Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2017-08-27, 23:47
  #1
Medlem
Förbund: http://www.skidskytte.se/
Internationell resultatservice: http://biathlonresults.com/
Svensk resultatservice: https://www.indta.se/
Uttagningskriterier: http://www.skidskytte.se/Nyheter/Nyh...ellatavlingar/
Sveriges landslagstrupper: http://www.skidskytte.se/Landslag/la...gsgrupper2017/

Vi går in i ett OS-år och det är omvänt läge mot för fyra år sedan. Då fick herrarnas stafettlag tidigt klartecken från SOK, medan damerna jagade OS-kval under säsongen och misslyckades och inte hade med en enda utövare. Den här gången har damerna fått klartecken redan före säsongen, medan herrarna i inledningen på säsongen måste visa att dom är tillräckligt bra. Dock har man även tagit ut ett mixedstaffetlag, så det kommer att vara svenska herrar med på OS -- frågan är bara hur många dom blir.

In till säsongen har Sverige individuellt sett tre givna hopp och det är Fredrik Lindström, Hanna Öberg och Anna Magnusson. Sedan har vi unga Sebastian Samuelsson, junior ett år till, som precis som Öberg blev årets rookie i världscupen ifjol.

Damsidan har en ganska stor bredd där dom flesta är i utvecklingsbar ålder blandat med ett par veteraner som hänger i. Mona Brorsson, Linn Persson, Emma Nilsson, Chardine Sloof, Bettan Högberg och ytterligare några till åker alla för åtråvärda platser i stafettlaget. Högberg har dock en liten uppförsbacke då hon står utanför landslaget, och ifjol matchades hon sparsamt(blandat med en del sjukdomar). Tillsammans med nämnda Öberg och Magnusson är chansen ganska stor att Sverige lyckas knåpa ihop ett starkt damlag vilket är den största chansen man har på OS. På för-OS var man en spurtförlust från pallen, och den gången saknades Öberg i laget.

Herrarna har inte alls samma bredd och är i stort behov av att alla presterar samtidigt. Lindström har stått still i flera år och topparna är allt mer sporadiska, men när han får till det håller han hög klass och han stod på pallen ifjol. Blir om inte annat en kugge i mixedlaget. Samuelsson saknar kanske stabiliteten än, men har allt som krävs för att tampas i världstoppen redan nu och tar han bara ett litet steg till i år är han där uppe och slåss. Där bakom har vi den totalt oförutsägbara Jesper Nelin och Torstein Stenersen som gör några hyggliga insatser om året men är en svag länk. Nelin har högstanivån och är särskilt stark på den korta stafettsträckan men blir alltför ofta bedragen av sitt skytte. Mycket hänger på dessa herrar om det ska bli en OS-stafett för där bakom finns det inte jättemycket så som det såg ut under fjolåret. Man väntar fortfarande på att Peppe Femling ska ta steg framåt, medan Tobias Arwidson är nödlösningen.

I världscupen har damerna fem startplatser och herrarna har fyra. Båda könen har fem startplatser i IBU-cupen.
Citera
2017-08-28, 00:34
  #2
Medlem
Intressantast från från SM i rullskidskytte under helgen kanske var att Evelina Settlin ställde upp i sprintloppet. Sköt 1+4 och tog inga större skalper. Det är dock inte första gången hon testar bössan, så det var nog inget mer med det. Brorsson vann sprinten och Magnusson vann distansloppet. Öberg tog pallplatser i båda racen.

Martin Ponsiluoma vann överraskande herrsprinten, trots lika många bom som Lindström. Det är svårt att dra kvitton av rullskidor men Ponsiluoma hade med sina mått en fin säsong ifjol och kan vara en latebloomer. Det skulle behövas. Arwidson vann distansen tack vare bra skytte.
Citera
2017-08-28, 13:09
  #3
Medlem
Thax21s avatar
Citat:
Ursprungligen postat av frankkk
Intressantast från från SM i rullskidskytte under helgen kanske var att Evelina Settlin ställde upp i sprintloppet. Sköt 1+4 och tog inga större skalper. Det är dock inte första gången hon testar bössan, så det var nog inget mer med det. Brorsson vann sprinten och Magnusson vann distansloppet. Öberg tog pallplatser i båda racen.

Martin Ponsiluoma vann överraskande herrsprinten, trots lika många bom som Lindström. Det är svårt att dra kvitton av rullskidor men Ponsiluoma hade med sina mått en fin säsong ifjol och kan vara en latebloomer. Det skulle behövas. Arwidson vann distansen tack vare bra skytte.
Kul att det var så jämnt på damsidan (sprinten) också, vi såg ju för några veckor sedan att damerna stod upp bra mot Norskor och fransyskor i rullskidor. Det förstärker väl intrycket av att vi har ett helt lag på väg framåt, även Skottheim förvånansvärt bra med.

Lite hårt att kalla Ponsiluoma (potentiell) latebloomer när han fortfarande bara är 21 år. Kul att han vann i alla fall. För dåligt skytte på herrarnas distans sedan, av i stort sett alla förutom Arwidsson då.

Kollade juniorernas resultat också och såg att Elvira Öberg vann båda loppen i sin klass komfortabelt, utan att glänsa i skyttet. Frågan är om hon inte borde testat den äldsta klassen. Annie Lind vann båda loppen där och är väl då den tillsammans med Öberg att hoppas på till JVM i vinter. Bland killarna såg jag att Alfred Eriksson (-01) som blev uttagen till framtidslaget (som klart yngre än övriga) tog silver i sprinten i en klass äldre än den han borde köra i, bara 1.5 sekund från guldet trots 4 bom (än mer än segraren Viktor Brandt). Brons i distansen också trots 8 bom. Så där har vi en kille att hoppas på för framtiden, även om det borde dröja typ 5 år innan han kan börja leverera som senior. Emil Nykvist vann båda loppen i äldsta herrjuniorklassen, men skyttet var så dåligt på samtliga att jag har svårt att tro att de loppen höll någon högre klass.
__________________
Senast redigerad av Thax21 2017-08-28 kl. 13:19.
Citera
2017-08-28, 14:54
  #4
Medlem
Jo kanske lite hårt men han har haft placering 23, 29, 30, 41, 41 och 69 på JVM. Inget som skvallrat framtida världsklass. Men som sagt var förra säsongen ganska bra och han verkar ha börjat förbättra åkfarten avsevärt.
Citera
2017-08-28, 14:55
  #5
Medlem
IdiAminsKusins avatar
Det var som sagt tämligen uselt skytte i Sollefteå, men man kan i alla fall se vissa trender i skidskyttet.
Wolfgang och Hagström var på plats, och det känns ju bra, då man tidigare ifrågasatt hur man kan ta ut ett landslag genom att inte ens vara på plats under de uttagningstävlingar som körs.
Det etablerade herrlandslaget känns tämligen säkert, även om jag nog skulle vilja byta ut Tiio mot Arwidsson. Riktigt kul att se Ted Armgren göra ett litet inhopp och faktiskt placera sig bra. I damlaget är det väl mest en tidsfråga innan Elvira Öberg petar ut nån av dom svagaste åkarna... Hon har ju dessutom inte bara en, utan två uppklassningar att göra innan hon är senior. Åkskillnaden mellan henne och övriga juniorer är markant.
Viktor Brandt har också åkt bra i helgen, och frågan är om inte han är ett framtida landslagsämne.
Varför Nelin inte närvarade har jag inte nåt riktigt bra svar på... han var väl i Östersund och skröt om hur många A3-pass han kört, och då kan han ju inte ha sjukdom som orsak till att han inte var med. Dessutom är han ju lite av en rullskidespecialist, och borde vara på pallen.
Vad gäller Fredriks åkhastighet så är han fortfarande sjukt snabb, och placeringarna berodde på att hans skytte inte höll samma höga klass som han normalt har på ett SM.

Vad gäller Ponsiluoma så har han ju varit väldigt jämn genom hela juniorkarriären och ofta haft pallplats genom åren... Med lite tur har vi en bra presterande slitvarg där.
__________________
Senast redigerad av IdiAminsKusin 2017-08-28 kl. 14:58.
Citera
2017-08-28, 15:14
  #6
Medlem
Pichler själv sa så här om tävlingarna:
- Jag är nöjd med helgens tävlingar, kommenterade Wolfgang Pichler. Vi ser att vi nu har en hög nivå på Svenskt Skidskytte och att det är svårt att ta ett SM-Guld, förmodligen svårare än någonsin, definitivt så på damsidan. Det visar att vi är på rätt väg med att ta hand om våra talanger. Jag ser dessutom flera talangfulla skidskyttar i de yngre klasserna så med en fortsatt positiv utveckling så kommer vi fortsätta vara framgångsrika.

Just det här med att samla talangerna man har lite över åldersgränserna tror jag mycket på. Vi har så pass få skidskyttar att det är lika bra att samla ihop det man har. Jag har inget belägg för det men känslan är att det var ovanligt stora startfält också. Hela 25 stycken i herrsprinten.
__________________
Senast redigerad av frankkk 2017-08-28 kl. 15:16.
Citera
2017-08-30, 14:43
  #7
Medlem
IdiAminsKusins avatar
Jag måste säga att jag inte håller med Wolfgang där... Svenskt skidskytte präglas av revirtänkande och enskilda personers tyckande. Vi har en extremt snäv rekryteringsbas, med ett mycket litet fåtal riktigt duktiga åkare. På juniorsidan kan man identifiera en handfull som kommer att ha kapacitet att nå världscuptoppen.
Rekryteringen sker genom att man utmärker sig inför Wolfgang, som sedan har förbundets fulla förtroende att ta ut vad man tror sig kunna göra världselit av. Åkare som av någon anledning inte faller in under de parametrar som utmärker ett framtidshopp lämnas till att inte ha något som helst stöd. Dessa åkare är då utlämnade till att själva driva sin karriär, och får inte delta i landslagets verksamhet.
Yttermera prövas landslaget mycket sällan gentemot inhemska åkare som är på väg uppåt, och elaka tungor gör gällande att man från ledningshåll inte vill hamna i ett läge där andra åkare konkurrerar bort etablerade landslagsåkare eftersom man eftersträvar en stabilitet och långsiktighet i truppen över vem som är bäst för tillfället.
Att man dessutom väljer träningsmetoder där åkare som närmar sig landslagskapacitet exkluderas är heller inte bra... "Vi i landslaget skjuter in och gör våra övningar på bana ett till åtta, men ni två kan ju stå där borta och öva ståskytte så ses vi på måndag"
Dom tiotalet åkare som närapå når landslagsstandard bör matchas och träna tillsammans med landslaget i så stor utsträckning som möjligt... Det sporras alla inblandade av.
Dessutom känns det fortfarande som om landslagstruppen redan till stor del är klar, då åkare som verkligen presterar (exvis Arwidsson kontra Söderhielm) inte ges möjligheter i landslaget. Då betyder ju inte uttagningstävlingarna nåt, utan det är tränarnas okulärbesiktning och "känsla" som avgör:
-Vilket är ett mycket bra sätt att skjuta föryngringen i sank... Om folk inte väljs ut på objektivt mätbar grund så finns ingen anledning att elitsatsa i en sport som kräver så mycket som skidskytte gör.
Citera
2017-08-30, 15:13
  #8
Medlem
Kan som utomstående bara jämföra Sverige utan Pichler och Sverige med Pichler.

Sverige före Pichler: Mjäkigt och kravlöst, åtminstone utåt. Inga kvinnliga OS-åkare. Herrarna som var på OS var i stora drag Pichlers tidigare verk som hängt i.

Sverige efter Pichler(2015-): Flera som tagit jättekliv, och nästan alla har lovordat honom för den utvecklingen. Förmodligen blir det ett komplett OS-lag trots att Ferry & Bergman slutat på vägen. I nationscuperna slutade vi 14 & 15 året innan han tog över. Förra säsongen slutade vi 8 & 12, återigen trots att F & B slutat.

Sen tycker jag visserligen att vi ska vårda dom som står utanför landslaget också och att dom ska slåss om startplatser på samma villkor, undantaget att man prioriterar yngre åkare om det är likaläge. Dom som väl tar sig in i landslaget visar dock att hans öga för talang och/eller träningsmetoder fungerar.
Citera
2017-08-30, 16:04
  #9
Medlem
Alkibiadess avatar
Det var väl värre under första Pichlereran, då hade vi hade ett litet landslag (få skidskyttar) som alla tränades av Pichler och det var bara dessa som fick åka världscup. Då grymtades det väl också om att de aldrig vågade möta övriga nationella åkare. Nu är det väl betydligt bättre där flera åkare valt att stå utanför landslagets träningsgrupper om de ändå gör resultat får chansen i världscupen. Uppfattar att Pichlller är betydligt mer prestigelös denna omgång. Sedan är det kanske rimligt om man har varit lovande men inte visat på någon som helst utveckling under flera år att man ställs utanför landslaget och att man satsar på andra individer.

Sedan finns det ju i andra idrotter också situationer där de som inte passar in ställs utanför landslagsverksamhet så jag vet inte hur unikt detta är för svenskt skidskytte
Citera
2017-08-30, 21:35
  #10
Medlem
IdiAminsKusins avatar
Helt klart en bättre inställning nu den här gången, men vi ska inte sticka under stol med att han lämnade skidskyttet helt utan underbyggnad sist han hade ansvaret för landslaget, och han är på god väg att göra detsamma igen. Om åkare som är på väg underifrån inte ges chansen pga svag stimulans så kommer vi långsiktigt att tappa talang.
Att det sedan inte är unikt för skidskyttet är ju liksom en klen tröst. Jag tror man har mycket att vinna på att tex hålla koll på åkarna i sveriecupen, och vara beredd att plocka upp åkare därifrån på kort varsel för att sporra landslaget. I dagsläget fokuserar man så hårt på just landslagsåkarna att resten faller i glömska, vilket gör att dom tappar intresset.

Sen är det tveksamt om man kan attribuera framgångarna till en tränare på det sättet man gör med Wolfgang när underlaget är så litet som det är. Det handlar mer om att det måste komma några supertalanger, och det kan vara rätt långt emellan dom. Hela skidskyttesporten är ju rätt liten, och med omkring femtio senioråkare totalt så råkar vi bara ha turen att Hanna Öberg, Anna Magnusson och Elvira Öberg råkar vara födda i rätt tid. Dom tre hade blivit bra åkare oavsett Wolfgang eller inte.
__________________
Senast redigerad av IdiAminsKusin 2017-08-30 kl. 22:10.
Citera
2017-09-17, 09:24
  #11
Medlem
Alkibiadess avatar
Vid de tyska rullskidmästerskapen i skidskytte så imponerar Denise Herrmann stort. Tre guld så här långt, i sprint, jaktstart och masstart. Idag stafett på programmet men har inte koll på vem/vilka Herrmann tävlar med. Blir att ha koll på Herrmann under vintersäsongen.
Citera
2017-09-17, 12:52
  #12
Medlem
ingetbranicks avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Alkibiades
Vid de tyska rullskidmästerskapen i skidskytte så imponerar Denise Herrmann stort. Tre guld så här långt, i sprint, jaktstart och masstart. Idag stafett på programmet men har inte koll på vem/vilka Herrmann tävlar med. Blir att ha koll på Herrmann under vintersäsongen.

Säkert. Det var en lovande debutsäsong, och bara att få åka stafett i världscupen med den enorma konkurrensen i tyska laget var ett styrkebevis. Att hon var ojämn är inget att förvånas över. Med den säsongen bakom sig, och så rejäl grundträning på det, så blir hon säkert att räkna med i vinter. Hon är så pass ung också att jag inte köper snacket om att hon gick över till skidskyttet för att hon "inte hängde med längre". Många kan få en nytändning av att byta gren, vilket även gör att det fungerar bättre i spåret när man känner sig mer motiverad.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback