Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 1
  • 2
2018-08-04, 18:06
  #13
Medlem
volvo 240s avatar
Citat:
Ursprungligen postat av lampros
Heinlein blev lite senil med åren. Han förföll till gammelmanspladder.

60-talet är brytpunkten. Främling på egen planet från 1962 börjar visa oroande tecknen psåsom hyllande av hippielivsstil med sexorgier. Men Ärans väg från året därefter är rätt OK, om traditionella värden utövade i en fantasyram. Samt Revolt mot jorden från 1966.

Sedan gick det söderut. Men här får man inte glömma att allt han skrev från debuten 1939 till Starship Troopers 1959 är ypperligt, och konservativt, berättelsematerial. Och med vasst idéeinnehåll vetenskapligt, socialt och ibland politiskt. Och alltid med en berättartalang som söker sin like.

Titlar att nämna är Mannen som sålde månen, Bortom jorden, Beyond This Horizon, och så alla ungdomsböcker (men som känns vuxna nog för att vara tidlösa klassiker) som Varning för okänd planet, Stjärnorna väntar, Vintergatans son och Rymdkadetten. Och Dubbelstjärna från 1956, som klassades som vuxenbok.

Heinlein är mannen helt enkelt. Och även jag tycker att Verhooven fuskade bort Starship Troopers. Boken har massor av substans som en mer boktrogen filmatisering skulle kunna ta fasta på. Som action, upplevelser på grundutbildningslägret, lärdomar från skolläraren och militärklassläraren med mera.
Tack för ett givande svar! Jo gammelmanspladder och hippiegrejjer stämmer. Läst nyss ut mellan två.världar och den är ju en av ungdomsböckerna men funkar skitbra att läsa som vuxen, lika så Tunnel till rymden eller vad den hette. Och Heinlein verkar ju inte precis vart nån kvinnohatare då män och kvinnor är jämställda ofta i hans böcker. Båda tjänstgör ofta i stridande förband tex. Jaja då vet man ju iaf vilka böcker och noveller man ska leta efter.

Håller med dig om Starship Troopers-filmatiseringen. Ja det är en bra film men den kunde varit bättre om man följt boken mer, inte nödvändigtvis med Marauder-dräkter och så Men mer det du nämner.
Citera
2019-02-08, 18:18
  #14
Medlem
atts avatar
Nu kommer det intressant info. En ny version av The Number of the Beast, rekonstruerad utifrån manuskript och anteckningar i Heinleins kvarlåtenskap, ska publiceras i slutet av året. Den är kortare än originalet och mindre utflippad, mer lik en "traditionell" Heinlein.
Titeln på den nya versionen blir Six Six Six.

Inte mig emot. The Number of the Beast är en av få Heinlein-böcker jag inte förmått läsa ut.

https://www.theguardian.com/books/20...r-of-the-beast
Citera
2019-02-08, 18:26
  #15
Medlem
Såg listan och noterade att jag läste över hälften under unga år och tyckte om dem.

Nu förstår jag varför jag blivit reaktionär.
Citera
2019-12-26, 13:25
  #16
Medlem
Black.Panthers avatar
Citat:
Ursprungligen postat av lampros
Här är en artikel jag skrev på Motpol förra året. En presentation av Heinlein med tonvikt på hans högeråsikter. Jag tycker den duger som översikt. Den nämner även översatta titlar, bland annat med en lista på slutet.

- - -

"Sjöofficer blev jag av fri vilja; science fiction-författare blev jag av ekonomiskt tvång." Detta sa Robert Heinlein i ett tal inför kadetterna på Annapolis' sjöakademi (publicerat som "Channel Markers", 1974). Heinlein framträdde inte offentligt så ofta vid den här tiden. Sf-kongresser undvek han till exempel. Men när det gällde att hedra sitt militära Alma Mater med sin närvaro ställde han genast upp.

Annapolis i Maryland är US Navys motsvarighet till arméns West Point: en högskola för blivande officerare. Heinlein tog själv examen vid detta Annapolis 1929 och tjänstgjorde sedan på ett hangarfartyg och en jagare. Han måste ta avsked av hälsoskäl 1934. Dock förblev han präglad av sin militära erfarenhet i hela sitt författarskap. Det militära som kräver agerande i krismiljö, där ja är ja och nej är nej, där lojalitet är viktigare än självhävdelse; detta blev ledstjärnor i Heinleins hela författarskap. En 40-talsnovell som "The Long Watch" handlar till exempel om pliktuppfyllelse in i döden: en framtida rymdskeppskapten offrar sitt liv för att rädda andra. Och "Misfit" är en novell från samma tid om framtida rymdkadetter på temat "att lära sig lyda för att kunna leda". "Logic of Empire" är en tredje novell som visar på marin påverkan. Den är inte så kontroversiell, jag medger det. Men de fällbara britsar som beskrivs i ett rymdskepp är till exempel ett påvisbart exempel på hur man överför en vardaglig detalj från sin samtid till en i övrigt spekulativ framtid. Heinlein kunde kombinera det realistiska med det främmande.

Heinlein skildrade ungdomar som går in i det militära, ges ansvar, löser uppgifter och överträffar sig själva. Romanerna "Space Cadet" (1948) och "Starman Jones" (1953) visar hur militära organisationer kan kanalisera talang och utveckla den. (...) Idag ter sig Heinleins rymdkadetter som höjden av moderation, sans och måtta. Men visst hade Heinlein en stridbar sida. Ta bara "The Puppet Masters" (1951), om en invasion av parasitiska utomjordingar. Kampen rasar ännu på slutet och berättarjagets avskedsord blir: "Beat the plowshares back into swords; the other was a maiden aunt's fancy. Death and destruction!"

Sådan var den heinleinska mentaliteten. Och den blommade ut för fullt 1959 i ”Starship Troopers”. Den visade inte bara på militärlivets fostrande sidor; den sa även att militärstyre vore ett ideal i händelse av krig. Om jorden anfölls av aggressiva fiender, borde inte då en militärdiktatur råda…? Borde inte då endast de som visat sig beredda att offra livet, det vill säga soldater, ha rätt att rösta…? Heinlein ansåg det i denna roman. Det är inte bara en intressant "tänk om"-diskussion. Under andra världskriget rådde ju de facto-diktatur i västvärlden, även om man hade fria val. Censuren var nämligen omfattande och hela sentimentet var inriktat på "fienden lyssnar, väggarna har öron, stöd våra trupper, hemmafront och krigsfront samarbetar" och så vidare. Så diktaturen i "Starship Troopers" var mer eller mindre ett faktum i USA och andra demokratier under andra världskriget.

Man kan säga att Heinlein bara renodlar det hela för att framstå som kontroversiell. Som sf-författare i USA på 60-talet var det ändå ingen som brydde sig. Heinlein kunde då skriva en roman (”Farnham’s Freehold”) där de svarta har makten och regerar med medeltida grymhet utan att någon brydde sig ett dugg, ingen som räknades i alla fall.

- – -

Kultureliten struntade i sf på 1960-talet. Idag kan man marknadsföra denna roman om ett framtida Amerika under svart styre, "Farnham's Freehold" (1965), som "science fiction's most controversial novel" (framsidestext på Baen Books nuvarande utgåva). Men fortfarande bryr sig ingen. Med det sagt så visar denna roman i övrigt, förutom "anti-afrikanismen", på Heinleins konservativa sundhet. På slutet, efter att ha hamnat i ett USA drabbat av storkrig efter en Kubakris som blivit het, skapar huvudpersonen Farnham sitt lilla rike. Det är hans odal, hans oförytterliga stycke land, hans "freehold" någonstans i västra USA. Där, med ren luft och rent vatten i bergslandets härdande miljö, ska traditionella nybyggarvärderingar råda såsom förlitan på hårt arbete. "Trespassers will be shot" säger en skylt. Men ärliga besökare inbjuds sitta ner för en bit äkta hemlagad äppelpaj. Och den som har en bok, vilken bok som helst, kan handla med den: "Any book accepted as cash!" Detta visar i ett nötskal det heinleinska credot: lär dig hantera vapen, behandla alla lika, läs och bilda dig. Det är ungefär som persernas gamla måtto enligt Herodotos: "att rida, att kunna skjuta båge och att tala sanning".

Hur fortsatte då Heinlein sin kontroversiella karriär? Efter 1965 syns han inte ha haft så många tabun kvar att bryta. Han fortsatte att rida sina käpphästar och försökte övervinna sin sekularism med förlitan på reinkarnation ("To Sail Beyond the Sunset", 1987) . Året därpå dog han. Han föddes 1907. Men hela sin karriär hade han kontroversiell aura. Han hade förmågan att reta upp folk med små slängar här och där. Till exempel i novellen "By His Bootstraps". Där befinner sig hjälten på slutet på väg ut i en ny, jungfruelig värld, och med sig har han tre böcker han tror blir användbara: "Fursten" av Machiavelli, "Hur man vinner vänner och inflytande" av Dale Carnegie och "Mein Kampf" av Adolf Hitler. Det visar på den heinleinska lejonklon: han håller läsaren alert med inslag som dessa.

År 1941 spekulerade Heinlein i vad som skulle hända om asiater erövrade USA. I hans framtid besegras den ockuperande med ett vapen som enbart biter på dessa "pan-asiater". Det visar om inte annat hur rasbiologiska tankar var vanliga på den här tiden även i USA, annars sett som ett toleransens himmelrike. Tänk här även på president Roosevelt som efter kriget funderade på att sterilisera den japanska befolkningen för att hindra framtida elände. Romanen ifråga finns på svenska som "Sjätte kolonnen" i flera utgåvor. Där ser ni, Heinleins kontroversiella tankar finns överallt, kanske även på ett bibliotek nära dig.

- – -

(...) Heinlein var en klassisk högerman (...) och dessa åsikter märks mellan raderna i de flesta av hans böcker. Heinleinromaner som "Tunnel in the Sky", "Time for the Stars", "Have Space Suit Will Travel" och "Double Star" är spänstiga, personligt hållna och vetenskapligt korrekta äventyrshistorier med mänskliga dimensioner och ett mänskligt tilltal. Det är ungdomsböcker som sprängt gränserna och blivit tidlösa klassiker à la "Skattkammarön", "Jorden runt på 80 dagar" och "Robinson Crusoe".

Heinleins sista storhetstid kom på 1960-talet. Här har vi bland annat en roman som "Stranger in a Strange Land" (1962). Den skildrar en människa som uppfostrats av marsianer. Som en modern Candide kommer så denne Michael Valentine Smith till jorden där han blir ett slags messias. 1966 utgavs så Heinleins sista fullt njutbara roman, "The Moon Is a Harsh Mistress". Där skildras hur en nybyggarkoloni gör uppror mot sina jordiska herrar à la amerikanska revolutionen. Man är praktiska människor som vet att man inte får något för intet. "There Aint No Such thing As A Free Lunch", lanserat av Milton Friedman för att motverka tron på skattemedlens oändlighet, blev här till ett slagord som spred sig. TANSTAAFL!

Och visst är det så: inget är gratis här i livet, inget av det materiella. Du spenderar alltid någons pengar. Så kallade gratisluncher betalas ändå alltid av någon; den grekiska och italienska skuldkris som råder i skrivande stund torde bevisa detta. Heinlein var en "master of the obvious" i att påpeka detta och annat, som att militärlivet kan ta fram ansvarskänsla och förmåga att agera under tryck och att bildning aldrig är bortkastat. I övrigt sammanfattades Heinleins ideal ganska bra i dessa ord från "Time Enough for Love" (1973):


Heinlein på svenska (urval)
Sjätte kolonnen (Sixth Column, 1941), Eklunds 1953, Kindbergs 1979
Lyft dig i håret (By his Bootstraps, 1941) i Nova Science Fiction 4/1982
Rymdkadetten (Space Cadet, 1948), Svensk läraretidnings förlag 1957
Bortom jorden (samlingen The Green Hills of Earth, 1951, bland annat med novellerna The Long Watch och Logic of Empire), LFP 1983
Styrd av det onda (The Puppet Masters, 1951), Wahlströms 1973
Varning för okänd planet (Starman Jones, 1953), Lindqvists 1954, Delta 1978
Tunnel i skyn (Tunnel in the Sky, 1955), Delta 1978
Stjärnorna väntar (Time for the Stars, 1956), Delta 1982
Egen rymddräkt finnes (Have Space Suit Will Travel, 1958), Svensk läraretidnings förlag 1959, Läromedelsförlaget 1970, Wiken 1993
Stjärnsoldat (Starship Troopers, 1959), LFP 1987
Främling på egen planet (Stranger in a Strange Land, 1961), Sjöstrands 1980
Revolt mot jorden (The Moon Is a Harsh Mistress, 1966), Askild & Kärnekull 1975
Riktmärken (Channel Markers, 1974) i Science Fiction Forum 73, 1977


Var Heinlein rasist? Tråkigt i så fall då jag gärna skulle läsa andra författare som påminner om Ayn Rand som skriver fitkion. Blir dock segt med en rasist.

Stranger in a strange land där en "marsian" har en relation till en jordbo, skulle väl kunna tolkas som att han trodde på mångfald och mångkulturella förhållanden?
Citera
2019-12-27, 05:52
  #17
Medlem
lampross avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Black.Panther
Var Heinlein rasist? Tråkigt i så fall då jag gärna skulle läsa andra författare som påminner om Ayn Rand som skriver fitkion. Blir dock segt med en rasist.

Stranger in a strange land där en "marsian" har en relation till en jordbo, skulle väl kunna tolkas som att han trodde på mångfald och mångkulturella förhållanden?
Heinlein hade förmågan att utmana ingrodda föreställningar.

I Stranger in a Strange Land var han inne på alternativa livsstilar och hippie-artat leverne. Men den marsian som är huvudperson är bara en människa uppfostrad av marsianer. Därtill geni och mångmiljardär -- så hur alternativt detta egentligen är kan man fråga sig.

Vad gäller rasfrågan så tog han som sagt upp den i Farham's Freehold. Medvetet provokativt. Men han "sockrade medicinen" med att notera att någon av de svarta i sällskapet var den bäste på bridge eller hur det nu var så det var ingen KKK-stämning liksom.

Rasfrågan är också framträdande i Sixth Column. Där besegras asiatiska invadörer med ett ras-selektivt energivapen.

I Beyond this Horizon diskuteras även avel av supermänniskor, dock ej i laboratorier och provrör utan blott genom att para ihop de bästa föräldrarna i varje enskilt fall.

Kontroversiellt? Jodå. Ingen annan författare nämner ju ens sådana här frågor.

- - -

I Starship Troopers predikade Heinlein soldatiska dygder; i Stranger in a Strange Land dissade han (i en kort passage) samma dygder. Han kunde både stryka den amerikanska mainstreamen medhårs och han kunde utmana den.

Generellt förblev Heinlein efter cirka 1945 och framåt en strikt anti-kommunistisk högerman. Så den som gillar Ayn Rand kan med fördel njuta av Heinleins verk i stort. Allt från debuten 1939 till The Moon Is a Harsh Mistress 1966 är underhållande radikalkonservativ fiction. Efter '66 blev han lite senil och i sina berättelser fixerad vid intrigmönstret, "att klona sig själv, byta kön och sedan ha barn med sig själv, bli sin egen far och mor" (All You Zombies etc.). Men OK, detta kan också ses som utmanande i god Heinlein-tradition.

Min åsikt om mannen är: tidig Heinlein, strong; sen Heinlein, senil.
Citera
2019-12-27, 07:54
  #18
Medlem
Black.Panthers avatar
Citat:
Ursprungligen postat av lampros
Heinlein hade förmågan att utmana ingrodda föreställningar.

I Stranger in a Strange Land var han inne på alternativa livsstilar och hippie-artat leverne. Men den marsian som är huvudperson är bara en människa uppfostrad av marsianer. Därtill geni och mångmiljardär -- så hur alternativt detta egentligen är kan man fråga sig.

Vad gäller rasfrågan så tog han som sagt upp den i Farham's Freehold. Medvetet provokativt. Men han "sockrade medicinen" med att notera att någon av de svarta i sällskapet var den bäste på bridge eller hur det nu var så det var ingen KKK-stämning liksom.

Rasfrågan är också framträdande i Sixth Column. Där besegras asiatiska invadörer med ett ras-selektivt energivapen.

I Beyond this Horizon diskuteras även avel av supermänniskor, dock ej i laboratorier och provrör utan blott genom att para ihop de bästa föräldrarna i varje enskilt fall.

Kontroversiellt? Jodå. Ingen annan författare nämner ju ens sådana här frågor.

- - -

I Starship Troopers predikade Heinlein soldatiska dygder; i Stranger in a Strange Land dissade han (i en kort passage) samma dygder. Han kunde både stryka den amerikanska mainstreamen medhårs och han kunde utmana den.

Generellt förblev Heinlein efter cirka 1945 och framåt en strikt anti-kommunistisk högerman. Så den som gillar Ayn Rand kan med fördel njuta av Heinleins verk i stort. Allt från debuten 1939 till The Moon Is a Harsh Mistress 1966 är underhållande radikalkonservativ fiction. Efter '66 blev han lite senil och i sina berättelser fixerad vid intrigmönstret, "att klona sig själv, byta kön och sedan ha barn med sig själv, bli sin egen far och mor" (All You Zombies etc.). Men OK, detta kan också ses som utmanande i god Heinlein-tradition.

Min åsikt om mannen är: tidig Heinlein, strong; sen Heinlein, senil.


Ok tack för ett intressant svar. Jag är egentligen inget större fan sv sf men det är roligt med böcker där liberaler är hjältar och de trötta sossarna är bovarna. Ska skaffa någon pocket av han, vill dock inte ha för mycket star wars där någon ska tränas upp till stridspilot. Mer intresserad av karaktärer, ideal, möjliga samhällen osv.
Citera
2019-12-27, 08:01
  #19
Medlem
Rouens avatar
Vilket sammanträffande, jag har precis börjat på Sjätte Kolonnen från 1949 och den verkar lovande. Annars anser jag Arthur C Clarke vara den obestridde mästaren i science fiction.
Citera
2019-12-27, 09:16
  #20
Medlem
lampross avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Black.Panther
Ok tack för ett intressant svar. Jag är egentligen inget större fan sv sf men det är roligt med böcker där liberaler är hjältar och de trötta sossarna är bovarna. Ska skaffa någon pocket av han, vill dock inte ha för mycket star wars där någon ska tränas upp till stridspilot. Mer intresserad av karaktärer, ideal, möjliga samhällen osv.
Heinlein är eminent läsbar. Som Rand i hennes bättre ögonblick. Starka karaktärer som gör saker och kan motivera varför.

Den allmänna, läsbara, delvis frihetsdyrkande sidan hos Heinlein kommer till synes i:

. The Moon Is a Harsh Mistress
. Glory Road (från vår värld på tidigt 60-tal förs hjälten till en parallell äventyrsvärld, fantasy helt enkelt, men hjälten bevarar sina i stort sett vardagliga-mänskliga referensramar så det blir tämligen läsbart på så vis)
. Ungdoms-sfen av typ Time for the Stars, Citizen of the Galaxy samt Farmer in the Sky: en doer som hjälte, en grabb som lär sig ta ansvar, och det i civila sammanhang (det strikt militära klaras av i andra Heinleinböcker)
Citera
2019-12-27, 15:21
  #21
Medlem
Black.Panthers avatar
Citat:
Ursprungligen postat av lampros
Heinlein är eminent läsbar. Som Rand i hennes bättre ögonblick. Starka karaktärer som gör saker och kan motivera varför.

Den allmänna, läsbara, delvis frihetsdyrkande sidan hos Heinlein kommer till synes i:

. The Moon Is a Harsh Mistress
. Glory Road (från vår värld på tidigt 60-tal förs hjälten till en parallell äventyrsvärld, fantasy helt enkelt, men hjälten bevarar sina i stort sett vardagliga-mänskliga referensramar så det blir tämligen läsbart på så vis)
. Ungdoms-sfen av typ Time for the Stars, Citizen of the Galaxy samt Farmer in the Sky: en doer som hjälte, en grabb som lär sig ta ansvar, och det i civila sammanhang (det strikt militära klaras av i andra Heinleinböcker)


Bra tips. Googlade lite, "Glory road" verkar som en intressant bok med, men tror jag börjar med the moon is a harsh mistress. Är lite mer ute efter "sunt förnuft" filosofi än svåra filosofiska monologer, vill kunna ha det som en bok att läsa till innan jag ska sova. den o bibeln.
Citera
2021-04-05, 15:36
  #22
Medlem
urverksapelsins avatar
Den numera riktigt tjocke filmrecensenten Kyle Källgren som ofta har en intellektuell prägel på sina alster, "Brows held high" kallar han dem, har nu gjort en going om Heinlein och Stjärnsoldat:
https://www.youtube.com/watch?v=y5bHLrGBUKo

Jag gillar speciellt det som sägs om Flottans traditioner kontra armén och flyget. Flottan är liksom ett universum i sig i sina båtar. "Altaret" är skeppet, inte nationen som i armén. Jag kom plötsligt att tänka på flottans roll i revolutionära situationer. Tex i Sovjet under 2 VK eller Spanska inbördeskriget. I det första fallet gjorde de ingenting då Stalin skjutit alla högre befäl, och till skillnad från i armen gick de inte att ersätta hur som helst. I spanska inbördeskriget gjorde visst manskap uppror och övermannade sina befäl. Och när de väl tillsatt en kommitté så gjorde de ingenting!
Resten av kriget satt de på baken. Till skillnad från de andra vapenslagen. Varför? Kan det finnas en koppling till att ett (krigs-) fartyg är en plats där det finns ETT befäl, kaptenen, som är gud och ovanför andra hänsyn? När väl denne är borta kan man ta tillfället i akt att inte göra någonting, då ingen kan tvinga någon längre. Lojaliteten till den egna båten är kvar; hänsyn till andra faktorer som provinser eller fronter är abstraktioner. Och sen har vi som Beevor tar upp, revolutionärernas anarkistiska moral, där oduglighet och indolens kläs i ideologiska fraser om frihet och allas rätt till att bestämma.
__________________
Senast redigerad av urverksapelsin 2021-04-05 kl. 15:37. Anledning: felstavning
Citera
  • 1
  • 2

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback