Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2018-02-06, 21:12
  #1
Medlem
Jag känner mig så jävla efterbliven över att jag inte kan ett smack om världskrigen, mellankrigstiden eller kalla kriget för den delen. Jag vill kunna vår historia! Kort och gott så har jag inget större intresse för krig och militär men vill ändå kunna hur själva konflikterna var före, under och efter.
Jag vill bara ha en bra och enkel beskrivning, jag vet att det finns nördar där ute. Om ni vill kan ni även skriva om hur samhället såg ut under den tiden
OBS: Detta är ingen läxa jag är bara nyfiken
Citera
2018-02-07, 10:34
  #2
Medlem
Ankdammsmans avatar
Mitt hundraprocentigt seriösa tips är att du plöjer de här artiklarna:

https://en.wikipedia.org/wiki/World_War_I

https://en.wikipedia.org/wiki/Interwar_period

https://en.wikipedia.org/wiki/World_War_II

https://en.wikipedia.org/wiki/Cold_War

Vill du ha den extrema kortversionen är den ungefär så här: diverse stormaktsspänningar som byggts upp sen Napoleonkrigen utlöser första världskriget, en megakatastrof som leder till både Sovjetunionen och Nazityskland och därmed till det andra världskriget. Det leder i sin tur till sovjetisk ockupation av halva Europa och det kalla kriget, som avslutas när Sovjet imploderar av politiska och ekonomiska skäl. Summa summarum leder en sak till en annan och 1900-talets historia kunde utan problem sett helt annorlunda ut.

Pratar vi om samhället i stort går det mycket bra (ökande levnadsstandard, större frihet etc) fram till 1914, sen följer ett hyfsat 20-tal och depressionen på 30-talet. Efter 1945 exploderar ekonomin i väst och vi får de ekonomiskt kanske bästa 30 åren i världshistorien (i Sverige kallade rekordåren). Sen följer oljekris och låglönekonkurrens från Asien, följd av en uppgång på 80-talet igen. Statens roll ökar extremt mycket under 1900-talet, delvis som följd av världskrigen.
Citera
2018-02-07, 19:14
  #3
Medlem
Veniconess avatar
Vill du bli duktig i historia finns det egentligen bara ett tips: läs, läs och läs!

Det skadar givetvis inte om du har ett brinnande intresse att lära dig så mycket som möjligt, vilket man får intrycket av att du inte riktigt har när man läser din trådstart.

Förutom Wikipediaartiklarna som Ankdammsman tipsat om kan jag rekommendera följande Youtubekanaler om du känner att det blir segt att läsa ibland och du vill ha något mer lättillgängligt och visualiserat. Båda två tar upp intressanta historiska händelser och förklarar dem på ett enkelt sätt som torde tilltala en som vill tillskansa sig lite allmänna historiekunskaper.

https://www.youtube.com/channel/UCK0...MvU-0x1VCF1hgA

https://www.youtube.com/channel/UC51...KNyhy_zdQxnGYw

Personligen tycker jag dock att ingenting slår riktigt detaljerade, omfattande böcker i ämnet, men det är kanske inte att rekommendera när man saknar de mest grundläggande, basala historiekunskaperna (vilket du gör, enligt egen utsago).

Hoppas detta väcker mersmak. Historia är jävligt intressant.
__________________
Senast redigerad av Venicones 2018-02-07 kl. 20:01. Anledning: Ett felslag på en tangent gjorde att "om" blev "kom".
Citera
2018-02-08, 15:49
  #4
Medlem
Ankdammsmans avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Venicones
Vill du bli duktig i historia finns det egentligen bara ett tips: läs, läs och läs!

Håller helt med, och det finns mycket bra (och lika mycket skräp) på teve och Youtube också. Skälet till att jag brukar rekommendera engelska Wikipedia är kombinationen av pris, kvalité och tillgänglighet. Självklart är en bra bok i ämnet att föredra. Och undvik svenska Wiki!

För att göra det ännu mer intressant och förklara för trådskaparen vad som fascinerar med historia tänkte jag lista några frågor ur 1900-talshistorien som fortfarande debatteras. Vi kan kalla dem mysterier för att göra det mer spännande.

1. Varför bröt första världskriget ut och vems fel var det?

2. Vad låg bakom depressionen och varför tog den slut?

3. Vad var orsakerna bakom nazismen och förintelsen?

4. Var atombomberna mot Japan och bombingen av Tyskland försvarbara?

5. Varför bröt kalla kriget ut?

6. Var det ett kallt krig eller en lång fred?

7. Var 68-upproret en frihetsvåg eller en antimodern reflex?

8. Varför säckade Sovjet ihop som en sufflé?

9. Hur mycket av dagens problem förklaras av kolonialismen, världskrigen och kalla kriget? Har vi överskattat dem?

10. Hade 1900-talet kunnat se annorlunda ut, eller var det mesta förutbestämt?
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback