Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 2
  • 3
2016-09-07, 07:45
  #25
Medlem
trottwells avatar
Lobotomerade socialister

Dextrodammit skriver: "Vad kul att Santander är så pass trevliga att ha att göra med! Jag avskydde också Swedbanks slapphet när jag var kund hos dem. Kändes som att alla medarbetare var lobotomerade robotar som var trötta på sina liv, och att jag aldrig riktigt kunde lita på att få korrekt support."


Detta är precis vad man kan förvänta sig

Swedbank är en socialistisk bank, Swedbank tillhör den socialdemokratiska rörelsen, dit hör alla Sparbanker, Kooperativa förbundet, Coop, OK, Hyresgästföreningen, Riksbyggen, HSB, PRO, ABF, Folksam, Fonus och Fastighetsbyrån.

Swedbank och Sparbankerna vill tona ned betydelsen av sina band till socialdemokraterna, eftersom de vill ha så stor del av marknaden som möjligt.
__________________
Senast redigerad av trottwell 2016-09-07 kl. 08:40.
Citera
2016-09-08, 01:10
  #26
Medlem
Haha okej trottwell. Fick mig att skratta, men det ligger nåt i det du säger.

Och Syntocinon, bra att du bekräftade att man enbart betalar aviavgift hos Mitt kort/Mitt kort+ de månader man har skulder på krediten. Då är årsavgifterna på Santander exklusive aviavgiften de månader man inte haft kredit, exakt som hos Coop.
__________________
Senast redigerad av dextrodammit 2016-09-08 kl. 01:22.
Citera
2016-09-12, 15:12
  #27
Medlem
Tänkte komplettera med information för de som har FOREX Bank och vill ha tillgång till Mobilt BankID, eftersom de behöver en annan bank vid sidan om.

Jag har gått igenom alla banker som utfärdar Mobilt BankID. Här är de som låter en öppna konto gratis, utan årsavgift, och sedan hämta Mobilt BankID gratis. Rankade från enklast till svårast förnyelse.

Swedbank
- Så länge du inte beställer ett av deras betalkort (VISA/MasterCard) och ej beställer tjänsten "Internetbetalningar" (som låter dig föra över till konton i andra banker och BG/PG), så är deras konto och internetbank helt gratis.
- Du loggar in med en liten och behändig säkerhetsdosa vars batteri räcker sisådär 10-15 år. Batteriet går ej att byta själv.
- Krångel förnyelse inom Sverige: Superenkelt. Logga in med dosa och du är färdig med ansökan! De tillåter dig att ansöka om hur många BankID du vill!
- Krångel förnyelse utomlands: Superenkelt. Lika enkelt som Sverige. Så länge du inte tappar dosan.
- Betyg: 5/5

SEB
- Konto utan bankkort är gratis.
- Man loggar in med en säkerhetsdosa som de kallar Digipass. Ungefär samma storlek som Swedbanks dosa. Troligen samma batterilivslängd. Batteriet går ej att byta ut.
- Deras webbsite och dosa är enormt mycket jobbigare än Swedbanks, därför förlorar de en stjärna. Jag har själv använt båda bankerna. Hos Swedbank får man koden direkt i dosan med 1 tryck, medan det hos SEB är omständigt som fan, speciellt med de tröga knapparna på deras skitdosa.
- Krångel förnyelse inom Sverige: Superenkelt. Logga in med dosa och du är färdig med ansökan!
- Krångel förnyelse utomlands: Superenkelt. Lika enkelt som Sverige. Så länge du inte tappar dosan.
- Betyg: 4/5

Skandiabanken
- För att hämta ett BankID behöver man en 4-siffrig pinkod (permanent tilldelad när man öppnar kontot), samt en engångskod.
- Engångskoden skickas via SMS (giltig i 15 minuter) eller via post (giltig i 7 dagar från utskick).
- För folk som befinner sig utomlands och ej har inkopplat sitt Svenska mobilnummer och ej kan hämta posten hemma i Sverige så är detta därför krångligt. Möjligtvis kan man be en familjemedlem registrera sitt mobilnummer istället och ge dig koden medan du är utomlands.
- Krångel förnyelse inom Sverige: Enkelt. Man slipper bankdosa. Allt sker via SMS.
- Krångel förnyelse utomlands: Omöjligt. Man kan inte ta emot SMS eller post utomlands.
- Betyg: 3/5

ICA-Banken
- Den enda banken jag känner till som har ett "stickprovssystem". Första ansökan sker alltid via att man uppger sitt ID/Pass/Körkorts-nummer för ICA och väntar på kontroll, och sedan hämtar ut ett rekommenderat brev och legitimerar sig hos posten. Men vid förnyelse så kör de ett par olika parametrar för att bedöma "risken" i förnyelsen (de säger inte vilka, men gissar typ IP, hur ofta man förnyat, hur man loggade in (t.ex. om man loggat in med nuvarande BankID utfärdat av dem så bedömer de säkert risken som lägre), hur starkt man har legitimerat sig tidigare inför ICA (ID-kort och pass väger högre än körkort skulle jag tro), etc), plus en random "stickprovschans", som gör att man alltid riskerar att de kräver ett nytt brev vid nästa förnyelse. Man kan ej avsäga sig stickprovssystemet; det gäller alla deras kunder.
- Dumt att andra banker hej vilt utfärdar BankID men att ICA-Banken är så himla neurotiskt strikta. Om Swedbank klarar att förnya via sin lilla bankdosa så borde ju ICA med sin kortläsare känna sig lika trygga, men icke sa nicke.
- De har faktiskt en årsavgift eftersom man måste ha ett MasterCard från dem för att få öppna ett konto, men eftersom de flesta utlandsresenärer väljer ICA-Banken så finns de med på denna listan för att klargöra deras rutiner.
- Krångel förnyelse inom Sverige: Medel. Råkar du ut för stickprovet så får du vänta 2 vardagar på att ta emot ett brev i posten. Annars är förnyelse omedelbar.
- Krångel förnyelse utomlands: Svårt. Är man inte i Sverige så kan man uppenbart inte hämta ut ett rekommenderat brev. Även om man aktivt förnyar hela tiden så att det ska gälla hela resan, så kan man råka ut för problem om man formaterar eller blir av med sin mobil, för om de då kräver stickprov vid förnyelsen så blir det att akut flyga hem till Sverige. Inte smidigt!
- Betyg: 1/5

Banker som också utfärdar Mobilt BankID men som tar årsavgift för kontot och därför ej är med i listan:
- Länsförsäkringar (att ha konto hos dem kostar 225 SEK/år).
- Nordea (kräver bankkort och kortläsardosa för att signera ansökan om Mobilt BankID, och bankkortet kostar 288 SEK/år och är en krånglig extragrej att förnya).
- Handelsbanken (kräver bankkort och en helt jävla löjlig USB-kortläsare som kopplas till datorn och installerar drivrutiner, bara för att få ansöka om Mobilt BankID; och deras kort har årsavgift. UNDVIK! dessa är SÄMST på hela listan!)

Rekommendationen:
- Om ni är okej med att hålla reda på en pytteliten säkerhetsdosa så välj Swedbank. De är gratis, har en lättanvänd dosa, är bäst och smidigast på förnyelse av Mobilt BankID, och dosans batteri räcker i 10-15 år.
- Om ni har möjlighet att ta emot engångskoder via SMS på ett SVENSKT mobilnummer så är Skandia det bästa alternativet, för då slipper ni hålla reda på en dosa. Men då måste ni se till att aldrig bli av med SIM-kortet! Tappar man/rånas man på mobilen så blir man ju av med både SIM-kort och nuvarande BankID och kan alltså inte förnya sitt BankID via dem. Därför tycker jag egentligen att Swedbank är bästa alternativet, punkt slut. Lägg Swedbank-dosan på nåt ställe och låt den ligga där i lådan i alla år så har ni alltid förnyelse av BankID inom bara ett knapptryck. :-)
__________________
Senast redigerad av dextrodammit 2016-09-12 kl. 15:31.
Citera
2016-09-12, 16:48
  #28
Medlem
Jag kan personligen intyga att Swedbanks dosa räcker länge.

Min förra Swedbankdosas batteri varade i 11.5 år. Det var den gamla orangea modellen. Den nya, svarta är mycket modernare (nyare, strömsnålare kretsar) och lär räcka i 15-20 år. De vill ju inte att man ska byta dosa hela tiden eftersom det kostar banken pengar, så självklart har de siktat på lång hållbarhet i denna nya modell.

Undviker man Swedbanks betaltjänster (bankkortet och internetbetalningstjänsten) så är kontot gratis. (Och ja, man kan logga in på internetbanken och beställa BankID även när man inte har internetbetalningstjänsten.)

PS: Oavsett vilken bank ni väljer för BankID så gäller detta: Sätt in en symbolisk summa på sisådär 100kr så hålls kontot öppet. Banker har dock rätt att avsluta inaktiva konton som varit inaktiva (inga transaktioner in/ut) i 10 år, så om ni fortfarande behöver den bankens BankID efter 10 år så kan ni ju skicka in fem kronor dit ibland.
__________________
Senast redigerad av dextrodammit 2016-09-12 kl. 17:18.
Citera
2016-09-12, 18:17
  #29
Medlem
Villkoren har ändrats. Det där med tio år var gammal information innan det standardiserades.

Enligt Finansinspektionen så gäller detta:

http://www.fi.se/Folder-SE/Konsument...nktjanster/#N5

Citat:
Ursprungligen postat av Finansinspektionen
Får banken avsluta ett gammalt konto som jag har?
Det bör framgå av avtalsvillkoren för kontot vad som gäller, under vilka omständigheter som banken eller kreditmarknadsbolaget har rätt att avsluta ett konto. FI har uttalat att företagen bör få gallra gamla, oanvända konton under förutsättning att
  • behållningen på kontot är högst 0,5 procent av prisbasbeloppet
  • och att det inte skett några transaktioner på kontot de tre senaste åren före avslutet.
Du ska få information om de avslutar kontot. Om det finns pengar på kontot ska de tillgodogöras dig, antingen genom att pengarna betalas ut till dig eller genom att de sätts in på ett annat konto.

Och här är Swedbanks avtal, som exakt följer finansinspektionens rekommendering:

Citat:
Ursprungligen postat av Swedbank
Banken får även avsluta konto om tillgodohavandet understiger 0,5 % av gällande prisbasbelopp enligt lag om allmän försäkring och kontohavaren inte gjort uttag eller insättning på kontot under de tre senaste åren. Banken ska om möjligt underrätta kontohavaren i förväg att kontot kommer att avslutas.

Banken betalar ut eventuellt tillgodohavande i samband med avslutandet. Om tillgodohavandet på kontot understiger 0,5 % av gällande prisbasbelopp enligt lagen om allmän försäkring och Kontohavaren inte gjort uttag eller insättning på kontot under de tre senaste åren, är Banken inte skyldig att betala ut det tillgodohavande som fanns på kontot vid avslutandet annat än på Kontoha- varens begäran.

Alltså: För er som tänker ha BankID via en annan bank, för att er egen inte utfärdar BankID eller är dåliga på det, så gäller dessa enormt viktiga regler:

1. Antingen så ser ni till att ha över 0.5% av gällande prisbasbelopp på kontot. Då får de inte lov att avsluta inaktiva konton. 0.005*44800 (2017 års prisbasbelopp) = 224 SEK. Så om ni har sisådär 500 SEK på kontot så kommer det aldrig stängas så länge ni lever eftersom prisbasbeloppet stiger ganska långsamt varje år och aldrig kommer nå upp i 500.

2. Alternativt, så lever ni billigt. Isåfall gäller följande:

2a. Först och främst så REKOMMENDERAR jag att ni har en symbolisk summa på kontot, men det spelar ingen roll om det är 5kr, 50kr eller 100kr.
2b. För att hålla ett konto aktivt vars saldo är mindre än 0.5% av prisbasbeloppet, så *****MÅSTE***** ni föra in pengar på kontot minst en gång var tredje år, annars STÄNGS det. Därför rekommenderar jag att ni flyttar in 1kr sisådär var 2a/3e år. Skriv in det i kalendern! (Tips: Eftersom BankID gäller i max 3 år, så kan man ju flytta in 1kr varje gång man förnyar sitt BankID. Alla uttag och insättningar "nollar" 3-årsräknaren på kontots inaktivitet, eftersom deras avtal ej kräver någon minimisumma på kontoaktiviteter, så detta sätt bör fungera utmärkt.)
2c. Se till att ni har korrekta kontaktuppgifter (epost och telefonnummer) registrerade hos Swedbank, så att de kontaktar er ifall de är nära att avsluta erat konto.
__________________
Senast redigerad av dextrodammit 2016-09-12 kl. 19:17.
Citera
2016-09-12, 19:58
  #30
Medlem
Jag hörde med Swedbank för säkerhets skull. Och japp, kontoaktivitet räknas som ALLA transaktionshändelser som förekommer på kontot. Inte bara de egna insättningarna/uttagen. Och det krävs inga specifika summor.

Alltså räcker det att någon (vem som helst, behöver inte vara du själv) flyttar in 1 kr på kontot minst var tredje år, så hålls kontot aktivt och ni kan fortsätta använda deras BankID-tjänst.
Citera
2017-05-05, 17:29
  #31
Medlem
Abolishs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av dextrodammit
- Om du handlar i butik/på internet i utländsk valuta för över 28800 SEK per år så har Santanders "Mitt kort"-årsavgift betalat sig själv. Detta beräknades genom 28800 SEK * 0.0125 (ICAs valutapåslag) = man har kommit upp i 360 SEK i ICA-avgifter efter att du har handlat för 28800 SEK, vilket matchar årsavgiften för "Santander Mitt kort".

Det verkar lite som att du glömmer bort ICAs årsavgift på 240 kr helt och hållet?
Det är snarare differensen (360-240=120) dividerat med 1,25 % -> 9 600 kr som du behöver handla för i utländsk valuta per år för att det skall vara värt att välja Santanders kort framför ICAs ur ett rent ekonomiskt perspektiv.
Citera
2017-07-30, 13:18
  #32
Medlem
BackinBusinesss avatar
Citat:
Ursprungligen postat av dextrodammit
I och med post #20 ovan så tackar och bugar jag och lämnar tråden. Jämförelsen är aktuell för 2016 och bankvillkor brukar ändras ytterst sällan (var 5e år eller så), så vi ses igen år 2021 om det behöver uppdateras! (just kidding) Hoppas detta hjälper andra som undrar! Ni slipper spendera dagar med att djupdyka i bankernas avtal.

Tack dextrodammit för bra sammanställning i den här tråden.
Vad säger du om Norweigans bankkort?

Mvh

Backinbusiness
Citera
  • 2
  • 3

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback