Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 1
  • 2
2020-08-11, 20:15
  #13
Medlem
Bumpar den här för den är lite kul tråd:
Citat:
Ursprungligen postat av skunkjobb
Du kan ju sluta yra om att andra är okunniga samtidigt som du själv inte har en djävla aning om saken. Jo det finns gott om bottnar där det bildas sumpgas i Sverige. Jag har rört upp sumpgas två gånger bara den här veckan när jag kört båt där det var väldigt grunt så propellern var nere i dyn.

Och sumpmarker finns det också för den delen, åtskilliga procent av Sveriges landyta utgörs av sådana.

Du kan göra så här:
Vänd en klar plastsäck, hink eller en klar glasburk upp och ner under vattnet. Sen petar du med en pinne i dybottnen så att du fångar upp gasen i säcken/hinken/glasburken. Ta upp den till ytan och vänd på den och tänd eld på gasen.
Sumpgasen är lättare än luft så du behöver tända direkt, annars så sticker den iväg.
Om du har hela hinken full så bränner du dig nog, lågan blir rätt så stor.
Metan brinner med klar gulröd låga, men har ett svagare ljus än tex tändargas har, dvs detsamma som kolvätet butan, C4H10. Till skillnad ifrån den gas som kallas propan och finns i gasolgrillen, C3H8.

Sumpgas kan ibland bestå av rätt så stor andel vätgas och då blir lågan betydligt svagare i ljuset.

Under vissa omständigheter så bildar plankton och tex sjögräs näckrosor mm så mycket syrgas att det syns som bubblor. I regel så pga gissningsvis diffusionen av syrgas ut i atmosfären så pass snabb i skiktet mellan vatten och atmosfären att det inte bildas bubblor.
Tittar man dock med starkt ljus och en bra lupp så kan man se mikroskopiska bubblor.

Denna mikroskopiska syrgas förbrukas ibland under natten eftersom biologisk aktivtet förekommer då också. Dvs den sk cellandningen som alla levande varelser har.

Ligger det klar is på våren på insjön och solljuset är starkt så kan det faktiskt bildas syrgasbubblor. Liksom att en del av bubblorna kan vara sumpgas.
Finns någon youtubefilm på att man slår hål på isen och tänder på gasen. Effektfullt nattetid förstås.

Utdikningen av våtmarker, tex myrar vattensjuka skogar mm, frigör ju naturligtvis tex Metan.
Citera
  • 1
  • 2

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback