Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 2
  • 3
2018-03-08, 21:12
  #25
Medlem
skunkjobbs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av NonCompliance
Okej men hur överlever all fisk och val när högspänning far igenom vattnet (där dom simmar)?
Här är en rapport om påverkan på omgivningen för sådana sjökablar: http://www.hubnet.org.uk/filebyid/792/SeaElectrodes.pdf

Spänningen mellan sändar- och mottagarstationen är många tusen volt men det är ju så långt mellan dessa så det är ingen som pillar på båda samtidigt. Spänningen per meter i vattnet är inte alls hög och det är den som avgör om ström kommer att passera genom kroppen.

Precis intill elektroderna kanske det är farligt men de sitter förmodligen skyddade med galler samt att man känner att det börjar kittla om man kommer för nära innan det blir allt för farligt.

Det är lite andra aspekter också såsom bildandet av klorgas och kraftigt magnetfält runt kabeln (som då inte har någon annan ledare bredvid sig som ger motsatt magnetfält). Protester gällande sådant gjorde att man avstod från återledning i vattenmassan för, hm jag har för mig det var kabeln NordBalt för några år sedan och istället kör med dubbla kablar på sjöbotten.

Tillägg: Det står i rapporten om sjöförbindelsen Konti-Skan 1 mellan Sverige och Danmark att det på varje sida sitter 25-30 grafitelektroder i vattnet (står inte hur långa de är men några meter kanske och kanske ett par dm tjocka) med c:a 5 m mellanrum. Grafitelektroderna är omslutna av glasfibersäckar (inte täta förstås utan mer som ett grovt tyg) med koks mellan elektroden och skyddssäcken. Man har haft kameror vid elektroderna för att studera påverkan på livet i vattnet och sett krabbor och sjöstjärnor som kröp direkt på elektrodernas skyddspåsar och fiskar som simmat alldeles intill. Fältstyrkan precis vid elektroderna är tydligen bara 6 V/m, det är ju inte mycket alls.

Tillägg 2: På danska sidan sitter grafitelektroderna i trälådor istället för glasfibersäckar med koks mellan grafiten och träet. Undrar vad det är för bra med koks till sånt här. Det leder kanske ström hyfsat och drabbas inte av korrosion eller biologisk nedbrytning.

Tillägg 3: Överföringen i Konti-Skan 1 är (om det inte ändrats) 250 MW vid 250 kV med en strömstyrka på 1000 A. Det är ungefär som 1/4 kärnreaktor i effekt men den höga spänningen gör att strömmen inte är mycket mer än vad man får om man kortsluter ett vanligt bilbatteri (vilket i o f s inte är alldeles lite).
__________________
Senast redigerad av skunkjobb 2018-03-08 kl. 21:40.
Citera
2018-03-08, 23:12
  #26
Medlem

Intressant läsning. Hade inte en aning om det här. Inte heller att det var skillnad på ledningsförmågan i salt- respektive sötvatten.
Det pratas aldrig om det här på jobbet och då jobbar jag med el.

Arbetas det mycket kring just detta i världen, vet du det?

Edit:Håller på och lär mig taggar, spoiler-taggen kanske inte var optimal för just detta.
Citera
2018-03-24, 01:35
  #27
Medlem
Detta är ganska basic kemi-kunskap, läs kemi 1 så kommer ni förstå bättre
Citera
  • 2
  • 3

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback