Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2015-06-04, 13:40
  #1
Medlem
W-Zinks avatar
Det är inte en främmande tanke idag, 2015, att Socialdemokrater, och vänsterrörelser i allmänt, tvingas till en sådan utveckling. Återigen. Givet att uttrycken dock är i förändring. Där den centraliserade demokratin växer sig allt starkare. Det är att betrakta som en negativ utveckling.

Med avstamp från texten, Imperialismen som kapitalismens högsta stadium. Skriven år 1916.
Vad bör göras? - Utifrån där demokratisk centralismen inskränker allas vår upplevda frihet. Det är censur och yttrandefrihet i alla dess former som begränsas. Vet människorna om detta? Att deras säkerligen välvilliga röster är trots det. Den våta filt som i slutändan kommer kväva revolutionärernas röster.

Ur förordet - Imperialismen som kapitalismens högsta stadium
Citat:
Att imperialismen är tröskeln till den socialistiska revolutionen, att socialchauvinismen (socialism i ord, chauvinism i handling) är ett fullständigt förräderi mot socialismen, en fullständig övergång till bourgeoisins sida, att denna splittring inom arbetarrörelsen står i samband med imperialismens objektiva villkor o.s.v.
En utveckling i och med detta, det blir alltid ytligt. För tiden är ytlig. Det är något som bör tas med i beräkningen. Flyktigare än tidigare är allt. Men under rör sig allt i maklig takt åt ett och samma håll. Så den chauvinistiska hållningen, idag. Är paradoxalt nog mest uppburen av vänsterrörelser. Allt i enlighet med ordet 'Socialchauvinismens ursprungliga betydelse. Vänsterrörelsens glapp mot arbetarklassen är milsvid. Det är inte fråga om att värna arbetarna. Det är ytlig politik, attributekonomisk.

Citat:
för att avslöja hela lögnaktigheten i de socialpacifistiska åsikterna och förhoppningarna på en "världsdemokrati" ... ett krig om världens uppdelning, om fördelning och nyuppdelning av kolonierna, finanskapitalets "inflytelsesfärer" o.s.v.

2015 är det alltjämt ett giltigt antagande. För att få klarhet i några grundläggande ståndpunkter jag vilar mitt resonemang på.

1. Den vänsterrörelse som upplevs som progressiv och kanske rent av avantgardistiskt inom vissa normbrytande samhällsutvecklingar. Den är självupplevd som god och av godo kommen. Men utifrån visar sig den lika förtryckande som allt annat skapat av och på kapitalistiska grundvalar. Den är ej god enkom för att den som uttrycker det säger så.

Citat:
låt vara att dessa kallar sig pacifister och socialister - vilka lovprisade "wilsonismen" och sökte bevisa möjligheten av fred och reformer under imperialismen.

Citat:
och med de borgerliga regeringarna (genom de borgerliga koalitionsregeringarna med socialisternas deltagande).

Citat:
Imperialismen är tröskeln till proletariatets sociala revolution. Detta har sedan 1917 bekräftats i världsmåttstock.

Är det en ny sådan imperialism som visar sig. Alltså, i den redan imperialistiska anda återvänder imperialismen igen. För att slå papper om sig själv. Där självuttalade socialistiska strömningar snarare är exempel på kapitalismens landvinningar och grundvalar. Och om det inte går att använda imperialism eftersom det kan anses otidsenligt. Vilket är ordet som karakteriserar den epok vi lever i nu?
Citera
2015-06-08, 18:51
  #2
Medlem
W-Zinks avatar
Citat:
Socialdemokraterna byter nu ut sin radikala vänsterretorik mot mer av kravretorik ... Koalitionspartnern Miljöpartiet bevärdigades inte ens ett omnämnande. Desto mer talade han om vikten att göra sin plikt, inte bara kräva sin rätt ... Löfven har varit inne på liknande tankegångar förut. Det nya är den starka betoningen på värden som ordning, disciplin och moral ... Socialdemokraterna känner av varåt vinden blåser. Och den blåser inte åt vänster ... Besvikna S-väljare går inte längre till V, utan till Moderaterna och Sverigedemokraterna ... Det har hänt något med tidsandan i Sverige. Sådant är alltid svårt att fånga, men jag tar mig friheten att spekulera lite ... Snarare skulle man kunna tala om en ordning-och-reda-höger eller klipp-dig-och-skaffa-ett-jobb-höger ...

http://www.expressen.se/ledare/anna-...ya-hogervagen/ / Publicerad 06 jun

Nå, i med Sverige glasögonen på kan man antaga att vänstervindar mojnat men å andra sidan är vänstervågorna desto större i, exempelvis Spanien där Podemos strategi beskrivs som Leninstisk. M.a.o. långt ifrån så man försöker beskriva svenska vänsterrörelser. Jag tror dock att det är just den vänsterpolitik som hade lockat väljare på allvar. Den svenska Socialdemokratiska politiken känns otroligt fumlig och famlande. Högervågen späs på också av populistiska Socialdemokrater.

I Turkiet, fick pro-Kurdiska HDP 12-13%, mycket otippat enligt opinionsmätningar men det visar på en verklig vänstervåg i världen. I Sverige är vänstervågen stoppad. Av Socialdemokraterna.

http://www.etc.se/ledare/europas-hum...ar-vid-spanien / 2015-06-05

Vänsterpopulism växer samtidigt som högerpopulismen.
I Sverige växer högerpopulismen även hos vänstern och Socialdemokraterna framförallt.


Jag ifrågasätter alltså Sveriges Socialdemokrater.
Är just Socialchauvinism applicerbart på Sossarna i synnerhet, med modern tillämpning.

Hittade av en slump även lite matnyttig information om Danmarks rådande situation.
Utifrån poeten Yahya Hassan senaste inhopp i Danmarks politiska spel.

Citat:
På ena flanken står den socialdemokratiska statsministern Helle Thorning-Schmidt, som skamlöst gått till val på den populistiska kampanjen "Det Danmark du känner", med löften om (ännu) hårdare tag mot invandrare.

Långt ut i den politiska periferin står på andra flanken en kontroversiell autodidakt diktare som kritiserat religiöst hyckleri bland muslimer, men som samtidigt står upp för ett nyanserat sätt att betrakta islam och kräver jämlika villkor för invandrare.

Yahya Hassan företräder nybildade Nationalpartiet, ett "mittenparti på socialliberal grund", grundat av tre dansk-pakistanska bröder som en reaktion mot den förda integrations- och migrationspolitiken.
På bara några veckor har den hotade Hassan hunnit med att säga upp sitt personskydd av danska Säpo för att vara "på fri fot i valrörelsen", provocera med uttalanden som att "hipsters är farligare än jihadister"(), och bli burdust gripen av polisen i Århus, i samband med ett krogbesök.

Yahya Hassan gör ändå ett försök. Han kanske inte får 20 000 röster, men han får dansk politik att glöda.
http://www.expressen.se/kultur/karin...listkampanjen/ /Publicerad 07 jun 2015

Nå. Den utvecklingen är utifrån trådstarten helt enligt körschemat. Nationalpartiet.
Tydligare referenser till TS är svårare att få.

Citat:
Social chauvinism can be described as aggressive or fanatical patriotism, particularly during time of war, in support of one's own nation (e.g., government, culture, etc.) versus other nation(s), displayed by those who are socialists or social democrats.
__________________
Senast redigerad av W-Zink 2015-06-08 kl. 19:17.
Citera
2015-06-09, 18:49
  #3
Medlem
W-Zinks avatar
Citat:
Jewish Israeli teens are becoming increasingly polarized in their political beliefs, with more than half identifying as politically right-wing.

Citat:
According to the poll, 52% of Israeli adolescents define themselves as right-wing, 30% see themselves as centrist, and only 9% consider themselves left-wing.

When asked about Israel’s Jewish and democratic character, 41% of Jewish students responded that the state’s Jewish character is more important than its democratic one, while 25% answered the opposite.

Among Arab students, 96% responded they believe Israel should be democratic first and Jewish second.


Inte så förenligt med just TS, om Socialchauvinism. Men desto mer förenligt med inlägget ang. Höger och vänster-vindar i Europa och vart och varför en eventuell skiljelinje dras.

I kontrast med det svenska och nordiska, även europeiska debattklimatet. Fortsatt ifrågasätter jag, Vänstern och Socialdemokrater. Mer förvirrade har jag aldrig upplevt dem. Framförallt dess förespråkare med sitt enormt sociala patos.


http://www.timesofisrael.com/jewish-...ort-price-tag/
__________________
Senast redigerad av W-Zink 2015-06-09 kl. 18:51.
Citera
2015-06-10, 18:48
  #4
Medlem
W-Zinks avatar
Citat:
Debatt Fredrik Persson-Lahusen varnar i Aftonbladet (1 juni) för att vissa socialdemokrater på sistone börjat flirta med ”nationalismen”.

Hade ej läst Persson-Lahusens debattartikel innan jag skrev min tråd. Men det visade ju sig vara aktuellt i alla fall.


Citat:
Risken med Persson-Lahusens likställande av all nationalism med chauvinism (och i förlängningen fascism) är att också begreppet nationellt självbestämmande giftstämplas.



Artikeln är väl intressant utifrån ett historiskt perspektiv. Det är dock skillnad på anti-rasism hos den jag kallar Twittervänstern och den tänkta väljargrupp Socialdemokraterna har, d.v.s. arbetarklassen i viss mån. Som i större utsträckning röstar på SD. Det är alltså, en polarisering som kan välta Socialdemokratin. Om detta ägnar han mindre tid, samtidigt som det går att urskilja ytterligare tendenser till det han varnar för i omvärlden. Faktorer som ledde till den splittringen. Varför skeendena kan tolkas i varandra idag.

Citat:
Ordet ”nationellt” blir lätt för den välmenande vänsteraktivisten identiskt med ”rasistiskt”.
Och den varningen är befogad då, både begreppen och identiteten blir bärare av kultur. Där polariseringen både skadar och skyndar på en sådan utveckling. Den är kontraproduktiv och paradoxal

http://unvis.it/www.aftonbladet.se/k...cle20932394.ab
__________________
Senast redigerad av W-Zink 2015-06-10 kl. 18:52.
Citera
2015-06-16, 18:34
  #5
Medlem
W-Zinks avatar
Citat:
Dubbelheten var inget velande mellan motstridiga ståndpunkter. Vi är internationalister, skrev Lenin. Just för att stärka klassolidariteten över gränserna tar vi ställning för nationer som söker befria sig från imperialistiskt förtryck.

Välbalanserad artikel, minst sagt. Den manar till den större bilden vilket allt för ofta glöms bort. Faktiskt blir mycket av det jag med tråden ville säga sagt. Men lite mer koncist och välartikulerat.

Citat:
Han ogillar flaggviftande, men det avgörande är alltjämt vem fanan riktas mot. Att arbetslösa greker reser flaggan mot trojkan är en sak. Att Front National, Pegida och Sverigedemokraterna riktar den mot arbetarklassens växande underskikt, migranterna från periferin, är något annat. I det följet väntar de stora nederlagen.

Lite efterhandskonstruktion från min sida, men mycket kan ändras på några dagar. Dock står jag fast i att Twittervänstern bör begrunda vad de egentligen vill åstadkomma med sitt digitala patos. Av på.

Etta Nolla

http://unvis.it/www.aftonbladet.se/k...cle20972768.ab
Citera
2015-07-21, 15:28
  #6
Medlem
W-Zinks avatar
http://unvis.it/aftonbladet.se/kultu...cle21141570.ab

Här är något som intresserar mig,
Citat:
Klas Eklund skildrar sig själv som vänsterradikal på följande vis: ”Vi var de av historien utvalda, det upplysta ’avantgarde’ som ’vetenskapligt’ skulle staka ut kursen åt proletariatet och visa vägen mot framtiden”. Beskrivningen av tiden som systemskiftande högersosse i finans*departementet ett tiotal år senare är *närmast en blåkopia: ”Vi var äntringsstyrkan, en sorts gerillatrupp som förde det fria kriget i syfte att sanera statsfinanserna och modernisera Sverige”.

Vilket otäckt exempel på den människosyn som i grunden styr deras val och positioner. Vi är tänkandets representanter, varför vi är de som skapar historien: vi är hjältarna och det återstår för massan endast att följa oss. Det uppenbart motstridiga i denna motsägelse är vad som behöver upptäckas av massan. För att använda ett och samma språk. Kan man bara hålla sig i skinnet och inte bli en studsboll i händerna hos de där hjältarna så tror jag mycket på denna nya självutveckling.

Det vore olyckligt om hjältarna förblir hjältar. Det är så att hjältarna måste i ödets ironi omprövas som skurkar och även förbli det. Eller i alla fall upptäckas som akrobater. Vilka spännande tider som väntar.

I alla fall ett boktips.
Citera
2015-07-21, 16:10
  #7
Medlem
BaalZeBubs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av W-Zink
1. Den vänsterrörelse som upplevs som progressiv och kanske rent av avantgardistiskt inom vissa normbrytande samhällsutvecklingar. Den är självupplevd som god och av godo kommen. Men utifrån visar sig den lika förtryckande som allt annat skapat av och på kapitalistiska grundvalar. Den är ej god enkom för att den som uttrycker det säger så.
Ja, man kan se den 'verkligt existerande socialismen' som ett sätt att få igång den kapitalistiska utvecklingen i ett antal länder i 'tredje världen' m.m, där förutsättningarna för en demokratisk utveckling saknades. Ett annat alternativ är militärdiktaturen och den fascistiska diktaturen.

Den text av Lenin som du bygger trådstarten på är ju opportunistisk gentemot imperialismen. I stället för att motsätta sig denna, och värna om enskilda länder och folk, så hoppar den på imperialismens globala härjningar. Precis som sedan Trotskismen m.fl gjorde.

Vi fick en vänster som var svuren fiende både till länder och folk.

Citat:
Ursprungligen postat av W-Zink
Är det en ny sådan imperialism som visar sig. Alltså, i den redan imperialistiska anda återvänder imperialismen igen. För att slå papper om sig själv. Där självuttalade socialistiska strömningar snarare är exempel på kapitalismens landvinningar och grundvalar. Och om det inte går att använda imperialism eftersom det kan anses otidsenligt. Vilket är ordet som karakteriserar den epok vi lever i nu?

Globalism. Globalism är det idag som utvecklar en världskapitalism. Och vänstern är bara en opportunistisk rörelse som hjälper till med detta.

Mot denna vansinniga utveckling så står de som värnar om människors frihet, om folk och nationer. Med andra ord, nu som då det du kallar socialchauvinismen, är det ett enda vi har att hoppas på.

Men är inte detta politik? Varför lägger du det i filosofi? Och kan du konkretisera dina topics?
Citera
2015-07-21, 16:32
  #8
Medlem
Det är fabianska socialister som vill ha imperialism på bortaplan och socialism på hemmaplan. Men nu har de sett Kina och förstått att auktoritär kapitalism är bättre för deras auktoritära syfte. Denna sorts människor har inga problem med att förvandla EU till en odemokratisk superstat med misär på hemmaplan (för det socialistiska har nu omformulerats till misär) och imperialism på bortaplan.

Tony Blair var en fabiansk socialist. Egentligen är det inte socialism alls. Fabiansk socialism är givetvis fullkomlig chauvinism förtäckt i anti-rasism. I själva verket är imperialismen på bortaplan rasism, och strävandet efter inre etniska och sociala motsättningar är också rasism. Socialism var bara ett sätt att mobilisera folket för fabianer. De har numera förfinat och utvecklat sina strategier för att slå dunst i folkets ögon.
__________________
Senast redigerad av HerrWarum 2015-07-21 kl. 16:35.
Citera
2015-07-21, 19:45
  #9
Medlem
W-Zinks avatar
Citat:
Ursprungligen postat av BaalZeBub
Ja, man kan se den 'verkligt existerande socialismen' som ett sätt att få igång den kapitalistiska utvecklingen i ett antal länder i 'tredje världen' m.m, där förutsättningarna för en demokratisk utveckling saknades. Ett annat alternativ är militärdiktaturen och den fascistiska diktaturen.

Den text av Lenin som du bygger trådstarten på är ju opportunistisk gentemot imperialismen. I stället för att motsätta sig denna, och värna om enskilda länder och folk, så hoppar den på imperialismens globala härjningar. Precis som sedan Trotskismen m.fl gjorde.

Vi fick en vänster som var svuren fiende både till länder och folk.



Globalism. Globalism är det idag som utvecklar en världskapitalism. Och vänstern är bara en opportunistisk rörelse som hjälper till med detta.

Mot denna vansinniga utveckling så står de som värnar om människors frihet, om folk och nationer. Med andra ord, nu som då det du kallar socialchauvinismen, är det ett enda vi har att hoppas på.

Men är inte detta politik? Varför lägger du det i filosofi? Och kan du konkretisera dina topics?
Visst detta är nog politik, men det är en väldigt spekulerande tråd.

Du menar alltså att det jag kallar socialchauvinism är något att sätta tilltro till. Menar du i ett längre perspektiv eller i ett kortare perspektiv i förhållande till den enorma flykting situation som råder just nu. Detta perspektiv gör att tråden definitivt hör hemma i Politik snarare än Filosofi.

Det är svårt att konkretisera mina topics eftersom när jag skrev tråden enbart utgick från den nämnda texten och den hållning jag då hade gentemot det jag kallar Twitter-vänstern. När jag senare postat har det senare handlat om en viss kritik mot elitismen som sådan. Jag vänder mig mot en centraliserad makt. Och jag förstår inte riktigt hur Twitter-vänstern är rotad. Dessutom nämner jag i TS, lite dolt. En annan text, Vad bör göras - en bok av Nikolaj Tjernysjevskij och en pamflett av Lenin. Som behandlar en viss typ av yrkesrevolutionärer. Det var i TS bara ett försök till att skapa någon sorts plattform från vilken jag själv senare kunde förhålla mig till. Ytterst ett medel för mig själv m.a.o.

Globalism är ett tveeggat svärd. Eller framförallt Globalismen utifrån ett EU-perspektiv.

http://unvis.it/www.aftonbladet.se/k...cle21133089.ab
Citat:
Nationalstaterna är tillbaka och med dem en chauvinism som inte är begränsad till ytterhögerns ölhallsgapande om invandrarna som invaderar idyllen - herregud, när var Birmingham, Lyon eller Malmö en idyll? – utan spritt sig in i etablissemanget. Franske högerledaren *Sarkozy, pressad av Front Nationals framgångar, kräver att passfriheten inom Schengen blir frivillig för staterna.

Det är lite den splittringen jag i TS, efterfrågade. Jag kunde ju inte veta att det samtidigt skulle bli en rad artiklar som i en följetong skulle behandla samma ämne. Men det var ju i det spåret jag senare valt att fortsätta tråden.

Du menar alltså att nationalstaternas chauvinism är något bra, på vilka grunder anser du detta?
Hur ser du på den centraliserade demokratins utveckling. Är det också något att hoppas på menar du?

Citat:
Detta välkända demokratiska underskott har fått många också inom vänstern att förlita sig mer på nationalstaterna. Drömmerierna om federalism och europeisk demokrati har man överlåtit åt marknadsglada liberaler.
Men i dag, när de politiska striderna allt tydligare står mellan en teknokratisk nyliberal EU-elit och starka chauvinistiska strömningar, är det dags för de progressiva krafterna att återuppväcka den demokratiska fantasin och ställa kravet: All makt åt parlamentet!
Citera
2015-07-22, 00:05
  #10
Medlem
BaalZeBubs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av W-Zink

Du menar alltså att det jag kallar socialchauvinism är något att sätta tilltro till. Menar du i ett längre perspektiv eller i ett kortare perspektiv i förhållande till den enorma flykting situation som råder just nu. [....]
Du menar alltså att nationalstaternas chauvinism är något bra, på vilka grunder anser du detta?
Hur ser du på den centraliserade demokratins utveckling. Är det också något att hoppas på menar du?

Precis som det är viktigt med individer, eftersom vi människor är konfigurerade som enskilda levande biologiska kroppar, som t ex måste se sig för när de går över gatan, så är det viktigt med nationer eftersom människor är organiserade i sådana. Staterna i Europa är mycket mer kraftfulla och historiskt förankrade organisationer än EU t ex.

Det är helt en fråga om att inte skynda för långsamt och inte för snabbt. I ett längre perspektiv kan man tänka sig att människan, och informationsteknologin, utvecklats för att skapa mer överstatlighet.

Idag är människans olika kollektiv, som nationen, hotade av en hänsynslös globalisering. Marx såg denna globala utveckling som 'progressiv'. Idag kan vi se hur destruktiv utvecklingen har varit.

Nationalstaten är, på gott och ont, något som vi har ett visst grepp om. Vi känner till hundratals exempel, och vi kan se hur det begås misstag, vilka svagheter de har o.s.v. Givetvis är det inte så rosenrött. Demokrati innebär inte bara att människor får bestämma, utan även att vi får det styre som en elit kan manipulera staten med till egen vinning.
__________________
Senast redigerad av BaalZeBub 2015-07-22 kl. 00:41.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback