Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 1
  • 2
2017-08-14, 20:55
  #1
Medlem
I mitten av sommaren när högskolorna och universiteten hade som minst aktivitet, intervjuades högskoleministern i Sveriges Radio om ett nytt förslag till ändring i Högskolelag (1992:1434). Detta nya förslag (som förväntas träda i kraft 2018) kritiserades skarpt av oppositionen igår på DN-debatt (länk finns nedan). Tidigare har svenska politiska makthavare jobbat med "breddad rekrytering" nu vill regeringen alltså ha "breddad genomströmning". Efter att under de senaste decennierna kraftigt ha ökat antalet högskoleplatser samt genomfört försämringar av grundskolan och gymnasieskolan (och därmed kraftigt ökat antalet studiesvaga studenter) skall problemet med underkända studenter inte lösas genom ökade satsningar eller minskat antal utbildningsplatser, istället blir konsekvensen att fler ska godkännas. Kraven kommer alltså sänkas. Så kan man faktiskt tolka regeringens nya förslag. Men det stannar inte bara där. Regeringen har även sett till så att högskolorna i större grad ska granska sig själva istället för en tuff extern granskning. Regeringen har även tackat nej till att delta i en viktig extern kvalitetsgranskning av svenska högskolor av OECD trots en mycket ringa kostnad. Första året eller två på högskolan kommer man tragiskt nog kunna betrakta som en förlängning av gymnasiet i framtiden om utvecklingen får fortgå i den här riktningen.

Kort och gott kan förslaget sammanfattas med att regeringen vill att högskolorna skall öka stödet till studiesvaga elever så att inga personer (oavsett hur studiesvaga de är) blir underkända. Men regeringen tänker inte öka de ekonomiska anslagen för att möjliggöra ökat stöd (mer lärarledd undervisning o.s.v.). Med andra ord kvarstår att sänka kraven vid tentamen, examensarbeten med mera så att fler som egentligen inte bör anses uppfylla kraven ändå kan godkännas.

Sverige har redan haft ett system där högskolorna först får betalt när en student antas till en utbildning och sedan får extra betalt när en student blir godkänd på en utbildning. Det är helt felaktigt. Fler studenter bör istället underkännas på flertalet utbildningar (som betraktas som lätta) eftersom de helt inte presterar på vad en kan förvänta sig av en student på högskole- och universitetsnivå. Tyvärr finns många berättelser om flertalet utbildningar (som betraktas som lätta) där studenterna i princip inte behöver studera någonting (nästan heltidsjobbar) och ändå godkänns. Det är förstå mycket illa. Kraven bör vara betydligt högre än så. Den enda bra lösningen på detta problem handlar om att förbättra förskolan, grundskolan och gymnasiet. Dessa tre instanser måste bli mycket bättre än vad de är idag, istället för att högskolan och universiteten ska bli sämre genom sänkta krav. De flesta i Sverige vill nog att Sverige skall fortsätta vara en kunskapsnation med världsberömda högskolor och universitet. Och inte att det som har kallats "flumskolan" letar sig upp till nästa nivå: högskolan.

Det må vara en fin tanke att regeringen vill att vem som helst i Sverige, oavsett hur studiesvaga de är, ska kunna få sin alldeles egna högskoleexamen. Problemet är att detta kraftigt sänker kvalitén på utbildningarna. Alla har helt enkelt inte förutsättningarna att gå på universitet. Särskilt inte i ett land där grundskolan och gymnasiet kraftigt har försämrats. Det är faktiskt där skon klämmer (att tidigare skolgång inte är tillräckligt bra). Detta kan leda till att ansedda svenska högskolor och universitets (KTH, KI, SU, UU, LU med flera till) rykte internationellt börjar trasas sönder.

Källor:


Åsikter om förslaget att öka genomströmningen vid högskolorna utan att öka anslagen (istället blir det i praktiken sänkta krav)? Om denna utveckling med mer kravlöshet (på grund av fler studiesvaga studenter) fortsätter, kommer svenska universitet och högskolor kunna fortsätta stå högt i internationella jämförelser? När ska svenska politiker (oavsett politisk färg) ge forskare mer att säga till om när det gäller just utbildning och forskning?
__________________
Senast redigerad av zxqwiyuo 2017-08-14 kl. 21:26.
Citera
2017-08-14, 20:58
  #2
Medlem
Man har förstört grundskolan, Sen förstörde man gymnasiet.

Varför ska högskolan komma billigare undan?
Citera
2017-08-14, 21:06
  #3
Medlem
ShallowInfidels avatar
Kan man någonsin läsa något om Sveriges politiska beslut som INTE får en att vilja spy? Fan, blir så jävla less på allt som sker i det här landet.
Citera
2017-08-14, 21:09
  #4
Medlem
Internhumors avatar
Välkommen till DDR. Den totala ytliga bilden av samhället är viktigare än alla myriader av kvalitéer.

Skiten, alltså samhället, kommer att rasa ihop inom fem år.

Våra representanter har blåst oss totalt under förespeglingen att de representerar oss.
Citera
2017-08-14, 21:22
  #5
Medlem
teasardigs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av zxqwiyuo
istället skall fler godkännas.

Det står inte i lagförslaget.

Citat:
Kraven skall alltså sänkas.

Det står inte i lagförslaget.

Citat:
Så kan man faktiskt tolka regeringens nya förslag.

Nej.

Citat:
Men det stannar inte bara där. Regeringen har även sett till så att högskolorna i större grad ska granska sig själva istället för en tuff extern granskning.

Den granskning de genomgått har inte varit "tuff" och nog inte "extern" heller. Universitetskanslerämbetet är en myndighet de flesta nog aldrig hört talas om.

Citat:
Med andra ord kvarstår att sänka kraven

Inga krav sänks.

Citat:
Åsikter om förslaget att öka genomströmningen vid högskolorna utan att öka anslagen (istället blir det i praktiken sänkta krav)?

Högskolorna har faktiskt fått en jäkla massa extrapengar de senaste åren. De har råd att hjälpa dåliga elever.

Så vitt jag vet är lagförslaget något i stil med ändra den här texten till "högskolorna skall se till att studenterna har goda förutsättningar att fullfölja utbildningarna" eller något annat liknande mjäkigt. Det är orimligt att tolka det som att kraven ska sänkas.
Citera
2017-08-14, 21:37
  #6
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av teasardig
Högskolorna har faktiskt fått en jäkla massa extrapengar de senaste åren. De har råd att hjälpa dåliga elever.

Så vitt jag vet är lagförslaget något i stil med ändra den här texten till "högskolorna skall se till att studenterna har goda förutsättningar att fullfölja utbildningarna" eller något annat liknande mjäkigt. Det är orimligt att tolka det som att kraven ska sänkas.

Högskolorna kommer inte att få något extra anslag i och med regeringens nya krav. Därmed innebär det i praktiken att fler som egentligen inte borde, kommer att godkännas. Trots nuvarande medel har många högskolor tvingats skära ned på undervisningen för flera utbildningar. Högskolorna har verkligen inte resurser till forskning och undervisning i överflöd, tvärtom.

Det är inte alls orimligt att se sänkta krav som en konsekvens av (1) krav på ökat stöd till studiesvaga så att de kan klara sin utbildning, (2) inga anslagna resurser till detta ökade stöd. För det finns inget annat sätt annat än att skära ned på forskningen istället om inte resurser tillsätts till detta. Det är även märklig syn att högskolorna ska se till att studenterna fullföljer sina utbildningar. Tidigare har synen varit att grundskola och gymnasium ska ge förutsättningar och motivation till att studenter fullföljer sina utbildningar. Snälla gör inte om högskolan till ett vuxengymnasium.
__________________
Senast redigerad av zxqwiyuo 2017-08-14 kl. 21:46.
Citera
2017-08-14, 21:57
  #7
Medlem
teasardigs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av zxqwiyuo
Högskolorna kommer inte att få något extra anslag i och med regeringens nya krav. Därmed innebär det i praktiken att fler som egentligen inte borde, kommer att godkännas.

Nej. Högskolorna lägger pengar på en massa trams. De pengarna kan läggas på att hjälpa studenter istället.

Borgerligheten har ju hela tiden påstått att välfärden kan vara minst lika bra med sänkta skatter, så varför skulle inte högskolorna kunna göra ett gott jobb även om de inte får mer pengar?

Citat:
Trots nuvarande medel har många högskolor tvingats skära ned på undervisningen för flera utbildningar.

Vilka då?

Citat:
Snälla gör inte om högskolan till ett vuxengymnasium.

Det tror jag inte det är nån som vill. Istället rör det sig om att erbjuda kvällsföreläsningar för studenter som inte kan närvara på dagtid, kurser i hur man planerar sin studietid osv.
Citera
2017-08-14, 22:09
  #8
Medlem
MrBulldoggs avatar
Vi ser vartåt det barkar. Och det har ju sin egen, perversa logik. Tänk vad fint det blir att vara svensk politiker ute i världen när man kan skryta med att nästan 100% av befolkningen är högutbildade. Passar den svenska självbilden som hand i handske.

Om sedan "högskoleutbildning" devalverats till att ha pekböcker som kurslitteratur och slutexamen är att skriva sitt namn med kladdkrita är mindre viktigt.
Citera
2017-08-14, 22:26
  #9
Medlem
AlwaysAllIns avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Barbequeken
Man har förstört grundskolan, Sen förstörde man gymnasiet.

Varför ska högskolan komma billigare undan?

En fullständigt korrekt iakttagelse.

Det finns ingenting som INTE kan offras på det heliga altaret "mångkultur".

Kulturmarxisterna lyckas tamejfan bryta sönder precis alla värderingar, normer, praxis o dylikt i samhället, detta sin strävan att skapa det perfekta kommunistiska samhället där Darwin fullt ut och anarki härskar så den styrande nomenklaturen kan göra exakt vad de vill.

En förutsättning för detta är att folket inte har en välfärd, skola, vård, polis, försvar eller förmåga att tänka själva och kritiskt som en sund skola ger svensken.

Det sluttande planet håller på att väga över till fritt fall nu och skolan är en väsentlig del att förstöra för att skapa ett svagt och korkat folk/ massa.

Officiellt så är ju mer eller mindre alla utbildade på universitet eller högskola men kompetensen är inte mer än vad en analfabetisk getherde har. Men satan vilket fint papper man har på det.

Nåja, jag brukar trösta mig när det känns som djävligast med följande.

Hårda män skapar bra tider.
Bra tider skapar mjuka män.
Mjuka män skapar dåliga tider.
Dåliga tider skapar hårda män.

Fan vet om det kan bli värre, dvs dåliga tider?

Arma, ARMA djävla Sverige!
Citera
2017-08-14, 22:28
  #10
Medlem
Vi vet redan om att kravet på källnivån på P&I och I&I är väldigt låg och har sänkts till botten. Tydligen har TS väldigt svårt att presentera en primärkälla på det han har åsikter om.

Fram med lagförslaget i sin helhet och använda delar av förslaget i citat när du skriver åsikter om vissa passager i förslaget. Du vet, så som riktiga akademiker gör på universiteten.
Citera
2017-08-14, 22:48
  #11
Medlem
RadioDDR1s avatar
Södertörn har redan visat vägen... framtidens studier.

http://speisa.com/modules/articles/i...ing-to-un.html
Citera
2017-08-14, 23:00
  #12
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Methos
Vi vet redan om att kravet på källnivån på P&I och I&I är väldigt låg och har sänkts till botten. Tydligen har TS väldigt svårt att presentera en primärkälla på det han har åsikter om.

Fram med lagförslaget i sin helhet och använda delar av förslaget i citat när du skriver åsikter om vissa passager i förslaget. Du vet, så som riktiga akademiker gör på universiteten.

Källnivån? Om du läser hela trådstarten finner du en länk till intervjun med högskoleministerns redogörelse för lagförslaget. Det var denna redogörelse jag kommenterade. Det var där högskoleministern redogjorde både för utformningen samt att nya ekonomiska resurser inte kommer tillföras i och med detta. Intervjun kan alltså anses det väsentliga i detta fall eftersom det är där den viktiga informationen om att mer ekonomiska resurser inte kommer tillföras finns. Därför kommer jag inte leta upp lagförslaget åt dig. Det tar inte heller många sekunder att hitta för den som vill detaljstudera diverse formuleringar. Ministern var ändå mer än tydlig med avsikterna i intervjun. Ökat stöd utan ökade resurser är inte möjligt utan sänka krav eller alternativt att någon annan åtgärd vidtas som får negativa följder.
__________________
Senast redigerad av zxqwiyuo 2017-08-14 kl. 23:22.
Citera
  • 1
  • 2

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback