Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 4
  • 5
2017-12-04, 14:37
  #49
Moderator
Arne.Ankas avatar
Citat:
Ursprungligen postat av DrSvenne
Såklart att om kolvtoppar och cylindertoppar och ventiler kunde göras i tex Titan eller enkristallsafir (korund) så kan man ha betydligt högre avgastemperatur Och därmed högre verkningsgrad

En stor nackdel är dock att fartyg tankas med bunkerdieselolja vars svavelhalt är i regel för hög för att fungera med katalysator, Katalysatorn förstörs för snabbt om det finns för mycket svavel i avgaserna.

Ett annat problem är att katalysatorn är svår att designa för sådana här tillämpningar eftersom flödet är för stort - Matrisen som håller katalysatormaterialet "nöts" eller kan spricka av värmen/vibrationerna.
Jag hade bilmotorer i tanken när jag skrev det.

Citat:
I en del fartygsdieslar sprutar man in havsvatten och får en sänkning av avgastemperaturen eftersom detta vatten genast ombildas till ånga.
Hur mycket effektstegring detta kan ge det vet jag inte närmare.
Att sänka avgastemperaturen är mindre intressant på riktigt stora motorer, mycket värme kan plockas ut den vägen för att driva ångturbiner vilket kan höja motoreffekten med upp till 12% på motorer typ rta96-c.


Citat:
Ja precis, dels har man fördelen att dieslarna kan hålla det mest ekonomiska varvtalet just för stunden, plus att den strukturella påfrestningen är mindre med azipods än med en växellåda med backslag plus propelleraxel
Backslag, på fartyg med tvåtaktsdiesel(bla rta96-c) så kan man reversera motorn och behöver därmed varken backslag eller propeller med justerbara blad.
Citera
2017-12-04, 16:05
  #50
Avstängd
Citat:
Ursprungligen postat av DrSvenne
Men vad som gäller bensinare gentemot dieslar är att bensinare oftare har en mycket brantare effektkurva i förhålllande till varvtalet. Därför upplevs bensinare som mera kraftfullare eftersom de kan accelerera bättre.

Kan du vara snäll och utveckla detta? Kanske nån graf?
Citera
2017-12-05, 05:13
  #51
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av WbZV
Då återstår min ursprungliga fråga om en diesel fortfarande är mer effektiv än en bensinmotor även vid fullgas? Om inte allt bränsle kan sprutas in vid övre dödläget så förlorar dieseln fördelen av högre kompression.. Men den kanske har andra fördelar?

Ja, Även om man inte sprutar in maxdos av bränsle i en diesel så återvinns det mekaniska arbetet med att komprimera luften sedan i expansionsfasen. Det finns i princip "ingen övre gräns" för kompressionsförhållandet. Utom då man kan säga att gasen upphör att vara "ideal", då får man ta hänsyn till molekylernas "egenvolym". Men då är trycket bra högt, inte vad som förekommer i en motor precis.

Ljudhastigheten inne i cylindern har viss betydelse på hur fort motorn kan köras, när förbränningsfronten utvidgas i cylindern så bör den ju helst hinna med att fylla hela utrymmet innan avgasventilen öppnas. Förbränningsfronten rör sig med ljudhastigheten, Den komplicerade flödet och cirkulationen därinne i cylindern har gett upphov till många ingenjörsmässiga idéer, en del bra, en del mindre bra.

Såklart att många ingenjörer hellre föredrar tex axialturbiner för att de är enklare att räkna på.

Citat:
Ursprungligen postat av bolbol000
Kan du vara snäll och utveckla detta? Kanske nån graf?

Här är en bildserie på Volvo T5 effektkurva
https://www.google.se/search?q=effek...gACqmWwphAGCM:

Tyvärr är det svårt att göra jämförelser så där rakt av, men här är ifrån en långsamtgående diesel:
https://www.google.se/search?q=effek...Y5Szzgomt_MtM:

Hade varit bättre att haft ett diagram ifrån någon ingenjörsbok där dessa begrepp finns bättre förklarade.

Numera är många moderna personbilsdieselmotorer designade för högre varvtal än förr, och designade emot att få en brantare effektkurva.

Ifall det finns turboaggregat på tex lastbils- och fartygs-dieslar så är deras reglering oftast inriktad på att "jämna ut" effektkurvan istället för att göra den brantare.

(*) Fullgas är ett relativt begrepp på dieslar eftersom deras gasreglage och insprutningspump är varvtalsreglerad. Den kan vanligen inte snurra fortare än vad tillverkaren bestämt. Även om man pressar plattan i botten så ger den inte mera effekt.

Förr på gamla dieslar så kunde man ta bort eller ändra denna reglering. Det är ganska kul, man kunde lätt spränga motorn om man nu tog i så att man kräktes. Det är dock mycket viktigt att man aldrig mekar med dieselinsprutningspumpar utan att man vet vad man håller på med, svåra motorskador kan bli följden. De är dessutom vanligen plomberade ifrån fabriken.

Numera är ju även bensinare varvtalsreglerade, eftersom nästan alla idag har insprutningsteknik. Även om den generellt sett är lite annorlunda än på dieslar. Visst kan man hos dessa ändra många motorparametrar genom sk "chippning" så att man tex får högre turbotryck, en brantare effektkurva, eller tex bättre segdragning mm
Citera
  • 4
  • 5

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback