Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2017-01-02, 08:30
  #1
Medlem
liffens avatar
Vi producerar nyttigheter och vi konsumerar nyttigheter. Bortsett från att vi tillfälligt kan tömma ett lager eller låna från omvärlden kan vi inte konsumera mer än vi producerar. Men vad händer om vi producerar mer än vi konsumerar?

Om någon producerar mer än hen konsumerar blir produktionsöverskottet ett konsumtionsutrymme som någon annan kan använda. Hen kan byta bort det mot ett löfte att vid ett eventuellt framtida behov få använda någon annans produktionsöverskott. När alla fått sina fysiologiska behov tillgodosedda kan man börja använda produktionsöverskott för uppbyggnad av infrastruktur och välfärdssystem.

För att hålla reda på vad som produceras och konsumeras och för att styra produktionen så att den motsvarar konsumtionsviljan använder vi en marknad och ett penningsystem. Den som producerat något säljer det på marknaden och får in pengar som markerar köpet. Dessa pengar kan hen använda för att köpa nyttigheter som hen konsumerar. Om hen inte behöver konsumera mera kan hen spara pengarna. Sparpengar motsvarar alltså hens produktionsöverskott.

När hen lägger pengar i sin kassakista betyder det att hen har producerat mer än hen behöver, att det finns producerade nyttigheter på väg mot bäst före datum som ingen använder. Dessa är alltså tillgängliga för offentlig konsumtion men var tar man de pengar som behövs för att köpa dem?

När man gjorde pengar av ädelmetall kunde man inte göra mer pengar än det fanns metall till. När spanjorerna hämtade guld i Sydamerika kunde man göra fler värdemynt. Men pengar kan bara köpa tillgänglga nyttigheter. Ger man ut pengar när det inte finns något att köpa för dem sjunker penningvärdet. Det sydamerikanska guldet gav inte välstånd, bara inflation.

Vi har nu ersatt värdemynt med påbudspengar (fiat money) och är på väg att helt ersätta kontanter med elektroniska konton. Konton som kan ha obegränsat stora siffror. Men fortfarande gäller att vi bara kan köpa tillgängliga nyttigheter, att det bara är meningsfullt att skriva ut pengar som kan köpa tillgängliga nyttigheter.

För att hålla konstant penningvärde måste man se till att det finns tillräckligt med pengar i cirkulation för att köpa de nyttigheter som produceras men inte mer pengar än det finns tillgängliga nyttigheter. När pengar tas ur cirkulation genom sparande måste man alltså tillföra mer pengar för att
bibehålla den cirkulerande penningmängden.

Hur skall vi då komma åt de nyttigheter som friställs när någon avstår från att konsumera dem och i stället lägger pengarna i sin kassakista?

Vi använder nu ett system där vi tar ifrån människor de pengar de får in för överproduktion, så kallad skatt. Skattepengarna kan då användas för offentlig konsumtion. Men systemet har många nackdelar. Det kräver omfattande kontroller och övervakning. Det dämpar produktionsviljan. Hur kul är det att producera om man måste lämna ifrån sig de pengar man får för produkterna? Det ger dubbla penningvärden. Köparen ser ett bruttopris inklusive alla skatter, säljaren ser ett nettopris exklusive alla skatter.

Övergången från kontanter till konton har nu kommit så långt att vi skulle kunna göra så här:

Riksbanken (eller någon annan väletablerad aktör, till exempel Skatteverket) inför ett avista-konto där vi kan sätta in de pengar vi får för vår överproduktion i stället för att lägga kontanter i våra kassakistor. Liksom för kontanter gäller att pengarna på avistakontot står direkt åtkomliga utan ränta.

Skillnaden mellan inbetalningar till och uttag från avistakontot blir ett netto som motsvaras av nyttigheter som är tillgängliga för offentlig konsumtion. Även om en och annan ibland kan råka ut för något som gör att hen behöver ta ut sina pengar kommer nettot att bli ganska stabilt så
länge allt fungerar normalt. Skulle nettot minska är det ett tecken på att något i samhället inte fungerar som det skall och att felet behöver åtgärdas.

Trots alla våra skatter är det troligt att ett avistakonto skulle kunna ge ett visst netto redan idag. Vi skulle alltså kunna införa det mycket odramatiskt och börja använda nettot till att finansiera offentlig konsumtion. När allt är på plats och fungerar kan nettot öka och ta över allt mer av den offentliga konsumtionen i den takt vi avvecklar dagens skatter.

Om man, trots allt, vill ta ut någon form av skatt kan man beskatta sparande via inflation. Två procent inflation innebär två procent skatt på sparande. Ett årligt skatteflöde från en sparad mängd.
Citera
2017-01-16, 11:39
  #2
Medlem
liffens avatar
Vad är ett avista-konto?
===============

När Palmstruchska banken vid slutet av 1600-talet började ge ut sedlar insåg man att de kunde ställas ut på innehavaren. Det gjorde sedlarna lika användbara som mynt som betalningsmedel, I Sverige med kopparmyntfot och stora tunga mynt innebar det en enorm förenkling av penninghanteringen men det ställde också krav på en insiktsfull sedelutgivning. Johan Palmstruch dömdes till döden om han inte betalade bankens skulder. Han benådades visserligen men det visar ändå de problem man hade med att hålla ordning på sedelutgivningen.

I dag är kontanter utställda på innehavaren en självklarhet. Våra sedlar gäller avista, alltså "vid uppvisandet". Men vi är på väg att överge kontanthanteringen och ersätta kontanter med elektroniska konton. Vi behöver då skapa konton som bevarar alla de fördelar som kontanter innebär. Konton där pengar kan bytas lika enkelt som man byter kontanter. Vi behöver ett avistakonto.

Kontanter kan man lägga var som helst. På motsvarande sätt kan man på ett avistakonto lägga pengar på vilken id-kod som helst. Vem som helst som känner till id-koden kan sätta in pengar på kontot. För att ta ut pengar måste man ange en nyckel som hör till kontot. Lika lite som det på våra sedlar står vem som äger dem finns det någon information om vem som äger ett visst konto-id. Alla som känner till id-kod och nyckel har tillgång till det.

På 1600-talet erbjöd sedlar en frestande möjlighet att skapa pengar oberoende av tillgång till myntmetall. I dag är det en annan frestelse som kan ge problem. Dagens konton är inte anonyma. Man kan alltså använda dem för en långtgående kontroll av medborgarnas ekonomi. Hittills har möjligheten att använda kontanter varit ett andningshål i kontrollsamhället men det finns en strävan att täppa till det genom att försöka spåra kontanter vid övergång mellan kontanter och konton. En strävan som visar att vi förstår lika lite idag som på 1600-talet. Vi måste inse att denna strävan är kontraproduktiv och vi måste skapa anonyma konton. Vi skall inte skapa ett samhälle där vi är bra på att kontrollera varandra. Vi skall skapa ett samhälle där vi inte behöver kontrollera varandra. Där vi kan ägna oss åt det vi tror kan göra världen bättre.

Ett avista konto-id ärvs inte. Vill man att det skall ärvas får man se till att arvingen på något sätt får id-kod och nyckel.

Årsnettot på avistakontot i sin helhet används för att finansiera offentlig sektor, inklusive driften av kontot. All hantering är alltså gratis. Det innebär att man kan skapa hur många konto-id som helst för olika ändamål. Och man kan hantera hur många och hur små transaktioner som helst. Om jag lägger ut något för en krona per träff och får en miljon träffar får jag in en miljon kronor.

Palmstruch gav ut sedlar utställda på innehavaren. Ett avistakonto ger ut konto-id utställda på nyckelinnehavaren.

</pre>
</html>
Citera
2017-05-27, 14:15
  #3
Medlem
liffens avatar
Fru A odlar potatis, herr B fiskar sill och fru C gör statyer som ställs upp i parker och på torg. Alla lever på sill och potatis och äter 100 kg potatis och 100 kg sill per år. A odlar 300 kg per år och B fiskar 300 kg per år. Potatis kostar 1 kr per kg och sill kostar 1 kr per kg. A har i sin kassakista 100 kr.

A tar sina 100 kr och köper 100 kg sill av B. B tar de 100 kr som han får från A och köper 100 kg potatis av A. Efter det har A 100 kg sill och 200 kg potatis och B har 100 kg potatis och 200 kg sill. Så tar A 100 kg potatis för eget bruk och B tar 100 kg sill för eget bruk. Efter det har A 100 kg osåld potatis, B har 100 kg osåld sill och C har en staty men ingenting att äta. Om ingen äter A:s osålda potatis och B:s osålda sill blir den förstörd. Då är det ju bättre
att C får äta den men hur skall C kunna köpa den?

En möjlighet är att införa en skatt. Penningutgivaren köper statyn av C för 300 kr. Så köper C för 100 kr potatis av A och för 100 kr sill av B. Då har all potatis och all sill kommit till användning. A har 200 kr i kassakistan,
B har 100 kr i kassakistan och C har 100 kr i kassakistan. Så tar penningutgivaren 100 kr i skatt från var och en. Efter det har A 100 kr i kassakistan, B har noll kr och C har noll kr. Allt är alltså tillbaka vid utgångsläget. Alla konstaterar att det gångna året varit ett Sisyfos-arbete som inte gett något resultat.

En annan möjlighet är att penningutgivaren köper statyn av C för 200 kr med nyutgivna pengar. Då kan C köpa för 100 kr potatis av A och för 100 kr sill av B. All potatis och all sill kommer då till användning och A får 200 kr i sin
kassakista och B får 100 kr i sin kassakista. När åren går får A och B allt mer pengar i sina kassakistor.

Det finns en föreställning att om A och B har pengar i sina kassakistor kommer de att sluta producera. Att bara fattiga människor arbetar. Men så är det inte. Rika människor arbetar minst lika mycket som fattiga men med större möjlighet att påverka valet av arbetsuppgifter.

När A fått in lite pengar i sin kassakista kanske hon börjar fundera på att ha en staty i trädgården. Hon köper en staty av C för 300 kr. Det året behöver inte penningutställaren köpa någon staty och C får 100 kr att lägga i sin
kassakista. Nästa år kanske B vill ägna året åt att utveckla en ny typ av trål och ber C att göra en paus i statytillverkningen för att i stället sköta fisket. C konstaterar att det nog är roligare att göra statyer men att fiske lönar sig bra så att hon kan lägga 100 kr i sin kassakista.

Varför skall man ta ifrån människor de pengar som markerar resultatet av deras arbete?
Citera
2019-01-30, 09:39
  #4
Medlem
liffens avatar
Antag att ett samhälle skall införa penningekonomi.

I samhället finns två grupper. I den ena finns bönder, hantverkare, industriarbetare med flera. Vi kan kalla den gruppen Privata Producenter (PP). Iden andra finns poliser, lärare, vårdbiträden med flera. Vi kan kalla den gruppen Offentliga Producenter (OP). PP tar betalt för sin produktion. OP producerar utan att ta betalt.

Man startar genom att komma överens om att en krona markerar en nyttighetsenhet. Varje medborgare får så 100 000:- att handla för.

De flesta människor producerar mer än sin egen konsumtion. PP får därför in ett överskott som de lägger i sina kassakistor men eftersom OP inte får in några pengar tar deras pengar slut.

Hur skall man få ekonomin att fortsätta fungera?

Jag har skissat på fyra alternativ som jag kallar:

Total skatt
Delskatt
Nya pengar
Avistakonto


Total skatt
-----------

De pengar som vid årsslutet har lagts i PP:s kassakistor markerar de nyttigheter som OP konsumerat under året. Om man drar in alla dessa i skatt kan man dela ut dem till OP så att de nästa år kan konsumera för dem. Om PP fortsätter att producera lika stort överskott kan OP köpa upp det.

Men varför skall PP producera ett överskott om de måste lämna ifrån sig det? Det är ganska skönt att ligga på sofflocket i stället för att producera. Och minskar PP:s produktion finns det inget att köpa för de pengar som OP får.

I denna modell är totala penningmängden konstant, den cirkulerande penningmängden konstant men nyttighetsflödet minskar.

Delskatt
--------

Man kanske kan intressera PP för att producera ett överskott om de får behålla en del av de pengar de får in från det. Varje år tar man ifrån PP en del av de pengar de fått in från sitt överskott och ger det till OP. Men det innebär att OP varje år får allt mindre pengar. Allt större del av den totala penningmängden samlas i PP:s kassakistor och den cirkulerande penningmängden minskar.

Om pengarnas omloppshastighet är konstant minskar penningflödet när den cirkulerande penningmängden minskar. Om man höjer alla priser ökar omloppshastigheten. I stället för att säga att en krona skall kunna köpa en nyttighetsenhet kan man säga att man får behålla en krona om man säljer en nyttighetsenhet. Man producerar en nyttighetsenhet och sätter nettopriset till en krona. Så lägger man på skatten, till exempel en krona, och säljer den för bruttopriset två kronor. Vid varje sådant köp omsätts två kronor i stället för en. Pengarnas omloppshastighet har då fördubblats och penningvärdet har halverats. De pengar som ligger i PP:s kassakistor har tappat i värde. För köparen är en krona värd en halv nyttighetsenhet och för säljaren är en krona värd en nyttighetsenhet. Vi har fått ett system med dubbla penningvärden.

Det är detta system vi använder idag. Och märkligt nog får vi det att fungera. Det innebär visserligen att PP kan lägga allt större del av den totala penningmängden i sina kassakistor men vi har skapat banker som kan ta hand om kassakistorna och låna ut dem så att pengarna kommer in i den cirkulerande penningmängden. Bankerna ökar den totala penningmängden genom att skapa konton som kan användas som pengar. Därigenom kan den cirkulerande penningmängden hållas konstant.

Men ett problem med detta system är att det är svårbegripligt. Skillnaden mellan att bli hyllad som finansgeni och att bli dömd för bedrägeri är hårfin. Palmstruch dömdes till döden men blev så småningom benådad.

Många regler blir oklara och risken att göra fel och drabbas av en ruinerande taxering är överhängande. Och man behöver inte själv göra fel. Risken är stor att skattebyråkratin feltolkar reglerna. Det krävs ett rikligt mått av galenskap för att våga försöka göra något nyttigt.

Nya pengar
__________

Varje år producerar PP ett överskott av nyttigheter som OP kan använda om de får pengar till att köpa dem. Vid varje årsskifte kan vi se hur stort överskott det gångna året gav och anta att det kommande året kommer att ge ungefär samma överskott. Då kan vi trycka upp och dela ut de pengar som OP behöver för att köpa överskottet.

När PP lägger pengar i sina kassakistor tar de pengarna ur cirkulation. Den cirkulerande penningmängden minskar. Genom att ge ut nya pengar vid varje årsskifte återställer man den cirkulerande penningmängden och den totala penningmängden ökar.

Avistakonto
-----------

Ett avistakonto är ett sätt att tillhandahålla en kassakista som är lätt tillgänglig för alla. Det har fördelen att det blir lätt att se hur mycket som läggs i den.

Antag att herr A säljer ett parti potatis och sätter in 1000:- på avistakontot. Året går och han tar inte ut dem. Vid årsskiftet summerar man alla insättningar och drar bort summan av alla uttag. Resten överlämnas till politiker för fördelning till OP. Herr A:s insättning blir alltså 1000:- till OP och han får ett sparkonto med 1000:-. Den cirkulerande penningmängden minskade med 1000:- när han inte använde pengarna men återställdes när de lämnades till politikerna. Den totala penningmängden ökade med 1000:- när han fick ett sparkonto på 1000:-. Om han ett par år senare tar ut pengarna kommer uttaget att dras från det årets resultat. Den rest som det året överförs till politiker minskar med 1000:- och hans sparkonto försvinner. Den cirkulerande penningmängden förblir konstant men den totala penningmängden minskar med 1000:- när hans sparkonto försvinner. Därmed är allt återställt. Herr A har producerat nyttigheter för 1000:- och konsumerat nyttigheter för 1000:-, den cirkulerande penningmängden är oförändrad och den totala penningmängden är oförändrad.

Varje år ökar summan av alla sparkonton. I teorin kan ett års hela överskott köpas upp via sparkontouttag. Då blir det ingenting kvar som politikerna kan fördela till OP. Men då måste hela produktionen gå till privat konsumtion vilket är föga troligt. Och skulle det inträffa kan man naturligtvis inte med skatter skapa det produktionsöverskott som behövs för offentlig konsumtion.

Ingenting hindrar att summan av sparkonton växer obegränsat men vi har en instinktiv motvilja mot stora belopp. Det kanske betyder att man måste hitta ett lämpligt sätt att avveckla sparkonton men problemet är inte större än dagens helt ohämmade ökning av penningmängden via bankkonton. Att döda bankkonton genom att låta banker gå omkull har visat sig vara en metod med många problem.


Kommentar
---------

Skatter är ekonomins motsvarighet till medicinens åderlåtning. En allmänt accepterad metod som är onödig och rent kontraproduktiv.

På en marknad markeras flyttning av nyttigheter med flyttning av pengar. Men man kan också flytta pengar utan att flytta nyttigheter. Att med skatter flytta pengar skapar inga nyttigheter. Vi skapar ett utrymme för offentlig sektor genom att producera mat, kläder och bostäder så att det räcker även till dem som arbetar inom offentlig sektor.

Om människor tar pengar ur cirkulation genom att spara dem måste man öka den totala penningmängden om man vill att den cirkulerande penningmängden skall vara konstant. Det är så självklart att alla normalbegåvade människor måste ha insett det. Men vad innebär det och hur kan det användas?
Citera
2019-03-13, 08:45
  #5
Medlem
liffens avatar
Man behöver inte vara smartare än en femteklassare för att förstå att när farbror Joakim lägger pengar i pengabingen måste Ankeborgs centralbank trycka nya pengar. De nya pengarna kan man sätta i omlopp genom att betala för vård, skola och omsorg. Så enkelt är det.

Om jag producerar mer än jag konsumerar kan jag sälja överskottet och spara pengarna. De sparade pengarna representerar nyttigheter som jag inte använder. Nyttigheter som kan köpas för nytryckta pengar. Redan på stenåldern hade människor produktionsförmåga som översteg konsumtionsbehovet. Med allt vi lärt oss om hur man kan producera är vår produktionsförmåga idag enorm. Varför inte inse det och sluta använda ett meningslöst, kontraproduktivt och kriminalitetsalstrande skattesystem.
Citera
2019-03-14, 07:56
  #6
Medlem
Pungterings avatar
Ett system som aktivt motverkar sparande är visserligen politikernas våta dröm, men det skulle skapa ett ytterst destruktivt och volativt samhälle.

Dessutom är ett system som alltid tar från de sparsamma och alltid gynnar de slösaktiga orättvis.

Sen har du någon knepig planekonomisk vinkel på det hela som jag tycker känns lite fel.
Citera
2019-03-14, 07:59
  #7
Medlem
Pungterings avatar
Citat:
Ursprungligen postat av liffen
Med allt vi lärt oss om hur man kan producera är vår produktionsförmåga idag enorm. Varför inte inse det och sluta använda ett meningslöst, kontraproduktivt och kriminalitetsalstrande skattesystem.

För att vi bara Är produktiva i hälften av våra liv?
Förutsatt att vi ständigt är friska och aldrig tar hand om barn eller liknande....
Citera
2019-03-14, 09:00
  #8
Medlem
liffens avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Pungtering
Ett system som aktivt motverkar sparande är visserligen politikernas våta dröm, men det skulle skapa ett ytterst destruktivt och volativt samhälle.
....

Instämmer.

I ett land där befolkningen lever på svältgränsen tas skatter ur konsumtionen. Om befolkningen har möjlighet att spara tas skatter ur sparandet.

Vad jag försöker säga är att det finns ingen anledning att ta ifrån människor deras sparpengar. Den totala penningmängden är obegränsad och det är mycket få som verkligen sätter sprätt på sitt reservkapital. Jag tror att de flesta hellre producerar för att få behålla ett sparkapital än för att få betala skatt. Om vi tar bort skatterna får vi då mer produktion av nyttigheter som kan användas för offentlig konsumtion.
Citera
2019-03-14, 12:54
  #9
Medlem
Pungterings avatar
Citat:
Ursprungligen postat av liffen
Instämmer.

I ett land där befolkningen lever på svältgränsen tas skatter ur konsumtionen. Om befolkningen har möjlighet att spara tas skatter ur sparandet.

Vad jag försöker säga är att det finns ingen anledning att ta ifrån människor deras sparpengar. Den totala penningmängden är obegränsad och det är mycket få som verkligen sätter sprätt på sitt reservkapital. Jag tror att de flesta hellre producerar för att få behålla ett sparkapital än för att få betala skatt. Om vi tar bort skatterna får vi då mer produktion av nyttigheter som kan användas för offentlig konsumtion.

Du tar inte bort skatter, du sätter helt enkelt 100% skatt på sparande.

Vilket är idiotiskt.
Och kollektivistiskt
Och mot folks rätt till egenbestämmande
Och motverkar individens frihet
Citera
2019-03-14, 14:44
  #10
Medlem
liffens avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Pungtering
Du tar inte bort skatter, du sätter helt enkelt 100% skatt på sparande.

Vilket är idiotiskt.
Och kollektivistiskt
Och mot folks rätt till egenbestämmande
Och motverkar individens frihet

Du måste fullständigt ha missförstått vad jag säger. Jag säger ju att dina pengar får stå kvar på kontot så att du när du vill kan använda dem. Jag menar att det finns ingen anledning att dra in dem i skatt. Men jag har sparat en del pengar för att ha dem när jag blir gammal. Och så länge de står kvar har jag inget emot att någon annan använder de nyttigheter som de representerar bara jag får ut motsvarande nyttigheter om eller när det blir aktuellt att använda dem.
Citera
2019-03-14, 17:10
  #11
Medlem
Pungterings avatar
Citat:
Ursprungligen postat av liffen
Du måste fullständigt ha missförstått vad jag säger. Jag säger ju att dina pengar får stå kvar på kontot så att du när du vill kan använda dem. Jag menar att det finns ingen anledning att dra in dem i skatt. Men jag har sparat en del pengar för att ha dem när jag blir gammal. Och så länge de står kvar har jag inget emot att någon annan använder de nyttigheter som de representerar bara jag får ut motsvarande nyttigheter om eller när det blir aktuellt att använda dem.

Men pengar är inte en nyttighet i förvar.
Dessutom används redan alla mina förvarade pengar av företag o.d. genom fonder, så staten har inget där att hämta.

Ett tips är att du lär dig sammanfatta tankarna mer så du inte behöver så mycket text.

Skriv ned konceptet i ett inlägg som inte är mer än 3 ggr så långt som detta.
Citera
2019-03-15, 04:05
  #12
Medlem
liffens avatar
[quote=Pungtering|67021592,
,,,

Skriv ned konceptet i ett inlägg som inte är mer än 3 ggr så långt som detta.[/QUOTE]

Bra förslag.

Det är inte så enkelt men jag försöker. Lite mer finns i mitt inlägg 2019-01-30.

Ett avistakonto är ett konto som har ett nummer, en kod, ett belopp och kanske datum för senaste ändring av beloppet. Kontot ingår i ett kontosystem som lagrar summan av alla kontobelopp. Vi handlar med våra konton och vid årsskiftet registreras ändringen av kontosystemets summa. Ökningen är årets sparande det vill säga nyttigheter som producerats men inte kommit till användning. Den totala penningmängden ökas då med ungefär detta belopp som används för att betala för den offentliga sektorn. Alla skatter tas bort.

Så långt själva förslaget men det finns en del frågor som man behöver fundera på.

Hur tar man bort inaktuella konton?

Hur gör man med det kommunala självstyret?

Det belopp som varje år tillförs är bara ungefär lika med den totala saldoökningen. Man måste justera det så att penningvärdet blir konstant. Hur gör man det?

Hur hanterar man valutaväxling?

Hur hanterar man penningtvätt?
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback