Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 1
  • 2
2017-10-31, 15:22
  #13
Avstängd
Citat:
Ursprungligen postat av cellplast
En schmitt trigger-ingång klarar bara av att skydda mot t ex långsamma flanker som samtidigt har brus. Dvs att det är en hysteres mellan omslagsnivåerna i vardera riktningen.

Men det löser inte det rippel du får när du kopplar flera steg av logik efter varandra. Du kan ha en xor-grind där den första ingången har 5 grindar djup logik bakom sig medan den andra ingången har 2 grindar djup logik bakom sig. Om du nu ändrar en insignal som skapar ett omslag i båda dessa ingångar så borde ju xor-grinden fortfarande ge samma utsignal. 00 eller 11 som insignal skall ju ge samma utsignal. Och 01 eller 10 skall ju också ge samma utsignal.

Men eftersom den ena insignalen fördröjs 5 steg på grund av djupare logik så kommer den andra signalen att hinna slå om tidigare. Och då for du en kort puls på utgången av xor-grinden innan hela systemet återigen kommer tillbaka till statiskt tillstånd.

Just därför som man kör synkron logik med klock-krets. Vid t ex stigande flank på klockan samplar man sitt indata. Vid vid fallande flank samplar man sitt utdata. Och tiden mellan stigande och fallande flank på klockan så bryr man sig inte om all oreda som uppstår medan signalerna arbetar sig framåt gate för gate med en hel massa individuell fördröjning.

Det finns däremot asynkrona lösningar som är självklockande. När man slår om en insignal så slår man även om en handskakningsledning. Och alla som lyssnar på den insignalen reagerar och skapar korrekt utsignal och lägger sedan ut en handskakning att utgångssignalen är korrekt. Så låter man signal följt av handskakning rippla igenom systemet.

Klockdriven, synkron, logik fungerar väl men när man överklockar får man till sist problem att klock-signalen slår om innan alla logik-kretsar har hunnit rippla igenom state-förändring. Så man får bitfel. Ett problem med klockdriven logik är att strömförbrukningen är extremt pulsad - kretsarna drar bara ström just vid omslag när alla kapacitanser skall laddas om.

Följande är länk till en klocklös ARM-krets. Eftersom den inte kör allt synkront så är det inte 100000+ grindar som samtidigt skall slå om varvid den inte strålar ut lika mycket:
https://www.eetimes.com/document.asp?doc_id=1299083

Kanonsvar, tack!
Citera
2017-10-31, 20:39
  #14
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Den.smarta
Kondensator är nödvändigt, däremot inte resistor om du vill öka reaktionstiden.
De skulle behöva en stor kondensator på flashback nu, för klockan går en timme för fort.
Citera
2017-11-01, 17:53
  #15
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av WbZV
Addition, subtraktion och multiplikation går att implementera även digitalt med raka grindnät utan återkoppling, men division är svårt.

Mekaniska och relä-maskiner har byggts som kan genomföra division med successiv subtraktion, tex Facits tidiga mekaniska serie. Dock fanns det ju korkade lösningar, tex skulle man dividera med talet 1 så gick den igenom hela loopen. Fast det löste man väl rätt så kvickt,
Dessa tidiga maskiner använde inte binär räkning utan tiotalsräkning istället. Decimalkommat fick man hålla reda på själv, det gjorde i regel inte dessa maskiner
Citera
  • 1
  • 2

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback