Citat:
All form av traditionell hobbyverksamhet är på utdöende i Sverige. Modelljärnväg, balsabåtar, plastmodeller, RC-flyg, flaskskeppsbygge och så vidare är numera den åldrade vite mannens tidsfördriv som kommer att dö ut med honom. Jag har alltid varit lite intresserad av sånt här och har byggt mycket modeller som ung och även haft en halvseriös modelljärnväg och brukar därför ibland besöka hobbymässor. Det är bannemig rena PRO-mötet numera. Det är nästan inga kvinnor i lokalerna och inte en blatte så långt ögat når och knappt några vita män under 35 heller. Jag är själv runt 40 och brukar vara ungtuppen i församlingen. Det är synd att det har blivit så för modellrallande och modellbyggande är intressanta och rogivande sysselsättningar. I modellrallandets fat ligger väl iofs att det är en dyr hobby. Mycket dyr, till och med. Tillverkar man inte sina egna spår själv så kan spårläggningen på en hyfsad bana kosta stora pengar. Visst finns det en begagnatmarknad, men med tanke på att hobbyn är på utdöende så är även begagnatmarknaden det. Kikade lite på Tradera nu, bara för att jag sitter och skriver det här inlägget, och om vi tar H0 som exempelskala så finns det några hundra auktioner allt som allt fördelat på lok, vagnar och hus. Mycket av detta är givetvis rent skräp, loppisfynd och skit som skumma försäljare försöker lura på okunniga dumskallar. Dessa auktionerna har heller aldrig några bud.
Att gå till en specialiserad hobbyaffär (nu tänker jag givetvis inte på Panduro och liknande butiker för scrapbookande hemmafruar, utan en riktig affär där man säljer tekniska modeller i lådor över disk) är numera i stort sett omöjligt eftersom det knappt finns några hobbybutiker kvar ens i storstäderna.
I Tyskland och i viss mån i England är modelljärnväg och plastmodellbygge (dessa två hänger ofta ihop) fortfarande ganska stort och viss tillväxt finns nog (inte minst inom plastmodellbyggandet tack vare Warhammer), men här talar vi om riktigt stora länder med modellbyggartradition. I Sverige hade modellandet sin höjdpunkt i sjuttio- och åttiotalets "Allt om Hobby"-tidningar där medelålders män med pilotglasögon, polyesterskjorta och flottigt hår allvarsamt böjde sig över halvbyggda tågbanor på svartvita foton. Artiklar med rubriker som "Vi provar Fleischmanns nya ellok" kunde dra ut över 4-5 sidor, illustrerade med gryniga svartvita foton. Det gavs även ut ett gäng AoH-böcker skrivna av Jan Jangö. När jag googlar efter Jans efternamn som jag lyckats glömma ser jag att även tidningen "Allt om Hobby" håller på att läggas ner nu från årsskiftet. Bristande prenumerationsunderlag.
Jan Jangö dog 2007.