Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 2
  • 3
2017-03-24, 02:45
  #25
Medlem
Det intressanta är att Sverige hade en rätt framgångsrik arkitektur fram till ca 1960 även på regional nivå - Kolla in Gunnar Leche (stadsarkitekt i Uppsala), Hans Westman (ritade stora delar av dagens centrala Lund 1940-1960), Erik Hahr (Västerås), Carl-Axel Stoltz (Malmö), Paul Boberg (Växjö) m.fl. Alla tre ritade moderna/modernistiska hus, många gånger rent "stadsmässigt" och med lyckat resultat. Inte alla gånger, men i väldigt många projekt. Och nu talar jag inte ens om den tidens "giganter" (Sigurd Lewerentz, Gunnar Asplund m.fl.)



På något vänster har vi spelat bort detta arv fullständigt - Den mest kände levande svenska arkitekten vi har internationellt är nog Gert Wingårdh, och han känns mest som en trött kopia på "starchitects" typ Rem Koolhaas. De spännande hus som byggts i Västra Hamnen har ofta varit utländska firmor, typ tyska Hauschild-Siegel som ritat en hel del på senare år.


Jag vet inte om man ska skylla det på centralisering av svenska byggfirmor (marknaden domineras som bekant av de tre stora, även om det börjar luckras upp litet på sina håll), på att baksmällan efter miljonprogrammet och den tiden inte riktigt betats av (man har satsat på uppiffningar istället för intressanta nybyggen, typ "sålänge det inte är helt grått på fasaden och lite rabatter utanför så är det ok jämfört med Tensta"), på att svenska arkitektutbildningen tycks ha blivit ett mellanting med det sämsta av teknisk utbildning á la väg-och-vatteningenjör och dagdrömmande flummeri, på att lagstiftning och byggnormer är så hårt knäppta och beslutsvägarna så insmörjade plus byggkartell att ingen vågar komma med något annat förslag (lägg till svensk konsensuskultur - "Vad tycker du tjänsteman X om det här?" - "Ja jo det blir väl bra...". Många gånger är folk inte hindrade utan det rör sig om bekvämlighet/konsensus då, ihop med centralisering av branschen m.m.). För arkitektur kräver ett stort mått av konstnärlig frihet, Paul Boberg var t.ex. teckningslärare på läroverket samtidigt som han var stadsarkitekt.



Jämför med Danmark där man har lyckats behålla den här arkitektrollen på ett helt annat sätt, det har fortsatt att produceras god arkitektur från inhemska firmor. Kolla in firman 3XN i Köpenhamn exempelvis om man vill se modern utveckling som inte bara är vita lådor. Många ambitiösa svenskar söker sig hellre till Köpenhamn för arkitektutbildning än i Sverige vilket väl säger en hel del. Men det visar även hur en gren som man varit åtminstone jämbördig inom/haft en fördel i likväl kan spelas bort inom loppet av 1-2 generationer.
Citera
2017-03-28, 11:51
  #26
Medlem
Ambelains avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Assdefender
Jämför intresset för Sverige i Danmark, Norge och Finland och gör sedan det omvända. Norrmän, danskar och finskar vet väldigt mycket om Sverige och svenskarna. Det märker du om du åker till ett av dessa länder och av ren tillfällighet stöter på en norrman eller finländare och ni anger att ni kommer från Sverige.

Varför är inte detta intresse av sina skandinaviska grannar lika stort hos svenskar? De flesta svenskar är starkt influerade av USA och bryr sig bara vad som händer där. Den genomsnittlige svensken vet mer om amerikansk kultur än norsk och finsk.
Jag vet inte om jag håller med dig.

För i tex Köpenhamn, så är de faktiskt Fullkomligt Ointresserade (och okunniga) om det som finns på andra sidan Sundet.
Köpenhamn är typ världens mittpunkt för dem.
Och det lilla de vet om svenskarna och Sverige är att det är ett barbariskt land, stelt och byråkratiskt - något att undvika som pesten alltså.

Köpenhamnarens erfarenhet av svensken är inte heller allt för trevlig - dvs det har ju länge bestått av apfulla dagsturister.
Och det var väl särskilt illa åtminstone fram tills kronan började falla då under 90-talet.
Före det spelade ju svensken herreman mot dansken, under inflytande av Elefantöl ... du kan ju lätt föreställa dig vilken effekt det fick.

Och fortfarande idag så är det svenskar som åker över sundet - inte tvärtom.
Majoriteten av köpenhamnarna har aldrig varit i Malmö, trots att bron finns ju t.o.m.
Men varför skulle de, de har ju ändå allt på hemmaplan.

Och vad jag vet om finnar så har de ju faktiskt ganska låg uppfattning om Sverige och svenskar.
Citera
  • 2
  • 3

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback