Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 1
  • 2
2015-04-23, 01:02
  #1
Medlem
aurelis avatar
De senaste åren har min hälsa åkt i en nedgående spiral som jag desperat vill vända. Jag har blivit ett klent exemplar med en energinivå som kan jämföras med min 94åriga mormor. Inte nog med det fysiska men min ekonomi lider efter ett snitt på 7sjukdagar per månad och mentalt är det deprimerande att leva så här. Jag är stamkund på VC men då behandling inte ger resultat ger de mer råd som att "äta rätt" vila och "låta kroppen göra sitt" och annat luddigt.
Snälla nån, ge mig tips på i vilken ände jag ska börja för störst möjlighet att vända spiralen till uppåtgående.

Jag är tjej, 33år, 166cm och 61kg

Näsa/hals
Allergiker(djur, pollen, kvalster, mögel) Astma(träning och vid förkylningar)
Kronisk bihåleinflammation med polyper: Hade min första bihåleinflammation i gymnasiet sen kom de väl en gång per år tills för fem år sen då de kom tätare och tätare till nuvarande status då det aldrig går över utan växlar mellan lättare spänningar till ca 1v/månad då jag har feber och riktigt ont (därav alla sjukdagar) Alla förkylningar som jag stöter på triggar igång bihålorna. Mitt luktsinne är som oftast bortblåst och känner dofter några gånger per vecka i korta stunder. När jag flyger knastrar det i pannbihålorna och känns som att de ska explodera. Jag har sen augusti haft kontakt med en öron-näsa-hals-klinik. Där har de gått upp med kamera, konstaterat polyper och rekommenderat Nasonex som inte fungerade alls. Därefter testades en kortisonkur i tablettform som hjälpte lite vid flygningar. Ytterligare en doxyfermkur ordinerades och Flutide nasal droppar som jag nu tagit i 2 veckor nu. I morgon ska jag på datortomografi. Allt jag får höra är att kortison och självläkning är alternativen och att operation inte skulle hjälpa. Stämmer verkligen det? Jag går konstant med spänningar i pann och käkbihålorna och en sjuklig trötthet. Orkar knappt med jobbet och träning ska vi inte ens tänka på, den är obefintlig. Jag har noll ork till detta. Tappat både kondition och muskler vilket leder till att jag har dålig hållning och får ont i ryggen mellan skulderbladen. Jag saknar verkligen att gå ut och jogga när det stressigt eller när jag behöver rensa hjärnan. Enda räddningen är väl att företaget jag jobbar på är stort så blir mycket promenader mellan mötesrummen (över 10000steg/dag enligt aktivitetsbandet)

Har dragit ner på allt vad aktiviteter heter, roliga som krävande, jag bytte för ett år sen till ett mindre stressigt jobb. Allt för att låta kroppen vila. Jag tar bilen istället för kollektivtrafiken för att undvika smittor. Jag har en städerska och luftrenare för att minska dammburna allergener. Solresa på vinterna för att ladda batterierna.

Jag har även i omgångar testat, probiotika, mivitotal, omega3, d-vitamin, zink, multimineraler m.m.

Kan tilläggas att jag sen 4år äter citalopram för PMD och jag har i i alla tider haft återkommande insomningsproblem. Just sömnproblem känns ju inte så lyckat när kroppen ska repa sig. Sover gott när jag väl somnat men innan dess kan jag vara supertrött och ändå vägrar hjärnan somna. Lägger mig normalt vid 23 ibland somnar jag klockan 1, ibland 4 och ibland somnar jag inte alls innan klockan ringer 07:00. Så håller det på några nätter innan jag är supersliten och somnar typ 17 en dag och sover till morgonen efter. Testade imovane för nått år sen men fick kväljningar av metallsmaken som satt kvar hela dagen efter.

Ligger här som vanligt och kan inte sova så skrev ihop denna långa klagan. Förhoppningsvis har nån av er där ute nått smart att komma med och i värsta fall har jag skrivit av mig
Citera
2015-04-23, 01:42
  #2
Medlem
Du måste få igång aktiveteterna igen samt äta nyttigt. Annars lär du inte vända på någon spiral vad det än är. Sen imovane och allt annat skit tabs ska du hålla dig borta ifrån långsiktigt blir du bara värre av det. Lycka till
Citera
2015-04-23, 04:28
  #3
Medlem
FreshMilks avatar
Ät nyttigt och motionera, det enda som funkar. Sluta upp med snabbmat och socker helt.
Så fort du frisknar till så går du ut och går, varje dag, i en timme.

Gör du detta så kommer du hålla dig frisk, eller åtminstone friskna till fortare efter sjukdomar.

Äter du rätt behöver du inte vitamintillskott, men å andra sidan skadar det inte heller.
Citera
2015-04-23, 10:55
  #4
Medlem
SmurfSmurfs avatar
Slänger ur mig lite idéer och sen får du fundera vidare:

Har man tagit någon odling på bihålebakterierna så man vet det är rätt antibiotika? Jag vet man brukar ordinera doxyferm men det tar ju inte allt. Vid riktigt svår bihåleinflammation kan man få antibiotika injicerat, men tror man måste vara inneliggande då. (Har hänt mig en gång).

Är din astma rätt medicinerad? Har du träffat astmasköterska? Man blir ju verkligt trött av icke inställd astma och kan behöva ändra medicinering beroende på årstid, livssituation mm.

En inflammation i en rotspets i överkäken kan ställa till problem i bihålorna eftersom de ligger så nära, tandrötter kan till och med sticka in i bihålan. Men detta borde de upptäcka på datortomografin tycker jag. Annars blir det tandläkare som kan kolla tandrötterna.

Något jag märkt triggar mina bihåleinflammationer är att gråta mycket. Rökning är inte heller bra.

Vet att man kan spola bihålor och att de som haft problem länge brukar uppleva stor lindring, men ingreppet är rätt jobbigt. Har man erbjudit dig detta?

Som sömnmedicin kan du prova Propavan, det ger ingen eftersmak och är icke beroendeframkallande. Effekten sitter i längre än Imovane så ta den inte för sent på kvällen.

Spänningarna gör ont värre och en sjukgymnast kan hjälpa dig med detta, alternativt tandläkare om du spänner käkarna.

Du kanske skulle skippa Cilatopram och låta kroppen ha sin naturliga hormonbalans? Man kan ju få en otrolig energi veckan före mens om man bara släpper lös den och inte vänder den inåt till depression. Det är också en medicin med många biverkningar. Kanske Gyn kan låta dig testa nåt annat? (Själv kan jag inte ta något antidepressivt pga massa biverkningar och ingen effekt annat än placeboeffekten. Har kommit fram till detta efter en hel del testande och tjat från läkare, att nu är det nog med detta). Jag har stark PMS och omgivningen får lov att ligga lite lågt. Har varit öppen med detta och folk tar bra hänsyn. Vill inte medicinera bort detta för jag kan t ex städa i flygande fläng, ringa alla samtal jag gruvats för mm, det så kallade Tokmensrycket.

Ett lite luddigt allmänt tips är att unna dig att ha kul. Undvika personer som stjäl din energi, var bara med dem som stärker dig och som du stärker tillbaks.

Kanske kan simning eller cykling vara en motionsform som passar dig nu?

Hoppas något av tipsen kan vara dig till hjälp. Skriv gärna mer om hur det går.

Edit: La till lite i stycket om PMS
__________________
Senast redigerad av SmurfSmurf 2015-04-23 kl. 11:07.
Citera
2015-04-23, 12:09
  #5
Medlem
aurelis avatar
Vad definieras då som nyttig mat? Tänker att jag inte äter såå illa. Snabbmat blir max 1ggr/mån och då pizza/thai/indiskt. Dricker inte läsk, har slutat med smågodiset (min stora last tidigare) och gillar inte glass. Äter dock finchoklad och chips på helgen men inga större mängder. Fika gör jag på jobbet på fredagar och typ en gång till per vecka på cafe. Dricker mycket kaffe dock.

Vi får frukost på jobbet varje dag och då serveras bara smörgåsar. Hemma på helgen blir det även ägg och yoghurt med bär.

Lunch äter jag på nån av jobbets restauranger typ. dagens fisk eller dagens kött med salladsbuffe innan.

Middag orkar jag sällan laga på vardagskvällarna så tar något jag lagat tidigare och fryst in. Handlar ekologiskt, undviker halvfabrikat och lagar själv (korv är undantaget men det äter jag sällan)

Vill verkligen komma igång och röra mig men har noll energi kvar i kroppen. När jag väl har lite ork till det så vill jagmnog för mycket, en promenad blir lätt en powerwalk eller ännu hellre lite jogg och sen är jag hemma sjuk igen. Det ligger hela tiden under ytan och gror och blommar upp när jag försökt träna.
Citera
2015-04-23, 12:29
  #6
Medlem
SmurfSmurfs avatar
Det var inget i mitt inlägg som ens var värt en kommentar?
Citera
2015-04-23, 12:52
  #7
Medlem
aurelis avatar
tvärtom, massa värt att kommentera så tog tid

Man har inte tagit någon odling på bihålebakterierna. Till mig sa man att doxyferm var en bredspektrumsantibiotika som tog allt. de påstår att det inte är bakterier pga av sänkans värde men att "det skadar ju inte att prova" och det brukar bli bättre ett tag efter en sån kur men återkommer alltid.

Gjort spirometriprov hos astmasköterska ca 2ggr per år. Ett tag låg jag på 40% och medicinerades men nu blåser jag 100% utan daglig medicinering. Tar dock buventol när jag tränar och vid förkylning.

Datortomografin blev flyttad till imorgon så får se om de ser nått där men enligt tandläkaren (var där för två veckor sen) så ser tänderna toppfina ut. Hade de sett en inflammtion på sin röntgen? Sen är ju mina största problem i pannbihålorna och där påverkar ju knapast tänderna

Huruvida tårar triggar igång bihålorna har jag aldrig reflekterat över. Kanske får se nån snyftfilm och utvärdera

Spolning påstår de skulle inte hjälp mig då jag inte har bakterieinfektion (baserat på värdet på sänkan)

Försökte sluta med citaloprarm för två år sen men gick inte så bra. Har aldrig upplevt den energin du beskriver bara nedstämdhet. Utan citalopram börjar det två veckor innan och förvärras tills dagarnna innan mens då jag inte tar upp ur sängen. Jag hade enorma problem att klara av studierna med omtentor och stress under de "bra" veckorna med att kompensera det man missat. Hade aldrig fungerat med ett jobb. Är tillräckligt jobbigt med alla sjukdagar på grund av bihålorna. För mitt liv har tabletterna varit en räddning men samtidigt läser man ju bipacksedeln. Hittills är enda biverkningen jag noterat är att jag tål alkohol BETYDLIGT sämre. Läser man på känns det ju inte så bra i längden och hittar helst ett annat alternativ. Men så länge jag har mina fysiska problem orkar jag inte samtidigt hantera något psykiskt.
__________________
Senast redigerad av aureli 2015-04-23 kl. 13:03.
Citera
2015-04-23, 15:50
  #8
Medlem
Dina symptom skulle kunna bero på felaktig/ogynnsam andning.

Om andningen fungerar riktigt dåligt så kan du bland annat få följande symptom:
dåligt med energi, sämre kondition
trötthet, sömnproblem, dålig sömnkvalitet
försvagat immunförsvar, försämring av allergier
problem med näsa, känsla av att alltid vara täppt
försämrad hållning, värk i axlar och nacke
depression, oro, stress

Jag har skrivit ihop en beskrivning nedan.

HVS = HyperVentilation Syndrome / BPD = Breathing Pattern Disorder är en erkänd diagnos i utlandet.
Om du tar upp andnings-problematiken med dina vårdgivare så är det dock en stor risk att dom inte hört talas om detta hälsotillstånd. Detta är olyckligt eftersom problemet är känt sedan länge och väl studerat inom medicinsk forskning.
http://www.pbmhalsokompetens.se/kron...ilationsyndrom

Några fakta som du kan informera dina vårdgivare om:
1. Stress/press påverkar så gott som alltid andningen mer eller mindre. Om detta får hålla på en längre tid så återhämtar sig inte andningen av sig själv, du får ett kroniskt problem.

2. Det är viktigt att förstå att akut hyperventilation är en helt annan sak än kronisk hyperventilation/överandning. Kronisk hyperventilation syns inte med blotta ögat, det är en lätt förhöjd minutvolym på andningen.

3. HVS/BPD är inte en sjukdom det är en kemisk och fysiologisk obalans i kroppens system för andning.

4. Symptomen yttrar sig olika på olika personer eftersom hela organismen potentiellt påverkas. Vissa märker mest av mentala symptom som oro, ångest och stress. Andra märker mest av somatiska/neurologiska symptom som muskelsmärta, domningar och sänkt smärttröskel. En tredje grupp märker mest av kronisk trötthet, försvagat immunsystem och utmattning. Men du kan få alla möjliga kombinationer av symptom pga HVS/BPD.

5. Vid behandling av HVS/BPD så finns det två viktiga aspekter som behöver åtgärdas;

A. förhöjd minutvolym på andningen leder till påverkan på balansen av blodgaser och sedemera ändring av blodets pH-värde.
B. den rent mekaniska komponenten av andningen dvs vilka muskler som involveras. Man måste komma ifrån bröstandning och överanvändning av acessory breathing muscles (scaleni, SCM, övre trapezius samt pectoralis minor).

Det första problemet (A ovan) åtgärdas genom andningsövningar som syftar till att vänja sig vid en långsammare andning, det andra problemet (B ovan) åtgärdas genom sjukgymnastik för att minska inblandning av bröstmuskler och öka användningen av diafragman vid andningen.

6. Avslappning och stress-förebyggande åtgärder kan ge temporär lindring eftersom de får andningen att sakta in momentant.

7. HVS leder till att kroppen förbrukar mer magnesium än vanligt. Prova därför kosttillskott med magnesium. Undvik magnesiumhydroxid som kroppen inte tar upp så lätt.

Det finns specialiserade kliniker för rehabilitering av andning utomlands t.ex. Bradcliffmetoden. Detta saknas i Sverige men vi har t.ex. metoden medveten andning.
http://medvetenandning.se/

Den mest kompletta och vetenskapligt orienterade boken om HVS/BPD är:
Recognizing and treating breathing disorders - Chaitow, Bradley, Gilbert

En lite mer lättläst bok är:
"Medicinskt svårförklarliga symtom" av Doktorn Johannes Lindh.
Den ger en övertygande beskrivning för hur andning kan leda till just dina symtom.

Självhjälp kan man t.ex. få från dessa två böcker:
Breathe, stretch & move - Dinah Bradley & Tania Clifton-Smith
Close your mouth - Patrick McKeown
Citera
2015-04-23, 16:46
  #9
Medlem
aurelis avatar
Hur vet man om man andas rätt då? Förutom när jag är på yogan ger jag inte andningen så mycket tanke, det sker ju liksom av sig själv.
Citera
2015-04-23, 17:19
  #10
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av aureli
Hur vet man om man andas rätt då? Förutom när jag är på yogan ger jag inte andningen så mycket tanke, det sker ju liksom av sig själv.

Andas du via mun eller näsa?
Andas du högt upp i bröstet eller djupt ner i magen?
Hur många andetag per minut tar du i vila (svårt att räkna själv eftersom andningen påverkas så fort du observerar den, låt någon annan räkna när du inte vet om det).
Hur lång tid kan du hålla andan efter en full utandning?
__________________
Senast redigerad av sctp 2015-04-23 kl. 17:49.
Citera
2015-04-23, 17:58
  #11
Medlem
aurelis avatar
Nu när jag har bihåleproblemen så andas jag via munnen annars tror jag näsan. Personligen tycker jag att min andning är medeldjup men min mamma har några gånger påpekat att jag andas ytligt.
Vet inte om jag gjorde andnigstidtagningen rätt men blev 35s. Blir sällan anfådd.
Citera
2015-04-23, 18:48
  #12
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av aureli
Nu när jag har bihåleproblemen så andas jag via munnen annars tror jag näsan. Personligen tycker jag att min andning är medeldjup men min mamma har några gånger påpekat att jag andas ytligt.
Vet inte om jag gjorde andnigstidtagningen rätt men blev 35s. Blir sällan anfådd.

Notera att jag skrev att du skall börja hålla andan efter att du andats ut, alltså inte efter en stor inandning med lungorna full.

Det finns en naturlig variation men jag skall ge exempel på hur ett naturligt och hälsosamt andningsmönster i vila kan se ut (många har dock inte tillräckligt bra hållning och kondition för att uppfylla nedanstående):

-Andas genom näsan dygnet runt
-Andas djupt så att magen häver sig
-Det mesta av andningen >70% sköts av diafragman
-Bröstkorgen expanderar i sidled, framåt och bakåt i höjd med diafragman
-Bröstkorgen häver sig inte i höjdled (minimalt)
-Ryggraden rör sig med andningen som en lätt vågrörelse
- 8 till 12 andetag per minut
- 4 till 5 liter luft per minut
-Utandningen tar mer tid än inandningen
-En automatisk kort paus efter utandning innan inandning sker
-Inandning utan att involvera assessory breathing muscles (scaleni, scm, övre trapezius mfl)
-Klarar av att hålla andan 40 sekunder efter en utandning utan att känna obehag
-Klarar av att fortsätta att hålla andningen även efter 40s men med obehag upp till den dubbla tiden eller mer 80s+

Ju större avvikelse från exemplet ovan desto större förbättringspotential.

Jag har genomgått en andningsrehabilitering och uppfyller själv alla punkterna ovan trots att jag inte sportar/tränar.
__________________
Senast redigerad av sctp 2015-04-23 kl. 19:00.
Citera
  • 1
  • 2

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback