Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2017-10-04, 20:50
  #13
Medlem
Trillskes avatar
Citat:
Ursprungligen postat av fghj
Kom ihåg att det varit en extremt stor prisväxt i Oslo de sista åren. En del områden har ökat 30-40% i pris. Kvadratmeterpris på över 100k är normalen på många ställen. Den rättelse (krash?) som kommer nu är välbehövlig, anser många.

Förhoppningsvis sjunker priserna ännu mer, och fler skatteregler angående sekundärbostad. FRP höjde ju skatt (?) för sekundärbolig i fjor.

I min mening så är marknaden i Oslo uppskjuten på grund av spekulanter. Det har länge funnits ägandeformen selveier på lägenheter, något som gjort att folk köpt för att enkelt hyra ut några år för att senare sälja i en dyrare marknad.
Det som är lite förvånande är dock att de har så fruktansvärt mycket högre disponibel inkomst i Norge. Redan för flera år sedan hade random nyexad en god bit över 40k/månad med lägre skatt, vs Sveriges kanske 26-27k.

Å andra sidan var oljekrisen inte att leka med. Typ all nyinvestering avstannade, plötsligt kunde inte kreti och pleti få de där 45k/månad utan erfarenhet längre. Om det är mindre bostadsrätter det handlar om kan det helt klart spela in, eftersom det är meningen att de där människorna nya i karriären ska belåna sig upp över öronen för att köpa dem. Kan vara svårt om de inte kommer in ordentligt på arbetsmarknaden.
Citera
2017-10-04, 20:51
  #14
Medlem
Var och varannan oljeriggsarbetare blev ju arbetslösa när oljepriset föll rejält för något år sedan. Det är en ganska så kapitalstark grupp i Norge som jag personligen tror har påverkat marknaden. Många skolade om sig inom vården m.m.
Citera
2017-10-04, 20:54
  #15
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av klinkerhofen
ja det blir ju lite korthus över det hela

I Sverige har vi ju högkonjunktur på grund av bostadsbubblan och den enorma skuldsättningen bland privatpersoner

det har skapats många miljarder till konsumtion tack vare bubblan och det har skapats jobb (tjänster) som inte behövs egentligen, hundfrisörer och dylikt

när det vänder så kommer ju konsumtionen att minska i takt med att luften pyser ur bubblan och skapa ännu lägre konsumtion och ökad arbetslöshet som i sin tur gör att det pyser ut ännu mera luft ur bubblan osv

ska bli intressant att se hur Ingves hanterar detta när räntesänkningar saknas i verktygslådan

Det är ju bara samma personer som byter boenden stup i kvarten. De som inte har samma förutsättningar stängs ju utanför på den svenska bostadsmarknaden p.g.a. prisläget. På så sätt så kommer det in väldigt lite nytt blod och marknaden blir inavlad. Till slut så finns det ett överutbud av bostäder som ingen har råd att bo i och då har vi 90-talet i repris.
Citera
2017-10-04, 20:58
  #16
Medlem
jackflashs avatar
Norge har en väldigt annorlunda bostadssituation än oss. Det finns i stort sett inga hyresrätter i Norge, därav de stora antalet lediga bostadsrätter. Kraschen kommer INTE komma. Låna på ni och sov gott om nätterna.
Citera
2017-10-04, 21:04
  #17
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av note-it
Nu kostar ju läget på dom fyra väggarna också väldigt mycket pengar. Detta ska väl ändå också tas i beaktande innan man hör en seriös bedömning.
Ja och nej.

Ja: Läge har ett värde. Och ett läges attraktionskraft, relativt andra lägen, förändras mycket långsamt. Dock sker förändringar genom att nya stadsdelar uppstår och preferenser ändras.

Nej: Om du är markägare så måste du göra något med marken för att "tjäna" något på den. Konkret omges Stockholm av kommuner med byggbara ytor. Kommunerna kan välja att håva in mångmiljonbelopp på att sälja dessa ytor och låta bebygga dem, eller inte göra något alls, och inte få några inkomster. På marginalen kommer det att uppstå konkurrens om att sälja byggrätter, och detta kommer förr eller senare att tvinga priserna neråt. Detsamma gäller de privata byggbolag och fastighetsutvecklare som redan idag köpt byggrätter (ofta i stora mängder på spekulation). De måste se till att bygga innan konkurrerande byggrättsinnehavare bygger.

Så mark är bara en bristvara när det inte finns mer mark att bygga på. Och därför är det så att om det inte kostar mer att producera en etta, än att producera en Volvo, så kommer en etta att kosta som en Volvo, när utbud och efterfrågan mötts.
__________________
Senast redigerad av PresidentBahama 2017-10-04 kl. 21:10.
Citera
2017-10-04, 21:08
  #18
Medlem
Axells avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Cuneiforme
Var och varannan oljeriggsarbetare blev ju arbetslösa när oljepriset föll rejält för något år sedan. Det är en ganska så kapitalstark grupp i Norge som jag personligen tror har påverkat marknaden. Många skolade om sig inom vården m.m.
Jepp, och även om det var ett slag mot hela Norges ekonomi så slog det lite extra mot staden Stavanger och invånarna där.

En gammal bekant berättade att det var vanligt bland det norska oljefolket i Stavanger att äga två bostäder innan oljeprisfallet. Den ena bostaden bodde man själv i och den andra hyrde man ut till en oljearbetande amerikan. När oljepriset föll åkte amerikanen tillbaka till USA, samtidigt som man själv inklusive flertalet andra inhemska oljearbetare blev av med jobbet. Då satt man där till slut med två bostäder i en stad med ytterst liten efterfrågan. Vore intressant om någon hade någon graf eller liknande gällande bostadsmarknaden i Stavanger.

Ursäktar om jag gick lite OT men finns säkert saker i det ovan nämnda som kan relatera till Oslos bostadsmarknad också.
Citera
2017-10-04, 21:26
  #19
Medlem
Kalle81s avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Axell
Jepp, och även om det var ett slag mot hela Norges ekonomi så slog det lite extra mot staden Stavanger och invånarna där.

En gammal bekant berättade att det var vanligt bland det norska oljefolket i Stavanger att äga två bostäder innan oljeprisfallet. Den ena bostaden bodde man själv i och den andra hyrde man ut till en oljearbetande amerikan.


Det är normalt för många att äga en "sekundärbolig " också i oslo. Den hyr man ut. Fördelen att göra det i Norge är att de aldrig har haft några regler för hur mycket hyra du kan ta ut - du får ta ut 10 000 för 20 m2 om någon vill betala det.

De har som sagt heller knappt någon allmännytta, så de som vill hyra är i stort sett hänvisade till att hyra av de som äger sekundärbolig, lite som andrahandshyra i Sverige.

En del har vuxit sig stora, och gått från en andra lägenhet, till att ha flera hundra eller flera tusen lägenheter.

En förklaring till att priset faller nu är också detta; tidigare har det setts som en säker investering att köpa en andra, tredje eller fjärde bostad att hyra ut - även om man bara skulle få igen pengar till att betala lånen, så kan man ta del av värdeökningen, som varit stor.

Nu när alla pratar om fallande priser är det inte lika attraktivt att köpa bostad som investering.
Citera
2017-10-04, 21:28
  #20
Medlem
flashforwards avatar
Citat:
Ursprungligen postat av PresidentBahama
Enligt Eiendom Norges rapport från idag har bostadspriserna i Oslo fallit de gångna fem månaderna med totalt 9%.

Utbudet i september låg i intervallet 3000-3400 bostäder vilket är TRE gånger så mycket som i september ifjol. Väldigt svag marknad också i t ex Bergen och Trondheim.

Eiendom Norges presentation, Video:
http://www.nettavisen.no/na24/boligp...423377709.html

Detta kommer förstås slå rakt emot Sverige också, dels psykologiskt, och dels genom att allt folk inom byggbranschen i Norge (inklusive svenskar och östeuropeer) kommer att få mindre att göra i Norge, och då kommer att försöka kompensera detta med att sysselsätta sig i Sverige.

Man noterar nu en väldigt viktig beteendeskillnad i Norge i så måtto att folk säljer den gamla bostaden först och köper den nya därefter. Detta innebär ett paradigmskifte vilket snabbt ökar utbudet, sänker efterfrågan, och sänker priserna.

Låter bra det där.
Borde öka tillgång på arbetskraft i byggbranschen och minska byggkostnader.
Visserligen är det byggbolagen det är bra för, inte gemene bostadsköpare.
Citera
2017-10-04, 21:29
  #21
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av PresidentBahama
Den stora bomben i Sverige är alla hushåll som köpt nyproduktion som färdigställs 2018-2019. Det bör handla om ca 150 000 hushåll. När dessa 150 000 hushåll får sina nyproduktioner och ska sälja sina befintliga 150 000 bostäder kommer överutbudet att visa sig. Men eftersom byggandet just kommit igång, och blivit allt effektivare=billigare, så kommer det fortsätta att pumpas ut bostäder.

Låt oss som exempel se på studentbostäderna där man i Stockholm nu färdigställer 3000-4000 nya studentlägenheter per år. Inom ett par år kommer efterfrågan att vara mättad. Och då har bolag som Prime Living som köper färdiginredda containrar från Kina bara börjat att stapla upp dessa runt om i Sverige.

Sedan har vi demografin med 125 000 barn per år födda i början av 90-talet, men bara kring 100 000 under slutet av 90-talet. Och så har vi asylinvandringen som har tvärstannat, med undantag för anhöriginvandring som fortfarande droppar in.

Nuvarande takt av ökat utbud av produktion kommer inte utlösa någon krasch. Takten är för låg för det.

Boverkets rapport har ju sänkt sin prognos om jag inte missminner mig till 600k hushåll till 2025. Så något överutbud så stort att det tar med sig hela bostadsmarknaden i fallet är inte troligt.
Citera
2017-10-04, 21:30
  #22
Medlem
flashforwards avatar
Citat:
Ursprungligen postat av jackflash
Norge har en väldigt annorlunda bostadssituation än oss. Det finns i stort sett inga hyresrätter i Norge, därav de stora antalet lediga bostadsrätter. Kraschen kommer INTE komma. Låna på ni och sov gott om nätterna.
Fast nu VILL väl många att det SKA krascha?
Typ alla utan bostad.
Citera
2017-10-04, 21:33
  #23
Medlem
Kaustis avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Kalle81
Det är normalt för många att äga en "sekundärbolig " också i oslo. Den hyr man ut. Fördelen att göra det i Norge är att de aldrig har haft några regler för hur mycket hyra du kan ta ut - du får ta ut 10 000 för 20 m2 om någon vill betala det.

De har som sagt heller knappt någon allmännytta, så de som vill hyra är i stort sett hänvisade till att hyra av de som äger sekundärbolig, lite som andrahandshyra i Sverige.

En del har vuxit sig stora, och gått från en andra lägenhet, till att ha flera hundra eller flera tusen lägenheter.

En förklaring till att priset faller nu är också detta; tidigare har det setts som en säker investering att köpa en andra, tredje eller fjärde bostad att hyra ut - även om man bara skulle få igen pengar till att betala lånen, så kan man ta del av värdeökningen, som varit stor.

Nu när alla pratar om fallande priser är det inte lika attraktivt att köpa bostad som investering.

Äntligen nån som har koll. Den svenska bostadsmarknaden hade inte haft några problem med bostadsbrist om man följt den norska modellen, däremot hade vi haft betydligt högre hyror.

Men som du säger skiljer sig Norge och Sverige något enormt när det gäller bostadsmarknaden. Att jämföra länderna rakt av som TS gör visar bara på kunskapsbrist.
Citera
2017-10-04, 21:49
  #24
Medlem
Kalle81s avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Kausti
Äntligen nån som har koll. Den svenska bostadsmarknaden hade inte haft några problem med bostadsbrist om man följt den norska modellen, däremot hade vi haft betydligt högre hyror.

Men som du säger skiljer sig Norge och Sverige något enormt när det gäller bostadsmarknaden. Att jämföra länderna rakt av som TS gör visar bara på kunskapsbrist.

Ja, och en del av prisnedgången är också en nedkylningseffekt, som politikerna ville ha, genom att införa begränsningar, precis som man gjort i Sverige.

Står en del om det på e24 idag;

http://e24.no/makro-og-politikk/boli...trett/24155879

Även här ser vi hur omfattande det är med sekundärbolig, för man har infört speciella krav riktade mot dessa, något som väl aldrig varit diskuterat i Sverige;

""Ifølge boliglånsforskriften skal ingen kunne låne mer enn fem ganger inntekten, og det ble også lagt inn krav om 40 prosent egenkapital ved kjøp av sekundærbolig i Oslo."

Egenkapital på 15 % är kravet på första lägenheten man bor i, men bankerna kan kräva 25 % ibland.

Sen är det högre amorteringskrav, Sverige hade väl 0 % förr, medan det i Norge varit vanligt att lånet ska betalas ner på 30 år.

i boliglånsforskriften står; Ved lån som overstiger 60 prosent av boligens verdi, skal finansforetaket kreve årlig nedbetaling som minst skal være 2,5 prosent av innvilget lån eller det avdragsbetalingen ville vært på et annuitetslån med 30 års nedbetalingstid hvis dette er lavere.

Ja det är ungefär som Sverige ser jag nu, vi har väl 2 % för nya lån.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback