Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2014-07-27, 11:44
  #1
Medlem
BT: SÄS sena vid självmord
Citat:
Enligt gällande rättsregler ska alla självmord i nära anslutning till vårdvistelse anmälas till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) inom två månader.

Två kvinnor har under en månad hängt sig på SÄS psykavdelning och nio självmord har skett hittills i år under eller inom fyra veckor efter vårdvistelse på SÄS – BT har granskat de tolv Lex Maria-anmälningar om självmord från Säs som IVO fått in hittills i år. Inte en enda IVO-anmälan har kommit in inom två månader till IVO. Istället har IVO fått dem mellan 34 och 276 dagar för sent.

Enhetschef Ralf Persson på IVO sydväst berättar att de flesta lex Maria-anmälningarna från vårdgivare runt om i Sverige brukar komma in i tid. Han säger att det är oacceptabelt att alla anmälningar rörande självmord från SÄS inkommit för sent. Ett par av anmälningarna kom dessutom in efter ett halvår.

Vad sysslar SÄS chefsläkare Jerker Isacson med egentligen, som är den som ska sända in anmälningar (han är nu på semester)? Hur tänker han? Det låter klart oansvarigt, i mina öron, det som BT förmedlar, att SÄS agerat så uppseendeväckande nonchalant och ansvarslöst.

Verksamhetschefen inom vuxenpsykiatrin på SÄS, Bengt-Arne Andersson, menar att handläggningen av lex Mariorna "helt enkelt inte hunnits med". Inte hunnits med? Hur svårt kan det vara att sända in anmälan till IVO? Hur lång tid tar det?

Dagen före artikeln ovan skrev BT följande:
Nio psykpatienter på Säs har tagit sitt liv – bara i år

Flera frågor kan ställas egentligen. Och flera ämnen skulle kunna skapas. Det förefaller som om SÄS i praktiken har misslyckats med självmordsprevention.

FRÅGOR

Hur ser ni läsare på SÄS hantering av självmordsfallen – det vill säga det faktum att de tummat på rättsreglerna så påtagligt och missat/valt bort anmälan till Inspektionen för vård och omsorg?

Hur har chefläkare Jerker Isacson skött sitt ansvar? Hur kan det komma sig att han inte en enda gång inkommit i tid med lex Maria-anmälan?

Har inte Bengt-Arne Andersson brustit här? Är de delvisa förklaringar som beskrivs i artikeln från verksamhetschefen godtagbara?

I kommentarsfältet angående artikeln om de nio psykpatienterna på SÄS som tagit sitt liv i år nämns bland annat att en debatt [om detta] bör framföras i ljuset och en ridå måste rivas. Borde inte också en diskussion om chefs- och ledningsansvaret på SÄS aktualiseras och ljussättas med tanke på, vad det verkar, SÄS bristfullhet och uppenbara oförmåga?

Är det så att SÄS har något att dölja? Har de försökt överskyla sin inkompetens att hantera (självmords)patienter genom dylikt förhalande av bruklig rapportering till IVO? (Svårt att undvika att ställa den frågan hur som helst.)

Vad är er åsikt i frågan om SÄS ansvar och förfarande rörande ämnet?

Länk till SÄS
__________________
Senast redigerad av -Cecilia.Edgren- 2014-07-27 kl. 12:08.
Citera
2014-07-27, 19:42
  #2
Medlem
SÄS = ett sjukhus i Borås.
BT = Borås Tidning.
Citera
2014-07-28, 10:27
  #3
Medlem
Jag förstår din upprördhet, och beklagar om du själv är eller har koppling till någon drabbad, men 9 självmordstillbud hittills i år säger mig ingenting. Är det mycket eller lite? Hur vet du att inte SÄS kanske är bäst i landet på att förebygga självmord? SÄS kanske ska ha beröm. Man måste förstås ha tillförlitliga referenser och statistik om man skall bedöma en sån här grej. Själv tycker jag BT's artikel saknar detta helt, men det är inte första gången BT's partiska journalister missar detta.

Det fattar väl vem som helst att om du VERKLIGEN vill ta ditt liv så kan ingen stoppa dig, med mindre än du blir fastlåst i madrasserat rum dygnet runt, och hur hade det sett ut? Det finns ju gränser, och dessa 9 inkluderar ju även de som tagit sitt liv efter utskrivning, då inte bara sjukhuset är ansvarigt utan även kommun och vårdcentral.

Så fram med saklig information innan du anklagar hej vilt!
Citera
2014-07-28, 11:41
  #4
Medlem
Redoxreaktions avatar
Det är troligen så att man inom psykiatrin "inofficiellt" tycker att folk har rätt att ta livet av sig, även om det är möjligt att LPT:as för att man är självmordsbenägen. Det är dock ingen konspiration bakom, precis som det mesta som finns här på konspirationsforumet inte är konspirationer i den mån som det alls är sant.
Citera
2014-07-28, 11:42
  #5
Medlem
Cephalon, dina frågor är relevanta, men det finns också annat i Edgrens text som visar att det är stora brister vid sjukhuset i Borås. T ex hade inte en enda av IVO-anmälningarna av de nio självmorden kommit in i tid.

Är nio självmord på ca ett halvår för ett sjukhus i Borås mycket? Är under samma tid två självmord inne på sjukhuset mycket?

Enligt mig är varje självmord inne på en sjukvårdsinrättning ett för mycket. Att det sker två stycken på mycket kort tid är riktigt allvarligt. Inne på en psykiatrisk klinik ska i princip inga fullbordade suicid ske.

I Sverige tar 1400-1500 personer sitt liv varje år. I trafiken dör ca 300/år. Vi borde sträva efter att nå samma siffror för självmord (målet borda vara noll, men är nog tyvärr omöjligt att uppnå).

Borås kanske har ett upptagningsområde på 200 000 - 300 000 personer. Om självmordsfrekvensen där är lika hög som i riket borde det innebära att det sker 30-45 självmord/år. En stor del av de som suiciderar har inte kontakt med psykiatrin, uppskattningsvis 25-50%. På ett halvår borde därmed psykiatrin i Borås ha kännedom om 8-18 självmord. Om denna ganska grova uppskattning stämmor skulle nio självmord på ett halvår tyvärr vara en ganska normal siffra.

Ni får gärna komma med synpunkter på hur jag har räknat, kanske har någon mer exakta siffror att utgå ifrån.
Citera
2014-07-28, 13:06
  #6
Medlem
Redoxreaktions avatar
Varför ska man sträva eller 0 självmord? Vill någon inte leva ska man givetvis inte tvinga dem.
Citera
2014-07-28, 16:29
  #7
Medlem
Redoxreaktion, en överväldigande majoritet, kanske 99%, av de som gör självmordsförsök har en psykisk åkomma eller befinner sig i en akut kris. De har sannolikt inte fattat ett genomtänkt och övervägt beslut om att de inte vill leva. Av humanitära skäl bör vi därför försöka hjälpa alla som gjort suicidförsök. Tusentals patienter inom psykiatrin vittnar också om att de är tacksamma för att personalen tagit hand om dem och försökt förhindra dem att göra nya suicidförsök. Skulle vården strunta i att rädda personer som gjort suicudförsök och undvika att förhindra att det görs nya suicudförsök skulle sannolikt antal suicid i Sverige ligga på 10 000 eller mer per år.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback