
Enligt brå har vi följande utveckling sen: 1975 (deras start år) 27 000 st, 50 000 st -1989, 75 000 st - år 2000 och 113 00 stycken 2010 och sen skvalpat där sen dess.

Är det en rätt visande bild att våldet gått ner?

Ikke helt, fordi "anmälningsbenägenhet" økte fra 2005 til 2010 og falt fra 2010 til 2016. Om færre rapporterer kriminalitet til politet, så faller antall anmeldinger.

Tar vi i betrakning anmälningsbenägenhet så hadde Sverige en reduksjon fra 2007 - 2013 og en øknning fra 2014 - 2017. Det samsvarer med at Sverige hadde relativ lav innvandring i perioden 2007 - 2013, og den globale trenden er lavere kriminalitet på grunn av digital teknologi.
__________________
Senast redigerad av Camlon 2018-06-08 kl. 17:07.
Citera