• 47 378 online
  • 1 194 174 medlemmar
  • 61 872 094 inlägg
2018-02-09, 20:01
  #1
Medlem
R.O.S.Hs avatar
Det är imorgon kl 8.15 dags att dela ut det första av 102 guld i denna olympiad, och vi inleder med en av de stora höjdpunkterna. 15 km skiathlon för damer där Kalla efter segern i Lillehammer får räknas som knapp favorit.

Startlista (en dålig sådan)
http://medias3.fis-ski.com/pdf/2018/...18CC2151SL.pdf
(Stör mig lite på att servicen är som sämst för oss konsumenter vid årets största tävling. Dåliga startlistor, otydliga banprofiler och bara en istället för två tv-kanaler att välja på. Det är ju nu det ska va som bäst)

Damerna kör först 7,5 km klassiskt, byter skidor och sedan 7,5 km fristil. Alla startar samtidigt och först i mål efter ungefär 40 minuter vinner. Den klassiska slingan är 3871 m med 138 höjdmeter, vilket är jämförbart med Lahtis. Fristilen är 3775 m med 151 höjdmeter, vilket nästan motsvarar tuffheten på banan i Lillehammer. Så alla som förväntar sig ett lätt och samlat lopp tror jag får fel.
__________________
Senast redigerad av R.O.S.H 2018-02-09 kl. 20:07.
2018-02-09, 20:07
  #2
Medlem
Ostrobothnias avatar
Satt o filade på en egen startpost.

Citat:
Diciplin: https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Skiathlon
Startlista: http://data.fis-ski.com//2018/CC/2151/2018CC2151SL.pdf
Alt https://data.fis-ski.com/dynamic/res...C&raceid=29757

Banprofil
https://www.pyeongchang2018.com/en/g...-----_1202.pdf

(2xRöd + 2xBlå 3,75km)

Preview: Många förhandstips sätter upp 7 tydliga medaljkandidater på den mångsidiga öppningssträckan. De 4 norskinnorna med flerfaldiga diciplinvinnaren o grenlegenden Björgen i spetsen och Weng, Östberg & Haga i släptåg. Kalla som vunnit den enda skiathlonen i VC hittills iår samt Diggins och Pärmäkoski som vann de 2 senaste distansloppen i VC.

I andra sorteringen kan Stadlober och Von Siebenthal nämnas - vilka alla haft stabil säsonger.

Skrällkandidater, går loppet inte att avgöra före spurten rusar Nilssons aktier. Sedova vann nyligen distansen på U23 VM i övertygande stil, fortsätter takterna?

2018-02-09, 20:12
  #3
Medlem
AlbusDumbledores avatar
Tror det bara är Kalla mot Norge här. Har inte Björgen hittat tillbaka till fristilstekniken, ska det här bara bli guld för Kalla. Silver Weng, brons Björgen.

Stina visar bra form och är runt topp 10. Haag och Ebba precis utanför.
2018-02-09, 20:18
  #4
Medlem
Stina startar ju en liten bit ner, men för henne ska det inte vara några problem att hitta fram. Nu hoppas jag att hon går med så länge hon bara kan. Hon ska fart och ork nog att hänga med 2-3 kilometer oavsett vilket tempo som sätts upp. Går det inte får hon i alla fall känna på banorna i tävlingssammanhang och då kan hon köra en Northug och gå in sen. Något "disponera loppet efter mina krafter för dagen" finns inte på OS (i alla fall inte individuellt).
2018-02-09, 20:24
  #5
Medlem
rainbowias avatar
Tror också banan gör sitt. Kan inte tänka mig att Kalla missar medalj. Är väldigt kluven inför Marit, någon gång ska väl ändå åldern ta ut sin rätt. Den klassiska delen lättare vilket kan öppna upp för Diggins, men är osäker ändå. Det kommer gå ruggigt fort imorgon. Räknar bort Stina tror Ebba slår henne.

Grundtips,
Kalla-Björgen guldkandidater
Pärmen-Weng-bronskandidater
Östberg-Diggins-Haga-Stadlober-von Siebenthal-diplomkandidater
2018-02-09, 20:28
  #6
Medlem
Alkibiadess avatar
Kommer denna fungera imorgon månne: http://live.fis-ski.com/cc-2151/results-pda.htm
2018-02-09, 20:31
  #7
Medlem
F-n...hur man än vrider och vänder på det så pekar det ju emot guld för Kalla redan imorgon.
Är hon i absolut toppform så vinner hon...det har tidigare säsongen redan bevisat.
2018-02-09, 20:37
  #8
Medlem
Ostrobothnias avatar
Hård prioritering rätt från start av Bjornsen, känns ju bra mera gjuten på sträckan än Randall.

På ett sätt hade jag nästan velat se Saarinen med i laget här, tycker hon haft lite näsa för skiathlon (spurtade om brons i Sotji) medan hon inte känns som ngn sprinter på länge.
2018-02-09, 20:43
  #9
Medlem
R.O.S.Hs avatar
Morgondagens svammel (det är en programpunkt där jag går igenom de största namnen i varje lopp. Som sämst svamlade jag inför damernas sprint i Planica, därav namnet.)

Om man börjar med lite spridda outsiders (runt plats 6 en bra dag) så får VM-fyran Siebental från Schweiz först nämnas. Bra i fristil men svajig i klassiskt och vill helst ha högre hemmahöjd. Ryskan Sedova vann U23-VM och har hela säsongen stegrat sin kapacitet. Bättre ju rejälare loppet blir. Med sig har hon klassiskt starka åkare som Belorukova och Nepryaeva, som snarare tappat form under säsongen. Nämnas kan också de rutinerade tyskorna Fessel och Böhler och så blir det en intressant formindikator på polskan Kowalczyk inför tremilen.

Bland de 8 största favoriterna nämner jag först Stadlober från Österrike, som har tagit ett par kliv denna vinter. I Lillehammer var hon loss med Kalla och Weng tidigt men föll och tappade pallplatsen. Den första pallplatsen kom till slut, i slutet av tour de ski. Hon behöver få en rejäl spridning på loppet redan i klassiskt för att få full utdelning, i fristil finns fler starka kort och hennes spurtförmåga skrämmer inte någon.

Nästa åkare blir Diggins från USA. Hon kommer få det tuff i klassiskt men fixar hon det har hon en fristil i världsklass och framförallt en stadion hon lär hantera bättre än alla andra. Vi har nästan fullt manskap i det här loppet, men den bästa som frivilligt valt att avstå är Bjornsen från USA.

Många har brutit barriärer denna vinter och i Planica gjorde finskan Pärmäkoski det när hon vann sitt första lopp på riktigt. VM-tvåan på distansen håller högsta klass i klassiskt, bra i fristil och snabb i spurten. Däremot har säsongen varit ständigt avbruten med sjukdomar, senast bara veckor före spelen. I finska laget finns även formletande Mononen, unga Matintalo och pålitliga Niskanen, Niskanen som en bra dag kan gå in topp 6.

Men det mesta kommer handla om Norge i detta lopp. Björgen är regerande världsmästare och dubbel regerande olympisk mästare på distansen. Denna säsong har inte fristilen fungerat speciellt väl för henne, och ännu mindre sprinten. Man ska dock inte låta sig luras av det, hennes avslutningar har hållit högsta klass, även i lopp där hon kört dåligt.

Heidi Weng leder världscupen och lever på sin bredd. Är det i något av loppen hon får användning av det är det i detta. Ifjol lyckades hon inte följa upp segern i tour de ski med ett lyckat VM, får se om det går bättre denna gång. Hon var den som var närmast, men inte nära, Kalla i Lillehammer.

Närmast Weng den gången var Haga, som tagit stora kliv denna säsong. Hon vann jaktstarten i Ruka i bemärkelsen snabbaste åktid och har stått på pallen vid flera tillfällen. Hon är svagare i klassiskt och har inte heller någon vass spurt, däremot brukar hon ha väl avvägda lopp med mycket krafter sista biten.

Sista norskan är Östberg som alltid åker bra fristil på hög höjd men som på lågland är mer begränsad. En sämre kopia av Weng som måste få rejäl utdelning i klassiskt för att ha med medaljerna att göra.

Det kunde ha nämnts fler norskor, som Jacobsen, Slind och Harsem, men reglerna säger att bara 4 per nation får ställa upp.

Till sist har vi då svenskorna.

Ebba Andersson fick ett katastrofal start på sin VM-karriär, men trängsel och fall i första sväng. Nu står hon lite längre fram och framförallt är det långt innan banan börjar svänga. Distansen skrämmer inte och får hon bara utrymme och utdelning på sin kapacitet är topp 10 möjligt.

Anna Haag tog silver för 8 år sedan. På VM ifjol rusade hon klassiskt och tappade massor i fristilen. Hittar hon rätt hastighet finns chans på topp 10 även för henne, men går hon för fort kommer raset blir ännu större denna gång.

Stina Nilsson är fältets stora joker, men det känns som ett ännu större långskott än vad det var ifjol. Är säkerligen i bättre form än på VM men har hittills i år inte visat någon form av höjd kapacitet. Behöver komma upp flera snäpp om detta ska bli succé, annars får hon hoppas på ett väldigt lugnt lopp.

Charlotte Kalla är en mästerskapsåkare utan dess like. De senaste tre mästerskapen har hon tagit medalj i 10 av 12 distanslopp, bara sjukdom och stavbrott har stoppat henne. Två VM i rad har det blivit brons och på OS senast blev det silver. I Lillehammer kom första segern på distansen och det loppet, tillsammans med jaktstarten i Ruka, visar att hon nu har en tydlig och framgångsrik plan för masstarterna. Hon har svajat i klassiskt när skidorna inte fungerat, men det risken känns låg imorgon. Däremot måste hon göra sig av med de flesta, helst alla, innan hon når stadion för sista gången för i en spurt finns många som kan slå henne. Men hon har alla möjligheter att upprepa loppet från Lillehammer och ta det första olympiska guldet 2018.
2018-02-09, 20:55
  #10
Avstängd
Stukatjs avatar
Vinner Charlotte detta så känns det som att hon tar storslam. Då är det liksom bevis för att hon prickat formen. Största guldchansen här. Vill inte jinxa, men jag tror Björgen är för gammal nu. Inte ens astmamedicin ska hjälpa.
2018-02-09, 21:06
  #11
Medlem
rainbowias avatar
Hehe..vilken rivstart det blir på OSet.

Så här tror expertisen i annan tråd: -Charlotte Kalla-Skiathlon 8-12-5=25 av 26
Blir att stänga av allt vad livetiming och dyliga andra missljud heter och bara njuta av loppet. Kan bli en episk morgon.

Hoppas man inte bara försover sig imorgon
2018-02-09, 21:28
  #12
Medlem
Nervöst är de allt.. Favoriter är allt dom väntade namnen Björgen Pärmä Kalla Weng Östberg dom kommer vara med länge sedan är frågan hur Haga och Diggins klarar av den klassiska delen är dom med bra efter den blir dom inte lätta att tass med..Stadlober lär säkert åka bra också..

Övriga Svenskor då:

Stina: vill jag se minst göra en bra klassisk del våga sedan får de falla om de faller
Ebba: topp 12 hade varit bra och de tror jag finns stora möjligheter till med ett klok lopp utan stul
Haag: ja vad kommer de bli känns som de kan bli vad som helst efter den säsong hon haft svårt bedömd men ser gärna som med Stina att hon är med länge man att hon är lite klokare ändå än förra året..