Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 1
  • 2
2017-02-18, 16:08
  #13
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av RulleRivare
Vilka är "vi"?

Arbetstillfällen har genererats av ny teknik ja, men det är inte det som är syftet. Snarare är syftet med teknik att göra oss arbetslösa. Maskinerna är inte alls "våra". Det finns inte ett företag som inte skulle ersätta en människa med en robot om det vore billigare. Förr gjorde maskinerna tunga mekaniska jobb. Det gjorde att människor kunde arbeta med mer intellektuella saker. Idag börjar tekniken även hota sådana arbeten. Busschaufförer och taxichaufförer är snart automatiserade.
Syftet med automatisering är inte att göra någon arbetslös. Syftet är en kostnadssänkning, av något slag.

Kontroll: Några sägs upp på Cisco och får sedan jobb på Nvidia. Vem menar att det är ett misslyckande med automatiseringen?
Cisco lyckades göra lite rationalisering och Nvidia fick tag på lite folk dom behövde.


Automatisering har länge påverkat folk med intellektuella sysslor (vad det nu är). Men ofta har inte det direkt lett till så mycket uppsägningar, utan mer lite förändrade sysslor. Automatiseringen har snarare lett till "bättre" produkter i olika avseenden.
Citera
2017-02-18, 16:11
  #14
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Alpha101
Syftet med automatisering är inte att göra någon arbetslös. Syftet är en kostnadssänkning, av något slag.
Syftet med automatisering ur företagets perspektiv kanske, men vi har i princip alltid utvecklat teknik för att underlätta eller helst slippa göra ett visst jobb själv.
Citera
2017-02-20, 15:24
  #15
Medlem
Fris avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Couplet
Om till exempel en fabrik med 300 anställda (montörer, truckförare, lagerarbetare, materialplanerare osv) efter en automatiseringsinvestering har ett anställningsbehov på 5 ingenjörer, då är väl matten ganska lätt, eller? Detta oavsett om de där 295 andra hittar nya jobb eller ej.
Matten är mycket enkel:
Automatiseringen av produktionen av GPS-mottagare leder direkt till att 300 sägs upp på GPS-fabriken. Men samtidigt gör den nya bättre billigare GPS:en att 3000 andra får jobbtillfällen (inom bl.a. transportnäringen) därför att automatiseringen underlättat deras jobb så att de inte behöver så lång utbildning och arbetsträning längre.

Hur räknar makroekonomiska beslutsfattaren och det uppenbara geniet Stefan "staten" Löfvén ut det inbillar du dig?

Förklara för mig matten i hur man redogör ens för osäkerheten i uppskattningarna av vad regleringarna kommer att leda till i framtiden! Du säger ju att det är så lätt, så var så god och ge oss en läxa här så enkel att t.o.m. en minister kan begripa den.
Citera
2017-02-22, 00:17
  #16
Medlem
Det framgår inte i detalj hur mr Gates tänker här. Handlar det bara om en robotskatt i Usa och ingen annanstans, eller tänker han stort och skissar på ett nytt globalt ekonomiskt system?

Spontant så verkar tanken med straffskatt på robotar dum i.a.f. tycker jag, eftersom skatt på robotar naturligtvis riskerar att leda till minskade automationsinvesteringar. Om robotar straffbeskattas i Usa så görs automationsinvesteringarna istället i asien etc. Och om det införs en global robotskatt så minskar försäljningen av robotar globalt vilket bromsar teknikutvecklingen globalt.

Mr Gates och övriga amerikaner borde titta närmare på hur många procent av produktionsjobben som försvunnit från Usa p.g.a. robotisering och hur många procent av produktionsjobben som försvunnit från samma land av andra anledningar. Det finns bättre alternativ än just straffskatt på robotar, till exempel:

Alt 1) Jänkarna skulle kunna straffbeskatta kineser istället för att straffbeskatta robotar. Om de lägger en straffskatt på kineser eller på kinatillverkade varor så kommer amerikanska företag att överväga att lägga en del av sin produktion i Usa istället för i Kina, vilket leder till mer automationsinvesteringar i Usa och stimulerar teknikutvecklingen i Usa.

Alt 2) Eller om man vill tänka stort och göra om hela den globala konomin: inför global straffbeskattning på långa transporter. Det skulle stimulera lokal produktion i alla länder. Det innebär att det i fortsättningen är gynnsamt att automatisera i alla länder och teknikutvecklingen kommer fortsätta eftersom företagen alltid strävar efter att höja sin produktivitet.
Citera
  • 1
  • 2

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback