• 16 626 online
  • 1 203 351 medlemmar
  • 62 264 427 inlägg
2017-07-04, 11:45
  #1
Medlem
Citat:
Det var vid 19-tiden på måndagskvällen som de tre personerna kom in på en restaurang i centrala Årjäng.

Kvinnan som äger och jobbade i restaurangen var ensam för tillfället.

Citat:
– Jag frågade om de ville beställa och alla ville ha kyckling. De beställde dessutom en kötträtt, har kvinnan berättat i polisförhör.

Men köket hann inte ta upp beställningen.

När kvinnan stod vid kassan och skrev ned den tog en av männen upp vad kvinnan uppfattade som en pistol, som han hotade henne med:

– Ta hit pengarna!

Kvinnan gjorde som han sa.

Mannen begärde också att få datorn vilket han fick.

– Den andre mannen ska ha haft framme en kniv, säger förundersökningsledaren, Göran Brofeldt vid Arvikapolisen.

De tre gick sedan ut ur restaurangen – och försvann spårlöst.

Citat:
Polisen har knackat dörr men ingen i grannskapet har sett något.

Kvinnan har dock kunnat lämna ett detaljerat signalement på de tre misstänkta rånarna.

• En man, 175 centimeter lång, normal kroppsbyggnad, ljusblå skjorta, ljust hår, solbränd, ljus hy i 30-35-årsåldern.

• En man 170 centimeter lång, normal kroppsbyggnad, vit t-shirt med uttvättat tryck, mörkt hår, markerade ögonbryn och runt 40 år.

• En kvinna, 165 centimeter lång, med ”kula på magen” – kvinnan beskrev henne som antingen tjock eller gravid – med runt ansikte, mörkt hår som var blekt mot gult. Håret var rufsigt och halvlångt. Kvinnan hade en ljusrosa tröja på sig och såg ut att vara i 40-årsåldern.

Rånarna talade svenska, men enligt kvinnan bröt de på vad hon uppfattade som polska eller ryska.

Enligt kvinnan var det runt 2 000 kronor i kassan.

http://nwt.se/arjang/2017/07/04/matgaster-pistolranade

Det som slår mig är de ovanligt precisa signalementen. Vilket i och för sig inte behöver stämma med sanningen, men att alls kunna prestera dessa signalementen är väl speciellt i sig?

En amatörs spekulation kring vittnespsykologi, speciellt om offret, tillika vittnet, hukar sig av rädsla efteråt, är att det är svårt att lämna korrekta, eller ens precisa vittnesmål. Sakkunskapen på området får gärna kommentera. En annan spekulation, som uppväger detta, skulle kunna vara att offret, dvs vittnet, fått en tid att s a s socialisera sig med sina förövare; de hann vara restaurangkunder, åtminstone verkade vara det i offrets ögon, och först efter en aldrig så liten stund blev förövare. Kanske var det tillräcklligt med tid för att pränta in korrekta eller icke-korrekta minnesbilder.

---

Här en kort tråd från 2008, om ett annat rån/rånförsök/rånförberedelse i Årjäng. som någon undrade om det kunde vara en öststatsliga:

(FB) Väpnat rån i Årjäng
Citera
2017-07-04, 12:06
  #2
Moderator
JumpingJacks avatar
Det har varit vägpirater utanför Säffle förra veckan och en inbrottsvåg i Åmål och Bengtsfors, där polisen misstänkt att det är ligor från öst. Undrar om det är samma gäng eller om de här gängen bara har upptäckt att det är väldigt glest med poliser i trakterna och lätt att ta sig över till Norge för att försvinna.
Citera
2017-07-04, 12:19
  #3
Medlem
Rikslarm i Sverige och norska tullen varskodd. Man får väl hoppas att det implicerar att även norska polisen är varskodd.

Lustigt nog skriver samma tidning, NWT, i en artikel uppdaterad samtidigt med den i trådstarten att signalementet är "vagt":

Citat:
Kvinnan var vid tillfället ensam i restaurangen och chockades svårt av händelsen och förmådde inte larma polisen förrän efter en stund.

Citat:
De tre gärningsmännen försvann efter rånet till fots från platsen och polisen har haft ett flertal patruller på plats och sökt efter dem.

– Vi har även haft en hundpatrull på plats men inte fått upp något spår. Vi vet inte heller om de kan ha haft tillgång till en bil.

Signalementet på de misstänkta är vagt. En man beskrivs som 30-45 år gammal och cirka 175 centimeter lång, den andra mannen ska ha varit i 40-årsåldern och cirka 170 centimeter lång. Även kvinnan beskrivs vara i 40-årsåldern. Gärningsmännen beskrivs även som solbrända.

– De ska ha pratat med vad som uppfattas som ett östeuropeiskt språk – ryska eller polska.

Polisen har varit i kontakt med den norska tullen under kvällen.

– Vi har utfärdat ett gränslarm och kontaktat tullen i händelse av att de beger sig ditåt.

Rånarna var fortfarande vid 22.30-tiden på måndagskvällen på fri fot.

På tisdagsmorgonen hade polisen även utfärdat ett rikslarm.

http://nwt.se/arjang/2017/07/03/kvin...-pa-restaurang
Citera