Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2015-06-19, 11:17
  #1
Medlem
TheHollyhockGods avatar
Man hör mycket om partistrider inom S, men sällan detaljer. Så jag tänkte se om någon är insatt, eller kanske sitter på inside information.

Vilka fraktioner finns det inom S?

Vilken tillhör de olika kända sossarna?

Vilken är mäktigast?
Citera
2015-06-19, 14:44
  #2
Medlem
Gabriel Knights avatar
Här hittade jag något på Wikipedia att börja med:

Det står bla att SAP har sin grund i ideologin Demokratisk Socialism och dess olika fraktioner

https://sv.wikipedia.org/wiki/Demokratisk_socialism

Citat:
Demokratisk socialism, även kallad reformistisk socialism, är en variant av socialism som strävar efter att införa ett socialistiskt produktionssystem med reformer, gradvisa demokratiska förändringar, till skillnad från revolutionär socialism som vill göra det med hjälp av en revolution.[1] Socialdemokrati är en form av reformistisk socialism, men alla reformistiska socialister behöver inte nödvändigtvis se sig som socialdemokrater.

----

Nedan illustreras skillnaderna mellan de huvudsakliga två strömningarna inom socialdemokratin, möjligen något överdrivna för tydlighets skull:


Strömmning 1
I stället för att helt och hållet förstatliga produktionsmedlen handlar socialdemokrati om att göra kapitalismen mer funktionsduglig genom att begränsa och balansera dess makt och sätta in åtgärder (Välfärdsstaten) där den misslyckas. Många[vem?] anser också att det klasslösa samhället kan man inte nå utan kampen mot orättvisor kommer alltid att finnas. Denna hållning anses av kritikerna vara inget annat än socialliberalism snarare än socialism, eftersom socialismens uttryckliga mål, realiserandet av det klasslösa samhället, övergivits. Den förstnämnda är den dominerade strömningen inom svensk socialdemokrati idag.


Strömmning 2
Socialismen skall genom stegvisa reformer under en längre tidsperiod omvandla samhället från ett kapitalistiskt samhälle till det eftersträvade klasslösa samhället. På detta sätt, hoppas man, skall Marx förutspådda nödvändiga mellansteg, proletariatets diktatur, kunna undvikas. Kritikerna av denna hållning idag menar att det är önsketänkande att en så komplett omvandling av samhället skulle gå att genomföra med helt demokratiska metoder, varken snabbt eller långsamt, och vidhåller att demokratiska metoder inte får kompromissas med i kampen. För att inte tumma på demokratin nöjer man sig istället med att införa sociala regleringar av ekonomin.


Båda dessa linjer finns mer eller mindre inom alla socialdemokratiska partier, inklusive Sveriges idag största, Sveriges socialdemokratiska arbetareparti, och motsättningarna kan tidvis leda till intern konflikt.

__________________
Senast redigerad av Gabriel Knight 2015-06-19 kl. 14:47.
Citera
2015-06-19, 14:48
  #3
Medlem
TheHollyhockGods avatar
Jag tänker mer på sånt som olika fackförbund, kvinnoförbundet, SSU osv... eller om det finns fler?

Jag har försökt få en bättre bild av hur S internpolitik ser ut, men det verkar inte skrivas så mycket om det. Eftersom S länge var så dominerande inom svensk politik, kan jag tänka mig att det inre politiska spelet ofta varit lika viktigt för landet som spelet mellan partierna. Men detta är ett spel som det inte går att få reda på så mycket om.
Citera
2015-06-19, 14:53
  #4
Medlem
Nostradumbasss avatar
Citat:
Ursprungligen postat av TheHollyhockGod
Jag har försökt få en bättre bild av hur S internpolitik ser ut, men det verkar inte skrivas så mycket om det.

Ärkesossen Stig-Björn Ljunggren vet hur det ligger till inom S. Gjytte Whatshername babblar på men säger egentligen ingenting.

https://www.youtube.com/watch?v=LX-A1t5szMY

Lyssna på vad han säger. Det kommer att gå åt helvete för Socialdemokraterna. SD har en framgångssaga framför sig och kommer ta den plats som S haft historiskt.
Citera
2015-06-19, 14:55
  #5
Medlem
TheHollyhockGods avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Nostradumbass
Ärkesossen Stig-Björn Ljunggren vet hur det ligger till inom S.
Intressant, jag kollar på den nu.
Citera
2015-06-19, 14:59
  #6
Medlem
TheHollyhockGods avatar
Socialdemokraterna är ju intressanta för det finns fler sätt att komma in i socialdemokratisk politik än via ungdomsförbundet. Man kan också komma via fackföreningsrörelsen, kvinnoförbundet eller olika "folkrörelser" (föreställer jag mig). I de flesta andra partier måste man nästa gå vägen via ungdomsförbundet.
Citera
2015-06-19, 18:48
  #7
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Nostradumbass
Ärkesossen Stig-Björn Ljunggren vet hur det ligger till inom S. Gjytte Whatshername babblar på men säger egentligen ingenting.

https://www.youtube.com/watch?v=LX-A1t5szMY

Lyssna på vad han säger. Det kommer att gå åt helvete för Socialdemokraterna. SD har en framgångssaga framför sig och kommer ta den plats som S haft historiskt.
Kunnigt folk inom en partiapparat kan nog inte tänka sig sitta under klacken på Åkesson o co.
Citera
2015-06-19, 19:31
  #8
Medlem
Nostradumbasss avatar
Citat:
Ursprungligen postat av cittra
Kunnigt folk inom en partiapparat kan nog inte tänka sig sitta under klacken på Åkesson o co.

Det kan du sitta där och tro.
Citera
2015-06-19, 19:46
  #9
Medlem
LeifD2s avatar
Citat:
Ursprungligen postat av cittra
Kunnigt folk inom en partiapparat kan nog inte tänka sig sitta under klacken på Åkesson o co.

Nähä. Och vad har dom för alternativ då, som läget är nu?
Citera
2015-12-20, 02:46
  #10
Medlem
Kommunistaktivisten Ulf Bjereld, tillika professor i statsvetenskap och styrelseledamot i Socialdemokrater för tro och solidaritet, samt adjungerad i VU, polemiserar mot statsministern; en välvillig tolkning är att det finns intern takhöjd, en mer trolig är att Bjereld är en intrigmakare, aktivist och kontrollerande opportunist.

I SvD använder han de dubbla rollerna (statsvetare och socialdemokrat med insyn) för en ovetenskaplig/politisk pamflett; i rubriken tituleras han i alla fall statsvetare:

Statsvetare: Ett skifte i Löfvens flyktingretorik

Citat:
I sitt tal nämnde Stefan Löfven två vägval som han menar att Sverige står inför. Det ena handlade om att välja investeringar framför neddragningar. Det andra är att välja sammanhållning framför ett "skuggsamhälle" – en känga till Centerpartiet, enligt Ulf Bjereld.

– Även om Centern inte pekades ut tror jag att han är irriterad på att Centerpartiet, i hans ögon, så lättvindigt talar om att alla flyktingar måste få komma hit och söka asyl. Sedan när de väl kommer hit menar han att Centern inte är beredda att ta ansvar för dem utan de får klara sig själva.

Var det något som saknades i talet?

– Jag hade kanske velat att han varit skarpare och markerat att de här migrationspolitiska åtgärderna hade varit tillfälliga. Det är viktigt att det här med id-kontroller aldrig får bli en naturlig del av vårt sätt att leva tillsammans utan det ska vara undantag.

http://www.svd.se/statsvetare-ett-sk...rik/om/sverige

"Jag hade kanske velat"... Forskare utvärderar sitt eget partis ordförande. I skydd av föreställd fackmannamässig heder ges partitrollet utrymme i pressen.
Citera
2015-12-20, 13:53
  #11
Medlem
Adam Cwejman i GP idag ifrågasätter som jag igår Ulf Bjerelds dubbla roller, men det kanske ffa anlitande medier ska klandras för:

Citat:
Vilken journalist ringer till en styrelsemedlem i ett krisande företag för att få en oberoende expertkommentar om företagets katastrofala kvartalsrapport? Troligtvis ingen. Det är knappast så att styrelsemedlemmen är i rätt position att ge en opartisk lägesanalys.

Däremot verkar det gå alldeles utmärkt att ringa en högt placerad politiker för den som vill ha en oberoende expertkommentar om det berörda partiet. Detta är Ulf Bjereld det eviga exemplet på.

Citat:
I Sverige finns omkring trettio partiforskare som ägnar sin tid åt att studera partierna och deras utveckling. Enbart en av dessa sitter i det socialdemokratiska partiets verkställande utskott. Ändå är det allt som oftast just denna statsvetare som ständigt får kommentera regeringens låga opinionsstöd. Det är inget smickrande sammanträffande för de ansvariga journalisterna.
Citera
2015-12-20, 14:36
  #12
Medlem
Bjerelds plats som kommentator för socialdemokratiska eller politiska frågor i Sverige överhuvudtaget borde verkligen ifrågasättas. Han sitter verkligen på lite för många stolar och kan inte riktigt skilja dem åt, särskilt nu då som han har en plats i VU för S Tro och Solidaritet.

Men han är en av de få utvalda statsvetarna som aldrig tydligen är för upptagen för att svara i telefon när journalisterna ringer.

Det är lite av självrecension när han uttalar sig. Han hittar aldrig något som är fel och allt är fantastiskt. Att Bjereld uttalar sig är lite som att Carin Jämtin uttalar sig. Det finns ingen insikt eller självkritik där inte.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback