Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2017-01-14, 11:58
  #1
Medlem
Hej alla!

Jag har efter några år i arbetslivet insett att jag vill göra något annat och tänker därför rådfråga er här angående val av utbildning.
Jag har alltid haft ett intresse för programmering/utveckling och känner att detta är något jag skulle vilja jobba med.
Mitt problem är dock att jag har lite svårt för att bestämma mig för vilken linje jag skulle vilja gå.

Jag har tittat på lite olika linjer och har väl egentligen kommit fram till dessa tre:

http://www.hkr.se/program/datasystemutveckling

http://www.hkr.se/program/hogskoleingenjor-datateknik

https://www.lth.se/utbildning/datateknik180/

Vad tror ni om dessa?
Skulle ni ha tips på andra program så är det bara till att slänga fram dom!

Som jag förstått det så skiljer sig programmen åt mest det tredje året, de övriga åren läser man rätt så lika.
Tanken med min utbildning är ju förstås att jag skall få jobba med programmering, utveckling av system/appar, från idé till produkt.
I början av karriären kanske man är en "kodapa" och det har jag absolut ingenting emot, men man vill ju utvecklas och projektledare är väl något som låter väldigt attraktivt.
Tror ni att ingenjörslinjerna ger mer möjligheter efter studierna?

Vad har ni som jobbar med något liknande läst för utbildning eller ni är självlärda?
Ni får gärna beskriva era jobb, vad ni gör och er syn på det arbetet/studierna, det hade varit väldigt intressant.

Tacksam för alla svar och tips jag får.

MVH, BroAnton.
Citera
2017-01-17, 21:56
  #2
Medlem
Alla kurser du länkar till är högskolekurser i datateknik. De bör ge dig en bra grund att stå på och är vad arbetsgivarna söker efter. Kan du presentera några kodningsprojekt du gjort på github etc så lär du inte ha några problem att fixa jobb efter examen.
Citera
2017-01-18, 21:14
  #3
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av BroAnton
Tanken med min utbildning är ju förstås att jag skall få jobba med programmering, utveckling av system/appar, från idé till produkt.
I början av karriären kanske man är en "kodapa" och det har jag absolut ingenting emot, men man vill ju utvecklas och projektledare är väl något som låter väldigt attraktivt.

Det låter mer som att systemvetare är din grej. En utbildning som innefattar hela leder från analys, design, utveckling och förvaltning. En bred utbildning där du i princip kan bli allt inom it. Lägg till lite extra distanskurser programmering och företag kommer att skrika efter dig. Datateknik är ju mer som det låter, mer inriktat på tekniken, månnga låter dig bygga kompilatorer och djupdykning i algorithmer och sådant. Så en mer specialiserad utbildning, företag kommer självklart vilka ha dig med den utbildningen med, men ifall du inte vill sitta fast och koda hela livet är kanske systemvetenskap mer din grej.

Jag gick systemvetenskap på gu och pluggade sista halvan 200-230% med distanskurser i programmering i olika språk(viktigt att lära sig olika språk!), jobbar nu med systemutveckling, mycket programmering men har också i princip total frihet i hur jag planerar och utvecklar verktygen. Jobbar vid ett mindre företag, tycker det är lite roligare än att komma in i ett stort program och du får en uppgift, koda denna knappen, gör precis som det står, osv.
Citera
2017-01-18, 23:24
  #4
Medlem
Trillskes avatar
Den stora "gissaren" levererar som vanligt.

Det stämmer bra att systemvetare är en fullgod väg om man vill bli ospecificerad projektledare inom IT. Datateknik är däremot en ännu bättre väg väl vid examen, eftersom du lättare når även ett spektra av krävande projektledarroller.

Civilingenjörsutbildningar är alltså skräddarsydda för att anta en ledande roll. Att utbildningarna är krävande beror på att de är tillräckliga för att anta en tekniskt krävande ledande roll. Resultatet visar sig redan vid de första anställningarna (om man nu vill göra utvecklande saker som "kodapa") hela vägen upp till VD (om man vill göra den typen av karriär). Det är en konstant osynlig knuff i ryggen uppåt i hierarkin.

Självklart val alltså? Nä. Det är en fruktansvärt mycket större uppgift - om man inte tycker att det är jättekul att studera tung teori halva dagarna i minst 4-5 år, och sedan lägga hela dagarna på tunga arbeten något år till. Det är däri valet ligger. Om det inte låter spännande ska man antagligen låta bli. Skulle nog rent av säga att om man inte är rätt säker på att man vill gå datateknik på ett välrenommerat lärosäte så ska man nog inte göra det överhuvudtaget. Man klarar säkert av det, men det blir knappast värt att offra så mycket tid på något man inte lockas av.

Det är extra relevant om man redan har några år på nacken, eftersom det då kan kännas motigare att testa något en stund med avsikt att antagligen hoppa av.

-----------

Vill även skjuta in en rättelse om det där med "kodapa". Det finns väldigt många "kodapor" i branschen, men det har inte att göra med att de utbildades till en sådan. Det beror på att det finns väldigt många i branschen som endast vill sätta på sig hörlurar och koda hela dagarna. Det finns även många som är olämpliga som personer i andra roller, men det är nog ännu vanligare att helt enkelt inte vilja. Många tvingas mot sin vilja upp i management vid högre ålder (40+). För närvarande har vi sån brist på utvecklare att de brukar få stanna kvar på golvet om de vill, men poängen är att du bara kommer att vara en kodapa om du vill vara det (eller är helt olämplig till annat, men de flesta kan om inte annat lära sig).

Jag själv har naturligt blivit en hybrid från början. Funktions- och projektansvar varvas med kodande, ibland i samma projekt, beroende på vad vi har brist på och om vi gör något jag eller någon annan är väldigt duktig på. Jag har visserligen god hjälp av utbildningsbakgrund och dylikt i att få rollerna, men framförallt har det att göra med att jag tycker båda sidorna är spännande.
__________________
Senast redigerad av Trillske 2017-01-18 kl. 23:29.
Citera
2017-02-10, 15:18
  #5
Medlem
svettigafettsvinets avatar
Nä du ska inte gå ett program i 5 år om du redan jobbar och får 40 000 i lön. Du kan gå enskilda kurser i maskinlärande artificiell intelligens eller annat som du kan tycka är intressant.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback