Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2018-01-20, 17:55
  #1
Medlem
Skaraborg2s avatar
Nedanstående är hämtat från Brottets krönika, första delen, 1954. Återfinns där på sidorna 140-152 under rubriken Sveriges första dynamitard.

Axel Bernhard Nyström var född 1885 och växte upp i ett hem där fadern var skräddare. Nyström var född den 24 januari 1885 i Hedvig Eleonora församling, Stockholm. 1907 var hans föräldrar boende i Vaxholm. Han verkar ha varit en orolig själ och började tidigt att röra på sig. Redan 1900 begav han sig ut i världen och då till S.t Petersburg. Han hoppades få arbete i Ryssland men då detta misslyckades tog han sig över till det stora drömlandet i väster. Här stannade han till våren 1904 då han steg iland i Göteborg.

Gör nu ett citat i början av detta kapitel på sidan 140:

"Sveriges förste dynamitard fick nämligen inte alls "äran" av att vara den misstänkte. Tvärtom var man på alla håll övertygad om, att detta gedigna arbete hade utförts av ett vältrimmat utländskt gangsterband. Kuppen var ju alldeles otrolig för svenska förhållanden. Förövarna hade marscherat rakt igenom solida järndörrar, som sprängts i bitar. Man gissade på dynamit. Något liknande hade aldrig förr hänt i vårt land, inte ens i England och Tyskland, vars brottslingar dock var åtskilligt avancerade än de svenska Vilket fantastiskt byte sedan! Juveler för bortåt 85 000 kronor."

T. o. m. i USA började förbrytarligorna viska sinsemellan vilket gäng som just nu turnerade i Stockholm.

Första kuppen som Nyström genomförde, vad känt är, var natten till söndagen den 4 juni 1904. Det var en juvelerarbutik i centrala Stockholm som erhöll påhälsningen. Här var inte kassaskåpet sprängt. Detta var orört. Däremot hade hade en järndörr in till packrummet blivit sprängt. En mycket stor mängd juveler försvann tillsammans med 750 kr liggande i en skrivbordslåda. Framför de stora skyltfönstren fick Nyström oväntad hjälp av de nerfällda rullgardiner. Han rensade dessa skyltfönster totalt rena.

(FB) Bröderna Franz och Erich, Sass, Berlin och Danmark, 1920- och 30-talen.

Efter ett litet välförtjänt uppehåll blev det en repris av denna stöld i Köpenhamn. Natten till den tisdagen den 23 oktober 1904 hördes några sprängskott i de centrala delarna av staden. Denne hovjuvelerare blev av med smycken för nästan 50 000 kr. Precis som i Stockholm hittades även här kvarlämnade verktyg med bl. a. amerikanskt ursprung.

Nyström tog därefter ett längre uppehåll. Natten till söndagen den 6 augusti 1905 var det dags igen. Denna gång hade turen kommit till Malmö. Denna gång var det en bank i centrala staden som fick en nattlig påhälsning. Här sprängde han dörren till kassavalvet. Här hade dynamitarden inte fullföljt sina avsikter utan var tvungen att fly. På ett efterlämnat omslagspapper stod det "Extradynamit, Nitroglycerinaktiebolaget, Stockholm 1905". Det hittades även en borrsväng med amerikansk firmastämpel.

När efterlysningen efter den "utländska ligan" gick ut i pressen låg svensken dödssjuk och kräktes i ett handfat på Hotel Kramer i Malmö. Det var p. g. a. av att dynamit är giftig, vilket han inte visste, som gjorde att han var tvungen att avbryta denna kupp.

Som en liten parentes kan omnämnas att detta visste inte heller "Bildsköne Bengtsson" när han började med sina sprängningar åren runt 1915.

Den 8 juni 1907 görs en upptäckt utanför utanför dörr till en obegagnad källare på Drottninggatan i Stockholm. Här hittas en blåslampa och fyra bultsaxar i en brun kappsäck. Även dessa bultsaxar var utländska. Denna fastighet inrymde en juvelerarbutik och de gamla dossiererna om dynamitarden plockades då raskt fram då man misstänkte att det var denna butik som var målet. De flesta detektiverna kom att placeras i en osynlig kedja runt denna byggnad.

Foto på Axel bernhard Nyström 1911.

Forts. följer.

Någon som tidigare har hört talats om Sveriges förste dynamitard? Har funnits en del omnämnt i äldre böcker och artiklar om kriminalhistoriska fall.
__________________
Senast redigerad av Skaraborg2 2018-01-20 kl. 18:10.
Citera
2018-01-20, 19:55
  #2
Medlem
Skaraborg2s avatar
Fortsättning på dynamitarden Nyströms bravader.

Även Börje Heed har skrivit om Sveriges förste dynamitard. Detta återfinns i Brottsplats Stockholm, tredje delen, 1991 på sidorna 33-39 under rubriken Den förste dynamitarden.

https://books.google.se/books?id=ilK...C3%B6m&f=false

Vid tretiden på natten kommer en ung man smygande. Han är mycket försiktig. Han står och tittar länge, han går ut på gatan och kommer tillbaka, han rycker i de stängda dörrarna. Slutligen anar han ugglor i mossen och drar sig ut genom porten igen och beslutar att avstå från kuppen. Detta gör han helt rätt i för snart så vimlar det av poliser.

Den unge och välklädde mannen får följa med polisen för att förhöras.

Detta visar sig vara den 22-årige agenten Axel Bernhard Nyström. I kavajen hittades 25 öre och en ficklampa. Inte något annat. Nyström är mycket ilsken över ingripandet. Han berättade bl. a. att han hade varit inne på Blanches café och druckit två halvor punsch. Han hade missat båten hem till föräldrarna i Vaxholm. Han hade då satt sig på en soffa varvid han hade börjat att må illa. Varför naturlagarna hade drivit honom in på gården. Detta såg inte trevligt ut för polisen.

Nyström anhölls under ett dygn. Man hade dock inget som band honom till vid brotten så det var bara att be om ursäkt och släppa ut i mannen i sommarsolen på Myntgatan. För att skaffa sig matpengar besökte Nyström Stockholms.Tidningen och beklagade sig över den behandling han hade blivit utsatt.

Citat:

"Polisen fick en skopa ovett och i en ironisk artikel uppmanades alla vaxholmsbor, att vid huvudstadsvisiter trotsa naturbehoven och vänta med toalettbesöken tills man var hemma igen. Annars kunde det gå som det gick för Axel Bernhard Nyström!"

Detektiverna och deras chef stadsfiskal Gustaf Lidberg erhöll en viss upprättelse drygt 1½ år senare. Nyström kom då att anhållas i Danmark som misstänkt för mindre inbrott. I december 1908 hade en urmakare haft inbrott och blivit bestulen på klockor till ett värde av 5 000 kr. Ett par av dessa skulle han pantsätta i Esbjerg. På sig bar han ytterligare ett 25-tal. Han nekade förstås till allt och det slutade med att han av Malmö rådhusrätt dömdes till 5 månaders fängelse. Denna "semester" spenderade han på länsfängelset i Linköping.

Efter sin frigivning återvände han till Amerika och fram till 1911 kom han att göra ytterligare ett par resor fram och åter mellan USA och hemlandet. 1911 återfanns han boende i Malmö. Han planerade ytterligare ett besök i USA men hade svårt att få ihop pengar till denna.

En kväll kom han att läsa en artikel om en dramatisk kupp som hade gjorts mot en juvelerare i London julen 1910. Den här artikeln skulle han nog inte läst för därefter skrev Nyström ett brev som gjorde att han kom att slutligen åka fast. Nyströms fåfänga fick en hård knäpp och beslöt då att skriva detta långa brev på hela åtta sidor till Dagen Nyheters redaktion i Stockholm. Detta brev skrev han i namnet "Karl Johansson" Poste Restante Malmö. Brevet överlämnades av tidningens redaktör till Gustaf Lidberg. Därmed kom Nyström att förlora sin frihet snabbt.

Forts. följer.
Citera
2018-01-22, 15:30
  #3
Medlem
Skaraborg2s avatar
Nyström en mycket svårfjällad fisk.

För den som är intresserad så finns hela brevet att läsa på sidorna 145-148 i Brottets krönika.

Med tanke på de uppgifter som lämnades i detta långa brev föll misstankarna med en gång på Nyström.

I mitten av februari 1911 for en detektiv från Stockholm ner till Malmö. Kort därefter greps den eftersökte. I hans rum hittades en hel del smått och gott som bl. a. några filar, nyckelämnen, en stenvåg av den typ man väger guld och briljanter med samt en giftmärkt flaska med kloroform.

Nyström visade sig vara en ytterst svårfjällad fisk och erkände knappt någonting alls. Så här kunde det låta:

Citat:

"- Var det ni som begick den kuppen?
- Nej. Jag var förresten bara nitton år då, alldeles för ung för sådana affärer, tycker jag."

Citat:

"- Men safiren då?
- Ja, den blå ja, vad skall jag hitta på för historia om den!"

De avgörande bevisen mot Nyström kom efter att polisen hade studerat hans beslagtagna anteckningar. Man kunde då öppna kassafack i New York, London och Sundsvall. Där fanns bl. a. klockor härrörande från ett inbrott i Malmö.

Nyström var en mycket besvärlig fånge. Efter att målet i Stockholm hade slutförts den 30 maj 1911, där han förklarades skyldig, så skickades han till Malmö för ytterligare rättegång. Här gjorde Nyström passivt motstånd genom att lägga sig sjuk. Sedan läkare hade friskförklarat honom så hade man framhållit att om han inte gick för egen maskin så skulle han bli buren till rättssalen. Först då gick han på egna ben.

Citat:

"Han nekade till bankinbrottet och begärde uppskov. Han hade bara läst i tidningarna om kuppen.
- När gjorde ni det? undrade domaren H. Brodin.
- Jag har inte inrättat min dagbok efter gamla inbrott, svarade Nyström i oförskämd ton."

"En av hans slutrepliker väckte också en viss munterhet. Det fastslogs att hyran för alla kassafacken gått löst på 85 kr varje år, vilket domaren tyckte var dyrt.
- Ja, sade Nyström, men det var det också värt."

Den 19 juli 1911 meddelades domen för alla tre brotten, tio års straffarbete, vilket fastställdes i de båda högre instanserna.

Den fjärde delen av Nyström kommer att handla om hans tid i fängelset och tiden därefter.
__________________
Senast redigerad av Skaraborg2 2018-01-22 kl. 15:33.
Citera
2018-01-22, 21:46
  #4
Medlem
Intressant trådstart! Det verkar ha varit en glad gamäng, denne Nyström. Men 10 års straffarbete var nog knappast någon sinekur vid denna tid.
Citera
2018-01-22, 23:11
  #5
Medlem
Skaraborg2s avatar
Nyström var nog en man med en orolig själ.

Citat:
Ursprungligen postat av dubbelbottnad
Intressant trådstart! Det verkar ha varit en glad gamäng, denne Nyström. Men 10 års straffarbete var nog knappast någon sinekur vid denna tid.

Det var en man som verkligen var ute och rörde på sig i världen i en tid då det endast fanns fartyg och järnväg att ta sig fram snabbt. Alltså snabbt för att vara för över 100 år sedan.

Det var verkligen ingen sinekur att sitta bakom lås och bom på den här tiden. Ändå kom det att gå bra för honom i slutändan. Skulle inte förvåna mig om han kom att vara skräddare, som sin far, under fängelsetiden.
Citera
2018-01-24, 15:15
  #6
Medlem
Skaraborg2s avatar
En hederlig skräddare.

Denne unge arbetsskygge man kom inte att bli någon mönsterfånge utan blev tvärtom mycket besvärlig.

Nyström kom under fängelsetiden att spela sjuk och vistades därför i flera etapper på sjukhus. Han skulle ha frigivits den 13 februari 1922, alltså på dagen tio år efter att HD fastställde domen.

Myndigheterna beslöt emellertid med tanke till hans många sjukdomsdagar förlänga straffet med 32 dygn. När Nyström skulle friges så satt han på länsfängelset i Mariestad. Han beklagade sig över myndigheternas "futtighet" och skickade in en nådeansökan för dessa dygn. Landshövdingen i Skaraborgs län fastställde dock "futtigheten".

Citat från det sista i detta kapitel:

"Numera är den nästan sjuttioårige "pionjären" bosatt i Australien, där han i många år har försörjt sig hederligt i samma yrke som en gång hans fader valde, nämligen som skräddare."

När Axel Bernhard Nyström efter straffets verkställighet emigrerade till Australien vet jag inte, men med tanke på hur han verkar ha varit som person så skedde detta nog troligtvis kort tid därefter.
__________________
Senast redigerad av Skaraborg2 2018-01-24 kl. 15:17.
Citera
2018-01-24, 17:29
  #7
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Skaraborg2
Denne unge arbetsskygge man kom inte att bli någon mönsterfånge utan blev tvärtom mycket besvärlig.

Nyström kom under fängelsetiden att spela sjuk och vistades därför i flera etapper på sjukhus. Han skulle ha frigivits den 13 februari 1922, alltså på dagen tio år efter att HD fastställde domen.

Myndigheterna beslöt emellertid med tanke till hans många sjukdomsdagar förlänga straffet med 32 dygn. När Nyström skulle friges så satt han på länsfängelset i Mariestad. Han beklagade sig över myndigheternas "futtighet" och skickade in en nådeansökan för dessa dygn. Landshövdingen i Skaraborgs län fastställde dock "futtigheten".

Citat från det sista i detta kapitel:

"Numera är den nästan sjuttioårige "pionjären" bosatt i Australien, där han i många år har försörjt sig hederligt i samma yrke som en gång hans fader valde, nämligen som skräddare."

När Axel Bernhard Nyström efter straffets verkställighet emigrerade till Australien vet jag inte, men med tanke på hur han verkar ha varit som person så skedde detta nog troligtvis kort tid därefter.

Lite förvånande är det väl, att han gick den smala vägen efter avtjänande av straffet?
Citera
2018-01-25, 17:36
  #8
Medlem
Skaraborg2s avatar
Från dynamitard i Sverige till skräddare i Australien.

Citat:
Ursprungligen postat av dubbelbottnad
Lite förvånande är det väl, att han gick den smala vägen efter avtjänande av straffet?

Kanske sög dessa 10 år och 32 dygn musten ur Nyström? Därför började han om från början i ett nytt land där han var ostraffad?

Han kan ju också ha begått brott i Australien som inte blev känt? Han var minst 37 år gammal då han kom dit och jag tror att han inte fortsatte på den inslagna vägen från sin ungdom.
Citera
2018-01-25, 19:49
  #9
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Skaraborg2
Kanske sög dessa 10 år och 32 dygn musten ur Nyström? Därför började han om från början i ett nytt land där han var ostraffad?

Han kan ju också ha begått brott i Australien som inte blev känt? Han var minst 37 år gammal då han kom dit och jag tror att han inte fortsatte på den inslagna vägen från sin ungdom.

Nej, jag tror nog att han slutade med sitt kriminella leverne. Att han skulle genomfört olösta kupper i Australien, verkar osannolikt. Han hade ju dock åkt fast flera gånger förut. Och i Australien levde han väl i flera decennier.
Citera
2018-01-26, 17:02
  #10
Medlem
Skaraborg2s avatar
Kanske över 30 år 1954?

Citat:
Ursprungligen postat av dubbelbottnad
Nej, jag tror nog att han slutade med sitt kriminella leverne. Att han skulle genomfört olösta kupper i Australien, verkar osannolikt. Han hade ju dock åkt fast flera gånger förut. Och i Australien levde han väl i flera decennier.

Det tror jag också. Han sadlade om från f. d. dynamitard och f. d. svensk straffånge till en hederlig skräddare på andra sidan jordklotet. Inte dåligt gjort.

Hur länge han kom att bo där innan han avled vet jag inte men 1954 var han fortfarande i livet. Nyström kunde då ha bott där i över 30 år. Jag tror att han var snabb med att lämna Sverige när han blev en fri man.
Citera
2018-02-07, 14:44
  #11
Medlem
Skaraborg2s avatar
Omnämnt i ytterligare en bok.

I boken Den ondes kabinett, 1960 av Artur Ekström tas Nyström och hans kupper upp. Återfinns där på sidorna 48-55 under rubriken Gentleman före midnatt.

Finns även ett foto på honom som jag inte har sett någon annanstans.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback