Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 2
  • 3
2018-01-21, 01:08
  #25
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Mertillen
USA och Europa har inte trumf på hand.

Kina har fått världens industri hem till sig. USA och Europa har i mångt och mycket avindustrialiserats. Skrivs Kinas fordringar av finns industrin kvar i Kina och amerikanerna och europeerna får sig förstörda pensioner.

Inte bra att skuldsätta sig något enormt som ett resultat av avindustrialisering. Bättre jobba hårt och ta över industrin och låta kommande generationer skörda frukterna av den arbetsinsatsen.
Jo så är det till viss del. Men samtidigt så är det självfallet mer komplicerat än så eftersom industrialisering inte är helt och hållet samma sak som att vara rik, åtminstone inte kortsiktigt. Några av världens rikaste länder är såna länder som har passerat industristadiet och fasat över till annan typ av ekonomi, de har blivit finanscentra eller annat istället. Om de tillverkande företagen har sitt ägande och kontor m.m. i t.ex. Usa eller i Europa men tillverkning via underleverantörer i Kina så kan ju naturligtvis amerikanen och europeen sparka nedåt och ställa hårda krav på kinesen och göra vinst på sånt som de/vi inte själva producerar.

Men långsiktigt ekonomiskt, säkerhetsmässigt och sett till hur befolkningen fostras intelligensmässigt och på andra sätt i de olika typerna av ekonomier så är det inte gynnsamt att avindustrialisera. Nu när Kina t.ex. har ca 10 ggr större kapacitet i sin stålproduktion än vad världens tidigare supermakt Usa har så är det inte utan att man börjar fundera på vad som skulle kunna hända i en krissituation eller vid ett stort krig eller liknande.

Usa är inte helt och hållet unikt när det gäller skuldsättning som sagt. Japanerna är också duktiga på att låna av sej själva och andra, dom har en statsskuld på 200% av bnp. Och flera länder i Europa har höga statsskulder som nämts tidigare. Svårt att greppa hur världsekonomin är uppbyggd i det stora hela tycker jag. Intressant att Ryssland och Singapore har valt helt andra vägar ekonomiskt jämfört med länder i väst i.a.f. Undrar vem som satsade på rätt häst där. Efter ww3 så vet vi.
Citera
2018-01-21, 08:46
  #26
Medlem
Hur rikt ett land är beror på hur mycket olja man importerar.
Kina importerar mest olja av alla länder.
Även Sverige importerar mycket olja, vilket syns på biltrafiken.
Länder blir rika tack vare att det är sådant underpris på oljan, energimässigt.
Citera
2018-01-21, 12:30
  #27
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Xitars
USAs statsskuld ligger på ca 106% av BNP. Sveriges (och Kinas och Rysslands) ligger på omkring 40% av BNP.

Räknas man istället skuld per invånare så har USAs invånare en skuld som är ca tre gånger så hög per invånare som Sverige har.

USA betalar i dagsläget $184 441 200 094 (184 miljarder dollar, motsv. 1 472 miljarder kronor) i ränta på sin skuld varje år. Det motsvarar en ränta om 0,9%, vilket ju får betraktas som riktigt schysst ränta. Jämför ex med Grekland under krisåren då de fick låna till 40% ränta .

Är skulden ett problem för USA?
Problemet är väl att räntebetalningarna utgör en utgiftspost i budgeten som hade kunnat läggas på andra saker (sjukvård, skola, militär...). Posten utgör i dagsläget ca 6,8% av deras statsbudget (I Sverige ca 1,2%), vilket kan ställas i paritet med kostnaden för utbildning i USA som ligger på omkring 3% (I Sverige lägger vi ca 6% av budgeten på utbildning).

Så ja, det är ju såklart en betydande post, men är den katastrofal? Nej!

Till saken hör dessutom att USAs statsskuld nästan uteslutande är i US Dollar, dvs deras egna valuta. De har därför möjlighet att depreciera valutan (tekniskt skapa mer pengar) och därmed göra skulden lägre (tänk inflation). Mindre länder som Sverige har ju en betydande del av sina skulder i utländska valutor vilket gör att vi lever mycket farligare då vi inte artificiellt kan inflatera bort skulden i samma omfattning (inflation i svensk valuta gör istället skulden större).

I princip alla länder har en statsskuld, vilket kommer sig av att då staten behöver investera så måste man låna (tekniskt), och då drar man på sig en skuld. Inte ens rika oljeländer såsom Saudiarabien är skuldfria, de ha för n.v en statsskuld på ca 13% av BNP.

Varför lånar man då ut pengar till USA till en ränta som i princip är under inflationen (dvs man tjänar ingenting på utlåningen i reella termer)?

Det finns två anledningar:
1) Säkerhet (du vet att pengarna finns kvar när löptiden är slut och det kan liknas vid att ha pengarna i ett kassaskåp på banken).
2) Inga andra alternativ. Tänk ex China och Saudiarabien som får in enorma mängder med dollar (då USA importerar varor och olja). Vad ska dem göra med alla dessa dollar? De kan antingen köpa andra varor för pengarna eller växla dem till den egna valutan, alternativt bara spara dem. Att spara dem innebär att köpa amerikanska statspapper, vilket är det man gör till stor del. Viss del av pengarna kan de ju spendera på att köpa andra varor, vilket de gör, ex köper saudierna massor av militär utrustning av USA för sina dollares och China har på senare år använt en del av sina dollarreserver för investeringar utomlands (ex järnvägar och gruvor i Afrika). Men det som blir över då? Ja, det sparar man till framtida behov och så flödar pengarna tillbaka till USA genom att man lånar ut dem dit. Alternativet till att låna ut dem är att växla pengarna till inhemsk valuta, men det skapar ett uppåttryck i den egna valutas värdering (vilket ytterst få länder vill ha i dagens ekonomi) och sedan kvarstår ju problematiken med vad man ska göra med alla inhemska pengar...

Så USA har en extremt fördelaktig position här. De skapar pengar som de köper varor från hela världen med. Mottagarländerna lånar sedan ut pengarna till USA så att de kan köpa ännu mer varor.

Hur länge kan det fortgå? Troligtvis finns det ett tak då räntebetalningarna blir en för stor post i budgeten. Den ligger troligtvis mellan 15-20% av budgeten. Då är det inte längre så roligt och åtgärder behöver vidtas (ex kraftigt inflation för att minska den reala skulden). Men vi lär inte nå dit förrän om 15-20 år om nuvarande ökningstakt håller i sig.
Några kommentarer.

Räntan på statsskulden som andel av budgeten kan vara ett problem. För USA's del är det dock försumbart av två skäl. Dels köper FED en del statsobligationer och tvångslånar av banksystemet till lägre ränta för att finansiera köpen. FED levererar sedan sin vinst till US Gov. Dvs den delen av statsskulden är närmast räntefri. För övrigt är räntan inte speciellt hög. Realräntan som US Gov lånar för är ca 0%.

Då var det mer bekymmersamt för Sverige när det var som värst. Då tror jag räntan utgjorde ca 25% av statsbudgeten. Hög nominell ränta var det på den tiden.

Notera att Kina inte sitter på särskilt stor del av USA's statsskuld. Det är många som gör det, så det blir inte så mycket "per skalle". Kina råkar bara vara en av de utlänningar som har störst andel.

Kina mfl länder har ett intresse av att ha en valutareserv. Och det i de valutor man handlar med. Där är USD och EUR stora och därför sitter man på innehav av dessa valutor. Statsobligationer är ett sätt att lagra till låg risk.

Notera att Kina också kan använda mängden USD för att låta den egna valutan vara hyggligt stabil. Alternativt låta valutakursändringar bli långsamma. Det är ren stabilitetspolitik.

Skulle man lyckas minska ned USD betydelse i världshandeln så kommer valutareserverna av USD att minska. Men det är lättare sagt än gjort. Och jag tvivlar på att länder runt om i världen är så bekymrade över att valutareserverna består av USD. Finns något praktiskt i att använda samma valuta.
Citera
2018-01-21, 17:55
  #28
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Alpoxen
Om du menar vilka kreditorerna är så är det dels det Amerikanska folket,
Så kreditorerna är exakt samma de som tar kredit?
Citera
2018-01-22, 11:40
  #29
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Mertillen
USA och Europa har inte trumf på hand.

Kina har fått världens industri hem till sig. USA och Europa har i mångt och mycket avindustrialiserats. Skrivs Kinas fordringar av finns industrin kvar i Kina och amerikanerna och europeerna får sig förstörda pensioner.

Inte bra att skuldsätta sig något enormt som ett resultat av avindustrialisering. Bättre jobba hårt och ta över industrin och låta kommande generationer skörda frukterna av den arbetsinsatsen.

Jag håller helt med om att avindustrialisering kan vara ett svårt problem, och att en stark ekonomi och i förlängningen ett starkt samhälle behöver en egen industriell bas. Kina har använt merkantilistisk politik och manipulerad valuta under många år för att suga till sig en stor del av världens industrijobb från väst (och andra delar av Asien).

Men detta innebär inte att skuldsättning i sig är något stort problem för USA eller en stor fördel för Kina. Skuldsättningen är snarare ett resultat av problemet än problemet i sig.
Citera
2018-01-22, 11:52
  #30
Avstängd
Mertillens avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Simora
Men detta innebär inte att skuldsättning i sig är något stort problem för USA eller en stor fördel för Kina. Skuldsättningen är snarare ett resultat av problemet än problemet i sig.

Skuldsättning är fördjävligt därför att det ger politikerna chansen att vara odemokratiska och trycka på folket en massa belastningar de inte bett om skuldsättningsvägen, som de annars hade sluppit. För Sveriges del tänker jag på massinvandringen. Miljonprogrammet i Sverige byggdes ej heller med sparade medel (även om jag personligen gillar milljonprogrammets arkitekur).
Citera
2018-01-25, 10:37
  #31
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Simora
Du kan möjligen sälja tillgodokvittona till någon annan, men det är inte säkert att någon vill ha dem. Detta är den position som kinesiska staten befinner sig i.
Kan inte Kina kräva (med ekonomiska tryck,etc...) från lånetagarna att få tillbaka skulden bara i yuan istället för $?
Citera
2018-01-25, 22:02
  #32
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av QuantumSierra
Kan inte Kina kräva (med ekonomiska tryck,etc...) från lånetagarna att få tillbaka skulden bara i yuan istället för $?
Inget problem.
De bara säljer obligationerna de har och får istället fordringar i USD på div bankkonton världen över.
Sedan så växlar de bara till CNY. De får kanske ta det lite lugnt med takten men det är inget problem att genomföra.
Dock kommer CNY/USD att stiga. Och det lär inte myndigheterna vara roade av.

Sedan vill man ha en valutareserv också.
Citera
2018-01-25, 22:06
  #33
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Simora
Jag håller helt med om att avindustrialisering kan vara ett svårt problem, och att en stark ekonomi och i förlängningen ett starkt samhälle behöver en egen industriell bas. Kina har använt merkantilistisk politik och manipulerad valuta under många år för att suga till sig en stor del av världens industrijobb från väst (och andra delar av Asien).
Om du menar att Kinas manipulerande av sin valuta är av större dignitet än västländernas så får du gärna redogöra för hur du räknat ut det.

Det är snarare så att dom värjt sig mot USA och Europas manipulationer.

Citat:
Ursprungligen postat av Simora
Men detta innebär inte att skuldsättning i sig är något stort problem för USA eller en stor fördel för Kina. Skuldsättningen är snarare ett resultat av problemet än problemet i sig.
Med stigande BNP/Capita så har folk mer och mer sparande (aggregerat). Det kräver mer och mer skulder att spara i.
Citera
2018-01-26, 13:50
  #34
Medlem
USA gick i konkurs vid 1970, det var då de skrotade bretton woods systemet och bytte till petrodollarn. Sedan dess vet alla att de aldrig kommer kunna betala tillbaka.

Hur kommer det sig då att de bara ökar skulderna mer och mer

För att förstå det måste man förstå vad pengar är och hur pengar används av de med mest inflytande. Pengar fungerar framförallt som ett medel för kontroll idag. Mycket inflytelserika kan genom att manipulera valutor bibehålla kontroll. Hur mycket någon är skylldig spelar ingen roll för de kan med nuvarande regelverk trycka i princip hur mycket som helst och "folket" kommer alltid betala massor i ränta för det är så man parasiterar (plockar värden av folket).
Citera
2018-01-26, 14:33
  #35
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Alpha101
Några kommentarer.

Räntan på statsskulden som andel av budgeten kan vara ett problem. För USA's del är det dock försumbart av två skäl. Dels köper FED en del statsobligationer och tvångslånar av banksystemet till lägre ränta för att finansiera köpen. FED levererar sedan sin vinst till US Gov. Dvs den delen av statsskulden är närmast räntefri. För övrigt är räntan inte speciellt hög. Realräntan som US Gov lånar för är ca 0%.

Då var det mer bekymmersamt för Sverige när det var som värst. Då tror jag räntan utgjorde ca 25% av statsbudgeten. Hög nominell ränta var det på den tiden.

Notera att Kina inte sitter på särskilt stor del av USA's statsskuld. Det är många som gör det, så det blir inte så mycket "per skalle". Kina råkar bara vara en av de utlänningar som har störst andel.

Kina mfl länder har ett intresse av att ha en valutareserv. Och det i de valutor man handlar med. Där är USD och EUR stora och därför sitter man på innehav av dessa valutor. Statsobligationer är ett sätt att lagra till låg risk.

Notera att Kina också kan använda mängden USD för att låta den egna valutan vara hyggligt stabil. Alternativt låta valutakursändringar bli långsamma. Det är ren stabilitetspolitik.

Skulle man lyckas minska ned USD betydelse i världshandeln så kommer valutareserverna av USD att minska. Men det är lättare sagt än gjort. Och jag tvivlar på att länder runt om i världen är så bekymrade över att valutareserverna består av USD. Finns något praktiskt i att använda samma valuta.

Staten tvångslånar av bankerna? Nu är du där igen i din egen Nangijalavärld. Staten köper obligationer av sig själv.
USA beslutade så sent som i September att börja lätta på sitt QA-program, dvs sina gåvor till banker med flera finansinstitut fast i ett väldigt långsamt tempo, en minskning med ungefär 50 miljarder dollar per månad med start i början av detta året.

Räntan på skulden uppgår till nästan 7% av alla federala utgifter. I mitten på 1990-talet var det över 15% pga högre räntor.

Intressant att se att USAs officiella fiender (NordKorea, Venezuela, Syrien,Iran) alla övergivit Petrodollarsystemt. Det ger en liten annan inblick i vad som sker i världen just nu.Systemet gynnar ju egentligen bara USA så fler länder kommer göra det samma. Att försvara detta system är ju vad all Amerikansk utrikespolitik och alla Amerikanska krig handlar om.
Citera
2018-01-27, 10:24
  #36
Medlem
D-Vitamins avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Mackan52
Det är inte tänkt att de ska betala tillbaka.

Så är det - dock skall skuldens räntekostnad försörjas på något knepigt vis och det vet Donald Trump mycket väl. Han vet också att det i längden inte är görbart eller ens matematiskt möjligt. Därav den enorma kraftansamling för att snabbt få igång amerikanskt jordbruk, gruvnäring, energiförsörjning mm. för att göra landet självförsörjande och i minsta möjliga mån importberoende.

Ett importberoende för den dagliga överlevnaden är trots allt bara vad det är i en havererad global ekonomi. I ett land (Zverige) där kolhydraterna inte växer på träd, ja... you do the math! Här ser det inte särskilt lovande ut med andra ord när insolvensen väl sätter fart på dominobrickorna.
Citera
  • 2
  • 3

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback