Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 6
  • 7
2017-10-06, 19:08
  #73
Medlem
studioxswes avatar
Citat:
Ursprungligen postat av guliver
Problemet är att företagandet ofta bagatelliseras. Det verkar finnas en politisk och samhällelig vilja att alla ska starta företag, oavsett kvalifikationer, vilket har gjort att många människor startar företag utan att ha en aning om vad det innebär i praktiken.

Det du menar är att samhället inte bromsar detta? Du kan göra rätt många korkade saker i ditt liv och samhället kommer inte med en varm filt och sveper om dig, exempelvis ta SMS-lån eller köpa en för dyr lägenhet. Att vi behöver fler framgångsrika företagare är ju en självklarhet!

Citat:
Ursprungligen postat av guliver
De här "spelreglerna" du talar om är inte att leka med(ca 30 % av landets 900 000 småföretag tjänar så pass mycket att de kan ta ut en rimlig lön (ca 16 000 kronor/månad) 70 % av småföretagen kan alltså inte leva på sitt företagande).
Ja 16k kan man väl leva för i Kiruna eller Flen, men inte i någon av de 10 största städerna. Jag är själv företagare och tjänar aldrig under miljonen.

Citat:
Ursprungligen postat av guliver
Du ska inte starta eget bara för att få hålla på med något som du älskar, en hobby som man tjänar pengar på. Företagande handlar om så mycket mer än själva hantverket, det är administration, juridik, bokföring, säljprocesser och så vidare. Det får inte komma som en chock. De flesta framgångsrika småföretag startades antagligen oftast av helt andra skäl än att man ville "känna sig fri" och "fixa sin egen försörjning" ?

Där där håller jag med till 100% - bara för man är "bra" på sin "hobby" betyder inte att man är bra företagare, men man kan såklart vara usel som arbetslös också, så nog är det en balansgång. Jag har kompisar som startat det mesta, och misslyckats totalt. Största problemet med att vara egen företagare är uthålligheten, alla tror att Spotify och Google lyckades från dag 1 - Det tog 10 ÅR. Om du inte kan avvara 10 årslöner ska du inte ens fundera på att starta bolag
Citera
2017-10-06, 19:10
  #74
Medlem
CC75s avatar
Citat:
Ursprungligen postat av CXQH
För det första får man skilja på fakta och åsikter. Dina subjektiva upplevelser är irrelevande för Sverige som helhet, likaså mina. Vi kan tycka att det borde vara på ett sätt, vi kan uppleva att det är på ett sätt. Men fakta är fakta, subjektiva åsikter något annat. Det är viktigt att skilja på dessa begrepp.

Så vad är dina argument från arbetsplatsen?


Citat:
Ursprungligen postat av CXQH
Ja, men det är medvetet och skapat av kommuner för att ”spara” pengar.

Där håller jag inte med. Kommuner och landsting har ett uppdrag. Om de inte levererar får de problem med det "sociala kontraktet" (i detta fall förenklat till att medborgarna betalar skatt och politikerna ser till att de får värde för den skatt de betalar ex bra och snabb vård). Lever inte politikerna upp till sin del av kontraktet är de körda. Då är det bättre att ha strategin att se till att det finns ett överskott av arbetskraft så man kan välja och vraka och det HAR varit ett stort överskott på vårdpersonal såsom vanlig sjuksköterska och vanlig undersköterska där dessutom många tillhörde den "gamla stammen". Dvs de som accepterade sin lott i livet och knegade på trots all skit de fick ta. Dock, dagens nya syrror gör det inte. Idag har vi hamnat i en situation där behovet vida överstiger vad som är möjligt att få fram (utbilda) inom 2-5 års tid.


Citat:
Ursprungligen postat av CXQH
I vissa fall inte, men då skär man i verksamheten och låter den stå utan personal. Slår ihop boenden/avdelningar osv.

Jag vet inte vad för fakta du baserar ovan på men visst, jag kan köpa att en del politiker har haft den strategin för att spara pengar men återigen, då bryts det sociala kontraktet och politikerna får problem i kommande val. Ihopslagningar förkommer dock. Det har du helt rätt i. Det är en del av "effektiviseringsarbetet". Våra politiker vet att dagens skatteintäkter inte kommer att räcka för att ens bibehålla nuvarande nivå och definitivt inte för att höja nivå när 40-talisterna blir 80-90+. Det kommer även kräva kraftiga effektiviseringar inom alla områden när färre ska försörja allt fler.

Citat:
Ursprungligen postat av CXQH
Sedan handlar det om att en uppgift en utbildad undersköterska tidigare gjorde kan idag en person genom att gå bredvid utföra och jobba med. Jobbet som sådant krävde inte någon utbildning. Sen det diskuteras kvalitet, men så ser det ut.

Nope... så enkelt är det inte. Det som hänt de sista 10 åren är att fack och politiker vill höja kvalitén genom att plocka bort undersköterskor och istället bara ha utbildade sjuksköterskor. Jämför även med förskolan där alla idag ska vara utbildade förskolelärare (universitetsutbildad). Det räcker inte att vara utbildad barnskötare (gymnasie). Problemet med syrrorna inom vården är att idag har man upptäckt att det dels är brist på sjuksköterskor och dels kostar de betydligt mer. Varför betala en person att bädda en säng, att dela ut mat 25-30% mer? Är det bra nyttjande av en högutbildad och kompetent person som det råder brist på? Nej. Därför talar man idag istället om "workskiftning". Dvs vidareutbilda undersköterskor för att ta över vissa uppgifter som sjuksköterskorna idag utför. Sjuksköterskorna ska i sin tur ta uppgifter från läkarna, för att avlasta den bristen av resurs.

Jag tror du har en lite förenklad bild av vad undersköterskor och sjuksköterskor gör. De utför i många fall högkvalificerat arbete där misstag kan leda till allvarliga skada eller t.o.m. döden. T ex de som arbetar inom operation eller med neonatal (barn).

Citat:
Ursprungligen postat av CXQH
En polis kan göra mycket, men konkurrens är givetvis viktigt. Men i grund och botten handlar det fortfarande om att det finns ett överskott i antal människor som vill bli polis.

Det kanske finns ett överskott av personer som vill bli poliser men vad hjälper det om de som söker inte är kvalificerade?

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sm...inte-platserna

Jag förstår inte att det fortfarande finns folk som tror att det finns mängder av okvalificerade jobb kvar inom offentlig sektor. Det är inte sant. Om det är så. Visa mig dem då.

Samma med läkarkåren. Det finns ingen brist på folk som vill bli läkare men alla kan inte bli det. De är, krasst skrivet, inte lämpliga eller tillräckligt kompetenta. Det tar dessutom lång tid att utbilda läkare. 5 år på läkarutbildningen. Därefter AT-tjänstöring. Därefter vidareutbildning specialist 5 år till och ST-tjänstgöring. Sedan kan du gå vidare än mer. Ex är en handkirurg specialist i ortopedi men sedan är ytterligare specialiserad inom det finlir som handkirurgi handlar om. Det tar minst 17 år att bli handkirurg. Du förstår vilka ledtider det handlar om. Dagens brist går inte att lösa. De åtgärder vi idag vidtar kommer morgondagens patienter få glädje av.

Citat:
Ursprungligen postat av CXQH
Det är för att du saknar värde. Jobbar man som undersköterska/sjuksköterska osv så får man lätt jobb över hela Sverige men till en slavlön, eftersom det finns ett överskott av människor som kan utföra dessa typer av jobb.

Håller inte med dig där. Det var så förr JA, men inte idag. Jobb får man lätt men det är för att det är brist på deras kompetens. Det finns inget överskott längre. Den dåliga lönen är pga att det råder arbetsgivarmonopol (eller egentligen oligopol då det är flera aktörer). Detta är dock på väg att luckras upp. Mängder av vårdpersonal söker sig till den privata sektorn som vuxit rejält de senaste åren. Även Norge är mycket populärt. Den offentliga sektorn i Sverige kan inte höja lönerna hur mycket som helst. Idag är det HR som sätter lönerna och deras gräns för vad en chef får erbjuda är låg och mycket hård. Detta pga order från högsta ort. Vill du arbeta med vård, om du brinner för att hjälpa människor har du idag få aktörer att välja på att ha som arbetsgivare. DET håller nere lönerna.

Det kommer dock att bli bättre desto längre bristen varar. Jämför med lärarna som de sista fem åren har fått enorma lönelyft och idag tjänar riktigt bra.

Citat:
Ursprungligen postat av CXQH
Och som du själv skriver, kommer det en arbetsgivare som höjer lönen = folk söker dit och på sikt kanske kommunerna också måste höja lönen. Men så länge det finns människor som kan jobba för slavlöner lär det fortsätta.

Det kommer inte att kunna fortsätta länge till. För det första finns det idag mycket få okvalificerade arbeten kvar inom vården. Sossarnas och Vs förslag om att det offentliga skulle ta emot en stor mängd praktikanter för att "bli avlastade" var och är ett stort skämt. De okvalificerade jobben är bortrationaliserade för många många år sedan. För det andra ställer dagens unga helt andra krav än vad den gamla stammen gjorde (vilket är bra). För det tredje så växer den privata sektorn stort och blir det brist på folk (vilket det är idag, vad du än säger) kommer kommuner och landsting att tvingas höjda lönerna för att någorlunda kunna konkurrera med dessa nya aktörer.

Om du vill ha mer faktabaserad information kan jag på måndag ta fram en lista som visar hur många tjänster som bara min arbetsgivare idag har ute. Den kommer tydligt visa att det idag är mycket stor personalbrist bland stora delar av vården. Att man skriker efter folk, är ingen överdrift.

// CC
Citera
  • 6
  • 7

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback