Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2018-06-03, 22:57
  #1
Medlem
ettens avatar
Läste en insändare i lokala blaskan NWT.se
Och fick mig en tankesställare, om att vara röstmottagare och politiskt aktiv i samma kommun. Att åka ut till gotrogna pensionärer och "hjälpa" till att rösta rätt.och det har gjorts 4-5val med samma persion. Trodde sånt här var förbjudet.
Men saxar insändaren inlägg nedan..

https://nwt.se/asikter/insandare/201...haveri-i-grums

" 2013 kom vallagskommittén med en rekommendation om att personer som står på valbar plats inte bör arbeta som röstmottagare. Det är alltså ingen lag, utan en rekommendation. Många kommuner har valt att följa rekommendationen och i flera kommuner tillåter man inte politiskt aktiva som röstmottagare över huvud taget. Elvy Hansson står inte på valbar plats men är politiskt aktiv nu. Elvy Hansson har erbjudits möjlighet till genmäle.Marie Blomgren
Integritetshaveri i Grums
Insändare:
Det borde vara förbjudet att vara röstmottagare och politiskt aktiv i samma kommun, menar signaturen ”Sunday”.
1
Skriv ut artikeln Rätta fel Kommentera

19 maj hade NWT ett Grums-tema inför valet med rubriken ”Skolan viktigast i konsensuskommunen”. Som en av allt färre kommuner i Värmland har Socialdemokraterna i Grums haft egen majoritet under mandatperioden.

Som icke-socialistisk medborgare i kommunen lär man sig leva med det.

Och nu närmar sig ett nytt val.

En av de tekniska demokratifrågor som diskuterats senaste mandatperioden är frågan om valsedlarnas placering i röstlokalerna.

I Sverige ligger de öppet så att alla i lokalen kan se vilken man tar med sig till röstbåset. En utredning föreslog att dessa skulle finnas i röstbåset, men det valde justitieminister Morgan Johansson (S) att ”inte gå vidare med” förra året.

Nytt för årets val är en tvingande lag där kommunerna ska erbjuda ambulerande röstmottagare som ska göra hembesök hos väljare som inte själva kan ta sig till vallokalen. Dessa röstmottagare har med sig i princip samma saker som vi hittar i förtidsröstningslokalen, som valkuvert, valsedlar och ett mobilt röstbås. Integritetsproblemen är uppenbara även här. Hur skyddad är individens valhemlighet?

27 april i år gjorde SVT Värmland ett valreportage där man intervjuade en röstmottagare i min hemkommun, Grums. Den intervjuade visar sig heta Elvy Hansson, som ”troget har ställt upp för fjärde eller femte valet”, enligt valansvarig tjänsteman i kommunen.

Som medborgare i kommunen blir man nu lite fundersam. För denna Elvy Hansson visar sig vara samma Elvy Hansson som är socialdemokratisk andre vice ordförande i kommunfullmäktige.

Utan att göra någon djupare research kan man direkt konstatera att Hansson är en av de mest kända sosseprofilerna i kommunen. En inte obetydlig makthavare, helt enkelt, som har som extraknäck att agera röstmottagare i en av vårt lands mest integritetskänsliga sammanhang då vi röstar fram politiska representanter. Hansson har i val varit röstmottagare samtidigt som hon tagit emot valsedlar med sitt eget namn på. Jag finner det otroligt och osmakligt.

I valet 2018 har Hansson pensionerats från S valsedlar i kommunen, men det är en bisak. Hon är en S-profil med helt färska kopplingar in i kommunens ledning. Samma regler som gäller runt jäv inom kommunen borde gälla även i detta sammanhang.

I väntan på en tydligen helt nödvändig ny lagstiftning som förbjuder detta uppenbart olämpliga förhållande borde integritetshaveri runt röstprocessen hanteras genom att röstmottagare med tydlig koppling till partipolitiken frivilligt själva avstår från uppgiften - både i ”konsensuskommunen” Grums som i andra. Medborgarna är inte betjänta av en konsensus som sträcker sig till att de högsta politikerna också tar emot våra röster.

Sunday"
Citera
2018-06-04, 00:23
  #2
Medlem
”Sverige är fritt från korruption”
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback