Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 1
  • 2
2016-08-23, 15:34
  #1
Medlem
zergrushs avatar
Hängde du på rollspelskonvent för ~20 år sedan så kan det ha hänt att du stötte på ett arrangemang som skiljde sig lite från de övriga, antagligen förläget i något hörn långt borta från övriga aktiviteter. Här var det inte Arkiv X-musiken, They Might Be Giants eller något liknande nörd-örhänge i bandaren som tonsatte verksamheten: Här var det Morbid Angel på hög volym!

Spelet var Apokalypse, eller Apoka bland det fåtal insatta som fanns, släpptes 1996 och var ett postapokalyptiskt figurspel i en mörk framtid, mänsklighetens sista 120 dagar för att vara exakt. Två arméer bestående av diverse enheter drabbade samman, men där slutade likheterna med de risigt tecknade lördagsmorgon-serier Warhammer 40k (2ed) var vid den här tiden (observera att "grimdark" inte var någonting någon hade hört talas om vid denna tidpunkt). Istället för diverse übermensch, med serietidningsvapen och titaniumaxelvaddar, som slogs mot demoner och aliens så var Apokalypse ett spel där vanliga människor sköt ihjäl varann för att ha något att äta, bara för att de kunde eller för att du helt enkelt gett order om det.

...varför inte låta spelet presentera settingen själv?
http://www.freeimage.us/image-AB5A_578965C3.jpg

Reglerna var helt olika något annat som existerade vid den här tiden (och är fortfarande, i mitt tycke) och försökte ge en mer realistisk representation av vad som händer när panikslagna personer skjuter på varann. Dödligheten var hög, precis så som det blir när kulor viner i verkligheten...
http://www.freeimage.us/image-F6BF_57BC3D10.jpg
http://www.freeimage.us/image-D734_57BC3D10.jpg

En intressant sak var att striden inleddes med att de båda spelarna ritade upp en ordergivning för sina enheter. Din krigsherres högra hand kunde förvisso ge nya order ute på fältet och ett system för alternativa order, att dina trupper i desperation kom på andra utvägar, fanns också med men stridsplanen var en viktig del för hur du i stridigheterna skulle uppnå dina mål.
http://www.freeimage.us/image-C2EE_57BC3D10.jpg

Tärningsslag gjordes som regel med T20, i pooler i händelse av automateld. Man lade också ofta till en olikfärgad T20 för att kontrollera ammo-åtgång när en figur öppnade eld mot sitt mål. För om ammunitionen tog slut så hade trupperna inte så mycket annat val än att försöka rusa in med knivar, bajonetter eller vad de nu hade, och förhoppningsvis inte bli nerskjutna på vägen...
Psykologisk respons som truppmoral, "instinct of self preservation" och allehanda irrationella och mänskliga reaktioner fanns också med i reglerna.
http://www.freeimage.us/image-B9F2_57BC3D10.jpg

Eftersom eldsjälarna som utvecklade Apokalypse var tre twenty-somethings som typ saknade både budget och distribution (när jag införskaffade mitt exemplar i en av de två rollspelsaffärer som fanns i Stockholm runt '96-'97 så var jag typ tvungen att köpa skiten under disk! ) så fanns det givetvis inga Apoka-figurer. Istället var systemet menat att användas till vilka figurer du nu kunde få tag på som representerade settingen och enheterna bäst det gick. Måttenheten i spelet är därför anpassningsbar till vilken skala figurerna nu hade, även om grunden var 25mm. Necromunda-gubbar fungerade ganska ok för en del trupper tex., även om det på 90-talet fanns en bunt mindre tillverkare som gjorde bra och mer "realistiska" miniatyrer. Jag kommer tyvärr fan inte ihåg någon av dem numer dock.
Vad Apokalypse däremot hade var en skön och blandad uppsättning enheter, av allehanda kvalitet och effektivitet, som man kunde koka ihop sitt warband med! För i mänsklighetens sista 120 dagar kommer alla, förr eller senare, vara tvungna att stå med vapen i hand...
http://www.freeimage.us/image-8A59_57BC3D10.jpg
http://www.freeimage.us/image-1A8F_57BC44BB.jpg
http://www.freeimage.us/image-A543_57BC44BB.jpg

Hardcore Media, som utvecklarna kallade sig, tröttnade tyvärr på att kuska skandinavien runt på diverse rollspelskonvent, efter ett par år och lade ner. Eftersom ingen plockade upp facklan eller höll liv i spelet så försvann det mer eller mindre helt och hållet. Du kan fan inte ens hitta ett omnämnande på hela internet annat än i en gammal SVEROK-tråd från 2010!
Så i en tid av vitt spridd och arkiverad information så har ett spel som var helt unikt och långt före sin tid (och dessutom hade sjukt höga produktionsvärden! ni skulle se boken!) helt försvunnit från jordens jävvla yta! Orättvisheten i detta har slagit mig ibland genom åren, och nu i våras när jag samtalade med en kompis om gamla Gothcons från ungdomens dagar så kom vi in på Apoka... "Vad hände med dem egentligen" var frågan vi ställde oss?
Jag beslöt mig för att försöka ta reda på det, och efter en tids sökande (en jädra massa tur och google-cachade små textremsor av 404:ade Allabolag.se-sidor...) så lyckades jag få tag på ett telefonnummer till huvuddesignern, CJ Håkansson.
Han var faktiskt väldigt tillmötesgående och på min fråga om Apokalypse som digitalt tillgängligt material hänvisade han mig till Malin Rydén, som skrev och "satte ihop boken". Råmaterialet till Apoka hade dock bara existerat på gamla ZIP-diskar och de hade försvunnit för 10+ år sen. Hon hade dock en liten handfull överblivna böcker i sitt källarförråd man kunde få köpa! Vilket jag gjorde och satte igång med att digitalt arkivera. Varken Håkansson, Rydén eller Holmdahl (illustration, grafik & layout) hade något emot detta, de var snarare överraskade att någon ens kom ihåg spelet, så kan man väl säga att Apokalypse numera är freeware, lagom till 20-årsjubiléet?
Jag hoppas i vilket fall att denna gamla premiumprodukt och spelgärning kommer få ta den plats i svensk spel- och hobbyhistoria den så rättmätigt förtjänar!

Så med det sagt är det med stor stolthet jag vill presentera ett fantastiskt, väldigt välskrivet och faktiskt jävligt kul figurspel, utan dess like!
Apokalypse Core Rules.pdf

Läs, tanka ner, njut av eller bli förskräckt över, det är helt upp till er. Jag önskar hur som helst att ni har chansen att testa detta spel, som varit bokstavligen talat försvunnet i snart två decennier.

Tack för er tid.
__________________
Senast redigerad av zergrush 2016-08-23 kl. 15:53.
Citera
2016-08-24, 00:08
  #2
Medlem
GemytligGentlemans avatar
Sjukt bra detektivarbete!

Hade aldrig hört talas om det förut, men jag ska ta och läsa igenom reglerna vid tillfälle och testa ifall jag hittar någon likasinnad som orkar testa denna obskyra guldklimp.

Efter att ha läst trådstarten och ögnat igenom reglerna måste jag säga att det verkar lite tungrott, men det kanske inte är så farligt om det körs i liten skala. Hur många enheter brukar man ha på bordet samtidigt?
Citera
2016-08-24, 01:40
  #3
Medlem
zergrushs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av GemytligGentleman
Hade aldrig hört talas om det förut, men jag ska ta och läsa igenom reglerna vid tillfälle och testa ifall jag hittar någon likasinnad som orkar testa denna obskyra guldklimp.

Efter att ha läst trådstarten och ögnat igenom reglerna måste jag säga att det verkar lite tungrott, men det kanske inte är så farligt om det körs i liten skala. Hur många enheter brukar man ha på bordet samtidigt?
Kul!

Jag kan nog hålla med om att det är lite mycket som händer, regelmässigt. Och visst tar det ett tag att läsa igenom alltihop... Men jag vill ändå minnas, nu var det förvisso ~18 år sedan man spelade senast, att det gick rätt smooth att lira som osnuten 14-15-åring?
En "standardstrid" är ju menad att köras med typ $100K och bara vara en fragfest, men ska inte vara några problem att dra ned detta till $50-60K första gången man kör. Finns ju rätt billiga units.
Om jag ska försöka inbilla mig att jag kommer ihåg något från tonåren så hade man nog 3-5 större enheter på bordet, plus lite strö-gubbar såsom Knecht-teams, robotar och Warlord:en, när det rörde sig om $100K.

Vi testade faktiskt aldrig Landmates där förr i tiden. De gör ju köttsylt av det mesta annars, utan någon större ansträngning? HcM hade f.ö. så djävulskt coola modeller när de åkte runt på konventen, deras Landmates var verkligen A+++ och terrängen de körde med var nog bland den mest realistiska man sett (efter åratal av surfande och White Dwarf...). /nostalgi

Något jag annars tror kan vara jäkligt bra är att förbereda lite anteckningar, lathundar och följescheman, för reglerna medans man läser igenom dem. Mycket småsaker som nog har lätt att falla bort annars... Jag får tillstå att informationen inte är portionerad på bästa vis alla gånger heller, en del detaljer ligger lite "undangömda" så att man aldrig hade lagt märke tilll dem om man inte gett sig fan på att plöja igenom hela jävla regelsektionen sida för sida. Holmdahl erkände också i ett mail att "hur fasen kunde vi missa att ha med ett innehållsindex?".
Jag skulle gissa att det tog en eller två omgångar att riktigt få rutin på alltihop, där när man var liten? Det är bara att rulla lite tärning och fimpa lite gubbar medans man lär sig.

Utvecklarna själva ansåg ju dock att scenarion var klart överlägset som spelform. Man kan nog transplantera en scenariomodell från tex. 40k utan några större problem, skulle man vilja det?
__________________
Senast redigerad av zergrush 2016-08-24 kl. 01:51.
Citera
2016-08-24, 20:26
  #4
Medlem
Foxxyboxs avatar
var lite svår att läsa på laptop de handskrivna lapparna och teckningarna. Ska bli kul att prova.
Citera
2016-08-24, 22:18
  #5
Medlem
GemytligGentlemans avatar
Citat:
Ursprungligen postat av zergrush
Kul!

Jag kan nog hålla med om att det är lite mycket som händer, regelmässigt. Och visst tar det ett tag att läsa igenom alltihop... Men jag vill ändå minnas, nu var det förvisso ~18 år sedan man spelade senast, att det gick rätt smooth att lira som osnuten 14-15-åring?
En "standardstrid" är ju menad att köras med typ $100K och bara vara en fragfest, men ska inte vara några problem att dra ned detta till $50-60K första gången man kör. Finns ju rätt billiga units.
Om jag ska försöka inbilla mig att jag kommer ihåg något från tonåren så hade man nog 3-5 större enheter på bordet, plus lite strö-gubbar såsom Knecht-teams, robotar och Warlord:en, när det rörde sig om $100K.

Å andra sidan är det skrivet på en tid då krigsspel inte var lika streamlineade som nu.

Men ja, man vet ju inte exakt hur bra det är förrän man faktiskt kört några matcher. Ska bli kul att testa, när det nu blir av. De flesta av mina gamla vapendragare har lämnat hobbyn helt och vi har börjat gå över mer till rollspel. I vilket fall rapporterar jag i tråden när jag testat på riktigt
Citera
2016-08-25, 12:06
  #6
Medlem
zergrushs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Foxxybox
var lite svår att läsa på laptop de handskrivna lapparna och teckningarna. Ska bli kul att prova.
Mjo, storleken på sidorna är inte helt 100% (gick fan inte att visa dem i faktisk upplösning i Acrobat... ), vilket jag tror exemplen på battle plans fick lida värst av. Men det mesta gick rätt bra att läsa ändå, man får ev. fippla lite med magnification och titta lite extra bara.

Alla sidor som användes till pdf:n i beskurna original finns här annars:
https://mega.nz/#!OoMzjJBT!2arL7EfTX1m6zPeCuyDO2m0AvPTqeVKhvJJ4naX X49g
Och är man sugen på lite 12mg-jpgs så ligger scansen här och skräpar...
https://mega.nz/#F!nhc3hToJ!bLj2Z1iOdrQcTHQ9BYQ-0g
Citat:
Ursprungligen postat av GemytligGentleman
Å andra sidan är det skrivet på en tid då krigsspel inte var lika streamlineade som nu.
Så kan det nog vara. Ingen aning om hur wargaming-hobbyn i gemen ser ut nu för tiden då det var längesedan man själv höll på...
Citera
2016-08-26, 18:35
  #7
Medlem
goseigens avatar
Kamrater till mig spelade det på konvent. Själv minns jag det men spelade aldrig.

De som gjorde spelet talade en gång om att det var en typ av spel som folk ville ha, där det blev fajt utan några krusiduller: ungefär så. Kul att se att några av spelskaparna fortfarande verkar aktiva.

Men när skapades detta spel? Jag började gå på konvent 1984 och det är svårt att sätta årtal till alla minnen.
Citera
2016-09-02, 02:26
  #8
Medlem
zergrushs avatar
Herrejävlar, det finns Landmate-figurer nuförtiden!?
https://www.althaipaints.net/infinity-iguana/
Något mer lågbudget variant: http://www.victoryforce.com/ (CLAWS-figurerna)

Fasen, det där Infinity har ju rätt mycket fräna saker verkar det som. En hel del som inte minst kan användas till Apoka!

Det är nog bara Panteras och Hellraiser Speed Armor som är hålen (även om någorlunda dugliga ersättare för de senare går att få tag på) i figurlistan...
Citera
2016-09-08, 13:30
  #9
Medlem
zergrushs avatar
Det här är väl det sista jag har att bidra med, gissar jag på? Lista över vilka 28mm-figurer som kan tänkas användas till Apoka, och var man får tag på dem:

Gejms Workshop
Det finns faktiskt en hel del gubbar från GW man kan använda, i synnerhet många äldre modeller från tex. Necromunda eller en del av Imperial Guard-faktionerna. Nu på senare tid har ju GW-gubbs växt till sig till det där "heroic scale" 28mm, och då blir de tyvärr lite för biffiga... "True" 28mm är mycket bättre.
Infinity
Blir så jävla imponerad över alla Landmates som går att få tag på här! Sen så har de faktiskt en hel del annat som också fungerar, robotar, power armor och många vanliga militära figurer (Ariadna!). Generellt så har dock spelet och dess figurer en lite för hi-tech inriktning, snarare än postapoka.
http://www.lead-adventure.com/
Gott om blandade postapokalyps-minis.
http://www.scotiagrendel.com/
Både Urban War- och Kryomek-produktlinjerna fungerar alldeles utmärkt! Hardcore Media körde faktiskt mycket med Kryomek själva, då Fantasy Forge gick i konkurs 1994 och lämnade efter sig drivor av billiga miniatyrer. Robotar gjorde de tex. av konverterade Talos-figurer från Kryomek. Men man kan även hitta passande gubbar från de andra spelen som går att finna här.
http://www.wargamesfoundry.com/
Har många olika militär- eller ganger-figurer.
http://anvilindustry.co.uk/
Scifi-soldater och power armors.
http://www.em4miniatures.com/
Har ett ganska bra utbud av diverse militära eller allmänt beväpnade figurer, någorlunda scifi-orienterade. Jag körde personligen med deras "plastic space rangers" som Ramrod power armor, där en gång i tiden. De passade ganska bra bara man målade dem någorlunda "realistiskt", lite kamouflage och sliten metall snarare än doppade i neonblått...
http://www.copplestonecastings.co.uk/
Framtids-, postapokalyptiska och ganger-figurer.
http://www.victoryforce.com/
Dugliga gubbar, men vad jag framförallt är ute efter här är de lite billigare Landmates:en du kan hitta under "Aurora"-produktlinjen (CLAWS-figurerna, som redan nämnts).
http://www.aberrantgames.com/darktomorrow.html
Alternativ-Necromunda, så borde gå att hitta en del dugliga gubbar här?
http://www.brother-vinni.com/
Har några schyssta nutida och postapoka-figurer, de är lite utspridda över olika produktlinjer så man får bläddra ett tag, bara.
http://www.spectreminiatures.com/
Mycket nutida militär- och militia-figurer som skulle passa alldeles utmärkt till Apoka.
http://www.hfminis.co.uk/
Bra mix av nutida, postapokalyptiska och faktiskt inte alltför scifi:ga framtidsfigurer! De nutida militärerna är mer eller mindre perfekta då de ser lite slitna och inte alltför disciplinerade ut (Predator-kaptenen! ).
__________________
Senast redigerad av zergrush 2016-09-08 kl. 13:33.
Citera
2016-09-12, 00:47
  #10
Medlem
zergrushs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av goseigen
Men när skapades detta spel? Jag började gå på konvent 1984 och det är svårt att sätta årtal till alla minnen.
Släppt 1996 och det nämns på ett ställe i boken att spelet skrivits och speltestats under fem år.
Citera
2018-05-23, 17:53
  #11
Medlem
zergrushs avatar
Verkar som min uppladdning försvunnit sedan länge, men den här borde finnas kvar för överskådlig framtid:
Apokalypse Grundregelbok
/necropost
Citera
2018-05-24, 08:50
  #12
Medlem
C-J Håkansson intervjuas i nåt avsnitt av podden "Udda ting", men då om sitt författarskap.

Jag gick påsamma skola som C-J men han var hemlighetsfull eller rättare sagt blev otrevlig när man tog upp dom där grejerna. Konstig människa. Minns också att de klippt ihop ett ljudband från typ eldstrider i Rovdjuret och sånt skit som dom brukare spela som "bakgrundsmusik".
Citera
  • 1
  • 2

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback