• 71 097 online
  • 1 189 467 medlemmar
  • 61 549 631 inlägg
2015-01-07, 09:10
  #121
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av supermassive
Drägg och knarkare i bostadsrätter finns det allt, men inte i lika stor skara som i hyresrätter. Men jag håller med dig. Har precis flyttat in i en bostadsrätt efter att ha knappt bott ett halvår i en hyresrätt. Anledningen var att jag behövde ett snabbt boende under en viss tid. Idag bor jag i en bostadsrätt där jag har en bra förening, väldigt trevliga grannar, bra område, tyst och så sparar jag dessutom ett antal kronor. I min hyresrätt som jag hade jag grannar som gick på diverse preparat och som ylade på nätterna. De bråkade även väldigt mycket, skrek, hotade att döda varandra och gjorde andra konstiga ljud. Lägenheten var misskött, lyhört och äckligt badrum. Ja, listan kan alltså göras lång.

Var har du egentligen bott nånstans? Gravt misskötta hyresfastigheter är sällsynta i Sverige, även i sämre bostadsområden.

En annan stor nackdel med bostadsrätt är att man kan råka hamna i en skitförening med en styrelse som inte har nån koll. Störst risk är det förstås om man köper i en liten förening med kanske 3-4 lägenheter där man dessutom garanterat förr eller senare själv hamnar i styrelsen. Har tom läst bostadsannonser där det stått att det är ett krav att sitta i styrelsen om man köper lägenhet i föreningen.

Sedan har jag aldrig sett trappstädningsscheman i hyresuppgångar... Hur pallar man egentligen med sånt? Vad inte poängen med bostadsrätten att unna sig mer lyx, inte att tvingas städa trappuppgången var femte vecka?
Citera
2015-01-07, 09:12
  #122
Medlem
supermassives avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Grillo
Var har du egentligen bott nånstans?

En annan stor nackdel med bostadsrätt är att man kan råka hamna i en skitförening med en styrelse som inte har nån koll. Störst risk är det förstås om man köper i en liten förening med kanske 3-4 lägenheter där man dessutom garanterat förr eller senare hamnar i styrelsen.

Sedan har jag aldrig sett trappstädningsscheman i hyresuppgångar... Hur pallar man egentligen med sånt? Vad inte poängen med bostadsrätten att unna sig mer lyx, inte att tvingas städa trappuppgången var femte vecka?

Ett dåligt ställe rätt uppenbart där fastighetsvärden inte bryr sig och är rädd för sina hyresgäster. Dessutom, vilket jag fick reda på samma vecka som jag flyttade ut, har bolaget bytt ägare ett antal gånger och varje gång försvinner alla varningar som hyresgästerna får. Dock borde de enligt mig redan har förbrukat dessa. Men åter igen - en rädd hyresvärd.
Citera
2015-01-07, 09:32
  #123
Medlem
torstenhingstens avatar
Där vart jag bor är hyrespriserna enorma. Blir billigare att köpa och att man dessutom betalar halva kostnaden till sig själv känns bra.
Enda orosmomentet skulle väl vara om räntan chockartat går upp.
Citera
2015-01-07, 11:29
  #124
Medlem
kurt-sunes avatar
Citat:
Ursprungligen postat av BenderRodriquez
Jag antar att du antingen betalat av dina lån eller inte bor centralt, annars tvivlar jag på det.
Jag har betalat av större delen av mina lån främst genom vinster från gamla lägenhetsaffärer. Men även om jag skulle räkna på 100% belåning så skulle det ändå vara billigare än en motsvarande hyresrätt.

Eftersom räntan är så pass låg blir skillnaden inte så stor för min del i kostnaden om man jämför med om jag skulle vara maxbelånad.

Citat:
Ursprungligen postat av BenderRodriquez
I en marknadsekonomi bör hyran motsvara en BRs månadskostnad (avgift och ränta) plus riskpremie, dvs hyresgäster betalar merpris för att slippa den finansiella risken och hyresvärden får denna som avkastning på sin investering. Så självklart bör det vara dyrare att hyra så länge man inte bor i allmännyttan.

Det bör alltid vara dyrare att hyra oavsett var man bor. I annat fel är det något fel, men i framtiden tror jag att det kommer bli tydligt vilket alternativ som är ekonomiskt mest gynnsamt. Och det är inte att hyra sin bostad direkt....
Citera
2015-01-07, 11:32
  #125
Medlem
kurt-sunes avatar
Citat:
Ursprungligen postat av simson12
TS och alla andra bostadsrättsägare som lånat dyrt har ett stort egenintresse av att hålla populariteten för marknaden uppe. Det finns en risk för en bostadsbubbla. Det skulle dessa personer förlora på, har någon sagt till mig, fast jag förstår inte hur. Ett gott skäl att ha hyresrätt är just att slippa försöka förstå någonting så tråkigt.
Man betalar sin hyra, punkt. Det enda jobbiga är att gå ut med soporna.

Visst gör man det, men det som skulle kunna punktera bubblan (räntehöjningar) skulle även kunna dra med sig hyrorna uppåt. Om än i lite långsammare takt...

Det är viktigt att känna till att även hyreshus är belånade och som hyresgäst får man snällt betala hyresvärdens lån.
Citera
2015-01-07, 11:36
  #126
Medlem
AndersM79s avatar
Alla babblar om lån och räntor och amorteringar, som om detta skulle vara ett obligatorium för BR. Har man fått ta stora lån för att komma in i föreningen, och föreningen själv är hårt skuldsatt kan jag förstå att HR kan vara ett alternativ, men de finns faktiskt BR-föreningar utan skulder. Päronen bor i en stor 2:a med kök i Helsingborg, 50m från Öresund. Stor altan och inglasad balkong i väster, och med över 180 graders fri havsutsikt. Föreningen är skuldfri. Päronen är skuldfria. Ca 2700 i månadsavgift + värme/vatten. 250 extra om de vill ha p-plats - vilket ej behövs då det går fint att parkera på gatan. För något år sedan renoverades fasaderna + byte av fönsterbläck och tätningar. Detta kostade ingenting extra då föreningens renoveringsfond täckte det hela. Kök och vitvaror var nya när de flyttade dit för 10 år sedan, och är i nyskick fortfarande. Skulle de få detta för samma pris i en hyresrätt? I don't think so...
Citera
2015-01-07, 11:54
  #127
Medlem
kurt-sunes avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Bearforceone
Fan människa, har du satt i system att byta, köpa nytt, flytta, byta igen, köpa nytt och flytta i en ändlös cirkel? Finns det något värde i det om man trivs med sitt boende?
Japp det har jag faktiskt och det är tro det eller ej mycket lönsamt. Men det gäller att veta vad man ska köpa. Jag tjänar stora pengar medan du sitter och tittar på.

De som tjänat mest pengar är också dom som flyttat flest gånger... Men då gäller det att köpa i rätt områden. På landsbygden lär det inte fungera.

Citat:
Ursprungligen postat av Bearforceone
Svaret är naturligtvis nej, för då kan man lika gärna bygga sig en koja i skogen och bo nästan gratis. Tääääääääänk på alla pengar man sparar och tänk vad lite det kostar. Sen kan du ju sälja marken när du förädlat kojan till ett slott och köpa en större bit mark och bygga nyare, större och fräschare slott, varefter du fortsätter så livet ut. Fan, du har precis uppfunnit ett sätt att tjäna evigt med pengar, för priserna stiger alltid, för all framtid! Nobelpriset i ekonomi nästa.
eller kanske inte?

Citat:
Ursprungligen postat av Bearforceone
Nä, du och andra spammar ner tråd efter tråd om hur förträffligt det är och hur överlägset det är att äga, flytta, köpa nytt och flytta igen. Nästan så att man kan tro att du har en agenda eller är betald för att luska fram trådar och spy ur dig kaskader om hur bra det är att äga en andel i en brf. Att du och TS någon gång i livet har hyrt ert boende i 3:e hand i ett rivningsobjekt i en avfolkningsbyggd i Norrlands inland och har noll och inget annat att jämföra med, är extremt tydligt med tanke på er aversion mot den hyrda formen av boende.
hehe ja du kan tro vad du vill, men vi alla vet nog vad som är det bästa alternativet i det långa loppet.

Nu är det inget fel på att hyra emellanåt, om man inte tänkt att bo så länge på en plats. Men tyvärr har vi en hyresmarknad som inte fungerar som just en hyresmarknad borde göra. Det är det som jag är emot.

Citat:
Ursprungligen postat av Bearforceone
Det finns mängder av skäl till att alla människor inte äger sitt boende. Man kan sakna ekonomi, inte vill skuldsätta sig, man kanske inte har lust med allt ansvar som en lägenhet i en brf medför, man bryr sig helt enkelt inte om ett par tusenlappar per år extra och hundratals andra skäl. Hur svårt ska det vara att fatta det?
Jag kan förstå det om man bor på landsbygden. Då kan det vara alldeles utmärkt att hyra.

Men ska man bo och arbeta i någon av de större städerna och inte står i den allt längre hyreskön, så finns det inte så mycket att välja på. Då uppfattar jag det som oerhört korkat att bo i andra hand vs att köpa sitt boende istället.

Citat:
Ursprungligen postat av Bearforceone
Själv bor jag extremt centralt i en hyresrätt i en större stad i södra Sverige, ca 40 meter till det vattendrag som går genom staden och 250 till torget. Jag har bra utsikt, lugnt, tyst och inga störande grannar och trivs utmärkt med det. Jag har absolut inte lusten att skuldsätta mig för att kanske tjäna 50-100k den dagen jag vill flytta igen. Har en nära vän som tillsammans med sin tjej köpte ett hus för dryga 3 miljoner för bara någon månad sen.

Ja det låter ju underbart och det är säkert bra för dig i just din situation, men i storstaden fungerar det lite annorlunda. Då kanske man inte får en hyresrätt?

Och ett hus för tre miljoner på två personer blir inte speciellt dyrt... Med de räntenivåer de flesta har skulle det kosta i räntor ca 1500 i månaden, efter skattereduktion per person. Det var väl inte så farligt?

Vad betalar du för din hyresrätt i jämförelse?

Citat:
Ursprungligen postat av Bearforceone
Det blir ett livslångt lån att betala, månad för månad om de vill bo kvar, samtidigt är kostnaden rejält mycket högre per person än de 3.600 kr jag betalar varje månad i hyra. De har längre till stadens alla centrala serviceinrättningar, måste skotta snö, fixa alla fel på huset själva, är beroende av bil när de ska göra något och så vidare.
Nej man måste inte betala av hela lånet. Men visst måste man ta hand om det andra. Du bor för självkostnadspris och fixar således allt själv.

Citat:
Ursprungligen postat av Bearforceone
Inget av detta har jag lust, tid eller ork att ödsla energi på, saker som de nu måste lösa själva. Kul om man nu trivs med det, men ingen ska komma att säga att det på något sätt är det bästa alternativet för mig, bara för att man äger sitt boende. Tror inte heller jag skulle få ett markant billigare boende om jag köpte mig en liknande lägenhet i ett närliggande hus heller för den delen.
I din situation kan jag förstå att du gör dina val med tanke på var du bor, men i storstaden skulle det vara svårt att göra så om du kommer som inflyttad och ska göra jobbkarriär.
Citera
2015-01-07, 11:59
  #128
Medlem
ArneIIIs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av AndersM79
Alla babblar om lån och räntor och amorteringar, som om detta skulle vara ett obligatorium för BR. Har man fått ta stora lån för att komma in i föreningen, och föreningen själv är hårt skuldsatt kan jag förstå att HR kan vara ett alternativ, men de finns faktiskt BR-föreningar utan skulder. Päronen bor i en stor 2:a med kök i Helsingborg, 50m från Öresund. Stor altan och inglasad balkong i väster, och med över 180 graders fri havsutsikt. Föreningen är skuldfri. Päronen är skuldfria. Ca 2700 i månadsavgift + värme/vatten. 250 extra om de vill ha p-plats - vilket ej behövs då det går fint att parkera på gatan. För något år sedan renoverades fasaderna + byte av fönsterbläck och tätningar. Detta kostade ingenting extra då föreningens renoveringsfond täckte det hela. Kök och vitvaror var nya när de flyttade dit för 10 år sedan, och är i nyskick fortfarande. Skulle de få detta för samma pris i en hyresrätt? I don't think so...
Det är självklart att det är fördelaktigare att bo i en avbetald BR framför en motsvarande hyresrätt.
Citat:
Ursprungligen postat av kurt-sune
Eftersom räntan är så pass låg blir skillnaden inte så stor för min del i kostnaden om man jämför med om jag skulle vara maxbelånad.
...nej kanske inte i ditt fall men självklart betalar man på sikt mindre i många fall genom att bo i hyresrätt än maxbelånad BR. Även om räntehöjningar på sikt kan leda till kraftigt höjda hyror.

Med andra ord är TS påstående om att bo i hyresrätt alltid är sämst inte korrekt.
Citera
2015-01-07, 12:04
  #129
Avstängd
Att betala ett extremt överpris för en bostadsrätt är sämre.
Citera
2015-01-07, 12:07
  #130
Medlem
kurt-sunes avatar
Citat:
Ursprungligen postat av ArneIII
Det är självklart att det är fördelaktigare att bo i en avbetald BR framför en motsvarande hyresrätt.
Ja fast man får också beakta den uteblivna ränteinkomsten där man har mycket kapital bundet i sin bostad.

Idag tror jag det är mycket bättre att ha pengar även placerat på annat håll och inte lägga in varenda krona i sin bostad.Citat:
Ursprungligen postat av ArneIII
...nej kanske inte i ditt fall men självklart betalar man på sikt mindre i många fall genom att bo i hyresrätt än maxbelånad BR. Även om räntehöjningar på sikt kan leda till kraftigt höjda hyror.

Med andra ord är TS påstående om att bo i hyresrätt alltid är sämst inte korrekt.

På kort sikt kan en hyresrätt absolut utklassa en bostadsrätt. Men på lång sikt är inte hyresboende att föredra. De hyresrätter som idag är billiga kommer inte vara lika billiga i framtiden efter alla renoveringar är gjorda. Att hyrorna kan vara så låga på sina håll beror på bruksvärdessystemet, men så fort standarden höjs efter renoveringar så går hyrorna upp och det rejält.

I en BRF så är det helt och hållet styrelsen som styr hur mycket avgift som ska tas ut för att täcka föreningens kostnader. Och man kommer absolut inte ta in mer än nödvändigt i onödan.

Medan i en hyresrätt får du snällt betala om din hyresvärd säger att huset ska renoveras.
Citera
2015-01-07, 12:20
  #131
Medlem
woofers avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Grillo
Var har du egentligen bott nånstans? Gravt misskötta hyresfastigheter är sällsynta i Sverige, även i sämre bostadsområden.

En annan stor nackdel med bostadsrätt är att man kan råka hamna i en skitförening med en styrelse som inte har nån koll. Störst risk är det förstås om man köper i en liten förening med kanske 3-4 lägenheter där man dessutom garanterat förr eller senare själv hamnar i styrelsen. Har tom läst bostadsannonser där det stått att det är ett krav att sitta i styrelsen om man köper lägenhet i föreningen.

Sedan har jag aldrig sett trappstädningsscheman i hyresuppgångar... Hur pallar man egentligen med sånt? Vad inte poängen med bostadsrätten att unna sig mer lyx, inte att tvingas städa trappuppgången var femte vecka?

Att bo i en BR har inget med lyx att göra. Fördelarna med en BR är att man kan vara med och påverka skötsel och drift av fastigheten. Jag skulle nog dock aldrig köpa in mig i en så pass liten förening som med bara 3-4 lägenheter. En viss storlek är helt klart en fördel och ger också mer av stordriftsfördelarna.

Vi städar trapphuset själva i vår förening efter som vi valt det. De offerter på trappstäd vi tagit in skulle gett oss en avgiftshöjning på nästan 150:- i månaden per lägenhet. Dvs 1800:- per år. I snitt städar man trapphuset 2 ggr per år och det tar ca 30 min per gång. Rätt bra timpenning om du frågar mig. Fördelen med en BR är just att kunna välja sådana saker i större utsträckning än hos en hyresvärd. Där hade kostnaden helt enkelt hamnat på hyran.

Sen finns det så klart dåliga BRF med icke fungerande styrelser eller mycket dålig ekonomi. Dessa skall man absolut hålla sig borta ifrån. Jag skulle aldrig köpa en BR utan att prata lite med någon ur styrelsen för att få en känsla av hur föreningen funkar. Sen tycker jag att man får vara beredd på att sitta i en BRF-styrelse om man köper en BR. Är man inte nöjd med hur en förening sköts får man vara beredd på att ställa upp och göra det bättre själv, det hör liksom till. Är man inte intresserad av att hjälpa till med förvaltandet av fastigheten har man inget i en BR att göra!

Att hyresvärdar skulle vara bättre förvaltare håller jag inte heller med om. Allmännyttan brukar ju på klassiskt kommunalt maner nästan enbart titta på priset vid upphandlingar och inte lägga lika stor tungvikt vid det exakta innehållet och kvalitén på den tjänst eller produkt som skall upphandlas. Oftast finns inte heller kompetensen att ställa rätt krav på den man upphandlar ifrån heller. Jag har bott i hyresrätt hos en stor hyresvärd tidigare och jag var verkligen inte imponerad av de sätt som förvaltningen sköttes. Privata större hyresvärdar brukar generellt vara bättre men då kan det även finnas ett större vinstkrav.

Ränteavdragens vara eller inte vara diskuteras ju för fullt, det är dock inte något lätt fråga då det precis som många säger kan få stora konsekvenser för många med lån oavsett om det är för villa eller BR. Exakt vad det kommer att landa i är oklart men jag håller det för osannolikt att de enbart avskaffas över en natt. En gradvis utfasning av dem eller någon typ av skatteväxling är väl inte otänkbart. Detta för att marknaden ska hinna anpassa sig.
Citera
2015-01-07, 12:37
  #132
Medlem
ArneIIIs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av kurt-sune
På kort sikt kan en hyresrätt absolut utklassa en bostadsrätt. Men på lång sikt är inte hyresboende att föredra. De hyresrätter som idag är billiga kommer inte vara lika billiga i framtiden efter alla renoveringar är gjorda. Att hyrorna kan vara så låga på sina håll beror på bruksvärdessystemet, men så fort standarden höjs efter renoveringar så går hyrorna upp och det rejält.

I en BRF så är det helt och hållet styrelsen som styr hur mycket avgift som ska tas ut för att täcka föreningens kostnader. Och man kommer absolut inte ta in mer än nödvändigt i onödan.

Medan i en hyresrätt får du snällt betala om din hyresvärd säger att huset ska renoveras.
Men man kan också vända på det. På lång sikt klarar inte de överbelånade hushållen ens av att bära sina räntekostnader. Amorteringskrav på det ska vi inte tala om. Du skulle bli förvånad om du visste vilka glädjekalkyler människor har. 2% upp och det är kört för vissa.
__________________
Senast redigerad av ArneIII 2015-01-07 kl. 12:39.
Citera