• 64 329 online
  • 1 214 281 medlemmar
  • 62 636 091 inlägg
  • 1
  • 2
2014-10-19, 07:12
  #1
Medlem
Minst två mentalskötare som har haft sex med psykiskt sjuka inom slutenvårdspsykiatrin har kunnat jobba kvar i vården.

http://www.expressen.se/nyheter/vard...d-psykpatient/

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt...?programid=909

P1 Dokumentär
Sänds idag kl. 15:03

Citat:
Mentalskötare har stor makt över patienten. Men hur nära får vårdaren komma? Det handlar om patienter vars vårdare gått över gränsen. Denise för en hopplösa kamp för att få upprättelse för det som hon kallar övergrepp och det som ansvariga i vården beskriver som en ”olämplig relation”.

Nån som vet mer om det här och kanske även vet var dessa två mentalskötare jobbar idag?

Borde inte IVO informerats?
Citera
2014-10-19, 07:37
  #2
Medlem
Sluten psykiatrisk avdelning på Löwenströmska sjukhuset (Upplands Väsby kommun) var det. Det var där de två skötarna jobbade.
Men var de jobbar idag och letar"offer" skulle man gärna vilja veta.
Citera
2014-10-19, 09:42
  #3
Medlem
Hur fan kan man ha sex med en patient inom psykiatrin som vårdas under svåra förhållanden. Patienten hade under perioden svåra minnesstörningar pga ev elchocksbehandlingar (ECT). Dessutom var hon självmordsbenägen. Försökte hänga sig. Inte kapabel att fatta beslut.

Verksamhetschef Göran Jakobsson anser i stort sett bara att det var en felrekrytering, med facit i hand, och att om ingen frågar så kan man ju inte tala om att det här har ägt rum på sjukhuset. Finns ingen skyldighet att anmäla menar han.

http://t.sr.se/11OTIZj

Dra slidern till 00:28
Citera
2014-10-19, 18:07
  #4
Medlem
Mycket bra att dessa missförhållanden inom ramen för Psykiatri Nordväst uppmärksammas av Sveriges Radio.

Väldigt upprörande med de här fallen som skildras i P1-dokumentären i dag.


Citat:
Jag var så borta. Jag förstod inte vad han höll på med. Någon håller på med mina kläder. Någon drar ner byxorna, berättar i programmet patienten ”Denise”, en av de utsatta kvinnorna.
SvD: Vårdjobbar trots sex med patient
Citat:
Under loppet av ett år utsattes åtminstone fyra patienter för sexuella närmanden och så kallade ”relationer” på samma avdelning från samma två mentalskötare.
DN: Mentalskötare hade sex med patienter – får jobba kvar
Citera
2014-10-19, 18:08
  #5
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av C2H6
Borde inte IVO informerats?
Jo, det anser jag. Eller Socialstyrelsen som det var på den tiden.

Det som hände, enligt SR-programmet, var att Psykiatri Nordväst i Stockholmsområdet alltså underlät att göra en lex Maria-anmälan. De skulle ha gjort en lex Maria enligt gällande regler.

Först efter att "Sara" (kvinna nr 2 av de som medverkar i programmet) gjorde en polisanmälan angående "Adrian" (en av de två förövarna som är med i SR-dokumentären), som Psykiatri Nordväst gjorde en lex Maria.

"Denise" (kvinna 1 i programmet) anmälde "Patrik" till Socialstyrelsen. Patrik, den andre av de två förövarna i SR-programmet, den som sedermera dömdes för dataintrång.

I SoS:s bedömning, efter vad Denise sade i programmet, framkom att ingen kritik kunde riktas, märkvärdigt nog. Det uttrycktes mer om nya riktlinjer för rekrytering av personal.
Citera
2014-10-19, 18:09
  #6
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av undici
Sluten psykiatrisk avdelning på Löwenströmska sjukhuset (Upplands Väsby kommun) var det. Det var där de två skötarna jobbade.
Men var de jobbar idag och letar "offer" skulle man gärna vilja veta.
Sannerligen av intresse. Det får bli ett litet projekt att ta reda på det (jag ska dra mitt strå till stacken så gott det går). Det som uppgavs av SR är att man 1/"Adrian", han är nu undersköterska. Mannen vill, enligt SR, ej berätta var han jobbar nu. Han är i Sverige igen, efter att ha varit utomlands först (en utlandsvistelse som initialt alltså ledde till att polisen lade ned förundersökningen då de ej fick tag på honom).

"Patrik" – fick tydligen jobb efteråt på ett företag som bedriver vård hemma hos psykiskt sjuka. Väldigt anmärkningsvärt. Den arbetsplatsen sägs ligga bara ett par hundra meter från "Denise" hem. Enligt vidare uppgift jobbar Patrik nu i en annan stad - på ett boende för personer med psykiska funktionshinder.
Citera
2014-10-19, 18:09
  #7
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av matsbergman
Hur fan kan man ha sex med en patient inom psykiatrin som vårdas under svåra förhållanden. Patienten hade under perioden svåra minnesstörningar pga ev elchocksbehandlingar (ECT). Dessutom var hon självmordsbenägen. Försökte hänga sig. Inte kapabel att fatta beslut.
Helt absurt. Jag delar din upprördhet. De två tillfällen som Denise beskrev i programmet är förskräckligt att lyssna på. Sanslöst oansvarigt och oprofessionellt beteende av Patrik. En kriminell (dataintrång senare) mentalskötare, som alltså lyckats undgå att straffas för de övergrepp som Denise berättat om. Jag tror fullt ut på Denise berättelse i det här fallet. Och Patrik är alltså idag i arbete med funktionshindrade.

Citat:
Verksamhetschef Göran Jakobsson anser i stort sett bara att det var en felrekrytering, med facit i hand, och att om ingen frågar så kan man ju inte tala om att det här har ägt rum på sjukhuset. Finns ingen skyldighet att anmäla menar han.

http://t.sr.se/11OTIZj

Dra slidern till 00:28
Göran Jacobsson famlar en hel del i sitt svar, sin redogörelse till journalisten i programmet. Om den uteblivna lex Marian säger han t.ex.:

"Det skulle ha gjorts tidigare [...]", "Hade det bara gått in i det vanliga avvikelsesystemet så ..".

Det han säger tyder i alla hänseenden på en kompetensbrist hos Psykiatri Nordväst.
Citera
2014-10-19, 23:40
  #8
Medlem
SR följde upp med relevant artikel tidigare i kväll:

Mentalskötare som begår tjänstefel kan inte stoppas

Som också nämndes i det lyssningsvärda radioprogrammet blir det mer svårhanterligt med personer som mentalskötarna Patrik och Adrian (utbytta namn; som sannolikt, de har inte dömts, begått sexuellt ofredande och/eller sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning) då desamma saknar sjukvårdslegitimationer.
Citat:
Mattias Månsson, som är chefsöverläkare på Psykiatri Nordväst i Stockholm, tycker att det borde införas ett register över icke legitimerad personal, vilket saknas i dag.
Det är klart att det finns anledning att fundera på om det borde finnas ett register över personer som arbetar inom vård och omsorgsyrken som har agerat väldigt illa i sitt arbete, men som inte omfattas av tillsyn, säger Mattias Månsson.

Karl-Otto Svärd, medicinalråd på IVO:

Vi kan inte göra särskilt mycket. Det finns ju ingen legitimation som vi kan ifrågasätta.

På sätt och vis en märkvärdig utsaga av den erfarne Svärd.
För det första kan man betänka att möjligheten finns för privatpersoner (de som blivit utsatta på Löwenströmska, Psykiatri Nordväst till exempel) att anmäla till IVO om det inte ligger längre tillbaka än 2 år i tiden (IVO: Hur gör jag en anmälan?). IVO berättar här vad som händer med anmälan. Det kan vidare gå till som så, som i fallet med nämnt sjukhus, att Denise, Sara eller Kristina (till exempel) vänder sig till verksamhetschefen (utan att veta om det redan är gjort) som är skyldig att utreda vad som hänt inkluderat kontakta IVO (som de alltså skulle ha gjort i det aktuella fallet, eller SoS då). Yttermera kan ett ärende förmedlas genom patientnämnden i det län det handlar om.

Sedan kan jag tillägga att jag personligen vet om, tittat på, ett antal varning- och erinrans-ärenden på den gamla HSAN-tiden med mentalskötare som prickats med varning eller erinran (vad som i övrigt hände med dessa är en annan femma). Minst 5–10 sådana fall har jag tagit del av, alltså från förr om åren (utan att det var extremt länge sedan). Såtillvida var det ett bättre system förut, anser jag. Om det nu är på det sättet att det idag, hösten 2014, inte finns utrymme/möjlighet för IVO (lex Svärds resonemang) att granska och kunna besluta om åtgärder mot t.ex. mentalskötare som Patrik och Adrian, att mentalskötarna alltså kan undgå IVO:s tillsynslupp mot bakgrund av vad IVO har för (begränsade) tillsynsinstrument/åtgärdsmöjligheter – inte är det precis vad som faller inom generaldirektör Gunilla Hult Backlunds citat i IVO:s info om hur IVO:s tillsyn bidrar till bättre vård och omsorg:
Citat:
”Vi finns till för vård- och omsorgstagarna. Genom vår tillsyn och tillståndsprövning bidrar vi till en vård och omsorg som är säker, har god kvalitet och bedrivs i enlighet med gällande regler”.

Vidare annars i Sveriges Radios artikel:
Citat:
Om även icke legitimerad personal skulle kunna kritiseras av IVO skulle det bli svårare att ta ny anställning säger chefsöverläkare Mattias Månsson.
Jo. Och det har vi ju sett i fallen med Adrian och Patrik i SR-dokumentären:
bägge dessa uppges i dag arbeta med psykiskt funktionshindrade. Vore lite intressant att få veta vad deras nuvarande arbetsgivare känner till om deras näraliggande historia. Där båda, enligt verksamhetschefen Göran Jakobsson (i SR-programmet), uppmanades att säga upp sig i stället för att få sparken. Självklart, tycker jag, bör det bli svårare att ta ny anställning efter att man agerat på det sätt som mentalskötarna Patrik och Adrian gjort.
__________________
Senast redigerad av Tillsynspost 2014-10-19 kl. 23:54.
Citera
2014-10-20, 11:53
  #9
Medlem
gaphalsens avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Tillsynspost
som sedermera dömdes för dataintrång.

Dagsböter 80 å 160 kr för som du säger, Dataintrång.
Citera
2014-10-20, 12:05
  #10
Medlem
gaphalsens avatar
Citat:
Ursprungligen postat av gaphalsen
Dagsböter 80 å 160 kr för som du säger, Dataintrång.

T = tilltalad

Skadestånd med 8 000 kr jämte ränta på beloppet.

Genom dataintrången har NN utsatts för en sådan allvarlig kränkning som berättigar till kränkningsersättning.

Denna ersättning bör skäligen bestämmas till 5 000 kr. NN, som hörts i skadeståndsdelen, har uppgett att hennes psykiska hälsa har försämrats till följd av dataintrången. Hon har berättat utförligt om hur hon har reagerat på uppgifterna om att T tagit del av hennes journal.

Hennes uppgifter om att hennes psykiska hälsa har försämrats stöds av två läkarintyg som hon åberopat. Det är genom denna utredning styrkt att hon har orsakats ett sådant psykiskt lidande att hon även har rätt till ersättning för sveda och värk.

När det gäller beloppets storlek kan det konstateras att NN har haft omfattande psykiska besvär redan innan dataintrången ägde rum. Det är därför svårt att avgöra i vilken omfattning hennes hälsa försämrats till följd av intrången.

Med hänsyn härtill bör ersättningen i denna del skäligen bestämmas till 3 000 kr.
Citera
2014-10-20, 16:55
  #11
Medlem
SR: Professor: "Skulle kunna jämföras med sex med en minderårig" — Otydlig lag när mentalvårdare har sex med patienter
Citat:
Lagen är för otydlig när vårdare har sex med psykiskt sjuka patienter. Det säger Åsa Nilsonne, psykiater och professor, som engagerat sig i fallet Denise, vars mentalskötare hade sex med henne samtidigt som hon vårdades på en sluten psykiatrisk avdelning i Upplands Väsby.
Citat:
I tre år har Denise försökt få upprättelse mot en mentalskötare [...].
Citat:
Mentalskötaren har erkänt att han haft sex med Denise på sjukhuset. Han misstänktes först för sexuellt ofredande och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Finns det någon läsare på Flashback som vet vem denne mentalskötare är och har lust att berätta det på tråden (eller i pm till mig)?
Citera
2014-10-20, 18:40
  #12
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av gaphalsen
T = tilltalad

Skadestånd med 8 000 kr jämte ränta på beloppet.

Genom dataintrången har NN utsatts för en sådan allvarlig kränkning som berättigar till kränkningsersättning.

Denna ersättning bör skäligen bestämmas till 5 000 kr. NN, som hörts i skadeståndsdelen, har uppgett att hennes psykiska hälsa har försämrats till följd av dataintrången. Hon har berättat utförligt om hur hon har reagerat på uppgifterna om att T tagit del av hennes journal.

Hennes uppgifter om att hennes psykiska hälsa har försämrats stöds av två läkarintyg som hon åberopat. Det är genom denna utredning styrkt att hon har orsakats ett sådant psykiskt lidande att hon även har rätt till ersättning för sveda och värk.

När det gäller beloppets storlek kan det konstateras att NN har haft omfattande psykiska besvär redan innan dataintrången ägde rum. Det är därför svårt att avgöra i vilken omfattning hennes hälsa försämrats till följd av intrången.

Med hänsyn härtill bör ersättningen i denna del skäligen bestämmas till 3 000 kr.

Ganska säker på att målsägande/patient hade tackat dig för att du censurerar och inte hängde ut mentalskötare eftersom du samtidigt i så fall hade röjt målsägande/patients identitet och vem det är.

Hon har lidit tillräckligt och bör skyddas.
Citera
  • 1
  • 2