• 53 466 online
  • 1 188 389 medlemmar
  • 61 491 537 inlägg
2017-10-05, 23:55
  #193
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Död o återfödd
Med tanke på att både solens och månens bågvinkel är c:a en halv grad, och där månen alltså täcker solen under solförmörkeler, så kan ju månskuggan OMÖJLIGT bli så lite som 110 km, med tanke på att månens diameter sägs vara 3 476 km...

Vi har ju räknat ut att skuggan blir 110km om månens diameter är 3400km med hjälp av simpel trigonometri. Likformiga trianglar studerade man redan i grundskolan, det är inte direkt komplicerat...

Matematiken har inte fel, det är bara du som inte kan räkna.

Citat:
Ursprungligen postat av Död o återfödd
.
Solen och månen ser precis lika stora ut, och därför måste givetvis månskuggan och månen vara lika stora.
Nej så är det självklart inte. Det förutsätter att solens ljus är parallellt vilket motbevisas av att du ser solen som en yta och inte en distinkt punkt.


Citat:
Ursprungligen postat av Död o återfödd
.
Så hur i Herrens Namn kommer det sig att månskuggan som kastas på jorden under totala solförmörkelser endast är 110 km?
Därför att skuggan är konformad. Vid månen är skuggan 3400 km, vid jorden är den 110km och ytterligare några mil bort är skuggan noll.
__________________
Senast redigerad av madtop 2017-10-06 kl. 00:07.
Citera
2017-10-06, 00:13
  #194
Medlem
Nu har jag läst hela tråden det tog ett tag.. optik är svårt tycker jag, men även jag kunder se de otroligt många halvsanningar och missförståelser och direkta felaktigheter från båda sidor. Doåf har delvis rätt, men samtidigt har han fel också.
Så här får jag det till:
För det första så kan man ändra modellen från runda bollar till platta cirklar då vi pratar om något som inte rör sig.
Sedan så har Doåf rätt i att ljuset från solen är i praktiken helt raka, då de når oss här.

Det han inte har tänkt på är att månen visserligen är stor, men den ligger långt bort. Det är 40 jorddiameter från vår yta ut till månens bana.
Detta gör att när vi ser månen på himlen så är den ganska liten i förhållande till hur mycket yta hela himlen har. Och det bara som vi kan se. Sedan så är det faktiskt så att solen och månen inte är lika stora, relativt sett.
För solen är större. Den lilla skärva, samt att avstånden är så stort mellan månen och jorden gör att kärnskuggan hinner bli väldigt liten.
För vi får en vinkel på skuggan från månen, och även om denna vinkel är liten så är avståndet stort. Och då hinner storleken minska massor.
Är allt solklart nu?
Citera
2017-10-06, 04:39
  #195
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Död o återfödd
.
.
TVUNGEN ATT ÄNTRA TRÅDEN ÄN EN GÅNG, FÖR ATT FÅ STOPP PÅ FORTSATTA LÖGNER !!!

Vi gör en liten sammanfattning på att allt pekar på att månen endast är 110 km i diameter.

Inkluderar några länkar som utförligt beskriver det jag här hävdar!

Därmed är min förhoppning att jag nu slutgiltigt tystat yrkesförnekar-trollen i tråden!


-----------------------


MÅNENS DIAMETER ÄR ENDAST 110 KM, INTE 3 476 KM !!!

BEVISAS AV MÅNSKUGGAN UNDER SOLFÖRMÖRKELSER
....Man kan inte se någonting av solen längs med månskuggan, 110 km bred, som passerar delar av jorden under en total solförmörkelse.

Varför?

Jo, för att det är området som befinner sig rakt under månen som totalt förmörkar solen!Illustrerad vetenskap:

http://illvet.se/universum/solsystem...solformorkelse

"Vid en total solförmörkelse täcker månen hela solskivan, så att solens strålar skyms, dvs inget direkt solljus träffar jorden."


Eftersom faktiskt hela solskivan täcks (månen blockar och förmörkar solen helt), så att solljuset hindras från att nå fram till jorden, så kan därmed inte månskuggan som kastas på jorden under totala solförmörkelser bli konformad, dvs med liten kärnskugga och stor halvskugga. Vid totala solförmörkelser utgörs hela skuggan av kärnskugga/helskugga, till skillnad mot partiella solförmörkelser, då hela skuggan utgörs av halvskugga. Partiella innebär naturligtvis att det endast finns halvskugga, totala endast helskugga.


Det där med att helskugga och halvskugga (umbra och penumbra) samtidigt skulle kunna omge ett objekt som blir skuggat, är ju helt uppenbart en påhittad vetenskaplig myt, en faktoid. Finns ju inga som helst observationer eller experiment som har lyckats belägga detta påstådda fenomen. Ett högst ovetenskapligt påstående, går emot fysikens lagar.


Månen och solen är skenbart lika stora, storlek och avstånd dem emellan tar ut varann, men NASA:s vilseledande illustrationer visar helt felaktigt ungefär 4-5 gånger större skenbar sol, och med solstrålar som är allt annat än parallella, så folk ska förledas tro att månskuggan blir mycket mindre än månen och att den dessutom är konformad, vilket är fullständigt fel.


Solförmörkelser finns inte med både helskugga och halvskugga (bevisar därmed att månskuggan aldrig kan vara mindre än månen, eftersom en månskugga alltid består av antingen enbart helskugga eller enbart halvskugga, även ringformad skugga förekommer, vilken uppträder då månen befinner sig lite längre från jorden och inte förmår täcka hela solytan, då solen syns som en lysande ring runt den svarta månskivan), vilket NASA faktiskt råkar avslöja på sin egen hemsida, vilket vi givetvis tackar och tar emot:

https://eclipse.gsfc.nasa.gov/SEcat5/SEmapkey.html


ECLIPSE TYPE

There are four basic types of solar eclipses:

1. Partial - Moon's penumbral shadow traverses Earth (umbral and antumbral shadows completely miss Earth).
2. Annular - Moon's antumbral shadow traverses Earth (Moon is too far from Earth to completely cover the Sun).
3. Total - Moon's umbral shadow traverses Earth (Moon is close enough to Earth to completely cover the Sun).
4. Hybrid - Moon's umbral and antumbral shadows traverse Earth (eclipse appears annular and total along different sections of its path). Hybrid eclipses are also known as annular-total eclipses.


Detta innebär ju då naturligtvis att månskuggan under en total solförmörkelse (endast helskugga, finns ingen halvskugga då) är precis lika bred som månens diameter. Med tanke på att NASA hävdar att måndiametern är 3 476 km, så borde även månskuggan vara 3 476 km, om det nu inte är så att NASA faktiskt bluffar angående månens storlek...Eftersom bredden på månskuggan som kastas på jorden under totala solförmörkelser endast är 110 kilometer, så måste även månens diameter vara 110 km, vilket är nästan 32 gånger mindre (!) än vad NASA hävdar, 3 476 km, det som vi har indoktrinerats med sedan barnsben. Även om man går på myten att helskugga och halvskugga samtidigt skulle kunna omge jorden som blir skuggat, så skulle det ju fortfarande vara stört omöjligt att förklara den enorma diskrepansen, endast 110 km helskugga, samtidigt som månens diameter hävdas vara 32 gånger större än denna skugga. Att månen endast skulle kasta 3,16 % helskugga, med tanke på att 100 % av solskivan täcks, är ju fullständigt befängt!Solljuset färdas till jorden i praktiskt taget helt parallella strålar, vilket hävdas av den rådande astronomin, varför månskuggor från solförmörkelser aldrig kan vara konformiga:

Se själva:

https://physics.stackexchange.com/qu...-towards-earthAtt månskuggan är 110 km, utgör ett obestridligt bevis för att även månens diameter måste vara 110 km. Speciellt med tanke på att månskuggan inte alls blir konformad med smal kärnskugga, som NASA:s illustrationer försöker ge sken av, eftersom solljuset alltså når jorden i praktiskt taget helt parallella strålar.SKISSER OCH BERÄKNINGAR, SKALENLIGT, EFTER RÅDANDE ASTRONOMI


Föreställ er:


Jorden: 3,67 m bred.

Månen: 1 m bred, 1 m framför jorden.

Solen: 400 m bred, 400 m framför jorden.


Jorden befinner sig alltså på precis det avstånd, där solen helt blockas och förmörkas av månen under totala solförmörkelser, solljuset når inte fram hit, eftersom deras storlek och avstånd tar ut varann.

Månskuggan på jorden borde alltså bli 1 meter bred, dvs månens diameter, som sägs vara 3 476 km.

Hur kommer det sig då att månskuggan endast blir 3,16 centimeter, dvs 110 km, om nu inte månen faktiskt är 110 km i diameter?


Solen och månen ser precis lika stora ut, och därför måste givetvis månskuggan och månen vara lika stora.

För att solen ska se mindre ut än månen, så måste vi flytta månen närmare jorden, och då blir månskuggan större än månen.

För att solen ska se större ut än månen, så måste vi flytta månen bort från jorden, och då blir månskuggan mindre än månen.


Alltså, för att solen ska kunna se större ut än månen och därmed vara orsak till att månskuggan blir mindre, som vissa hävdar är fallet, så måste månen till att börja med befinna sig längre bort från jorden än vad den faktiskt gör, och det kan den ju bara göra i fantasin...Men för diskussionens skull:

Ponera att månen, enligt modellen ovan, befann sig några centimeter längre bort från jorden, så att åtminstone lite av solljuset skulle nå fram till jorden under en total solförmörkelse. Med tanke på att solen i exemplet befinner sig 400 meter bort, och bara är 1 meter bred från jorden sett, så skulle solljuset naturligtvis träffa jorden i praktiskt taget helt parallella strålar, vilket innebär att månskuggan aldrig skulle kunna bli konformad med spetsig topp, inte ens om månen befann sig tiotusentals kilometer längre bort från jorden än den gör.


Månskuggan i exemplet borde ju fortfarande bli i närheten av månens diameter, dvs 3 476 km.

Så hur i Herrens Namn kommer det sig att månskuggan som kastas på jorden under totala solförmörkelser endast är 110 km?SLUTSATS:


Månens diameter måste de facto vara 110 km, inte 3 476 km, vilket de vilseledda astronomerna hävdar. Detta går inte att komma ifrån!

Här får ni bevisen för att jorden inte är mer än 110 km i diameter:

https://www.youtube.com/watch?time_c...&v=sU97ZzdS7O8NASA:s officiella medelavstånd till månen, 384 000 km, är faktiskt alldeles för långt bort från jorden för att överhuvudtaget kunna orsaka månskuggor på jorden under solförmörkelser, varför astronomer nu i ren desperation har tvingats lansera teorin att solen är större än man hittills trott:

Se själva:

https://www.youtube.com/watch?v=QBRQ25fFo_IMed tanke på att astronomerna har missuppfattat månens och solens storlek, så torde de ju givetvis ha fel även vad gäller avståndet till dem!


Att vi med en liten handkamera som Nikon Coolpic P900 kan zooma in månen och dess detaljer, dessutom med knivskarp bildskärpa, så kan ju månen omöjligt befinna sig så långt bort som 384 000 km från jorden, utan snarare på ett avstånd av ca 12 000 km, vilket vi får om vi dividerar 384 000 med 32, som är så många gånger mindre som månens diameter är från NASA:s påståenden.

Här kan ni se videon jag syftade på, inzoomningen av månen med en liten handkamera. Mycket nöje:

https://www.youtube.com/watch?v=3rzt6U08gzMTack för mig!

CASE CLOSED !!!


Det är otroligt vad mycket okunnigt dravel du kan vräka ur dig. Vid varje total solförmörkelse omges den totalt förmörkade zonen på jorden av en mycket bredare zon där förmörkelsen är partiell. Detta är välkänt, har iakttagits vid alla solförmörkelser så länge det har funnits människor.
Men en ny fråga: Det är bara vid den här aktuella förmörkelsen som månskuggan är 110 km bred. Vid andra förmörkelser har månskuggan annan bredd. Vad betyder det? Ändrar månen storlek?
Citera
2017-10-06, 07:21
  #196
Moderator
Citat:
Ursprungligen postat av pewana
Det är otroligt vad mycket okunnigt dravel du kan vräka ur dig. Vid varje total solförmörkelse omges den totalt förmörkade zonen på jorden av en mycket bredare zon där förmörkelsen är partiell. Detta är välkänt, har iakttagits vid alla solförmörkelser så länge det har funnits människor.
Men en ny fråga: Det är bara vid den här aktuella förmörkelsen som månskuggan är 110 km bred. Vid andra förmörkelser har månskuggan annan bredd. Vad betyder det? Ändrar månen storlek?
Bra synpunkt, det finns till och med solförmörkelser som aldrig blir totala, en s.k. ringformig solförmörkelse som uppstår när solförmörkelsen inträffar samtidigt som månen är för långt ifrån jorden.
En sådan blir svår att förklara med Död o återfödds resonemang.
Citera
2017-10-06, 09:13
  #197
Medlem
ConnyKlassons avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Död o återfödd
Illustrerad vetenskap:

http://illvet.se/universum/solsystem...solformorkelse

Vid en total solförmörkelse täcker månen hela solskivan, så att solens strålar skyms, dvs inget direkt solljus träffar jorden.”

Nu tänjer du på sanningen igen. Du klipper enbart ut den del av citat som passar din agenda.

Så här är resten av citatet i din länk:

"Vid en total solförmörkelse är solen helt täckt av månen, så att inget direkt solljus träffar jorden.

Solen framstår som en svart skiva med en lysande kant runt om - den så kallade koronan.

En solförmörkelse kommer alltid vara total i ett smalt bälte på jorden men endast i få minuter. I områden utanför detta bälte ses solförmörkelsen endast som partiell."

Massor av solljus träffar jorden under total solförmörkelse.
Det beror på att månen är mindre än solen, då blir månens skugga konformad.
Citera
2017-10-06, 10:01
  #198
Medlem
När det gäller månens storlek kan man göra några enkla uppskattningar:

En satellit runt jorden (naturlig, som månen, eller konstgjord) har en omloppstid som enbart
beror på dess avstånd från jorden. Satellitens vikt har ingen betydelse.
Av månens omloppstid kan vi då få dess avstånd från jorden, och eftersom vi ser vilken vinkel som månskivan upptar från jorden kan man enkelt räkna ut en ungefärlig storlek.

En kanske mera tankeväckande metod användes faktiskt för över 2000 år sedan av Aristarchus.
Hans metod som bygger på att mäta tiden för en månförmörkelse (alltså när jorden skuggar månen från solen) ger en bra approximation av månens storlek relativt jorden.
https://www.khanacademy.org/partner-...ze-of-the-moon

/T
Citera
2017-10-06, 11:56
  #199
Medlem
Kobolds avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Död o återfödd
.
.
TVUNGEN ATT ÄNTRA TRÅDEN ÄN EN GÅNG, FÖR ATT FÅ STOPP PÅ FORTSATTA LÖGNER !!!

Vi gör en liten sammanfattning på att allt pekar på att månen endast är 110 km i diameter.

Inkluderar några länkar som utförligt beskriver det jag här hävdar!

Därmed är min förhoppning att jag nu slutgiltigt tystat yrkesförnekar-trollen i tråden!


-----------------------


MÅNENS DIAMETER ÄR ENDAST 110 KM, INTE 3 476 KM !!!

BEVISAS AV MÅNSKUGGAN UNDER SOLFÖRMÖRKELSER
....Man kan inte se någonting av solen längs med månskuggan, 110 km bred, som passerar delar av jorden under en total solförmörkelse.

Varför?

Jo, för att det är området som befinner sig rakt under månen som totalt förmörkar solen!Illustrerad vetenskap:

http://illvet.se/universum/solsystem...solformorkelse

"Vid en total solförmörkelse täcker månen hela solskivan, så att solens strålar skyms, dvs inget direkt solljus träffar jorden."


Eftersom faktiskt hela solskivan täcks (månen blockar och förmörkar solen helt), så att solljuset hindras från att nå fram till jorden, så kan därmed inte månskuggan som kastas på jorden under totala solförmörkelser bli konformad, dvs med liten kärnskugga och stor halvskugga. Vid totala solförmörkelser utgörs hela skuggan av kärnskugga/helskugga, till skillnad mot partiella solförmörkelser, då hela skuggan utgörs av halvskugga. Partiella innebär naturligtvis att det endast finns halvskugga, totala endast helskugga.


Det där med att helskugga och halvskugga (umbra och penumbra) samtidigt skulle kunna omge ett objekt som blir skuggat, är ju helt uppenbart en påhittad vetenskaplig myt, en faktoid. Finns ju inga som helst observationer eller experiment som har lyckats belägga detta påstådda fenomen. Ett högst ovetenskapligt påstående, går emot fysikens lagar.


Månen och solen är skenbart lika stora, storlek och avstånd dem emellan tar ut varann, men NASA:s vilseledande illustrationer visar helt felaktigt ungefär 4-5 gånger större skenbar sol, och med solstrålar som är allt annat än parallella, så folk ska förledas tro att månskuggan blir mycket mindre än månen och att den dessutom är konformad, vilket är fullständigt fel.


Solförmörkelser finns inte med både helskugga och halvskugga (bevisar därmed att månskuggan aldrig kan vara mindre än månen, eftersom en månskugga alltid består av antingen enbart helskugga eller enbart halvskugga, även ringformad skugga förekommer, vilken uppträder då månen befinner sig lite längre från jorden och inte förmår täcka hela solytan, då solen syns som en lysande ring runt den svarta månskivan), vilket NASA faktiskt råkar avslöja på sin egen hemsida, vilket vi givetvis tackar och tar emot:

https://eclipse.gsfc.nasa.gov/SEcat5/SEmapkey.html


ECLIPSE TYPE

There are four basic types of solar eclipses:

1. Partial - Moon's penumbral shadow traverses Earth (umbral and antumbral shadows completely miss Earth).
2. Annular - Moon's antumbral shadow traverses Earth (Moon is too far from Earth to completely cover the Sun).
3. Total - Moon's umbral shadow traverses Earth (Moon is close enough to Earth to completely cover the Sun).
4. Hybrid - Moon's umbral and antumbral shadows traverse Earth (eclipse appears annular and total along different sections of its path). Hybrid eclipses are also known as annular-total eclipses.


Detta innebär ju då naturligtvis att månskuggan under en total solförmörkelse (endast helskugga, finns ingen halvskugga då) är precis lika bred som månens diameter. Med tanke på att NASA hävdar att måndiametern är 3 476 km, så borde även månskuggan vara 3 476 km, om det nu inte är så att NASA faktiskt bluffar angående månens storlek...Eftersom bredden på månskuggan som kastas på jorden under totala solförmörkelser endast är 110 kilometer, så måste även månens diameter vara 110 km, vilket är nästan 32 gånger mindre (!) än vad NASA hävdar, 3 476 km, det som vi har indoktrinerats med sedan barnsben. Även om man går på myten att helskugga och halvskugga samtidigt skulle kunna omge jorden som blir skuggat, så skulle det ju fortfarande vara stört omöjligt att förklara den enorma diskrepansen, endast 110 km helskugga, samtidigt som månens diameter hävdas vara 32 gånger större än denna skugga. Att månen endast skulle kasta 3,16 % helskugga, med tanke på att 100 % av solskivan täcks, är ju fullständigt befängt!Solljuset färdas till jorden i praktiskt taget helt parallella strålar, vilket hävdas av den rådande astronomin, varför månskuggor från solförmörkelser aldrig kan vara konformiga:

Se själva:

https://physics.stackexchange.com/qu...-towards-earthAtt månskuggan är 110 km, utgör ett obestridligt bevis för att även månens diameter måste vara 110 km. Speciellt med tanke på att månskuggan inte alls blir konformad med smal kärnskugga, som NASA:s illustrationer försöker ge sken av, eftersom solljuset alltså når jorden i praktiskt taget helt parallella strålar.SKISSER OCH BERÄKNINGAR, SKALENLIGT, EFTER RÅDANDE ASTRONOMI


Föreställ er:


Jorden: 3,67 m bred.

Månen: 1 m bred, 1 m framför jorden.

Solen: 400 m bred, 400 m framför jorden.


Jorden befinner sig alltså på precis det avstånd, där solen helt blockas och förmörkas av månen under totala solförmörkelser, solljuset når inte fram hit, eftersom deras storlek och avstånd tar ut varann.

Månskuggan på jorden borde alltså bli 1 meter bred, dvs månens diameter, som sägs vara 3 476 km.

Hur kommer det sig då att månskuggan endast blir 3,16 centimeter, dvs 110 km, om nu inte månen faktiskt är 110 km i diameter?


Solen och månen ser precis lika stora ut, och därför måste givetvis månskuggan och månen vara lika stora.

För att solen ska se mindre ut än månen, så måste vi flytta månen närmare jorden, och då blir månskuggan större än månen.

För att solen ska se större ut än månen, så måste vi flytta månen bort från jorden, och då blir månskuggan mindre än månen.


Alltså, för att solen ska kunna se större ut än månen och därmed vara orsak till att månskuggan blir mindre, som vissa hävdar är fallet, så måste månen till att börja med befinna sig längre bort från jorden än vad den faktiskt gör, och det kan den ju bara göra i fantasin...Men för diskussionens skull:

Ponera att månen, enligt modellen ovan, befann sig några centimeter längre bort från jorden, så att åtminstone lite av solljuset skulle nå fram till jorden under en total solförmörkelse. Med tanke på att solen i exemplet befinner sig 400 meter bort, och bara är 1 meter bred från jorden sett, så skulle solljuset naturligtvis träffa jorden i praktiskt taget helt parallella strålar, vilket innebär att månskuggan aldrig skulle kunna bli konformad med spetsig topp, inte ens om månen befann sig tiotusentals kilometer längre bort från jorden än den gör.


Månskuggan i exemplet borde ju fortfarande bli i närheten av månens diameter, dvs 3 476 km.

Så hur i Herrens Namn kommer det sig att månskuggan som kastas på jorden under totala solförmörkelser endast är 110 km?SLUTSATS:


Månens diameter måste de facto vara 110 km, inte 3 476 km, vilket de vilseledda astronomerna hävdar. Detta går inte att komma ifrån!

Här får ni bevisen för att jorden inte är mer än 110 km i diameter:

https://www.youtube.com/watch?time_c...&v=sU97ZzdS7O8NASA:s officiella medelavstånd till månen, 384 000 km, är faktiskt alldeles för långt bort från jorden för att överhuvudtaget kunna orsaka månskuggor på jorden under solförmörkelser, varför astronomer nu i ren desperation har tvingats lansera teorin att solen är större än man hittills trott:

Se själva:

https://www.youtube.com/watch?v=QBRQ25fFo_IMed tanke på att astronomerna har missuppfattat månens och solens storlek, så torde de ju givetvis ha fel även vad gäller avståndet till dem!


Att vi med en liten handkamera som Nikon Coolpic P900 kan zooma in månen och dess detaljer, dessutom med knivskarp bildskärpa, så kan ju månen omöjligt befinna sig så långt bort som 384 000 km från jorden, utan snarare på ett avstånd av ca 12 000 km, vilket vi får om vi dividerar 384 000 med 32, som är så många gånger mindre som månens diameter är från NASA:s påståenden.

Här kan ni se videon jag syftade på, inzoomningen av månen med en liten handkamera. Mycket nöje:

https://www.youtube.com/watch?v=3rzt6U08gzMTack för mig!

CASE CLOSED !!!Du har uppenbarligen inte läst några svar i tråden, utan upprepar samma felaktigheter som från början. Du har hakat upp dig och är fast i en trasig världsbild. Tråkigt för dig, men det påverkar faktiskt ingen annan.
Citera
2017-10-07, 07:59
  #200
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Död o återfödd
Både solen och månen är sfäriska, och månen blockerar och förmörkar solens strälar från att nå fram till jorden, under totala solförmörkelser. så hur i Herrens Namn skulle då månskuggan bara bli 1/32 av månens diameter?

Enda slutsatsen som jag ser det, är att 110 km även utgör månens diameter!

Rimmar bra med tanke på att månen då även är 32 ggr närmare jorden än vad NA(ZI)SA påstår, vilket vi kan förstå eftersom vi kan zooma in månens yta med dess detaljer med bara en liten handkamera...

Tänk dig att solen är SÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ stor och längt ifrån jorden, sen kolla igen noga mitt inlägg
Citera
2017-10-07, 09:16
  #201
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av ConnyKlasson
Nu tänjer du på sanningen igen. Du klipper enbart ut den del av citat som passar din agenda.

Så här är resten av citatet i din länk:

"Vid en total solförmörkelse är solen helt täckt av månen, så att inget direkt solljus träffar jorden.

Solen framstår som en svart skiva med en lysande kant runt om - den så kallade koronan.

En solförmörkelse kommer alltid vara total i ett smalt bälte på jorden men endast i få minuter. I områden utanför detta bälte ses solförmörkelsen endast som partiell."

Massor av solljus träffar jorden under total solförmörkelse.
Det beror på att månen är mindre än solen, då blir månens skugga konformad.
Alltså, storleken är ju i förhållande till avståndet. Den faktiska storleken råkar vi bara veta, men den har ingen betydelse här.
Nu blir det så (antar jag utan att veta) att solen är något större ändå. Även i förhållande till avståndet.
Citera
2017-10-07, 09:20
  #202
Medlem
ConnyKlassons avatar
Citat:
Ursprungligen postat av estone
Alltså, storleken är ju i förhållande till avståndet. Den faktiska storleken råkar vi bara veta, men den har ingen betydelse här.
Nu blir det så (antar jag utan att veta) att solen är något större ändå. Även i förhållande till avståndet.
Solens storlek förhållande till avståndet spelar knappt någon roll, vad gäller det faktum att det inte blir solförmörkelse på hela jorden. Det som spelar roll är att månen är mycket mindre än solen, alltså blir skuggan konformad.
Citera
2017-10-07, 09:45
  #203
Medlem
Här är några funderingar kring denna fråga.

För att vi skall kunna se måste fotoner träffa våra ögon.

Ifall Solens strålar är helt parallella borde solen vara åtminstone lika stor som jorden, eftersom den klarar av att lysa upp halva jordklotet.

Givet ögats konstruktion och de parallella strålarna borde det också vara så att det ljus vi ser kommer från en specifik liten del av solen. Förvisso träffar fotonerna partiklar i atmosfären och ljuset förändras, men ändå.

Ja, bör det inte bli så då, att någon penumbra inte kan existera? Alltså, antingen är man i månens totalskugga, eller så är det full dag? Hm, hur mörkt blir det egentligen under de olika skuggorna vid en månförmörkelse?

Man kan undra vidare över vad den här totala parallelliteten skulle kunna innebära för hur vi borde uppfatta solen, och hur vi uppfattar dagsljus på jorden. Utan att ha några vetenskapliga bevis känns det som att ljuset inte beter sig likadant över hela den av solen belysta ytan.

Jag minns en gång till exempel vid ett pokerparti där det var en trevlig brasilianare med som hade varit i Sverige som ung. Han sade att det var den vackraste himmel han hade sett, och att de var helt fascinerade av sommarkvällarna.
Citera
2017-10-07, 13:23
  #204
Medlem
Tajger66s avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Död o återfödd
TYDLIGEN FÅR JAG ÄNTRA TRÅDEN YTTERLIGARE, DÅ LÖGNERNA INTE TAR SLUT...


1. Med tanke på att både solens och månens bågvinkel är c:a en halv grad, och där månen alltså täcker solen under solförmörkeler, så kan ju månskuggan OMÖJLIGT bli så lite som 110 km, med tanke på att månens diameter sägs vara 3 476 km...

2. Eftersom månens diameter uppenbart är 110 km, så är det ju fullständigt självklart att du får fram även avståndet till månen, som just ligger på kring 12 000 km , med tanke på att både dess diameter och avstånd är närmare 32 gånger mindre än NASA:s påhitt!


Klart du får svara på frågor, speciellt då du har startat tråden. Du kan bara inte komma med ett påstående och sen bara se på alla kommentarer utan att vara med själv i diskussionen, då är det en monolog.

Som sagts tidigare så mäts inte månens diameter och storlek utifrån dess skugga som faller på jorden, detta borde du veta som NASA.s budbärare.

Det finns flera andra sätt att mäta månens storlek på som är mycket mer tillförlitliga än en skugga. Varför vill NASA och du få oss att tro månens diameter är 110 km?
__________________
Senast redigerad av Tajger66 2017-10-07 kl. 13:26.
Citera