Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 4
  • 5
2018-11-21, 23:45
  #49
Medlem
Augusti fjorton av Alexander Solsjenitsyn bör man läsa.
Citera
2018-11-22, 16:45
  #50
Medlem
Ankdammsmans avatar
Citat:
Ursprungligen postat av globetrotter2
Vad rekommenderas att läsa om orsakerna till WW1? Lejonparten av böckerna om WW1 handlar om själva kriget 1914-18, få behandlar bakgrunden till kriget. Av Adlibris ca 13000 titlar om WW1 behandlar en handfull böcker om vägen till WW1.

bl a Sleepwalkers av Christopher Walker
The war that ended Pease av Margaret Macmillan

Har kommit en massa böcker om just det, och framförallt Sleepwalkers blev ju mycket omdiskuterad. Egentligen är det den gamla debatten om krigets orsaker som körs i repris, fast med ny forskning och ett bredare perspektiv (Walker är specialist på Tysklands historia).

Jag har inte läst Walkers bok (ligger på att göra-listan) men av de jag har läst skulle jag rekommendera Sean McMeekins July 1914: Countdown to War som också bjuder på nya perspektiv. Han lägger en stor del av skulden på Ryssland (även om det finns så det blir över till de andra också) och har en hel del som backar upp det.

Annars är Strachans To Arms ett säkert kort. Han går igenom den nyare forskningen om orsakerna och inledningen. Boken är en tegelsten men kostar bara 20 dollar i e-version på Amazon. Köp och avnjut i lagom stora bitar i lugn och ro.

Slutligen skulle jag vilja rekommendera Zuber. Han har skrivit flera böcker men The Real German War Plan: 1904-14 ger en bra sammanfattning. Revisionism men med mycket på fötterna och eftersom debatten om krigets orsaker, planering och skuld går in i vartannat är det svårt att skilja forskningen om de sakerna åt.

Avslutningsvis ett par länkar:

https://newrepublic.com/article/9808...road-slaughter

http://terencezuber.com/schlieffendebate.php

Den första är en halvsågning av McMeekin av Richard J Evans. Bra motvikt till Rysslandstesen och han går även igenom Fischerdebatten. Den andra innehåller större delen av debatten om Schlieffenplanen med Zuber och nån till i ena lägret och ett getingbo i den andra. Rörig men bra ingång till det laddade bråket om krigsskulden och kopplingen till Schlieffenplanen.
__________________
Senast redigerad av Ankdammsman 2018-11-22 kl. 16:51.
Citera
2020-09-13, 12:30
  #51
Medlem
Läser om slaget vid Somme på wikipedia och ser följande:

Citat:
Under slagets första dag, den 1 juli 1916, drabbades den brittiska armén av den största förlusten under hela kriget: nära 40 000 soldater sårades och ca 20 000 stupade.[7] Ententens förluster skulle ha varit högre om inte de tyska trupperna ofta hade blivit så berörda av slakten att de lät de anfallande soldaterna retirera utan beskjutning. På grund av den brittiska arméns sammansättning, vid denna tidpunkt huvudsakligen en frivillig styrka med många bataljoner bestående av större grupper män från enskilda hemtrakter, fick förlusterna en djup inverkan på det brittiska samhället. Förlusterna fick också en stor social inverkan på Newfoundland, eftersom flera av regionens män som erbjudit sig att tjänstgöra i kriget dog den dagen.

Kan dock inte hitta någonting om detta på annat håll, någon som hört talas om att detta verkligen hänt?
Citera
2020-09-14, 10:32
  #52
Medlem
Ankdammsmans avatar
Referens till det påståendet saknas och det känns mest som en skröna. Den svenska artikeln är i vanlig ordning bedrövlig, läs den engelska istället.
Citera
  • 4
  • 5

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback