• 27 653 online
  • 1 199 308 medlemmar
  • 62 131 012 inlägg
2018-07-11, 10:46
  #3385
Medlem
Sanningens ögonblick närmar sig.

”Ynkligt att de duckar för en relevant fråga”.

Det är inte en fråga som är svår att förstå. Ändå kan sex av åtta partiföreträdare inte svara på om de tycker att det är rimligt att hundratusentals pensionärer har 3 000 till 4 000 kronor kvar när hyran är betald.

De två som bemästrar uppgiften är Jimmie Åkesson (SD) och Jonas Sjöstedt (V). Förklaringen kan vara att deras partier är emot pensionssystemet och därför smärtar det inte att tala klarspråk.

De andra säger antingen att det är ”tufft för många”. Jovisst, men det var inte det frågan handlade om. Eller att garantipensionen är låg, Jo, men det var inte heller det frågan gällde.
Liberalerna tycker att det finns personer med låg pension. Moderaterna tycker att alla ska ha en god pension. Det första är en självklarhet, det andra en önskan.
Men inget är svar på frågan. Är det rimligt att hundratusentals pensionärer ska klara sig på 3 000-4 000 kronor i månaden när hyran är betald?
Ett glasögonbyte blir på den budgeten en omöjlighet. Även ett besök hos en specialistläkare. Dyra mediciner blir inte heller att tänka på.
Är det rimligt att det ska vara så? En relevant och enkel fråga som riksdagens partiledare i sex av åtta fall väljer att ducka för. Ynkligt.
På frågan vad de vill göra åt den stora andelen fattiga pensionärer är svaren i de flesta fall lika pinsamt dåliga. Antingen ska arbetslösheten bekämpas, vilket knappast kommer dagens pensionärer till del. Eller också ska det bli lönsammare att jobba. Det förut¬sätter exempelvis att man fort¬farande kan jobba, det gör sällan 80-åringar. Och vilka arbetsgivare anställer den som är 73-plus och som vill dryga ut inkomsten? Väldigt få.
Inte heller klarar majoriteten av partiledarna, eller dem de delegerat frågan till, att svara på om de vill ha en total översyn av pensionssystemet. Det är en busenkel fråga. Ja eller nej räcker. Men även det var för svårt.
I den här enkäten blev det underkänt i sex fall av åtta. Sorry.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a...-vad-de-tycker

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/yvG6Rg

Samt frågan om de bryr sig med sitt på det torra.

https://nyheter24.se/nyheter/politik...are-lon-tjanar
Citera
2018-07-12, 19:12
  #3386
Medlem
”Jag har svårt att klara mig på min pension”

”jag är en fattigpensionär och har betalat skatt hela livet och har dragit ner på allting men klarar mig inte längre”

”Alla pensionärer borde gå samman för att politikerna ska förstå att vi är många”.

https://www.svt.se/special/dinrost-d...tigaste-fraga/

Vi får väl se efter valet om tanten varit en riktig agitator som vill att alla pensionärsorganisationer ska gå samman.
Citera
2018-07-13, 10:48
  #3387
Medlem
Ni har säkert hört de olika partierna när det gäller tex skolan, sjukvåden, polisen med mera säga att vi satsar x antal miljarder och vi satsar mer än x miljarder. Här har nu s gått ut med satsning på pensionärerna men ni har inte hört någon satsning från de andra i pensionsgruppen. Då verkar tystnaden vara total.

Sedan kör s med brasklappen ”om vi vinner valet” vad händer om ni inte vinner valet? S har haft fyra år på sig att förbättra, inte komma ett par månader innan valet.

Det är oerhört viktigt och ett anständighetskrav att de andra partierna i pensionsgruppen kryper fram ur sina hålor och ger ett svar på hur många x de vill satsa innan valet. Att tänka på inför det stundande valet att en eventuell tystnad från deras sida ger ingen förbättring.

”HÖJD PENSION FÖR VANLIGT FOLK
Vi socialdemokrater går till val på att vanligt folk som har byggt det land som vi är så stolta över ska få höjd pension. Om vi vinner valet vill vi höja pensionen med 600 kronor i månaden för 1,2 miljoner pensionärer. Det ska inte bara löna sig att arbeta, det ska också löna sig att ha arbetat.
Sen regeringen tillträdde har Sveriges pensionärer i genomsnitt fått över 1100 kronor mer på kontot varje månad. Trots det ser vi att vanligt folk som arbetat ett helt yrkesliv har för dåliga pensioner. Det är inte värdigt ett starkt välfärdssamhälle - det vill, kan och ska vi därför ändra på.
Just nu genomför Socialdemokraterna det största trygghetsprogrammet i modern tid. Sverige ska bli tryggare - med en bättre välfärd och hårdare tag mot brottsligheten. Sverige är starkare när vi håller ihop. Att öka tryggheten för våra pensionärer är en viktigare för oss än att sänka skatten för de som tjänar mest.”

https://www.facebook.com/magdalenaea...1628882279644/
Citera
2018-07-13, 19:26
  #3388
Medlem
Italienska parlamentets ”gyllene pensioner”.
Den nya italienska regeringen har sedan tillträdet agerat snabbt och kraftfullt i synnerhet på migrationsområdet. Men man håller även andra löften.
Vice premiärminister Luigi Di Maio säger på torsdagen att denna dag är en historisk dag då ”Vitalizi”, parlamentets höga pensioner, sänks.
Vitalizi har setts som en symbol för de privilegier före detta parlamentariker fått, även om de suttit väldigt korta perioder.
Di Maios Femstjärnerörelsen har lovat att sänka summan sedan en tid tillbaka och infriar nu alltså vallöftet.
– Äntligen har den kommit, idag är dagen italienarna väntat på i 60 år, det historiska ögonblicket som vi ger till våra medborgare efter 100 dagar i regeringsställning.
Pensioner som överstiger 4 000 euro kommer att sänkas.

https://samnytt.se/italienska-parlam...nsioner-sanks/

Det är alltså dags att svenska riksdagsledamöter får anpassa sina tjänstepensioner till att ligga i ett medel av löntagarnas,precis som man gjort i Norge.
Citera
2018-07-15, 14:01
  #3389
Medlem
Här försöker PRO uppfinna hjulet på nytt med att införa en grundpension. Det är bara ett annat namn för den gamla folkpensionen. Det är precis samma som gamla systemet, folkpension till alla, samt då lägga på en inkomstrelaterad del, samma som ATP.

PRO har diskuterat en annan lösning: att avskaffa garantipensionen och införa en grundpension, som skulle utgå till alla oavsett inkomst. Över denna grundpension skulle en inkomstrelaterad pension läggas. På det viset skulle en del av det som idag utgör den allmänna pensionen kunna höjas.
Det förutsätter dock att hela pensionssystemet görs om.
Pengar behöver i sådana fall föras över till pensionssystemet från både tjänstepensionerna och det nuvarande premiepensionssystemet, det vill säga det PPM-system där man själv väljer hur de egna pensionspengarna ska placeras. PPM-systemet skulle helt enkelt i sådana fall behöva skrotas, något som PRO länge förordat.

Namninsamlingen borde lämnas in till alla partierna bakom reformen, inte bara till nuvarande minister.

https://www.pro.se/Valet-2018/PROs-k...or-valet-2018/
Citera
2018-07-15, 15:21
  #3390
Medlem
Visst är reformen en jätteblåsning.

Politikerna körde med mantrat att det skulle bli för dyrt med pensionerna och det var långt innan flyktingkatastrofen. Nu kan man läsa nedan hur mycket den kostat 2016 och då kommer frågan. Vad hade politikerna använt dessa pengar till om flyktingkatastrofen inte inträffat eller är det egentligen ett avslöjade bevis på hur svenska folket skulle blåsas.

”Myndighetens kostnader för 2016 uppgick till cirka 59 miljarder kronor. I siffran ingår bland annat ersättningar till asylsökande, kommuner och landsting (32,7 miljarder kronor), bostäder för asylsökande (7,0 miljarder kronor), ersättningar för ensamkommande barn (6,1 miljarder kronor) och schablonersättningar (5,2 miljarder kronor). I siffran ingår även kostnader för Migrationsverkets personal, lokaler och driftskostnader med mera, vilka uppgick till närmare 13 miljarder kronor”.

Bland statens större utgiftsposter 2016 kan också nämnas kostnaderna för "försvar och samhällets krisberedskap" som preliminärt uppgår till 49,3 miljarder kronor för helåret 2016. Det preliminära årsutfallet för "utbildning och universitetsforskning" uppgår till 66,1 miljarder kronor och det preliminära årsutfallet för "avgiften till EU" uppgår till 30,3 miljarder kronor, enligt siffror från Ekonomistyrningsverket.

https://www.affarsvarlden.se/bors-ek...r-2016-6829218

Att verkligen tänka på inför valet. Har politikerna blåst er eller inte?
Citera
2018-07-15, 21:45
  #3391
Medlem
"Myndighetens kostnader för 2016 uppgick till cirka 59 miljarder kronor".

Om man slår ut summan på 2 miljoner pensionärer så skulle man kunna höja varenda pension med nästan 2500 kr i månaden.(istället för ev utlovade 600 kr).
Så visst har pensionsgruppen blåst pensionärerna.

Att tänka på när sanningens minut närmar sig för pensionsgruppen
Citera
2018-07-18, 11:53
  #3392
Medlem
Efter många års arbete hamnar alltså många pensionärer på ungefär samma disponibla inkomst som en garantipensionär med bostadstillägg – som aldrig arbetat. Pensionen måste då stöttas upp av garantipension – ett grundskydd tänkt för de som förvärvsarbetat kort tid eller inte alls.(Jag började ju tråden med att hon skulle få garantidel på en tusenlapp efter 43 års arbete)

Grundproblemet är att pensionssystemet är underfinansierat och inte klarar av att betala ut pensioner som det går att leva på ens efter ett helt arbetsliv.

Snittpensionen i Sverige ligger på drygt 16 000 kronor brutto i månaden. Dessutom betalar vi seniorer högre skatt än löntagare. Det betyder att nära hälften av landets två miljoner pensionärer lever på inkomstnivåer som det i andra sammanhang anses inte går att leva på.
(Snitt pensionen kommer sänkas ytterligare när fullblods ATP pensionärerna lämnar jordelivet).
Det pensionssystem som riksdag och regering står bakom har gjort att pensionerna de senaste tio åren stått helt still räknat i dagens penningvärde, medan lönerna ökat med 20 procent.
Det räcker i flera fall inte ens med 40 års arbete för en vettig pension. De som arbetat heltid hela livet inom till exempel vård eller handel får ofta en pension på 14 000–15 000 kronor per månad.

Nu har s lovat 600 kr och efter ett löfte brukar de andra partierna försöka bräcka detta men inte denna gång. Nu är de totalt tysta..
Ska man verkligen rösta på partierna bakom reformen bara för att få sluta sista levnadsåren som trashankar och burksamlare.

Att tänka på inför valet, för det här gäller även framtidens pensionärer.

https://www.dt.se/artikel/opinion/in...pensionssystem
Citera
2018-07-19, 09:57
  #3393
Medlem
En armé utan mat är ingen armé.

Ett land som inte tar hand folket som arbetat och skapat välfärden är inget land.

De annars så talföra partiledarna i pensionsgruppen kan verkligen hålla tyst.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a...-vad-de-tycker

Att tänka på om en dryg månad.
Citera
2018-07-20, 11:25
  #3394
Medlem
Redan 2005 varnade Göran Persson att kommande pensionärer kommer inte bli glada. Det har snart gått 15 år sedan dess. Därefter varnade EUROSTAT att vi är på väg mot de näst lägsta pensionerna i EU alltså plats 26 av 27 möjliga år 2048.

Vad har då hänt? Här nedan är vad partierna i pensionsgruppen kommit fram till. Det är faktiskt intressantare att sitta och se på när målarfärg torkar än att läsa dessa floskler, som alltså betyder att vi inte tänker förbättra för de som arbetat hela sitt liv och får pension i paritet med de som aldrig arbetat. Det är mycket ”bör” och ”avsikt” och ”möjlighet” och ”goda villkor”, sådana ord som inte säger någonting.

S Jag förstår att det är väldigt tufft för många. För att höja pensionerna är det viktigt att bekämpa arbetslösheten, förbättra villkoren på arbetsmarknaden och öka jämställdheten.

C. Vårt pensionssystem bygger på att vi har tjänat in till det. Underlätta för de som kan och vill jobba efter 65 år genom utökade jobbskatteavdrag och en höjd pensionsålder. Vi har för avsikt att höja pensionen för dem med de lägsta pensionerna.

L. Det är uppenbart att det finns personer som har låg pension och deras ekonomi behöver stärkas. I Liberalernas skuggbudget har vi förslag på höjt bostadstillägg. Vi anser att en större del av pensionen än i dag ska ingå vid bodelning.

M. Alla pensionärer i Sverige ska ha goda villkor.
Vi vill att alla äldre som kan och orkar ges möjlighet att jobba några år till. Vi har därför föreslagit sänkt pensionärsskatt genom höjt grundavdrag.

Kd. Garantipensionen är låg. Bra jobbpolitik och bra integrationspolitik är bra för de svenska pensionerna.

Mp. Det är tufft att leva på så små marginaler. Vi vill se över vad som mer kan göras inom det befintliga pensions-systemet och diskutera hur vi kan förbättra finansieringen av pensionssystemet på längre sikt.

”Partierna som inte tar han om de som arbetat hela sitt liv och bidragit till välfärden borde inte få styra landet”.

Att fundera på inför valet.
Citera
2018-07-20, 11:49
  #3395
Medlem
RiksdagensTalmans avatar
Citat:
Ursprungligen postat av uea

S Jag förstår att det är väldigt tufft för många. För att höja pensionerna är det viktigt att bekämpa arbetslösheten, förbättra villkoren på arbetsmarknaden och öka jämställdheten.

C. Vårt pensionssystem bygger på att vi har tjänat in till det. Underlätta för de som kan och vill jobba efter 65 år genom utökade jobbskatteavdrag och en höjd pensionsålder. Vi har för avsikt att höja pensionen för dem med de lägsta pensionerna.

L. Det är uppenbart att det finns personer som har låg pension och deras ekonomi behöver stärkas. I Liberalernas skuggbudget har vi förslag på höjt bostadstillägg. Vi anser att en större del av pensionen än i dag ska ingå vid bodelning.

M. Alla pensionärer i Sverige ska ha goda villkor.
Vi vill att alla äldre som kan och orkar ges möjlighet att jobba några år till. Vi har därför föreslagit sänkt pensionärsskatt genom höjt grundavdrag.

Kd. Garantipensionen är låg. Bra jobbpolitik och bra integrationspolitik är bra för de svenska pensionerna.

Mp. Det är tufft att leva på så små marginaler. Vi vill se över vad som mer kan göras inom det befintliga pensions-systemet och diskutera hur vi kan förbättra finansieringen av pensionssystemet på längre sikt.


Sverige var i toppen på den globala välfärdsligan i slutet på 1960-talet. Därefter har det politiska ledarskapet inte, på bästa sätt, kunnat hantera det arbetande folkets skatter och avgifter.

I höstens val avgör du om slöseriet får fortsätta eller om de svenskar som har betalat skatter och avgifter i hela sitt liv ska få en tryggad ålderdom.
Citera
2018-07-20, 11:50
  #3396
Medlem
Här kommer ett nytt ord; ”vill” , denna gång från LO

LO vill att pensionerna ska vara minst 70 procent av lönen.

När vi har jobbat hela livet ska vi inte behöva leva i fattigdom, sade LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin på LO:s valupptaktskonferens.
Citera