Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 4
  • 5
2021-02-17, 17:23
  #49
Medlem
M Nordströms avatar
Här en bra artikel om att en konstitutionell reform brådskar:

Citat:
Allt fler kloka människor inser samma sak. 1970-talets konstitutionella reformer har inte levererat. Det är hög tid för en förnyelse av vårt konstitutionella system – och därefter en omstart, skriver Leif V Erixell.

https://nyheteridag.se/debatt-en-kon...form-bradskar/
Citera
2022-08-23, 00:04
  #50
Medlem
Så regeringen tillsatte en utredning, och sedan var det över - med hjälp av Annie Lööf...

Citat:
Tjänstemän fortsatt fria från straffrättsligt ansvar – så körde regeringen över riksdagen

Citat:
Våren 2018 beslutade en enig riksdag att tjänstemannaansvaret skulle återinföras i offentlig förvaltning. Nu, fyra år senare, har det historiska beslutet resulterat i ett monstruöst fiasko. Detta sedan regeringen tillsatt en utredning som kommit fram till att inga ändringar behövs, vilket går stick i stäv med riksdagsbeslutet från 2018. Nu, 2022, gick de rödgröna partierna i riksdagen på utredningens linje, och lyckades få med sig Annie Lööf. Tillsammans begravde de frågan med en rösts marginal.

https://nyatider.se/tjansteman-forts...ver-riksdagen/


Citat:
När förslaget gick till omröstning i riksdagen den 23 februari vann nej-sidan, med 151 röster mot 150 (se nedan). De som röstade nej var C, S, V och MP. Riksdagen vill alltså inte längre stärka tjänstemannaansvaret.

https://skattebetalarna.se/beklaglig...temannaansvar/
Citera
2022-11-13, 00:12
  #51
Medlem
Men det kanske går att få igenom det igen nu med denna regering som sitter?
Citera
2023-07-11, 15:00
  #52
Medlem
https://www.dagensjuridik.se/debatt/...ytt-i-sverige/

"Ämbetsmannaansvaret som den dåvarande statsministern Olof Palme avskaffade 1976,framhöll både statliga och lokala tjänstemännens ansvar för sin myndighetsutövning. Den som missbrukade sin ställning eller försummade sina åtaganden kunde ställas under straffrättsligt ansvar på ett mer långtgående sätt än vad som är möjligt med dagens regler. Allvarliga tjänstefel i våra domstolar enligt dagens regler för tjänstefel beivras inte som de borde. Det betyder att domare som inte följer lagens bestämmelser och lagar inte straffas. Statliga tjänstemän som missbrukar sin ställning och de lagar som omfattar deras verksamhet inte heller längre straffas för sina försyndelser, fram till nu. Därför måste ett straffansvar i förhållande till vilka fel som begås och konsekvenserna av dessa fel beivras på ett helt annat sätt än vad som sker i dagens Sverige."

"Före ämbetsmannareformen 1976 framhöll ämbetsmannaansvaret mycket tydligt tjänstemans personliga ansvar för i myndighetsutövning och sina fattade beslut. De högre tjänstemän som missbrukade sin ställning eller försummade sin åtaganden kunde då ställas till ansvar på ett mer långtgående sätt än vad som är möjligt med dagens regelverk för tjänstefel. Bland påföljderna fanns disciplinpåföljd, böter och fängelse. Men även avsättning och suspension som jag tycker är rimligt att återinföra i den svenska lagtexten med tanke på de många tjänstefel som begås både i våra domstolar och i offentlig förvaltning får allvarliga konsekvenser för de som drabbas."

https://sv.wikipedia.org/wiki/Offent...stemannaansvar

"Ämbetsmannaansvar var det straffrättsliga ansvaret för offentligt anställda som gällde i Sverige före ämbetsansvarsreformen som trädde i kraft den 1 januari 1976.

Fel eller försummelser i tjänsten kunde liksom idag leda till ansvar för tjänstefel. För tjänstefel dömdes en offentligt anställd som av försummelse, oförstånd eller oskicklighet åsidosatte vad som ålåg honom enligt lag, instruktion, annan författning, särskild föreskrift eller tjänstens beskaffenhet. Möjliga påföljder var böter och fängelse, men även de särskilda ämbetsstraffen suspension och avsättning kunde tillgripas"

"Ämbetsansvarsreformen utgick från att man skulle inskränka det straffrättsliga ansvaret och därigenom närma sig den privata arbetsmarknadens sanktionssystem. Straffansvaret för tjänstefel och de särskilda ämbetsstraffen avsättning och suspension avskaffades och ersattes av tre nya ansvarsregler: 1) Oriktig myndighetsutövning 2) Mutbrott och 3) Brott mot tystnadsplikten"

"Det allmänna straffrättsliga ansvaret för tjänstefel upphörde och begränsades till den del av den offentliga verksamheten som innefattade myndighetsutövning. Reglerna om detta nya ansvar kom att regleras i 20 kapitlet i Brottsbalken. Straffansvar enligt detta kapitel kunde endast utdömas om gärningen inneburit någon form av myndighetsutövning som orsakat något förfång eller en otillbörlig förmån och som inte varit ringa."
Citera
  • 4
  • 5

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback