Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 4
  • 5
2013-12-12, 01:36
  #49
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av jnilsson
Liberalism och demokrati är inget för dig. Gå till annat forum.

Få liberaler i detta forum är demokrater: de håller individuell rätt över demokratiska institutioner. Möjligtvis med rätta, men likafullt; även om vissa förespråkar demokratisk gradualism har detta delforum väldigt lite med demokrati att göra.

Citat:
Ursprungligen postat av Dromedaren79
"Ja och hur ska liberalismen ta itu med detta problemet? Hur ska en individ med två tomma händer kunna konkurrera med ett multinationellt storföretag, som är där de är idag för att de inte är oroliga för några moraliska skrupler i sin strävan att tjäna pengar? Är det "hänsynslösast vinner" som ska gälla? Har liberalismen tänkt nollställa allt kapital och låta alla individer i hela världen börja med exakt samma mängd resurser? Då kanske det kan fungera som det är tänkt.

Det är inte hur ett företag agerar som är viktigt för kunden, det är vilken fasad du uppmålar att de har. Ren PR mao."

Ett intressant problem du tar upp och ingen lätt fråga att besvara.
Jag tror om vi hade en mer öppen marknad så skulle många multiföretag försvinna efter ett tag, Ett exempel är ju bilindustrin som med massiva stimulanser klarade sig. En fri-marknad gör att små företag och lokala produkter är vinnare, inte den som är mest hänsynslösa som det är idag. Varför handlar människor på HM och andra storkedjor även fast de har tveksamma metoder? Det är just denna syn vi har i Västvärlden, de går bra så länge vi inte slipper se skiten själva. Sen är måste man fråga sig vad har de som är rika idag? Har de en massa Fiat-pengar så kommer detta bli ett stort problem för dem vid en öppen marknad. Rika företag och människor är de som tjänar mest på dagens system. Går vi över till ett mer friar samhälle så kommer det utan tvekan bli ett problem för en hel del människor och det är väl denna utmaning som är problemet. Ingen idag vill göra så att ekonomin kollapsar, vilket det ändå kommer göra. Människor är tyvärr för kortsiktig, vad som behövs göras är politiskt omöjligt idag. Ingen vill ha makten när allt kraschar, för det är tyvärr han som får smällen vare sig det är hans fel eller inte. Det är därför den Keynes-ekonomiska systemet är förrädriskt, eftersom det är byggt på ett pyramidspel. Majoriteten ser dock inte detta samband, utan lever i sin egen lilla bubbla.
Här är en bra dokumentär om Fiat-pengar. http://www.ur.se/Produkter/175205-Va...atervandsgrand

Inget system är förövrigt inte helt optimalt, det handlar snarare om vilket som är bäst.

Förlåt om jag tolkar väl fritt, men när avregleringar gång efter annan leder till oligopol är det alltså inte avregleringen som är felet, utan det lilla uns av reglering som råkar finnas kvar. Skönt att alltid kunna dra upp det esset ur rockärmen, inte sant? Att du kan se problemen men likafullt tro att lösningen är mindre kontroll och ökat informationsbehov - trots att vi inte klarar av att konsumera klokt idag - är förvisso sött, men likafullt dumdristigt naivt. En sak är säker: så länge informationsassymmetri kvarstår så kommer en fri marknad karaktäriseras av dåliga beslut; så länge dåliga beslut kan skapas för profit kommer aktörer agera tveksamt. Antingen rycker vi på axlarna och tackar för den objektiva friheten detta ger oss, eller så säger vi "not good enough". Not good enough.

Vi har idag rent tekniskt goda möjligheter att organisera samhället radikalt annorlunda. Radikalt bättre, för flertalet. Men om så ska ske måste människor i allmänhet först inse att det spel vi spelar just är ett spel.
What is acceptable we call acceptable; what is unacceptable we call unacceptable. A road is made by people walking on it; things are so because they are called so. What makes them so? Making them so makes them so. What makes them not so? Making them not so makes them not so.

Citat:
Ursprungligen postat av Silver-Shield
TS har helt rätt i det han säger.

De enda moraliskt rätta ideologierna är de som behandlar människan som en individ. De två som gör detta är libertarianism (ej liberalism) och anarkism (ej våldsvänstern).

Problemen vi ser i samhället grundar sig inte på att fel ideologi eller fel makthavare styr, utan hos oss själva. Nationalister kan diskutera i sitt forum sinsemellan, anarkister i sitt, liberaler i sitt, osv. Inget kommer att ändras om inte ens medvetenhet om sig själv ändras.

Istället för att förstå att förändringen utgår från en själv fortsätter man ge bort sitt personliga ansvar till politiker var fjärde år. Tror ni själva att folket kommer rösta in libertarianska ideér? Medelsvensson har ju själv, medvetet eller omedvetet, sålt bort sin egen frihet för en falsk trygghet. Ett parti som utgår från individens frihet kommer aldrig att komma in på demokratisk väg.

Men systemet är upprättat att den inte kan existera i all oändlighet. Även fast många nationalekonomer hävdar att den kan det om man bara lyckas använda av det ekonomiskt rätta teorierna.

Förändring kommer att ske, vare sig man vill det eller ej. Civilisationer har fallit förut. Västvärlden är inget undantag. Frågan är bara om medelsvensson kommer klara sig igenom paradigmskiftet?

Moralsystem utgår sällan (om någonsin) från individen, utan snarare det som menas binda dem samman (alternativt skiljer dem åt). Ditt påstående är i det närmaste självmotsägande:
I have no need to take up each thing that wants to throw its cause on us and show that it is occupied only with itself, not with us, only with its good, not with ours. Look at the rest for yourselves. Do truth, freedom, humanity, justice, desire anything else than that you grow enthusiastic and serve them? [---] Liberty of the people is not my liberty! [---] Everything sacred is a tie, a fetter. [---] Whoso is full of sacred (religious, moral, humane) love loves only the spook, the “true man,” and persecutes with dull mercilessness the individual, the real man.
Citat:
Ursprungligen postat av Fishbone Mash
Fast de är inte riktigt motsatser. Du kommer aldrig i ditt liv att göra något som är mot ditt egenintresse, även om du försöker. Om du frivilligt ger stora delar av din inkomst till personer som inte producerar något, så föregås även det av att du vill göra det. Har Ayn Rand en röntgenmaskin som kan se in i din hjärna och avgöra vilka av dina handlingar som är altruistiska och inte? Nej.

Hur hjälper man bäst den hungrige mannen? Tja, det beror på vad man vill uppnå samt vad man tror sig kunna uppnå. Finns det något sätt att hjälpa mannen på som är emot ens egenintresse? Inte om man går med på att värden är fullständigt subjektiva. Och om det finns objektiva värden, då måste man definiera hur en handling förhåller sig till dessa värden. Om det är "rationell egoism" att hjälpa sin dementa fru istället för att köpa en ball motorcykel och cruisa runt landet, eftersom man vill hjälpa henne, hur många "svagare" personer tillåter Rand en att hjälpa innan detta övergår i "altruism" - och plötsligt blir djupt omoraliskt?

Den logiska implikation jag kan se i hennes resonemang är att man antingen måste acceptera alla former av givmildhet, hur tärande de än är på ens egna materiella välstånd, eftersom alla ens handlingar föregås av att man vill agera. Något som hon verkar fatta när det gäller ens närmaste kretsar t.ex familj och vänner men inte annars. Eller så måste man avfärda alla sänkningar av ens egna materiella välstånd till förmån för någon annan som altruistiska, men detta skulle innebära att alla former av välgörenhet, inom såväl som utom familjen, faller under denna kategori och därför blir omoraliska.

Detta har diskuterats ingående i denna tråd, som jag föreslår att dessa repliker flyttas till av mod:
https://www.flashback.org/t1898993

1) Du gör dagligen saker i strid med ditt intresse. Inte för att det är din avsikt - det vore en självmotsägelse - utan för att din förståelsehorisont är kort. Bortanför moralfilosofiskt dravel är intentioner förhållandevis ointressanta i jämförelse med faktiska utfall.

2) Att det alltid finns egenintresse i att hjälpa mannen kan inte härledas ur att värden alltid är subjektiva. Tvärtom kan vi snarast härleda dess motsats: då värden är subjektiva är det tänkbart att situationer uppstår där det inte är i någons intresse att hjälpa mannen. Givetvis finns också flertalet sätt att hjälpa någon på som är i strid med egenintresset (annars skulle mannen överhuvudtaget inte behöva hjälp).

3) Att leta logiska resonemang i Rand är lika egennyttigt som att leta vatten på solen. Därför vet jag inte om jag ska klaga på dig eller på Rand. Binären är dock självklart falsk; eller snarare, föreställningen om (rationell) egoism som något motsatt (konsekvent) altruism är dåraktig.

Begreppet rationell egoism borde därtill - tillsammans med Rand - likt Karthago förstöras.

Citat:
Ursprungligen postat av Fishbone Mash
Är Rand förvirrad?

Ja. Rationell Egoism är en avart till teori från en avart till människa och du har givetvis helt rätt. För vidare läsning föreslår jag antingen Stirner eller valfritt inlägg som behandlar dennes - eller liknande - tankar i detta forum. Ids du gräva bland skräp har jag något inlägg här och var som behandlar ämnet mer utförligt.
Citera
2013-12-12, 01:37
  #50
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av pranxter
Vad avses med altruism?

Vad som avses med Altruism beror helt på inom vilket övergripande ramverk du vill förstå altruism. Fishbones poäng är i korthet att en rationalitet som utgår från egenintresse (Egoism) gör det oavsett handlingens faktiska intention och utfall; allt annat lika är det lika egoistiskt - egenintresserat - att ge bort allt man äger och har som att ta allt andra äger och har. Du hävdar bestämt något annat, varför det vore intressant att höra hur du tänker kring rationalitet. Det är givetvis enkelt att peka på hur fan och hans moster får oss att agera "fel" antingen genom våld eller genom att vi internaliserar ideal - se exempelvis Foucault - och hur denna påstått moraliska praktik är högst omoralisk - se Stirner - vilket jag också misstänker någonstans är Rands förvirrade poäng, men det görs svårligen i samma andetag som vi nämner altruism - om än skenbart altruistiska är det ju enbart vår ofrihet som skapar utfallet, och ofria handlingar likställs svårligen med altruistiska diton. Alltså: bortsett från tvång och egenintresse, hur kan altruistiska handlingar överhuvudtaget förklaras? Och om sådana förklaringar inte finns, finns då överhuvudtaget altruism i den mening du själv förespråkar?

Citat:
Ursprungligen postat av pranxter
Som så mycket annat när det gäller kollektivisternas "konstruktiva kritik" av liberalismen.

Sa liberalen som i tron att hen var individualist förespråkade våld, förtryck och fascism. High five.

Citat:
Ursprungligen postat av pranxter
Jo, det är en rent självförhärligande egoistisk handling. Den har dock inget med rationell egoism att göra. Framför allt är det stöld. Utilitarism är dessutom ett annat ord för socialism, där individens påstådda tillkortakommande, (o)nyttighet, offras på den inbillat nyttigare kollektivismens moraliskt nedblodade altare. Värre lögn om människan har aldrig yppats på denna jord, nånsin.

Såna avskyvärdheter skulle aldrig tillåtas i ett samhälle på klassiskt liberal värdegrund. Bland annat Nozick och Rawls och Matt Zwolinski förklarar varför på Bleeding Hearts Libertarians.

1) Rationell Egoism är Blå Blå. Att säga att egoism är rationellt är att säga att alla fria handlingar är egoistiska. Är alla fria handlingar egoistiska är det idiotiskt att påstå att vissa handlingar inte är "rationellt egoistiska". Därtill icke-individualistiskt och uppenbart förtryckande: "du agerar - vill - fel".

2) Stöld kan inte förstås utanför ett teoretiskt ramverk. Stöld varierar mellan ramverk. Du ser ditt våld som legitimt, mitt våld som fel. Jag ser ditt våld som fel, mitt våld som legitimt. Vad ger dig rätten att tolka före mig? Varför är din stöld mindre stöld än min stöld? Varför har du rätt, jag fel?

3) Utilitarism är inte ett annat ord för socialism, annat än i det totalt meningslösa fall där utilitarianism symboliserar en strävan mot ett givet mål - vilket samtliga ideologier och trossystem gör, inklusive de icke-strävande (e.g. Buddhism), varför begreppet förlorar innebörd. Därtill skulle jag påstå att liberaler oftare än socialister anför nyttoargument; det är regel snarare än undantag att frimarknadsekonomi motiveras utifrån just nytta. Vilket är synd - jag hyser långt större respekt för de liberaler som istället motiverar den fria marknadens tillkortakommanden med den underliggande friheten - här finns åtminstone konsekvens.

Citat:
Ursprungligen postat av ChristianX
Nej, vissa har lite svårt att ta in att liberaler inte är för ditten eller datten bara för att man är emot tvång. Som jag ser det så är det i en liberal värld fullt möjligt med socialistiska konstruktioner eller protektionistiska konstruktioner med handelshinder om man så önskar. Det viktiga i sammanhanget är ju att det sker på frivillig basis så att ingen är tvingad att ingå i dessa mot sin vilja.

Jag är varken för eller emot globalism bara för att jag är liberal. Mig veterligen är det globalister som förespråkar globalism, så frågan kanske skulle ställts mot dem mer explicit än till liberaler i allmänhet.

OT, så håller mig kort: en liberal värld förhindrar i grunden system med andra grunder för ägande än det liberala; emedan du - Herr Liberal - medelst våld försvarar ditt grundläggande system kan jag - Herr Eljest - inte rätteligen göra detsamma. Här invänder i regel Liberalen att dennes system är mindre exkluderande, men det är givetvis inget annat än oförstånd: Om jag enbart kan äga på dina premisser dansar jag alltid efter din pipa. Om denna pipa i sig utgör ett problem för mitt varande kan inga pengar i världen köpa mig fri. Problemet är alltså så enkelt som så att ett Liberalt system i botten är just ofrivilligt: alla som inte dansar är våldtäktsmän.
__________________
Senast redigerad av RockInRhino 2013-12-12 kl. 01:47.
Citera
2013-12-12, 19:15
  #51
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av RockInRhino
OT, så håller mig kort: en liberal värld förhindrar i grunden system med andra grunder för ägande än det liberala; emedan du - Herr Liberal - medelst våld försvarar ditt grundläggande system kan jag - Herr Eljest - inte rätteligen göra detsamma. Här invänder i regel Liberalen att dennes system är mindre exkluderande, men det är givetvis inget annat än oförstånd: Om jag enbart kan äga på dina premisser dansar jag alltid efter din pipa. Om denna pipa i sig utgör ett problem för mitt varande kan inga pengar i världen köpa mig fri. Problemet är alltså så enkelt som så att ett Liberalt system i botten är just ofrivilligt: alla som inte dansar är våldtäktsmän.

Du och andra kan gå ihop och skapa kooperativ där ni skriver på kontrakt för ägande på andra grunder. Du kan äga på andra premisser, ingenting hindrar det överhuvudtaget, du behöver dock göra det på grunderna att folk går med på det. Det hindrar det inte alls. Du måste bara hitta andra idioter som går med på det, vilket uppenbarligen är rätt svårt, med tanke på den låga prevalensen av kooperativ i världen.

Det liberala systemet är mindre exkluderande eftersom inte samma möjlighet finns i ett system med kollektiv äganderätt. Där behöver man få tillstånd från majoriteten för att få ha privat äganderätt, medan i liberalernas system behöver man inte tillstånd för kollektiv äganderätt, man behöver bara uttala sig om att man vill ha det på det viset.
Det liberala äganderättssystemet bygger på mindre beståndsdelar, individers äganderätt, medan kollektiv äganderätt bygger på större beståndsdelar, kollektiv. Det enda tillåter att man bygger det andra, medan det andra inte gör det i praktiken. Det andra systemet tillåter inte annat i teorin att man kan bryta sig ur, vilket vi vet vore nästan omöjligt (då de som vill bryta sig ur kommer vara de som tjänar mest på det, som kooperativet förlorar mest på att förlora).

Vilket är ett större steg? Att be majoriteten i samhället om att få göra en EXIT eller att bara göra en EXIT på eget bevåg med några vänner? Givetvis det tidigare.

Det problem du beskriver, att alla system är ofrivilliga är i min mening tramsigt. Det är ofrivilligt i samma mån som naturlagarna är ofrivilliga. För att någonting finns där först. Det vore sant med alla former av äganderätt, men andra former av äganderätt än ett liberalt äganderättssystem skulle innefatta fler restriktioner och hinder för andra rättssystem och äganderättssystem.
Citera
2013-12-12, 20:59
  #52
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Visf
Du och andra kan gå ihop och skapa kooperativ där ni skriver på kontrakt för ägande på andra grunder. Du kan äga på andra premisser, ingenting hindrar det överhuvudtaget, du behöver dock göra det på grunderna att folk går med på det. Det hindrar det inte alls. Du måste bara hitta andra idioter som går med på det, vilket uppenbarligen är rätt svårt, med tanke på den låga prevalensen av kooperativ i världen.

Det liberala systemet är mindre exkluderande eftersom inte samma möjlighet finns i ett system med kollektiv äganderätt. Där behöver man få tillstånd från majoriteten för att få ha privat äganderätt, medan i liberalernas system behöver man inte tillstånd för kollektiv äganderätt, man behöver bara uttala sig om att man vill ha det på det viset.
Det liberala äganderättssystemet bygger på mindre beståndsdelar, individers äganderätt, medan kollektiv äganderätt bygger på större beståndsdelar, kollektiv. Det enda tillåter att man bygger det andra, medan det andra inte gör det i praktiken. Det andra systemet tillåter inte annat i teorin att man kan bryta sig ur, vilket vi vet vore nästan omöjligt (då de som vill bryta sig ur kommer vara de som tjänar mest på det, som kooperativet förlorar mest på att förlora).

Vilket är ett större steg? Att be majoriteten i samhället om att få göra en EXIT eller att bara göra en EXIT på eget bevåg med några vänner? Givetvis det tidigare.

Det problem du beskriver, att alla system är ofrivilliga är i min mening tramsigt. Det är ofrivilligt i samma mån som naturlagarna är ofrivilliga. För att någonting finns där först. Det vore sant med alla former av äganderätt, men andra former av äganderätt än ett liberalt äganderättssystem skulle innefatta fler restriktioner och hinder för andra rättssystem och äganderättssystem.

Jag hänvisar dig till vår tidigare diskussion, ser ingen anledning att upprepa denna redan repiga skiva. Svarar dock kort för sakens skull.

Faktum kvarstår: du vill med tvång tvinga mig att acceptera din rätt. Inom ramen för denna rätt har jag givetvis ett visst handlingsutrymme, men makten över det fundamentala är ensamt din. Analogt är du en förhållandevis god slavägare. Men jag har inget intresse av att vara din slav. Hellre då din ägare. Givetvis känner du likadant - det är förståeligt. Jag förstår att du vill vara din egen herre. Jag respekterar denna önskan. När tänker du på allvar respektera min? Om du inte tänker erkänna min rätt att vara annat än din lycklige slav så kan du väl åtminstone erkänna ditt eget slavdrivande. Lite heder har du väl ändå i kroppen?

Och för att ha det sagt: jag instämmer i ditt resonemang. Givet att man kan enas om det fundamentala ser jag få anledningar att därutöver centralisera. Tvärtom har jag sedan dag 1 förespråkat decentraliserade, distribuerade former av organisering. Men enas man inte om det fundamentala då återstår bara tvång. Man kan inte både äta kakan och ha den kvar. Vill du ha den kvar måste du tvinga mig att inte äta den. Vill jag äta den måste jag tvinga dig att inte ha den kvar. Such is life. Varför har du så svårt att erkänna det?

P.S. I teorin kan du och ditt kollektiv komma överens om att organisera er privat. Denna organisationsform kan ni i sin tur komma överens om gentemot det större kollektivet. Ni kommer dock inte kunna göra kollektiv rätt privat - men det omvända är också sant, precis som du inte kan göra det kollektiva fundamentet privat kan jag inte göra det privata fundamentet kollektivt. Jag kan bygga kollektiv på det privata fundamentet och du kan bygga privat organisering på det kollektiva fundamentet. Men där går gränsen. Medan du mycket väl kan argumentera för att det här råder en difference in scale (alltså, att det är enklare att organisera sig kollektivt på en individualistisk grund än det är att organisera sig privat på en kollektiv grund) är min poäng att det ytterst handlar om difference in kind (alltså, att din individualistiska grund omöjliggör "min" kollektiva grund och vice versa). Är du inte villig att förstå så må det vara. Tack för mig i denna fråga.

P.P.S. Roligt att du ena stunden inte menar att ägande är ett naturtillstånd och i nästa menar att det är att jämställa med naturlag. Det finns dock en skillnad: dödar jag dig kan du inte tvinga mig längre. Naturen står bortom mig av naturen. Det gör inte du. Du står enbart över mig genom ditt aktiva förtryck.
Citera
  • 4
  • 5

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Det är enkelt att registrera ett nytt konto

Bli medlem

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här

Logga in