Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2017-12-13, 14:32
  #1
Medlem
NiggaBloods avatar
Hej!

Vad tjänar den genomsnittliga advokaten? Vad tjänar den genomsnittliga juristen? Hur kan lönen utvecklas i takt med tid och prestation? Är det svårt att bli advokat för en normalbegåvad svenne som mig och dig?

Tack och hej : )
Citera
2017-12-13, 14:45
  #2
Medlem
Stygotiuss avatar
Citat:
Ursprungligen postat av NiggaBlood
Hej!

Vad tjänar den genomsnittliga advokaten? Vad tjänar den genomsnittliga juristen? Hur kan lönen utvecklas i takt med tid och prestation? Är det svårt att bli advokat för en normalbegåvad svenne som mig och dig?

Tack och hej : )

Det är svårt att svara på eftersom lönerna skiljer sig väldigt åt (en advokat kan ex vara senior delägare på en stor affärsjuridisk byrå, eller ha en liten enmansfirma som sysslar med oansenliga familjemål).

En biträdande jurist på en större affärsjuridisk byrå går in på runt 30 tkr och ökar sedan lönen med 6-9 tkr per år under ett antal år. Jobbar man som jurist på ex en myndighet tjänar man klart sämre.

Ja, en normalbegåvad person kan bli advokat. Kanske inte på topposition dock.
Citera
2017-12-13, 15:30
  #3
Medlem
NiggaBloods avatar
1. Är det kul att jobba som advokat?
2. Är advokat ett ansträngande jobb som sliter på fysik och psyke så man åldras snabbt?
Citera
2017-12-13, 15:34
  #4
Medlem
mastejags avatar
Citat:
Ursprungligen postat av NiggaBlood
1. Är det kul att jobba som advokat?
2. Är advokat ett ansträngande jobb som sliter på fysik och psyke så man åldras snabbt?
Men jösses....

1. De som jobbar med det tycker nog inte det och alla som inte valt att jobba med det tycker nog inte det verkar så kul
2. Fysiskt möjligen pga mycket stillasittande psykiskt kan säkert vara tufft för många särskilt om du jobbar på byrå har du säkerligen mycket hög arbetsbelastning och höga krav att leverera.
Citera
2017-12-13, 16:09
  #5
Medlem
NiggaBloods avatar
Citat:
Ursprungligen postat av mastejag
Men jösses....

1. De som jobbar med det tycker nog inte det och alla som inte valt att jobba med det tycker nog inte det verkar så kul
2. Fysiskt möjligen pga mycket stillasittande psykiskt kan säkert vara tufft för många särskilt om du jobbar på byrå har du säkerligen mycket hög arbetsbelastning och höga krav att leverera.
Vadå jösses? De som jobbar med det tycker INTE det är kul?
Citera
2017-12-13, 17:48
  #6
Medlem
Googla lönestatistik, det är mycket som varierar där men du kan nog själv räkna med att ligga runt 30papp om du klarar dig igenom den 4 (5?)-åriga utbildningen. Dvs inte jättelukrativ karriärsbana om man inte excellerar inom det och kan få toppjobb eller då startar ett framgångsrikt eget företag.

Finns garanterat de som tycker det är kul, precis som det finns folk som tycker det är kul att hålla på med statistik och grafer. Är man bra på något blir det ofta kul (på det sättet att man brinner för det). Testa läs nån av introduktionskurserna som finns att tillgå på olika universitet, så får du se själv om det är något du skulle tycka är intressant.

Finns massa variabler som påverkar hur ditt jobb kommer vara men i grunden så utgår du ändå från lagtext av olika former så man måste nog tycka att det är kul att läsa och memorera paragrafer och vilja förstå hur allt fungerar om man ska njuta av resten.

Utbildningen är relativt tung och yrkesutövandet ännu värre sett till arbetsbördan, beroende på vilken position man har. Det finns massor av jurister idag och det påverkar arbetsförhållanden. De riktigt bra jobben med höga löner är reserverade för folk som är beredda att offra större delen av sina liv åt att jobba riktigt hårt (likaså med ekonomer skulle jag vilja hävda).

Testa själv i stället för att vänta dig att få definitiva svar härifrån. Det är du som är domaren av vad som är kul så bara du kan göra det.
Citera
2017-12-13, 19:05
  #7
Medlem
bombaccis avatar
Ingångslönen är ca 28-30 000 och affärsjurister kan nå upp till 130 000 kr av det jag sett. Sedan kan egna företagare/delägare tjäna mera. 130 K är dock ingen garantilön, många har betydligt mer blygsamma löner än så.

En jurist ska dock kunna söka upp info, ta sig igenom många sidor med information , skriva långa inlägg m.m. Tror du själv att du skulle klara av det?

Det är inte som på advokatserierna du ser på teve.

Att fråga om ett yrke är roligt är lite fjortis varning på, då det är relativt. Jag tycker juristyrken verkar jätte tråkiga (förutom lönen) men det tycker förhoppningsvis inte dem som jobbar med det.
Citera
2017-12-13, 20:33
  #8
Medlem
Så som redan skrivits i denna tråd:

- Ingångslön ligger på runt 31.000kr, de flesta har höjt sina ingångsnivåer senaste året (http://www.realtid.se/krig-om-talang...onen-drastiskt).
- Löneökningen brukar vara mellan 6.000-10.000kr om året till en viss nivå (oftast i samband med att du kan titulera dig advokat), därefter utgår en viss fast lön tillsammans med provision.

Enligt advokatsamfundets undersökning var genomsnittslönen för advokater 855.000kr år 2012, medianinkomsten var 625.000kr (https://www.advokaten.se/globalasset...r_jurister.pdf).
Jag pluggar juridik och kan säga att medianinkomsten låter lite väl lågt idag.

På två byråer vet jag att lönenivån är exakt likadan, nämligen:
år 1. 31.000kr
år 2. 42.000kr
år 3. 51 000kr
Citera
2017-12-13, 21:19
  #9
Moderator
Pontiac-Garages avatar
Beror jäkligt mkt på vilken typ av advokat du blir. En familjerättare i Söderhamn tjänar rimligen mindre än en affärsjurist på någon av de större byråerna (Vinge, Roschier, Mannheimer, Gernant, osv).

Som andra påpekat är det även stor skillnad mellan delägare och "vanliga" anställda (som i så gott som alla konsultbranscher).

Sedan har affärsjuristerna förstås också dörrarna öppna att gå vidare till några andra lukrativa branscher givet deras erfarenhet, t.ex. PE. De som hoppar över till sådant tjänar multum.

Blir ungefär som att säga "vad tjänar en ingenjör". En del har svenssonlöner, en del hör till toppskiktet av samhällslönerna.
Citera
2019-02-06, 09:18
  #10
Medlem
Gammal tråd men nån kanske fortfarande undrar o jag vet eftersom jag arbetat ca 15 år o har vänner på andra positioner.
1. Man måste ha med sig att juristlinjen är en av de mest krävande utbildningar som finns. Sett till att betyget är väldigt avgörande för din fortsatta karriär. Så är det inte på andra utbildningar. Juristlinjen är lätt att gå igenom med godkända betyg B. Halvsvårt o ta sig igenom med genomsnitt BA (väl godkänd) och mycket svårt med genomgående AB (mycket väl godkänd). Nästa steg är för många att komma in på affärsjuridisk byrå i Stockholm eller notarietjänst vid domstol (helst i Stockholm lr närområdet). Där är konkurrensen hård men varierar med konjunktur. Vissa perioder krävs AB rakt igenom extra meriter som att man arbetat extra på byrå, varit sommarnotarie osv.
2. Med det sagt så är juristlinjen en otroligt bra utbildning, allmänbildande och med socialt anpassade individer. Det är kul o utbildningen rekas. Den är på 4.5 år.
3. Affärsjuridiska byråer har haft 10, borträknat -09 o -10, 15 mycket goda år. Det har gjort att möjlighet till anställning är bra. Där behöver man inte ha gått notarietjänst o man processar o har ingen kontakt med domstol (om man inte är på en processavdelning). Intressant arbete. Väldigt krävande o med stor utslagning. De flesta har ambitioner att nån gång bli partners innebärande att man får vinstdelning i advokatbyrån o då behöver man både arbeta många timmar, debitera många timmar och i övrigt göra ett arbete som utmärker sig. Detta innebär att man i perioder inte kan räkna med fredade helger och att man förutsätts arbete mycket långa dagar. Det är inte ovanligt att man snittar 60-70 timmars arbetsveckor. Jurister har inget extra betalt för övertid utan det förutsätts med arbetet. kl 8-20 mån-fre o kanske 5-10 timmar på helgen är legio på de stora affärsjuridiska byråerna om du vill visa framfötterna, lära dig mycket och aspirera på att bli partner kanske 6-7 år framåt. Som ny partner förutsätts du sen arbeta lika mycket men då har du en mycket bra lön och får vinstutdelning samt mycket intressanta arbetsuppgifter varför det för många är värt slitet. För andra inte. Vanligt att många går till mindre byråer efter ca 5 år o specialiserar sig inom nåt smalare område o där blir partner inom nåt år.
4. Om affärsjuridik inte är nåt för dig är notarietjänst vid domstol man bör göra. Två år. Värt tiden och är lite som ett kvasitillstånd mellan studier o arbete då notariekollegorna är i samma situation, det är vanligt att man fått flytta till annan ort och det är en jätteintressant tid. Arbetet kan beskrivas som en blandning mellan en domarassistent med en del juridiskt arbete och en del rent administrativt. Inte kul på sikt men man lär sig mycket. Efter juristlinjen vet man inte hur det fungerar rent praktiskt i en process eller på en domstol så det är väldigt lärorikt. Man dömer i en del egna mål, skriver en del domar i större mål osv. Brottmål, tvistemål och konkurser.
5. Efter två års notarietjänst är det sen ett val igen; försöka komma in på affärsjuridisk byrå, blandad byrå, humanbyrå, myndighet eller kanske gå vidare och utbilda sig till domare eller söka till åklagare. Intresset avgör.
6. Så det är många år innan lönen blir ok.
Ingångslöner affärsjuridisk med god löneutveckling är ca 30. Efter 3 år har de flesta ca 50tkr
Notarier tjänar ca 30
Ny åklagare under utbildning tjänar ca 32 och efter ca 3 år blir hen kammaråklagare o tjänar då ca 40 tkr med ett lönepåslag på ca 2 tkr per år. Extra ersättning för jourer ca 10ggr per år ger ca 4tkr mer per månad i snitt.
Inget juristarbete har påslag för övertid.
Ny biträdande jurist på allmän byrå m brottmål, affärsjuridik o humanjuridik. Även här ca 32. Efter 2 års arbete blir man advokat efter avlagt prov. Lönen varierar väldigt men man tjänar som advokat normalt sett mer än en åklagare efter 3 år o löneökningen kan förväntas bli bättre samt med bättre förmåner. Åklagarnas selling point är deras utmärkta utbildning på 14 veckor första 3 åren som man går parallellt med normala arbetet. Mycket påkostad o sker på internat 2 veckor i stöten.
Domarbanan. Tar ca 3 år efter notarietjänst. För att bli ordinarie domare krävs sen meritering dvs att man åker runt o tar tillfälliga tjänster eller är på nåt departement e.d. Nyutnämnd rådman har ca 65 tkr. Men det kan förväntas ta ca 5-6 år efter notarietjänst. Innan är lönen betydligt lägre (under 40 större delen av tiden). Domare har ungefär samma lön alla utom om man är chef över övriga, chefsrådman har påslag på ca 10-15 tkr.

Ungefär så. Intressant arbete. Med hänsyn till nedlagd tid på studier o hårt arbete innan lönen är skälig så blir man inte jurist för lönen. Payoff är klart störst på affärsjuridisk byrå. Övriga mer för att arbetena är intressanta. Åklagaryrket är ex väldigt intressant o varierat. Men krävande. De flesta advokater på allmänna byråer trivs mycket bra. Domarna klagar ofta på arbetsmiljö o arbetsbelastning. Affärsjuridiska byråer är ökända för att slita hårt på sina biträdande jurister.
Citera
2019-02-10, 11:10
  #11
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av VLCD
Gammal tråd men nån kanske fortfarande undrar o jag vet eftersom jag arbetat ca 15 år o har vänner på andra positioner.
1. Man måste ha med sig att juristlinjen är en av de mest krävande utbildningar som finns. Sett till att betyget är väldigt avgörande för din fortsatta karriär. Så är det inte på andra utbildningar. Juristlinjen är lätt att gå igenom med godkända betyg B. Halvsvårt o ta sig igenom med genomsnitt BA (väl godkänd) och mycket svårt med genomgående AB (mycket väl godkänd). Nästa steg är för många att komma in på affärsjuridisk byrå i Stockholm eller notarietjänst vid domstol (helst i Stockholm lr närområdet). Där är konkurrensen hård men varierar med konjunktur. Vissa perioder krävs AB rakt igenom extra meriter som att man arbetat extra på byrå, varit sommarnotarie osv.
2. Med det sagt så är juristlinjen en otroligt bra utbildning, allmänbildande och med socialt anpassade individer. Det är kul o utbildningen rekas. Den är på 4.5 år.
3. Affärsjuridiska byråer har haft 10, borträknat -09 o -10, 15 mycket goda år. Det har gjort att möjlighet till anställning är bra. Där behöver man inte ha gått notarietjänst o man processar o har ingen kontakt med domstol (om man inte är på en processavdelning). Intressant arbete. Väldigt krävande o med stor utslagning. De flesta har ambitioner att nån gång bli partners innebärande att man får vinstdelning i advokatbyrån o då behöver man både arbeta många timmar, debitera många timmar och i övrigt göra ett arbete som utmärker sig. Detta innebär att man i perioder inte kan räkna med fredade helger och att man förutsätts arbete mycket långa dagar. Det är inte ovanligt att man snittar 60-70 timmars arbetsveckor. Jurister har inget extra betalt för övertid utan det förutsätts med arbetet. kl 8-20 mån-fre o kanske 5-10 timmar på helgen är legio på de stora affärsjuridiska byråerna om du vill visa framfötterna, lära dig mycket och aspirera på att bli partner kanske 6-7 år framåt. Som ny partner förutsätts du sen arbeta lika mycket men då har du en mycket bra lön och får vinstutdelning samt mycket intressanta arbetsuppgifter varför det för många är värt slitet. För andra inte. Vanligt att många går till mindre byråer efter ca 5 år o specialiserar sig inom nåt smalare område o där blir partner inom nåt år.
4. Om affärsjuridik inte är nåt för dig är notarietjänst vid domstol man bör göra. Två år. Värt tiden och är lite som ett kvasitillstånd mellan studier o arbete då notariekollegorna är i samma situation, det är vanligt att man fått flytta till annan ort och det är en jätteintressant tid. Arbetet kan beskrivas som en blandning mellan en domarassistent med en del juridiskt arbete och en del rent administrativt. Inte kul på sikt men man lär sig mycket. Efter juristlinjen vet man inte hur det fungerar rent praktiskt i en process eller på en domstol så det är väldigt lärorikt. Man dömer i en del egna mål, skriver en del domar i större mål osv. Brottmål, tvistemål och konkurser.
5. Efter två års notarietjänst är det sen ett val igen; försöka komma in på affärsjuridisk byrå, blandad byrå, humanbyrå, myndighet eller kanske gå vidare och utbilda sig till domare eller söka till åklagare. Intresset avgör.
6. Så det är många år innan lönen blir ok.
Ingångslöner affärsjuridisk med god löneutveckling är ca 30. Efter 3 år har de flesta ca 50tkr
Notarier tjänar ca 30
Ny åklagare under utbildning tjänar ca 32 och efter ca 3 år blir hen kammaråklagare o tjänar då ca 40 tkr med ett lönepåslag på ca 2 tkr per år. Extra ersättning för jourer ca 10ggr per år ger ca 4tkr mer per månad i snitt.
Inget juristarbete har påslag för övertid.
Ny biträdande jurist på allmän byrå m brottmål, affärsjuridik o humanjuridik. Även här ca 32. Efter 2 års arbete blir man advokat efter avlagt prov. Lönen varierar väldigt men man tjänar som advokat normalt sett mer än en åklagare efter 3 år o löneökningen kan förväntas bli bättre samt med bättre förmåner. Åklagarnas selling point är deras utmärkta utbildning på 14 veckor första 3 åren som man går parallellt med normala arbetet. Mycket påkostad o sker på internat 2 veckor i stöten.
Domarbanan. Tar ca 3 år efter notarietjänst. För att bli ordinarie domare krävs sen meritering dvs att man åker runt o tar tillfälliga tjänster eller är på nåt departement e.d. Nyutnämnd rådman har ca 65 tkr. Men det kan förväntas ta ca 5-6 år efter notarietjänst. Innan är lönen betydligt lägre (under 40 större delen av tiden). Domare har ungefär samma lön alla utom om man är chef över övriga, chefsrådman har påslag på ca 10-15 tkr.

Ungefär så. Intressant arbete. Med hänsyn till nedlagd tid på studier o hårt arbete innan lönen är skälig så blir man inte jurist för lönen. Payoff är klart störst på affärsjuridisk byrå. Övriga mer för att arbetena är intressanta. Åklagaryrket är ex väldigt intressant o varierat. Men krävande. De flesta advokater på allmänna byråer trivs mycket bra. Domarna klagar ofta på arbetsmiljö o arbetsbelastning. Affärsjuridiska byråer är ökända för att slita hårt på sina biträdande jurister.

För dem som vill ha en bra sammanfattning jag intyga att ovan är just bra. Tack för den.

Dock vill jag tillägga och understryka några saker. För att vara advokat mer än typ 5 år måste du bli egenföretagare på ett eller annat sätt. Väldigt få advokater i 40års åldern är anställda av någon. Du har endast delning med andra av intäkter på ett fåtal (några enstaka) advokatbyråer och delägarskap där är mycket mycket svårt att uppnå. Du kommer som advokat i 99 fall av 100 få leva med att om du inte drar in tillräckligt med uppdrag SÄLJER! Själv då kommer du riskera att inte kunna betala dina kostnader och ta ut lön. Ingen annan garanterar detta utom dig själv. Det är vad dagens unga jurister inte verkar ha fattat. Gillar du inte jobb med "provission" och sälj nätverkande och marknadsföring så är inte affärsjuridisk advokatbyrå något för dig i längden.
__________________
Senast redigerad av FLASHBACKE 2019-02-10 kl. 11:13.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback